هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۲۶ – ۲۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

روایت خواندنی جوان تازه مسلمان آلمانی از روزه‌داری و حجاب

آلیا الر، دختری ۲۰ ساله از کلن است که در دسامبر سال گذشته به اسلام گروید. او پیش‌تر پیرو مکتب پروتستان بود و از این رو، تجربه‌ای از ماه مبارک رمضان، روزه‌داری، حجاب و … نداشت. الر در گفت‌وگو با نشریه ت.آنلاین از عشق به دین اسلام و تجربه‌های جدیدش گفته است.

او درباره ماه رمضان و تجربه حضور در مراسم این ماه گفت:« سال گذشته من هنوز مسلمان نشده بودم، اما با دین اسلام و آداب آن، تا اندازه‌ای آشنایی داشتم. بنابراین در ماه رمضان برای اولین‌بار روزه گرفتم. در واقع می‌خواستم بدانم، روزه گرفتن چه حس و حالی دارد. سپس یادگیری عربی را نیز شروع کردم. من در ماه دسامبر سال گذشته به دین اسلام گرویدم. پیش از آن، یک مسیحی انجیلی بودم که در کنار مسلمانان بزرگ شدم و همیشه درباره عقاید آنها کنجکاوی می‌کردم. ناپدری من نیز مسلمان بود و من می‌توانستم دغدغه‌هایم را با او در میان بگذارم و سوالاتم را از او بپرسم.»

الر افزود:«فکر نمی کردم تا این حد به ماه رمضان علاقمند شوم.ماهی که در آن ایمانم قویتر شد. به هر حال اگر مجبور باشم مدتها بدون غذا و نوشیدنی بمانم، می‌‌دانم که مشکلی برایم پیش نمی‌آید. من در حال حاضر در شرکت آمازون کار می‌کنم و روزی ۹ ساعت، در محل کارم هستم. بنابراین روزه گرفتن برایم یک چالش متفاوت است. با این وجود، ماه رمضان به من نیرو می دهد. این ماه، زمان قدرشناسی و سپاسگزاری است ، زمان تأمل درونی است. این ماه، پیوند انسان با خداوند را محکم‌تر می کند.»

الر همچنین در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره دلایل مسلمان‌شدنش نیز گفت:«در دانشکده، با زنی مسلمان آشنا شدم که مرا با خود به رویدادها و برنامه‌های مذهبی می‌برد. این برنامه‌ها برایم کاملاً جدید و جذاب بود. من در این برنامه‌ها، با بسیاری از زنان تحصیل کرده و مستقل ملاقات کردم و مجذوب آن‌ها شدم. هر وقت سوال یا ابهامی برایم به وجود می‌آمد، آن‌ها با خوشرویی برایم توضیح می‌دادند و باید بگویم، این برنامه‌ها برای من از کلاس‌های دینی پروتستان مفید‌تر بود.»

این دختر جوان در ادامه درباره واکنش خانواده‌اش به مسئله حجاب نیز گفت؛«متاسفانه هنوز مسائلی مانند حجاب برای شمار زیادی از خانواده‌ها در اروپا حل نشده است. به عنوان مثال، خانواده من در ابتدا از محجبه‌شدن من راضی نبودند، اما این مسئله در طول زمان حل شد و خوشبختانه مشکل جدی وجود ندارد.»

لینک گزارش:

https://www.t-online.de/region/koeln/news/id_89991104/koeln-frueher-christin-jetzt-muslimin-mein-erster-richtiger-ramadan.html

گزارش هسن‌شو از ماه رمضان و فعالیت مساجد در آلمان

منبع:هسن‌شو

ماه رمضان به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود و مسلمانان در آلمان و سایر نقاط جهان، خود را برای عید سعید فطر آماده می‌کنند. هرچند امسال نیز به دلیل بحران کرونا، برنامه‌های مناجات و افطاری در مساجد و منازل آلمان مانند گذشته برگزار نشد، اما می‌توان گفت که نسبت به سال پیش از آن، مسلمانان، ماه رمضان را در شرایط بهتری سپری کردند. در همین‌ ارتباط، نشریه تاگس‌شو، گزارشی از آداب و مراسم ماه رمضان در آلمان در دوران کرونا تهیه کرده است که در ادامه می‌خوانید:

میز ناهارخوری با چای، خرما، آب، نان، سوپ و دلمه برگ شکل گرفته است. آنیل کیلینکارسلان، همسرش غمزه،  مادر و پدر و دو فرزندش دور میز نشسته‌اند و درباره خاطرات شب‌های رمضان پیش از بحران کرونا صحبت می‌کنند.

طبق اعتقاد مسلمانان، روزه‌داری و عبادت در ماه رمضان موجب طهارت روح و سلامت جسم می‌شود. در این ماه، مسلمانان از طلوع تا غروب آفتاب، مجاز به خوردن، نوشیدن، سیگار کشیدن و … نیستند. آن‌ها باید از یکسری از فعالیت‌ها پرهیز کنند. ماه رمضان آداب و دعاهای خاص خود را دارد، به‌طور مثال افطاری‌دادن به اعضای خانواده، دوستان یا همسایگان بخشی از سنت دیرینه این ماه به شمار می‌رود.

آنیل کیلینکارسلان درباره آداب ماه رمضان می‌گوید:«ماه رمضان برای مسلمانان، مانند کریسمس و عید پاک است. همه اعضای خانواده دور هم جمع می‌شوند و آیین‌های این ماه را به جا می‌آورند. البته به دلیل همه‌گیری بیماری کرونا، امسال اکثر برنامه‌ها به صوررت آنلاین و از طریق شبکه‌های اجتماعی برگزار می‌شود و افراد تنها از پشت گوشی هوشمند یکدیگر را می بینند.»

گامزه نیز درباره محدودیت‌های کرونایی در ماه رمضان می‌گوید:« به دلیل بحران کرونا، نمی‌توانیم برای افطار یا سحری دور یکدیگر جمع شویم.این وضعیت به خصوص برای بچه ها و افراد سالخورده سخت‌تر است. »

البته این را نیز نباید فراموش کرد که امسال برخلاف سال گذشته، امکان حضور در مساجد برای مسلمانان فراهم شده است. بدین‌ترتیب هربار تعداد محدودی نمازگزار می‌توانند در مدت زمان تعیین شده با رعایت فاصله ایمنی و داشتن ماسک وارد مساجد شوند. برگزاری مراسم دعا و نماز جماعت در مسجد در ماه رمضان برای روزه‌داران بسیار مهم است. مصطفی ماکیت بزکورت، امام جمعه هانائو در این باره معتقد است:« بازدید از اماکن مذهبی در ماه رمضان به مومنان قدرت می‌دهد. به همین دلیل است که در برخی از جوامع که به دلیل بحران کرونا، هنوز مقررات منع رفت و آمد وجود دارد، درخواست مجوزهای ویژه ای برای بازدید از عبادتگاه‌ها داده شده است.»

امام بزکورت همچنین به برنامه ویژه مساجد برای اطعام نیازمندان اشاره کرد: «در شرایطی که بحران کرونا در اکثر ایالت‌ها هنوز ادامه دارد، اعضای بسیاری از مساجد هر روز عصر برای افرادی که خانه مناسب ندارند و همچنین بسیاری از روزه‌داران، غذای رایگان آماده می‌کنند.»

لینک گزارش:

https://www.hessenschau.de/gesellschaft/ramadan-in-corona-zeiten-es-fehlt-was,fastenbrechen-ramadan-100.html

نگاهی به ۷۰ سال تبادلات علمی و فرهنگی میان شیلی و آلمان

منابع: موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کنراد آدناور، مدارس آلمانی شیلی، نشریه کوندور، گوته، مرکز تحصیلات تکمیلی هایدلبرگ، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هاینریش بل

شروع روابط دو جانبه آلمان و شیلی به دهه ۵۰ میلادی برمی‌گردد. در آن زمان، گروهی از مهاجران آلمانی در جنوب شیلی سکنی گزیدند، انجمن‌ها و شرکت‌های آلمانی را تاسیس کردند، نشریه کوندور را شکل دادند و مراکزی برای آموزش کودکان خود به وجود آوردند. از آن پس، به تدریج علاقه به زبان و فرهنگ آلمانی در سراسر شیلی توسعه یافت و مراکز و مدارسی در جهت توسعه زبان آلمانی در سراسر این کشور تاسیس شد. بعدها در سال ۲۰۱۳، روابط دو کشور در حوزه علم و فناوری نیز گسترش قابل توجهی یافت و دانشگاه‌های دو کشور پروژه‌های مشترکی را در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر، محیط‌زیست، بیوتکنولوژی، بهداشت، دیجیتال‌سازی و آموزش حرفه‌ای با یکدیگر آغاز کردند.

انتشار نشریه کوندور

یکی از مهم‌ترین اقدامات فرهنگی آلمان در کشورهای مختلف، تاسیس روزنامه و نشریات به زبان آلمانی‌ است. نشریات آلمانی با هدف توسعه زبان و فرهنگ آلمانی و همچنین ارتباط بیشتر مهاجران آلمانی‌زبان به چاپ می‌رسند. روزنامه”کوندور” نیز با همین هدف در چیلی منتشر و پخش می‌شود. این روزنامه که تنها نشریه آلمانی‌‌زبان شیلی به شمار می‌رود، در سال ۱۹۳۸ توسط چندین مهاجر آلمانی تاسیس شد. “کوندور” یکی از قدیمی‌ترین روزنامه‌ها به زبان آلمانی است که در خارج از مرزهای کشورهای آلمانی‌زبان منتشر می‌شود. این نشریه، اخبار و رویدادهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آلمان و اروپا را پوشش می‌دهد. این نشریه همچنین ویژه‌نامه‌هایی نیز در روزهای خاص( مانند روز اتحاد آلمان) منتشر می‌کند. علاوه بر این، هر ماه دو ویژه‌نامه کودک نیز به همراه نشریه کوندر پخش می‌شود. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره این نشریه به‌دست آورید، به‌ سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.condor.cl/

 تبادلات آکادمیک

شاید برایتان جالب باشد که بدانید تا سال ۱۹۸۰، تمامی دانشگاه‌های شیلی به شکل دولتی اداره می‌شد، اما امروزه در میان ۵۸ دانشگاهی که در شیلی فعالیت می‌کنند،  ۳۰ موسسه آموزش عالی خصوصی وجود دارد. اگرچه شیلی در حوزه آموزش در میان سایر کشورهای آمریکای جنوبی، جایگاه خوبی دارد، اما شهریه بالای دانشگاه‌های آن باعث می‌شود که بسیاری از دانشجویان از ادامه تحصیل در این کشور صرف‌نظر کنند. در واقع، دانشگاه‌های شیلی باید بخش زیادی از هزینه‌های خود را از طریق شهریه، فعالیت‌های تجاری و کمک‌های مالی تأمین کنند و پرداخت شهریه برای بسیاری از خانواده‌ها غیرممکن است. البته دولت شیلی از سال ۲۰۱۶، طرحی را تصویب کرده است که براساس آن دانشجویانی که سطح مالی ضعیفی دارند، می‌توانند از تخفیف تحصیلی استفاده کنند. اما در حال‌حاضر، فقط ۳۳ دانشگاه از ۵۸ دانشگاه شیلی، این طرح را اجرا می‌کنند و علاوه بر این، برخی خانواده‌ها حتی با وجود تخفیف نیز امکان پرداخت شهریه را ندارند. از سوی دیگر، بسیاری از دانشگاه‌ها نیز برای تامین مخارج خود با مشکلات زیادی روبرو هستند و کیفیت آموزشی در برخی از موسسات آموزشی این کشور به شدت افت کرده است. در این میان، دانشجویان شیلی ترجیح می‌دهند که برای ادامه تحصیل به آمریکا و اروپا سفر کنند. همان‌طور که در ابتدا گفته شد، یادگیری زبان و فرهنگ آلمانی در شیلی طرفداران زیادی دارد و از این رو، آلمان از جمله کشورهای اروپایی است که مورد توجه دانشجویان شیلی قرار می‌گیرد. در این راستا، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نیز به دانشجویان شیلی کمک می‌کند. این موسسه اطلاعات مفیدی در ارتباط با زندگی، تحصیل و موقعیت‌های شغلی در اختیار دانشجویان شیلی قرار می‌دهد. همچنین سایت این موسسه، هر ساله فهرستی از فرصت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی آلمان را برای دانشجویان و پژوهشگران شیلی منتشر می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در این ارتباط در اختیارتان قرار دهد:

https://www.daad.cl/de/studieren-forschen-in-chile/

مرکز تحصیلات تکمیلی هایدلبرگ

یکی از مهم‌ترین موسسات آموزشی آلمانی که در شیلی فعالیت می‌کند، مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه هایدلبرگ است. این مرکز در سال ۲۰۰۲ در سانتیاگو، پاییتخت شیلی تاسیس شد. مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه هایدلبرگ در راستای همکاری‌ میان موسسات آموزشی آلمان و آمریکای لاتین به وجود آمده است و در حال‌حاضر، دوره‌های مشترکی را با دانشگاه شیلی و همچنین دانشگاه کاتولیکا در حوزه‌های مختلف برگزار می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه در اختیارتان قرار دهد:

http://www.heidelberg-center.uni-hd.de/deutsch/center.html

آموزش زبان آلمانی

دستاوردهای مهاجران آلمانی در جنوب شیلی کمک بسیاری به توسعه این کشور کرده است، از این رو. مردم شیلی علاقه زیادی به یادگیری فرهنگ و زبان آلمانی دارند. در این راستا، موسسه گوته و ۲۶ مدرسه آلمانی در سراسر شیلی تاسیس شده‌اند. موسسه گوته در پایتخت شیلی دوره‌هایی در جهت آموزش زبان آلمانی برای بزرگسالان، کودکان و نوجوانان برگزار می‌کند. همچنین این موسسه دوره‌هایی برای آمادگی آزمون زبان آلمانی و کلاس‌هایی برای آموزش زبان تخصصی دارد. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در شیلی، هر ساله میزبان برنامه‌های فرهنگی و هنری بسیاری است و در حال‌حاضر نیز برنامه‌های متفاوتی در زمینه نگارش، تئاتر و … دارد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه گوته در شیلی در اختیارتان قرار دهد:

https://www.goethe.de/ins/cl/de/spr/kur/gia.html

علاوه بر موسسه گوته، ۲۶ مدرسه آلمانی نیز در حال‌حاضر در شیلی در راستای توسعه زبان و فرهنگ آلمانی فعالیت می‌کنند. مدرسه آلمانی تموکو از جمله این مدارس است که در سال ۱۸۸۷ توسط مهاجران آلمانی تاسیس شد و اکنون یکی از معروف‌ترین مدارس آلمانی در شیلی به شمار می‌رود. در حال‌حاضر، ۹۷۰ دانش‌آموز در مقاطع کودکستان، دبستان و دبیرستان در این مدرسه به تحصیل مشغولند. هرچند، دروس در این مدرسه به زبان اسپانیایی تدریس می‌شود، اما دانش‌آموزان از سال پنجم باید زبان آلمانی و انگلیسی را نیز فرا گیرند. همچنین این مدرسه به دانش‌آموزانی که مهارت کافی در زبان آلمانی داشته باشند، دیپلم زبان آلمانی اهدا می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://www.pasch-net.de/de/pasch-schulen/schulportraets/suedamerika/chl/deutsche-schule-temuco.html

یکی دیگر از مدارس آلمانی شناخته‌شده در شیلی، مدرسه آلمانی پونتا آراناس است. این مدرسه در سال ۱۹۰۷ با هدف آموزش فرزندان مهاجران آلمانی در تنگه ماژلان در جنوب اسپانیا تاسیس شد. امروزه بیش از ۷۵۰ دانش‌آموز در مدرسه پونتا آراناس تحصیل می‌کنند. در این مدرسه، علاوه بر زبان آلمانی، موسیقی آلمانی نیز تدریس می‌شود. همچنین دانش‌آموزان این مدرسه در مسابقات ملی آلمان در حوزه‌های ورزشی و هنری شرکت می‌کنند. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های این مدرسه بیشتر آشنا شوید:

https://www.pasch-net.de/de/pasch-schulen/schulportraets/suedamerika/chl/deutsche-schule-punta-arenas.html

مدرسه آلمانی دیگری نیز در سال ۱۸۵۷ در بندر والپارایسو واقع شده است.  در این مدرسه، دانش‌آموزان از دوره پیش‌دبستانی تا پایان دبیرستان به تحصیل می‌پردازند و در دوره‌های یادگیری زبان آلمانی نیز شرکت می‌کنند. علاوه بر این‌ها برنامه‌هایی برای آموزش هندبال و ژیمناستیک در این مدرسه وجود دارد و اعضای تیم‌های ورزشی این مدرسه هر ساله در مسابقات ملی شیلی شرکت می‌کنند. همچنین مدرسه والپاارایسو به دلیل تیم رباتیکی دارد، بسیار مشهور است. از طریق سایت زیر، اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این مدرسه به دست خواهید آورد:

https://www.pasch-net.de/de/pasch-schulen/schulportraets/suedamerika/chl/deutsche-schule-valparaiso.html

همچنین اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره سایر مدارس آلمانی در شیلی به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.pasch-net.de/de/pasch-schulen/schulportraets.html

مقابله با مشکلات بهداشتی و  آموزشی

از دیگر اقدامات مهم ژرمن‌ها در شیلی می‌توان به تاسیس بنیادهای مهم فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آلمان در این کشور اشاره کرد. به طور مثال بنیاد هاینریش بل از جمله موسسات مهم آلمان است که از سال ۲۰۰۸ در سانتیاگو افتتاح شد. این بنیاد در حوزه منابع طبیعی و سیاست های آب و هوایی و همچنین توسعه دموکراسی و حقوق بشر در آمریکای جنوبی فعالیت می‌کند.

از سوی دیگر، همه می‌دانیم که شکاف اجتماعی بسیار عمیق، مشکلات بخش بهداشت و آموزش شیلی، چالش‌های زیادی برای سیاستمداران و اعضای جوامع مدنی ایجاد کرده است. همچنین بحران انرژی و مشکلات آب و هوایی نیز در این منطقه وجود دارد. از این‌رو، بنیاد هاینریش بل تلاش می‌کند تا با حل مشکلات و معضلات موجود، به سیاستمداران شیلی کمک کند تا به یک کشور پایدار دست یابند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری به دست آورید:

https://www.boell.de/de/navigation/lateinamerika-5113.html

توسعه گفت‌وگوهای بین‌فرهنگی

بنیاد کونراد آدناور نیز از دیگر مراکز مهم آلمانی است که در شیلی فعالیت دارد. اعضای این بنیاد در پاییتخت شیلی تعامل زیادی با جامعه مدنی دارند و در راستای ثبات اجتماعی و اقتصادی و توسعه گفت‌وگوهای بین‌فرهنگی فعالیت می‌کنند. علاوه بر این‌ها، اعضای این بنیاد، روابط گسترده‌ای با دانشگاه‌ها، موسسات پژوهشی و اتاق‌های فکر در احزاب و موسسات دولتی شیلی دارند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان بگذارد:

https://www.kas.de/de/web/chile/ueber-uns

موسسه تحقیقات اجتماعی آمریکای لاتین

 بنیاد فردریش ابرت نیز با عنوان موسسه تحقیقات اجتماعی آمریکای لاتین در شیلی فعالیت می‌کند. این موسسه در سال ۱۹۸۱ با هدف مقابله با تبعیض‌های نژادی، قوی و جنسیتی، توسعه عدالت اجتماعی، محافظت از محیط‌زیست، توانمندسازی زنان، حمایت از جوانان مستعد و تحکیم ساختارهای دموکراتیک در شیلی تاسیس شد. در حال‌حاضر اعضای این بنیاد در شیلی تلاش می‌کنند تا با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و دوره‌های مختلف، در جهت اهداف خود قدم بردارند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://chile.fes.de/quienes-somos/fes-en-chile

واکنش‌ها به اجتناب هابرماس از دریافت جایزه کتاب شیخ زاید

منابع: سایت اسلامیشه تسایتونگ، قنطره

یورگن هابرماس، فیلسوف مشهور آلمانی با رد جایزه گران‌قیمت کتاب شیخ زاید، واکنش‌های متفاوتی در سطح جامعه آلمان به وجود آورده است. او که قرار بود برای دریافت جایزه کتاب شیخ زاید در نمایشگاه کتاب ابوظبی حضور یابد، به یکباره از این کار انصراف داد. هابرماس اعلام کرد که ارتباط تنگاتنگ بنیاد اهدا‌کننده این جایزه و حکومت امارات برای او روشن نیست.

جایزه کتاب شیخ زاید، هر ساله در خلال نمایشگاه بین‌المللی کتاب ابوظبی به یک شخصیت فرهنگی جهان اهدا می‌شود و امسال، مسئولان برگزاری نمایشگاه تصمیم گرفتند که این جایزه را به هابرماس، فیلسوف مشهور آلمانی اهدا کنند. جایزه شیخ زاید به نام محمد بن زاید که حاکم واقعی امارات متحد عربی به شمار می‌رود، نامگذاری شده است. مبلغ این جایزه ۲۲۵ هزار یورو است و در میان جایزه‌های فرهنگی در جهان یکی از گران‌قیمت‌ترین‌ها به شمار می‌رود.

هابرماس قرار بود برای دریافت جایزه کتاب شیخ زاید در نمایشگاه کتاب ابوظبی حضور یابد، اما به یکباره از این کار انصراف داد. فیلسوف آلمانی در بیانیه خود نوشت که اعلام آمادگی برای دریافت جایزه شیخ زاید، تصمیمی نادرست بوده که آن را به این وسیله تصحیح می‌کند. او در این بیانیه تاکید کرد که ارتباط تنگاتنگ نهاد اهدا کننده جایزه در ابوظبی و سیستم سیاسی حاکم بر آنجا را به اندازه کافی برای خود روشن نکرده است.

امتناع یورگن هابرماس، فیلسوف مشهور آلمانی از دریافت جایزه  کتاب شیخ زاید، واکنش‌های متفاوتی در سطح جامعه آلمان به وجود آورده است. به عنوان مثال، برخی از کاربران در شبکه اجتماعی توییتر معتقدند که رد کردن جایزه کتاب شیخ زاید کار درستی بوده است. از نگاه آن‌ها، دولت امارات، قواعد بسیاری از قواعد دموکراتیک را نقض می‌کند.

البته همه شهروندان آلمان نیز از رد جایزه کتاب شیخ زاید خوشحال نیستند. یورگن بووس، مدیر نمایشگاه کتاب فرانکفورت از جمله آن‌ها است. او که عضویت کمیته علمی جایزه شیخ زاید را به عهده دارد، درباره اعطای جایزه گفت:«این جایزه، امسال فرصتی ایجاد کرد تا هابرماس در کشورهای عربی بیشتر شناخته شود. تعداد قابل توجهی از آثار فیلسوفان و جامعه‌شناسان آلمانی به عربی ترجمه شده است. دانشجویان و محققان زیادی در جهان عرب به تحصیل و تحقیق مشغولند و با اندیشه‌های او آشنایی دارند. حضور او در نمایشگاه می‌توانست مفید و مثمرثمر باشد.»

هابرماس کیست؟

هابرماس، فیلسوف و اندیشمند معروف آلمانی در  هجدهم ماه ژوئن سال ۱۹۲۹در دوسلدورف آلمان، به دنیا آمد. تحصیلاتش را در شهر گومزباخ و در دانشگاه‌های گوتینگن، بن و زوریخ گذراند و مدتی به کار روزنامه‌نگاری مشغول شد. او از معدود روشنکفران آلمانی به شمار می‌رود که همواره در برابر تحولات سیاسی موضع‌گیری کرده است. هابرماس که به نسل دوم متفکران مکتب فرانکفورت تعلق دارد، از نادر بازماندگانی است که سنت اندیشه‌ی فلسفی این مکتب را پس از بزرگان نسل اول، یعنی هورکهایمر، آدورنو و مارکوزه، در پیوند با نظریه‌ انتقادی ادامه داده است.

لینک‌های گزارش:

https://de.qantara.de/inhalt/enge-verbindung-mit-dem-politischen-system-juergen-habermas-lehnt-buchpreis-aus-den-vae-ab

نمایش آثار هنری دوران قاجار در برلین

منبع: تاگس‌اشپیگل

بخشی از آثار هنری دوران قاجار در برلین به نمایش درخواهد آمد. بخشی از این آثار که ارزش زیادی دارند، اکتبر سال جاری در نمایشگاهی با عنوان “ایران – هنر و فرهنگ پنج هزار ساله” به نمایش درخواهد آمد. همچنین از سال ۲۰۲۶، نقاشی سقفی مربوط به دوران قاجار به عنوان تزیین سقف اتاقی در موزه هنرهای اسلامی برلین با عنوان “ایران در دوران مدرن”، به نمایش گذاشته می‌شود.

نقاشی‌های دیواری، یکی از ویژگی‌های تزئینی منحصر به‌فرد در دوران قاجار به شمار می‌رود.  بخشی از این نقاشی‌ها به مرور زمان از بین‌ رفته است، اما هنوز هم آثاری از آن‌ها در موزه‌ها و نگارخانه‌های معروف جهان دیده می‌شوند. یکی از این آثار، نقاشی سقف یک منزل مسکونی متعلق به دوران قاجاریه است که در آینده در موزه هنرهای اسلامی برلین به نمایش گذاشته خواهد شد.

این نقاشی سقفی با ابعاد ۶.۸ متر طول و ۲.۸۸ متر عرض، تا سال ۱۹۹۰در موزه هنرهای اسلامی برلین در معرض بازدید عموم قرار داشت، اما بعدها به دلیل نبودن جای کافی در موزه، آن را در یک جعبه بزرگ بسته‌‌بندی کردند و به انبار بردند. این اثر  که متعلق به سال ۱۸۴۶ و یک منزل خصوصی است، نمونه‌ای عالی از نقاشی‌های دوره قاجار به شمار می‌رود.جالب است بدانید که از این قبیل نقاشی‌های سقفی فقط چند مورد در جهان وجود دارد.

پس از پایان سلطنت صفویان‌، سبکی منسجم و مکتبی در‌ نقاشی‌ ایران پدید آمد که بـا تـوجه به ویژگی‌های موضوعی و کاربردی نقاشی‌ها، عنوان “پیکرنگاری درباری” برای این مکتب مناسب است. این سبک در دوره قاجاریه کاربرد فروانی داشت. البته در دوران قاجار هنر نقاشی با نوآوری‌های جدیدی همراه و شاهکارهای هنری زیادی در این زمان خلق شد.در سال ۱۹۹۸، مجموعه‌ای از این نقاشی‌‌ها در نمایشگاهی با عنوان نقاشی‌های “سلطنتی ایران‪ :دورۀ قاجار” در موزه بروکلین در نیویورک و سپس در لس‌آنجلس و لندن نمایش داده شد.

پروفسور اشتفان وبر، رئیس موزه هنرهای اسلامی موزه پرگامون درباره هنر دوران قاجار می‌گوید:« از اوایل قرن هفدهم میلادی، شاه عباس اول نه تنها هنرمندان ارمنی، گرجی‌ و مسلمانان قفقاز بلکه نقاشان هلندی و انگلیسی را نیز به اصفهان آورد که در پایتخت جدید هنرنمایی کنند. پیش از آن هنر مینیاتور در ایران مورد توجه بود و در دوران قاجار هنر نقاشی با نوآوری‌های جدیدی همراه شد. نقاشی‌های دیواری و سقفی در برخی خانه‌های قدیمی اصفهان می‌تواند این واقعیت را نشان دهد.»

البته همان‌طور که در ابتدا گفته شد، برلینی ها لازم نیست تا سال ۲۰۲۶ منتشر نقاشی‌های دوران قاجار بمانند. نمایشگاهی از آثار هنری مربوط به دوره قاجار از ۳۰ اکتبر سال جاری در نمایشگاهی با عنوان “ایران – هنر و فرهنگ پنج هزار ساله” در گالری جیمز سیمون به نمایش در خواهد آمد. در این نمایشگاه ۳۲۰ اثر هنری در معرض دید عموم قرار می‌گیرند.

لینک گزارش:

https://www.tagesspiegel.de/kultur/die-welt-iranischer-hoefe-von-rosen-und-nachtigallen/27114170.html

تازه های نشر در آلمان

سقوط عکا

منبع: آمازون

سقوط عکا نبردی بود که در سال ۱۱۲۹ میلادی رخ داد و موجب تصرف عکا توسط ممالیک مسلمان شد. این نبرد یکی از مهمترین جنگ‌های آن برهه زمانی شناخته می‌شود. تصرف عکا توسط ممالیک مسلمان موجب پایان سلطه صلیبی‌ها بر سرزمین شامات شد.  در آن دوره، شاهدان عینی مسیحی و مسلمان گزارش‌های متفاوتی از روند مبارزه برای این شهر ارائه دادند،‌اما راجر کرولی در اثر جدیدش “سقوط عکا”  با استفاده از منابع معتبر تلاش کرده است تا روایتی بی‌طرف و در عین‌ حال هیجان‌انگیز از این رویداد تاریخی ارائه دهد.

Herausgeber : wbg Theiss in Wissenschaftliche Buchgesellschaft (WBG) (17. September 2020)
Sprache : Deutsch
Gebundene Ausgabe : 304 Seiten
ISBN-13 :978-3806241778
Roger Crowley

 لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *