هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۵۲ – ۱۸ آذر ماه ۹۸

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین
شماره ۴۵۲۱۸ آذر ماه ۹۸

تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

رشته ایران‌شناسی در کدام دانشگاه‌های آلمان ارائه می‌شود؟

کسی هنوز به درستی نمی‌داند که پای مطالعات ایرانی چه زمانی به آلمان باز شده است. برخی انتشار ترجمه‌ آدام اُلئاریوس از گلستان سعدی را سرآغاز پژوهش‌های ایران‌شناسی در آلمان می‌دانند و بسیاری دیگر معتقدند، زمانی که گروتِفِند، متخصص زبانشناسی از دانشگاه گوتینگن، توانست برخی از واژگان خط میخی کتیبه‌های‌ تخت‌جمشید را رمزگشایی کند، دریچه‌ای جدید به مطالعات ایرانی باز شده است. هرچه هست، حالا با گذشت قرن‌ها از آن زمان‌ها،رشته ایران‌شناسی در چندین دانشگاه‌ آلمان راه‌اندازی و برای دانش‏پژوهان و دانشجویان آلمانی امکان تحصیل و تحقیق در این رشته فراهم شده است. در این گزارش رشته‌ ایران‌شناسی در دانشگاه‌های آلمان را مورد بررسی قرار داد‌ه‌ایم که در ادامه می‌خوانید؛

دانشگاه آزاد برلین

دانشگاه آزاد برلین برای علاقمندان به مطالعات ایران، نامی آشناست. گروه ایران‌شناسی در این دانشگاه به صورت تخصصی بر مطالعات ایران باستان، ایران میانه و همچنین مطالعات زرتشتی تمرکز دارد. در راین راستا از سال تحصیلی ۲۰۱۹-۲۰۲۰، رشته جدیدی با عنوان “ ایران در دوران باستان و اواخر دوران باستان” در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد برلین راه‌اندازی شده است. این رشته به زبان انگلیسی است و اولین گروه دانشجویان آن از پاییز سال تحصیلی ۲۰۱۹-۲۰۲۰، وارد دانشگاه شده‌اند. براساس آنچه بر روی سایت دانشگاه قرار گرفته؛ هدف از راه‌اندازی این رشته، آشنایی با فرهنگ، تاریخ، مذاهب و زبان ایرانیان در دوران باستان و اواخر دوران باستان است. در آن زمان، مادها، پارس‌ها و اشکانیان قلمرو ایران را از غرب و شرق گسترش داده بودند و افغانستان، بخش غربی پاکستان و حتی بخش‌هایی از شوروی سابق به ایران تعلق داشتند. البته تحصیل در رشته ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین از مقطع لیسانس آغاز می‌شود. در میان رشته‌های مقطع کارشناسی این دانشگاه، رشته‌ای به نام تاریخ و فرهنگ خاورمیانه با گرایش ایران‌شناسی وجود دارد. این رشته نیز به زبان انگلیسی تدریس می‌شود. از فعالیت‌های مهم گروه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین می‌توان به پروژه‌ آرشیو دیجیتالی اوستا اشاره کرد. این پروژه با هدف گردآوری و تطبیق نسخه‌های خطی اوستا راه‌اندازی شده است. همچنین براساس گزارشی که بر روی سایت دانشگاه قرار گرفته است؛ بخش ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین، هر سال کتاب‌هایی را در حوزه ایران‌شناسی منتشر می‌کند. علاوه بر این‌ها، موسسه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین در هر ترم میزبان کنفرانس‌ها و کارگاه‌های آموزشی زیادی است. امسال نیز این موسسه، میزبان نهمین کنفرانس اروپایی ایران‌شناسی بود و در این کنفرانس به بررسی موضوعات مختلف درباره ایران پرداخت.

دانشگاه ماربورگ

بسیاری موسسه ایران‌شناسی دانشگاه ماربورگ را با پروژه آرشیو دیجیتالی اسناد فارسی می‌شناسند. محققان در این پروژه، اسناد تاریخی مربوط به دوران قرون وسطى، اوایل عصر جدید ایران و همچنین آسیاى مرکزى تا قرن بیستم را برای بایگانی دیجیتال مورد بررسی قرار می‌دهند. آنطور که در سایت دانشگاه ماربورگ ذکر شده است، هدف از این طرح، دستیابى به اسناد و مدارک تاریخى به زبان فارسى است. این بانک دیجیتالى با امکانات وسیع جست‌وجو، دسترسی پژوهشگران به منابع دست اول تاریخى را آسان‌تر می‌کند. در بخشی از این سایت، درباره هدف ایجاد بانک اطلاعاتی آمده است:« با ایجاد این “بایگانى مجازی” نه تنها دسترسى به اسناد تاریخى فارسى آسان‌تر مى‌‌شود، بلکه امکان جست‌وجوى دقیق درباره یک شخص، یک شهر، یک منطقه و یا درباره یک موضوع نیز امکان‌پذیر خواهد بود.» این بانک اطلاعاتى شامل اسناد خصوصى و دولتى از قبیل فرمان‌ها، مکاتبات رسمى، شخصى و اسناد حقوقى مانند وقفنامه‌ها، عقدنامه‌ها و احکام قضایى است. از آنجا که این بانک اطلاعاتى به طور پیوسته اسناد تاریخى منتشر شده‌ را بایگانى می‌کند، نقش مرکز جمع‌آورى فهرست اسناد را هم دارد. علاوه بر بانک اطلاعاتی، دانشگاه ماربورگ در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در رشته ایران‌شناسی دانشجو می‌پذیرد. آنطور که در سایت دانشگاه درج شده است، در مقطع کارشناسی، مطالعات خاورمیانه با گرایش ایران‌شناسی وجود دارد. در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز دانشجویان می‌توانند رشته مطالعات ایران‌شناسی را انتخاب کنند. همچین در این دانشگاه سمینارها و کارگاه‌هایی برای یادگیری زبان فارسی برگزار می‌شود که تاکنون با استقبال خوبی مواجه بوده است.

دانشگاه بامبرگ

دانشگاه بامبرگ به دلیل برگزاری دوره‌های آموزش زبان فارسی، در میان دانشجویان رشته ایران‌شناسی شهرت خاصی دارد. در این دانشگاه، دانشجویان پیش از ورود به رشته مطالعات ایران، در یک دوره فشرده آموزش زبان فارسی شرکت می‌کنند. پس از آن، دانشجویان می‌توانند در مقطع کارشناسی، در رشته مطالعات شرقی با گرایش ایران‌شناسی ثبت‌نام کنند. همچنین در مقطع کارشناسی ارشد نیز رشته‌ای با عنوان “ایران‌شناسی: زبان، تاریخ و فرهنگ” وجود دارد. اما بی‌شک یکی از جالب‌ترین برنامه‌های موسسه ایران‌شناسی در دانشگاه بامبرگ، تبادل دانشجو با دانشگاه تهران است. بر اساس توافقی که میان دانشگاه تهران و دانشکده مطالعات ایرانی دانشگاه بامبرگ انجام شده است، سالانه تبادل دانشجو میان این دو دانشگاه انجام می‌شود. بر این اساس، هر سال، ۶ دانشجو فیلولوژی ایرانی (به عنوان مثال دانشجویان مطالعات ایران، مطالعات اسلامی و غیره) این فرصت را دارند تا برای یک ترم زمستانی (از اکتبر تا فوریه)در دانشگاه تهران بورسیه شوند. همچنین، ۶ دانشجو از دانشگاه تهران نیز می‌توانند برای یک ترم تحصیلی در دانشگاه بامبرگ فرصت مطالعاتی بگیرند. این برنامه از سال ۱۹۹۳ پایه‌ریزی شده است و در میان دانشگاه‌های اروپای غربی و آمریکای شمالی منحصر به فرد است. به تازگی مسئولان دانشگاه بامبرگ اعلام کرده‌اند که برای ترم زمستانی سال تحصیلی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ نیز به ۶ دانشجو آلمانی برای حضور در ایران بورسیه می‌پردازند. این بورسیه تحصیلی، شامل کمک‌هزینه سفر به تهران و بازگشت به بامبرگ به مبلغ ۶۵۰ یورو، ۵ ماه کمک‌هزینه تحصیلی به مبلغ ۸۲۵ یورو، کمک‌هزینه برای ثبت نام تا مبلغ ۳۷۰ یورو و ۵ ماه بیمه مسافرتی به مبلغ ۳۵ یورو خواهد بود. در این دوره، دانشجویان امکان مطالعه در موسسه دهخدا، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و همچنین دپارتمان زبان و ادبیات فارسی را دارند. متقاضیان باید درخواست خود را تا تاریخ ۲۵ ماه مه ۲۰۲۰ به دانشگاه بامبرگ ارائه کنند.

دانشگاه هامبورگ

دانشجویان علاقمند به رشته‌های مطالعات ایران و اسلام به خوبی با موسسه آسیا-آفریقا در دانشگاه هامبورگ آشنایی دارند. در این موسسه، رشته‌های ایران‌شناسی، مطالعات اسلامی و ترک‌شناسی به عنوان زیرمجموعه‌ای از بخش تاریخ و فرهنگ خاورمیانه، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می‌شود. بر اساس آنچه بر روی سایت دانشگاه هامبورگ قرار گرفته؛ هدف از تاسیس رشته ایران‌شناسی در این دانشگاه، کسب دانش عمومی درباره تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین، آشنایی با جغرافیای ایران و همچنین یادگیری زبان‌های باستانی ایران (به عنوان مثال فارسی میانه، اوستایی) است.

دانشگاه گوتینگن

رشته مطالعات ایرانی در دانشگاه گوتینگن تنها به مطالعه فرهنگ و زبان فارسی ختم نمی‌شود. بررسی تاریخ، جغرافیا، مذاهب و ادبیات فارسی بخش مهمی از رشته ایران‌شناسی در دانشگاه گوتینگن را تشکیل می‌دهد. این دانشگاه در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا، رشته مطالعات ایرانی را به دانشجویان ارائه می‌دهد. جالب است بدانید که در بخش دکترا تمرکز اصلی محققان و دانشجویان این دانشگاه بر روی مطالعه فرهنگ و تاریخ هندی- فارسی است. مسئولان موسسه ایران‌شناسی گوتنینگن معتقدند که دانشجویان حوزه مطالعات ایرانی اغلب خود را به منابع از ایران محدود می‌کنند. این در حالی است که به گفته آن‌ها، منابع مستند فارسی و هندی در آرشیوهای هندوستان به مقدار زیاد موجود است و این اسناد، اطلاعات منحصر به فردی درباره مسائل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و مذهبی شبه قاره ارائه می‌دهند. با این حال این منابع در پژوهش‌های ایران‌شناسان کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. علاوه بر این‌ها، در کتابخانه بخش ایران‌شناسی دانشگاه گوتینگن، منابغ خوبی برای آشنایی با تاریخ ایران قبل از اسلام و مطالعات ایرانی وجود دارد. همچنین در این دانشگاه، آرشیو دیجیتالی از فایل‌های صوتی به کردی و فارسی و مجموعه‌ای از فیلم‌های مدرن ایرانی نیز تهیه شده است و در اختیار علاقمندان قرار می‌گیرد.

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ از دیگر دانشگاه‌های آلمانی است که رشته ایران‌شناسی را به دانشجویان علاقمند ارائه می‌دهد. در این دانشگاه رشته مطالعات خاورمیانه با گرایش ایران‌شناسی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می‌شود.

دانشگاه هایدلبرگ

در دانشگاه هایدلبرگ رشته ایران‌شناسی، به عنوان رشته‌ای مستقل شناخته نمی‌شود و این رشته با رشته مطالعات اسلامی ادغام شده است. رشته مطالعات اسلامی نیز زیرمجموعه‌ای از گروه زبان‌ها و فرهنگ‌های خاورمیانه است.

دیدار رئیس‌جمهور آلمان از مسجد و مرکز اسلامی شهر پنزبرگ

منبع:سایت زوددویچه

فرانک اشتاین‌مایر، رئیس‌جمهور فدرال آلمان به همراه همسرش، الکه بودنبندر از مسجد و مرکز اسلامی شهر پنزبرگ دیدار کرد و با مسئولان آنها به گفت‌وگو پرداخت. رئیس‌جمهور آلمان در گفت‌وگو با مسئولان مسجد پنزبرگ خواستار درک متقابل و احترام میان پیروان ادیان شد.

در این دیدار، بنیامین ادریس، امام جماعت مسجد، گونول یرلى از مدیران جامعه اسلامی پنزبرگ، یوآخیم هرمان، وزیر داخله ایالت بایرن و الکه زهتنر، شهردار پنزبرگ نیز حضور داشتند. مسجد و مرکز اسلامی پنزبرگ آلمان در سال ۲۰۰۵ ساخته و بعدها به عنوان یکی از بهترین آثار معماری ایالت بایرن معرفی شد. به گفته امام جماعت مسجد، امیر شارجه برای ساخت این بنا، حدود ۳ میلیون یورو کمک کرده است. بنیامین ادریس گفت:« معماری مدرن مسجد، گروهی از بزرگسالان را در ابتدا خشمگین کرد، اما جوانان و مسلمانانی که در آلمان متولد شده‌اند، از همان ابتدا معماری مسجد را دوست داشتند.» گونول یرلى از مدیران جامعه اسلامی پنزبرگ نیز در این باره گفت:« پس از آنکه ساخت مسجد به اتمام رسید، منتقدان گفتند؛ خوب شد به حرف ما گوش نکردید. آنها از معماری مدرن مسجد راضی بودند.» به گواه بسیاری، شهر پنزبرگ زیر نظر بنیامین ادریس- امامی که اهل مقدونیه است- یکی از بهترین جوامع اسلامی آلمان را دارد. ادریس، نه تنها به دلیل موعظه‌های خود در مسجد محبوبیت دارد، بلکه در امر ادغام نیز توانسته موفق عمل کند. او پس از آنکه اشتاین‌مایر به ریاست‌جمهوری رسید، از او دعوت کرد که به پنزبرگ سفر کند. یرلی در این باره گفت:« ما می‌خواستیم به رئیس‌جمهور فدرال نشان دهیم که مسلمانان در آلمان چطور در کنار شهروندان دیگر با آرامش زندگی می‌کنند و از اعتقادات خود نیز دست نمی‌کشند.»۹۰۰ شهروند مسلمان در شهر ۱۷ هزار نفری پنزبرگ زندگی می‌کنند. اشتاین‌مایر هنگام دیدار از مسجد و مرکز اسلامی گفت:« مسلمانان پنزبرگ راه طولانی را پیموده‌اند. از ساخت مسجد تا شکل‌گیری مرکز اسلامی، آنها برای شکل‌گیری جامعه خود تلاش زیادی کرده‌اند.» رئیس‌جمهور آلمان تاکید کرد:« آنچه در مسجد پنزبرگ اتفاق می‌افتد، دقیقاً همان چیزی است که آلمان بدان نیاز دارد. ما در سطح فدرال باید احترام و درک متقابل میان پیروان ادیان را گسترش دهیم و با قطبی‌شدن جامعه مقابله کنیم.» به گفته اشتاین مایر، تعهد جامعه اسلامی پنزبرگ نسبت به شهروندان غیرمسلمان و همچنین پذیرش مسلمانان از سوی شهروندان پنزبرگ، می‌تواند الگویی برای همه جوامع مذهبی و شهروندان آلمان باشد. او اظهار امیدواری کرد که این تعهد و پذیرش در کل جامعه آلمان گسترش یابد:« باید آرزو کنیم که در تمام آلمان شاهد چنین شرایطی باشیم.»

نمایشگاه هزار و یک شب در کتابخانه دولتی برلین

منبع:سایت کتابخانه دولتی برلین

“روایت‌های سیار؛ هزار و یک شب میان شرق و اروپا” عنوان نمایشگاهی چند رسانه‌ای است که از ۲۰ نوامبر در کتابخانه دولتی برلین برگزار شده است. هزار و یک شب از برجسته‌ترین آثار ادبیات جهان محسوب می‌شود.

در کتابخانه دولتی برلین، داستان‌های هزار و یک شب به شیوه‌های مختلف روایت می‌شود. در این نمایشگاه‌، روایت‌ها براساس داستان‌های شرقی و همچنین ترجمه‌های غربی از هزار و یک شب است. جالب است بدانید که هزار و یک شب تنها به یک روایت محدود نمی‌شود. برای این کتاب سه نسخه وجود دارد و در هر کدام تعدادی روایت نقل شده است: نسخه هندی که پیش از دوره هخامنشی به زبان سانسکریت نوشته شده، نسخه ایرانی که ترجمه‌ای از نسخه سانسکریت به فارسی باستان است و نسخه عربی که در دوران هارون الرشید از زبان پهلوی به عربی ترجمه شده است. جالب است که در هر ترجمه‌، تعدادی داستان جدید نیز به این کتاب اضافه شده‌ است. نخستین ترجمه هزار و یک شب به زبان‌های اروپایی نیز در قرن هجدهم میلادی به دست آنتوان گالان صورت گرفت. او هزار و یک شب را به فرانسوی برگرداند و در سال ۱۷۰۴ میلادی، آن را منتشر کرد. سپس در سال ۱۸۸۵، سر ریچارد برتون نخستین ترجمه انگلیسی این کتاب را به بازار عرضه کرد. این کتاب و ترجمه‌های غربی آن، تأثیر به‌سزایی بر زندگی بسیاری از نویسندگان معروف جهان داشته است. حال در نمایشگاه “روایت‌های سیار؛ هزار و یک شب میان شرق و اروپا”، آثار گرافیکی، نسخ خطی قدیمی، نقاشی‌های نادر تاریخی و … کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند تا روایت‌های شرقی و ترجمه‌های غربی این اثر را به علاقمندان نشان دهند. این نمایشگاه به نوعی نشان‌دهنده ارتباط طولانی و متقابل جهان غرب و شرق است. درهای نمایشگاه “روایت‌های سیار؛ هزار و یک شب میان شرق و اروپا” تا هجدهم ژانویه سال ۲۰۲۰ به روی عموم باز است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

منبع خبر

از سوی موسسه مطالعات جهانی و منطقه‌ای آلمان صورت می‌گیرد: بررسی نقش دین در راه توسعه و صلح کشور آلمان

منبع: سایت موسسه مطالعات جهانی و منطقه‌ای آلمان

موسسه مطالعات جهانی و منطقه‌ای آلمان، نقش دین در راه توسعه و صلح کشور فدرال آلمان را مورد بررسی قرار می‌دهد.

در این نشست که قرار است، یازدهم دسامبر سال جاری برگزار ‌شود، پروفسور دکتر ماتیاس باسداو، مدیر بخش مطالعات آفریقایی موسسه مطالعات جهانی و منطقه‌ای آلمان درباره نقش دین در جامعه آلمان، به سخنرانی خواهد پرداخت. عنوان سخنرانی او “محرک یا مانع؛ چالش‌ها و فرصت‌هایی که دین در راه توسعه و صلح ایجاد می‌کند” است. باسداو تاکنون پروژه‌های زیادی درباره دین، توسعه، صلح و درگیری اجرا کرده است. در سایت موسسه مطالعات جهانی و منطقه‌ای آلمان، درباره این نشست آمده است:« برخی بر این تصورند که دین در دنیای امروزی اهمیت خود را از دست داده است، این در حالی است که اکثریت جمعیت جهان، هنوز خود را دین‌دار می‌دانند. شاید به همین دلیل است که دین در سیاست‌های دولت فدرال، امری مهم محسوب می‌شود. هر چند بسیاری تلاش می‌کنند تا نشان دهند که جوامع مذهبی و پیروان ادیان مختلف موجب تنش و خشونت در جامعه آلمان می‌شوند، اما ادیان نقش مهمی در توسعه و صلح کشور آلمان دارند. ارزش‌های مذهبی، خشونت در جامعه را منع می‌کند و روحانیون و اعضای جوامع مذهبی سعی دارند تا صلح را در جامعه برقرار کنند.» در این نشست همچنین نتایج تحقیقات موسسه مطالعات جهانی و منطقه‌ای آلمان درباره دین مطرح خواهد شد و درباره اینکه خطر درگیری میان پیروان ادیان در چه زمانی وجود خواهد داشت و چه عواملی می‌تواند به صلح در جامعه کمک کند، صحبت می‌شود. در بخش دیگری از این نشست به برنامه وزارت همکاری‌های اقتصادی و توسعه فدرال برای حمایت از گروه‌های مذهبی پرداخته می‌شود.  براساس آنچه بر روی سایت موسسه قرار گرفته است؛ وزارت همکاری‌های اقتصادی و توسعه فدرال آلمان، دین را به عنوان عامل اصلی توسعه و صلح به رسمیت شناخته و برای تقویت گروه‌های مذهبی در امر توسعه کشور تلاش می‌کند. این وزارت‌خانه برای رسیدن به اهداف خود، پروژه‌ای با عنوان “ ارزش‌ها، دین و توسعه” راه‌اندازی کرده است. از این رو، موسسه مطالعات جهانی و منطقه‌ای آلمان در نشست خود به این مسئله خواهد پرداخت که آیا این استراتژی‌ها و حمایت‌ها می‌تواند به مسئولان دولت آلمان کمک کند تا دین را به عنوان محرکی برای ترویج و توسعه زندگی مسالمت‌آمیز به کار برند؟ برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت giga-hamburg.de مراجعه کنید.

جزیره موزه‌ها؛ مجموعه‌ای دیدنی در قلب برلین

منبع:سایت جزیره موزه‌ها

وقتی ۲۰۰ سال پیش، فریدریش ویلهلم سوم، پادشاه پروس، طرح ساخت مجموعه‌ای هنری در برلین را صادر کرد، هیچ‌کس فکر نمی‌کرد که دو قرن بعد، جزیره موزه‌ها در برلین به یکی از مجموعه‌های معروف اروپا بدل شود.

این مجموعه دیدنی که تاریخ هنر چندین هزار ساله را روایت می‌کند، اکنون شهرتی جهانی پیدا کرده و به یکی از مقاصد مورد علاقه گردشگران تبدیل شده است. جزیره موزه‌ها که از سال ۱۹۹۹ میلادی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده، از موزه آلتس، موزه جدید، موزه بُده، گالری ملی قدیم و موزه پرگامون تشکیل شده‌ است. در طول جنگ جهانی دوم، پنج ساختمان موزه به اشکال مختلفی آسیب دیدند و در طول سال‌های پس از جنگ دوباره بازسازی شدند. موزه آلتس قدیمی‌ترین بخش جزیره موزه‌های برلین است. بنای موزه را کارل فریدریش شینکل، معمار آلمانی بین سال‌های ۱۸۲۳ تا ۱۸۳۰ ساخت تا میزبان کلکسیون هنری خانواده سلطنتی پادشاهی پروس باشد. امروزه نیز آثار تاریخی از موزه دولتی برلین در این مکان نگهداری می‌شود. همچنین در چند سال اخیر، بخشی از این موزه، به صورت موقت میزبان آثار هنری یونان، رم و همچنین آثار تاریخی مصر بوده است. موزه بوده نیز توسط معماری به نام ارنست فون اینه، طراحی شد. این موزه که سال‌ها با عنوان کایزر فریدریش شناخته می‌شد؛ در سال ۱۹۵۶، به افتخار نخستین موزه‌دار آن، ویلهلم فون بوده، تغییر نام داد. ویلهلم فون بوده به ترکیب کلکسیون‌های هنری باور داشت و به همین دلیل، در این موزه، مجموعه‌هایی منحصر به فرد از تندیس‌‌ها، سکه‌ها و مدال‌ها وجود دارد. امروزه در این موزه، آثاری از بیزانتیوم و راونا، قرون وسطی، هنر ایتالیایی و گوتیک به نمایش گذاشته شده است. بی‌شک موزه پرگامون نیز یکی از مهم‌ترین موزه‌های برلین است. در آلمان موزه‌ای شبیه به پرگامون پیدا نمی‌کنید که دانشنامه‌ای از شاهکارهای هنری، فرهنگی و صنایع‌دستی را به نمایش بگذارد. در این موزه، مجموعه‌ای نفیس از آثار هنری متعلق به یونان باستان، آسیای مرکزی و خاورمیانه، مصر باستان، ایران باستان و همچنین آثاری از هنر اسلامی به نمایش گذاشته شده است. از دیگر بناهای ارزشمند در جزیره موزه‌های برلین، می‌توان به موزه جدید اشاره کرد. این موزه در جنگ جهانی دوم آسیب دید و در سال ۲۰۰۹ بازسازی شد. در موزه جدید، مجموعه‌های متنوعی از اشیاء آنتیک و قدیمی کلاسیک، اشیاء مربوط به مصریان و بسیاری موارد دیگر به نمایش گذاشته شده است. و بالاخره گالری ملی قدیم، آخرین موزه در‌ جزیره موزه‌های برلین است. جایی که توانسته بازدیدکنندگان بسیاری را به سوی خود جذب کند. علاوه بر این‌ها، در ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۹ نگارخانه زیمون-جیمز به عنوان مرکز جدید جزیره موزه‌ها افتتاح شد. گالری جیمز سایمون، تالار ورودی جزیره موزه‌ها است و به دست دیوید چیپرفیلد، طراحی و ساخته شده است.

نگاهی به مهاجرت نیروهای تحصیلکرده از آلمان

منبع:نشریه فوکوس

پژوهش جدید موسسه تحقیقات جمعیت آلمان نشان می‌دهد که بسیاری از نیروهای تحصیل‌کرده آلمان برای یافتن شغل مناسب، از این کشور مهاجرت می‌کنند.

آندرئاس اته از موسسه تحقیقات جمعیت آلمان، هنگام ارائه اولین نتایج پژوهش درباره مهاجران آلمانی گفت:« سالیانه به طور متوسط ۱۸۰ هزار نیروی تحصیلکرده از آلمان مهاجرت می‌کنند. در واقع، ۷۶ درصد مهاجران آلمانی، تحصیلات عالی دارند.» به گفته اته، اکثر این افراد به دنیال شغلی مناسب، آلمان را ترک می‌کنند. آمارها نشان می‌دهد؛ درآمد کسانی که از آلمان مهاجرت کرده‌اند، به طور متوسط ۱۲۰۰ یورو در طول ۱۲ ماه افزایش داشته است. این در حالی است که درآمد کارمندانی که تمام وقت در آلمان کار می‌کنند، به طور متوسط ۸۷ یورو در طول ۱۲ ماه افزایش داشته است. در این پژوهش، بیش از ۱۰ هزار شهروند ۲۰ تا ۷۰ ساله آلمان که در فاصله ژوئیه ۲۱۷ تا ژوئیه ۲۰۱۸ از این کشور رفته یا دوباره به آلمان بازگشته‌اند، مورد بررسی قرار گرفته‌اند. ۵۸ درصد از این افراد تایید کرده‌اند که انگیزه اصلی آنها از مهاجرت، پیدا کردن شغلی مناسب با حقوق خوب بوده است. برخی دیگر نیز تغییر شرایط زندگی خود را عامل مهاجرت عنوان کرده‌اند. با این حال، مهاجرت از آلمان برای بعضی از افراد نیز پیامد منفی داشته و به طور مثال، شرایط روحی ۳۷ درصد از پرسش‌شوندگان در خارج از آلمان بدتر شده است. بر اساس پژوهش موسسه تحقیقات جمعیت آلمان، سالیانه به طور متوسط ۱۸۰ هزار نیروی تحصیلکرده از این کشور مهاجرت می‌کنند. اما در همین بازه زمانی، ۱۳۰ هزار نفر به آلمان باز می‌گردند. در حال حاضر ۵ درصد از آلمانی‌ها در خارج از این کشور زندگی می‌کنند. در میان کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، آلمان از لحاظ مهاجرت نیروهای تحصیل‌کرده، پس از لهستان و انگلستان در رتبه سوم قرار دارد. این در حالی است که بر اساس آمارها، اکثر کسانی که از آلمان به کشورهای دیگر مهاجرت می‌کنند، دوباره به این کشور بازمی‌گردند. بنابراین از نگاه پژوهشگران موسسه تحقیقات جمعیت آلمان، پدیده “فرار مغزها” این کشور را تهدید نمی‌کند. محبوب‌ترین مقصد مهاجران آلمانی در ۱۰ سال اخیر کشور سوییس بوده است. در طول این مدت نزدیک به ۲۰۰ هزار آلمانی به سوییس مهاجرت کرده‌اند. رتبه دوم کشورهای هدف مهاجران آلمانی را ایالات متحده آمریکا با رقم ۱۲۷ هزار نفر به خود اختصاص داده است. همچنین اتریش با ۱۰۸ هزار نفر و بریتانیا با ۸۲ هزار نفر از مهاجران آلمانی در جایگاه سوم و چهارم قرار دارند. به اعتقاد پژوهشگران، از دهه ۸۰ میلادی، تعداد شهروندان آلمانی که از این کشور مهاجرت کرده‌اند، رو به افزایش است. همچنین به نظر می‌رسد که بیش از همه نسل جوان آلمان تصمیم به مهاجرت از این کشور می‌گیرد.

تازه های نشر در آلمان

پیامدهای راست‌گرایی افراطی جدید

منبع: آمازون

نویسنده: Volker Weiß

سال انتشار: ۲۰۱۹

تعداد صفحات: ۸۶

ISBN-13: 978-3518587379

تئودور لودویگ ویزنگروند آدورنو، جامعه‌شناس و فیلسوف شهیر آلمانی در تاریخ ششم ۱۹۶۷ در یکی از سخنرانی‌های تاریخی خود، شیوه شکل‌گیری، ابزار و تاکتیک‌های گروه‌های راستگرای افراطی را مورد تحلیل قرار داد. سه سال پیش از این سخنرانی، حزب دموکرات ملی آلمان، دست‌راستی‌ترین حزب آلمان تأسیس شده بود و به سرعت در حال گسترش فعالیت‌های خود بود. از این رو، آدورنو در سخنرانی خود به شباهت‌های این حزب با نازی‌ها پرداخت و دلایل حمایت‌های مردمی از جنبش‌های راستگرا و افراطی را مورد بررسی قرار داد. اکنون بیش از ۵۰ سال از آن سخنرانی گذشته و تغییرات بسیاری در جامعه آلمان صورت گرفته است، اما محبوبیت گروه‌های راستگرای افراطی هر روز بیشتر می‌شود. به همین دلیل، فولکر وایس سعی کرده تا بخش آخر کتاب “ “پیامدهای راست‌گرایی افراطی جدید” ، با بهره‌گیری از سخنان آدورنو، جنبش راستگرایان افراطی جدید را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

(انعکاس این خبر به منزله تایید یا رد محتوای کتاب توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلمان نیست.)

منبع خبر

«هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است.»

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com . info@irankultur.com