هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۲۷ – ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

نگاهی به دیجیتال‌سازی صد سال موسیقی ایران در دانشگاه هیلدسهایم

منبع:رادیو شمال آلمان

رادیو شمال آلمان گزارشی درباره روند دیجیتال‌سازی صد سال موسیقی ایران در دانشگاه هیلدسهایم منتشر کرده است. براساس گزارش این رسانه، گروهی از پژوهشگران ایرانی و آلمانی در دانشگاه هیلدسهایم در یک دهه گذشته، پروژه‌ای را آغاز کردند که براساس آن، آثار قدیمی موسیقی ایران را از روی صفحه به صورت دیجیتال در‌می‌آوردند. این کار با هدف حفظ آثار موسیقی ایران در صد سال گذشته و امکان دسترسی پژوهشگران و علاقمندان به آن‌ها انجام شد.

پروژه دیجیتال‌سازی صدسال موسیقی ایران زیر نظر پروفسور رایموند فوگلز در دانشگاه هیلدسهایم آغاز شد.در آغاز این پروژه در سال ۲۰۱۲، حدود ۴ هزار صفحه‌ در فاصله سال‌های ۱۹۰۶ تا ۱۹۶۰ میلادی ضبط شده‌ بودند، به صورت دیجیتال درآمدند. بعدها صفحات بیشتری به این آرشیو اضافه شدند. جالب است بدانید که قدیمی‌ترین صفحه‌هایی که به صورت دیجیتال درآمدند، مربوط به سال ۱۹۰۰ میلادی هستند. در حال‌حاضر در این آرشیو ژانرهای مختلف موسیقی ایرانی را می‌توان یافت.

به اعتقاد پروفسور رایموند فوگلز، درباره دلایل اصلی همکاری بین دانشگاه هیلدس هایم و موزه موسیقی در تهران به رادیو شمال آلمان گفت: «موسیقی ایرانی، بیانگر تاریخ فرهنگی ایران است. به همین‌دلیل، ما تصمیم گرفتیم از یک سو، شهروندان کشورهای غربی را با این موسیقی آشنا کنیم و از سوی دیگر، آرشیو موسیقی ۱۰۰ سال اخیر ایران را برای نسل آینده آن کشور حفظ کنیم. در این راستا، محققان ایرانی و آلمانی شبانه‌روز کار کردند و با موزه موسیقی در تهران نیز همکاری داشتیم.»

براساس گزارش رادیو شمال آلمان، پس از پایان پروژه دیجیتال کردن موسیقی ایرانی، محققان دانشگاه هیلدسهایم، بانک اطلاعاتی نیز در مورد این مجموعه به زبان فارسی و آلمانی تهیه کردند که می‌تواند برای علاقمندان به موسیقی ایران جالب توجه باشد.

لینک گزارش:

https://www.ndr.de/nachrichten/info/Universitaet-Hildesheim-digitalisiert-100-Jahre-iranische-Musiktradition,audio226398.html

روابط آلمان و کره شمالی از دوران جنگ سرد تاکنون

منابع: موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کنراد آدناور، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هاینس زایدل، بنیاد فردریش نویمان

شاید برای خیلی‌ها جالب باشد که بدانند، آلمان شرقی در دوران جنگ سرد تنها با جمهوری خلق دموکراتیک کره(کره شمالی) ارتباط داشته و از زمان اتحاد آلمان، روابط این دو کشور کاهش یافته است. هرچند آلمانی‌ها سال‌ها است که تمایل دارند؛ در جهت توسعه زبان و فرهنگ آلمانی در کره شمالی سرمایه‌گذاری‌هایی را انجام دهند، اما مقامات کره‌ شمالی چنین اجازه‌ای را به آن‌ها نمی‌دهند. حتی در گذشته، برخی از محققان و دانشجویان کره شمالی می‌توانستند، برای گذراندن دوره به آلمان اعزام شوند، اما این امر نیز در سال‌های اخیر، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. براساس گزارشی که بر روی سایت وزارت خارجه آلمان منتشر شده؛ در حال‌حاضر، تنها بنیادهای آلمانی‌ اجازه دارند که در کشور کره‌ شمالی فعالیت کنند. در واقع، بنیاد هانس زایدل، بنیاد کنراد آدناور، بنیاد فردریش نویمان و بنیاد فردریش ابرت که در سئول دفتر دارند، در راستای آموزش سیاسی و آگاه‌سازی شهروندان در کره شمالی نیز فعالیت می‌کنند.

تبادلات آکادمیک

بیش از ۳۰۰ موسسه آموزش عالی در کره شمالی فعالیت می‌کنند. این موسسات معمولا در سه حوزه اجتماعی، تخصصی و نظامی فعالیت می‌کنند. سیستم آموزشی کره شمالی تفاوت زیادی با کشورهای اروپایی از جمله آلمان دارد. دانشگاه‌های این کشور همچنین ارتباط زیادی با دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی سایر کشورها ندارند. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، در گذشته، برخی از محققان و دانشجویان کره شمالی می‌توانستند، برای گذراندن دوره به آلمان اعزام شوند، اما این امر نیز در سال‌های اخیر، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. با این وجود، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان هر سال، تعدادی از فرصت‌های تحصیلی و تحقیقاتی در موسسات آلمانی را برای دانشجویان و محققان علاقمند در کره شمالی منتشر می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در این باره در اختیارتان قرار دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/asien/nordkorea/

بنیاد فردریش نویمان

بنیاد فردریش نویمان از جمله مهم‌ترین نهادهای آلمانی به شمار می‌رود که در هر دو کره فعالیت دارد. این بنیاد از سال ۱۹۸۷ در سئول فعالیت خود را آغاز کرده است و از همان‌زمان، برنامه‌هایی برای آموزش سیاسی، تقویت دموکراس و ترویج حقوق بشر در کره شمالی نیز  اجرا می‌کند. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های بنیاد فردریش نویمان بیشتر آشنا شوید:

https://www.freiheit.org

بنیاد هانس زایدل

بنیاد هانس زایدل نیز از سال ۱۹۸۷ فعالیت خود را در سئول آغاز کرده و در حال‌حاضر، اعضای این بنیاد در راستای صلح میان دو کره قدم برمی‌دارند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این بنیاد در اختیارتان قرار دهد:

https://korea.hss.de/buero-korea/

بنیاد فردریش ابرت

بنیاد فردریش ابرت نیز یکی دیگر از نهادهای سیاسی آلمان است که در حال‌حاضر در دو کره فعالیت می‌کند. این بنیاد در سال ۱۹۶۷ شکل گرفت و در حال‌حاضر در راستای توسعه همکاری‌های آموزشی و تحقیقاتی، حمایت از جامعه مدنی و ترویج دموکراسی در کره شمالی فعالیت می‌کند. از طریق سایت زیر بیشتر می‌توانید با فعالیت‌های این بنیاد در کره شمالی و جنوبی آشنا شوید:

https://www.fes.de/referat-asien-und-pazifik/korea?tx_digbib_digbibpublicationlist%5BpageIndex%5D=7&cHash=bdd9d8b431d3ce4281663c9d21fa7f16

بنیاد کنراد آدناور

بنیاد کنراد آدناور نیز یکی از نخستین نهادهای آلمانی است که در کره‌جنوبی شکل گرفته است. این بنیاد در سال ۱۹۷۸ با هدف تقویت دموکراسی، ترویج حقوق بشر، حمایت از حاکمیت قانون و توسعه اقتصادی در سئول تاسیس شد. اما در حال‌حاضر، در راستای صلح میان دو کره و کمک به پناهندگان کره شمالی فعالیت می‌کند. سایت زیر اطلاعات بیشتری در این باره در اختیار علاقمندان می‌گذارد:

https://www.kas.de/de/web/korea/ueber-uns

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/koreademokratischevolksrepublik-node/bilateral/216110?openAccordionId=item-216114-0-panel

برنامه‌های ویژه موزه‌های آلمان به مناسبت روز جهانی موزه

منابع: سایت روز جهانی موزه، موزه ملی بایرن

روز جهانی موزه،‌ امسال در حالی در آلمان برگزار شد که هدف اصلی آن، آشنایی جهانیان با تنوع کار ۶ هزار و ۵۰۰ موزه‌ در این کشور بود. در این راستا، مسئولان فرهنگی آلمان در شهرهای مختلف تلاش کردند تا با فعال‌سازی کانال یوتیوب، برگزاری تورهای مجازی از نمایشگاه‌ها و موزه‌ها و همچنین ساخت پادکست، به معرفی برنامه‌های موزه‌های متعدد در آلمان بپردازند. بدین‌ترتیب آن‌ها توانستند ۱۷۶۷ رویداد فرهنگی را در ۷۱۹ موزه به صورت آنلاین به جهانیان معرفی کنند. در ادامه به بررسی چند نمونه از این اقدامات می‌پردازیم:

موزه ملی در بایرن

موزه ملی در بایرن از جمله مکان‌های فرهنگی بود که در روز جهانی موزه، علاقمندان به حوزه فرهنگ را شوکه کرد. این موزه که هم‌اکنون میزبان نمایشگاه ”هنر و جرائم بزرگ” است، در کانال یوتیوب، توری مجازی از این نمایشگاه برگزار کرد. نمایشگاه ”هنر و جرائم بزرگ” درباره ویت استوس، یکی از بزرگترین و مشهورترین مجسمه‌سازها و منبت‌کاران قرن شانزدهم میلادی است که در سال ۱۵۰۲ مدرکی را در نورنبرگ جعل کرد و اعتبار خود را از دست داد. استوس پیش از آن، به دلیل ساختن محراب در کلیسای سانتا ماریا در کراکوف ، لهستان مشهور شده بود. اگر می‌خواهید فیلم‌های مرتبط با افتتاحیه این نمایشگاه را ببینید و اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.bayerisches-nationalmuseum.de/index.php?id=1189

یادبود برلین-هوهنچنهاوزن

بنای یادبود برلین-هوهنچنهاوزن، از دیگر بناهایی بود که به مناسبت روز جهانی موزه، برنامه خاصی ارائه کرد. مسئولان این بنای تاریخی، در کانال یوتیوب، اطلاعاتی را درباره این بنا مطرح و توری مجازی از این بنا برگزار کردند. همچنین شاهدان عینی در زمان نازی‌ها، درباره تجربه خود از این بنا صحبت کرده‌اند. به گفته آنان، این بنا در سال ۱۹۴۶ به عنوان زندان هوهنچنهاوزن تاسیس شد. در آن زمان، نیروهای شوروی از این مکان، برای بازجویی از متهمان به ارتباط با نازی‌ها استفاده می‌کردند. در سال ۱۹۵۱، زندان به اموال استاسی تبدیل شد و بعدها در ابتدای دهه ۹۰ میلادی، این زندان به بنای یادبود بدل گشت. از طریق سایت زیر می‌توانید فیلم مربوط به این یادبود را ببنید:

https://www.museumstag.de/aktion/17554

خانه بتهوون

خانه بتهوون در بن نیز، در روز هفدهم ماه مه در یوتیوب از جدیدترین نمایشگاه‌های خود رونمایی کرد. این کار به مناسبت روز جهانی موزه صورت گرفت و اطلاعات مفیدی را در اختیار علاقمندان به هنر موسیقی قرار داد. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری به دست آورید:

https://www.museumstag.de/aktion/19348

موزه لم‌ بروک در دویسبورگ

از دیگر بناهای فرهنگی که برای روز جهانی موزه، برنامه‌ای خاص داشت، می‌توان به موزه لم‌ بروک در دویسبورگ اشاره کرد. این موزه در روز جهانی موزه، میزبان کارگاهی آنلاین درباره درک فضای هنری شد. این کارگاه با عنوان “ انزوای شاعرانه” توسط مارتا کولمبو، هنرمند آلمانی برگزار شد. در این کارگاه درباره درک افراد از ارزش هنری اشیا صحبت شد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در این باره در اختیارتان قرار دهد:

https://www.museumstag.de/aktion/18331

موزه دانشگاه توبینگن

موزه دانشگاه توبینگن نیز در روز جهانی موزه، میزبان نمایشگاهی درباره پیشرفت‌های علمی درمان دهان و فک بود. این نمایشگاه که به صورت آنلاین برگزار شد، وضعیت فعلی و توسعه پروژه‌های علمی در حوزه فک و دهان را به خوبی نشان داد. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری به دست آورید:

https://www.museumstag.de/aktion/18195

سایر نمایشگاه‌ها

سایت روز جهانی موزه، اطلاعات مربوط به ۱۷۶۷ رویداد فرهنگی را که به مناسبت روز جهانی موزه در آلمان برگزار شدند، منتشر کرده است. اگر مایلید از تمام برنامه‌های مرتبط با این روز آگاه شوید، به سایت زیر مراجعه کنید:
https://www.museumstag.de/programm/digital/

ترغیب زنان مسلمان برای مشارکت بیشتر در جامعه آلمان

منبع:رادیو بایرن

سازمان غیرانتفادعی خدمات اجتماعی در شهر کمپتن با هدف ترغیب زنان مسلمان برای مشارکت بیشتر در جامعه آلمان به وجود آمده است. این سازمان یکی از ده‌ها موسسه‌ای است که زیر نظر سازمان خدمات اجتماعی زنان مسلمان آلمان، فعالیت می‌کند.

سازمان غیرانتفاعی خدمات اجتماعی شهر کمپتن، چهار سال پیش زیر نظر آیلا اینان کار خود را آغاز کرد. هدف از تاسیس این موسسه، ترغیب زنان مسلمان برای مشارکت اجتماعی در آلمان است. آیلا اینان درباره دلایل تشکیل این سازمان گفت:« مشارکت زنان در جامعه اسلامی در زمان پیامبر(ص) کاملا مشهود است. این در حالی است که امروزه زنان مسلمان در برخی از کشورهای اروپایی به حاشیه رانده شده‌اند. من معتقدم که زنان باید عقاید خود را به شکل آزادانه بیان کنند و همراه مردان در فعالیت‌های اجتماعی مشارکت داشته باشند.»

او تجربیات قابل توجهی از زندگی در جامعه اروپا دارد. پدر و مادرش در سال ۱۹۷۲ برای کسب درآمد بیشتر و زندگی بهتر، به آلمان مهاجرت کردند و او مدتی در مدرسه ترکی به تحصیل پرداخت. اینان درباره دوران کودکی خود گفت:« زمانی که کودک بودم، مادرم چندان رغبتی به مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی نداشت. او به دلیل محجبه‌بودن کمتر در فعالیت‌های اجتماعی شرکت می‌کرد و به دلیل آنکه به زبان آلمانی تسلط کافی نداشت، از اشتباه‌کردن و قضاوت سایر افراد می‌ترسید. من با این ترس بزرگ شدم و به همین دلیل تصمیم گرفتم سازمانی تاسیس کنم که زنان مسلمان و مهاجر را به مشارکت بیشتر در جامعه ترغیب کند.»

او در ادامه افزود:«ما در سازمان خدمات اجتماعی، ابتدا از مادران مسلمان می‌خواهیم که در برنامه‌های اولیا و مربیان در مهدکودک‌ها و مدارس شرکت کنند. در بسیاری از مدارس، میهمانی‌های شبانه برای والدین برگزار می‌شود که می‌تواند شرایط مساعدی برای ارتباط بیشتر مادران مسلمان به وجود آورد. البته ما به این وضعیت قانع نیستیم. هدف ما این است که زنان مسلمان در حوزه‌های مختلف جامعه فعالیت چشم‌گیری داشته باشند. با این وجود من معتقدم که حضور زنان مسلمان در کنار کودکانشان در جامعه، باعث می‌شود که به تدریج در فعالیت‌های اجتماعی، مشارکت بیشتری پیدا می‌کنند و از انزوا خارج ‌شوند.»

لینک گزارش:

https://www.br.de/nachrichten/kultur/ayla-inan-muslimische-maedchen-und-frauen-staerken,SVff4jv

برگزاری جشنواره فیلم برلین با مقررات جدید

منبع:شبکه برلین-براندنبورگ

هفتادویکمین دوره جشنواره فیلم برلین، در حالی تا یک ماه دیگر آغاز می‌شود که به دلیل شیوع بیماری کرونا، مقررات جدیدی در این دوره از جشنواره حاکم خواهد بود.آنطور که مدیران جشنواره اعلام کرده‌اند؛ این فستیوال در سینماهای روباز برگزار خواهد شد و تمام شرکت‌کنندگان باید گواهی واکسیناسیون و یا برگه آزمایش خود را به همراه داشته باشند. البته این قوانین نیز نمی‌تواند گارانتی برای برگزاری حتمی جشنواره باشد. به گفته مسئولان این فستیوال، همه چیز به نظر نمایندگان سنای برلین بستگی دارد.

شمارش معکوس برای برگزاری جشنواره فیلم برلین آغاز شده است. این فستیوال که قرار بود در فوریه سال ۲۰۲۱ برگزار شود، به دلیل شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان به ماه ژوئن منتقل شد. آنطور که متولیان برلیناله به تازگی اعلام کرده‌اتد، این جشنواره از نهم تا بیستم ماه ژوئن در ۱۶ سینمای سرباز در سطح شهر برلین برگزار خواهد شد.

ماریته ریسن‌بک، مدیرعامل جشنواره فیلم برلین درباره چگونگی برگزاری این فستیوال تابستانه گفت:« به دلیل نگرانی‌هایی که برای شیوع دوباره کرونا وجود دارد، تصمیم گرفتیم که امسال به صورت آزمایشی، جشنواره فیلم برلین را در سینماهای روباز برگزار کنیم. همچنین تمام افرادی که در جشنواره شرکت می‌کنند باید گواهی واکسیناسیون و یا برگه آزمایش خود را به همراه داشته باشند. البته ما در حال تدوین آیین‌نامه بهداشتی برای برگزاری این دوره از مسابقات نیز هستیم.»

هر چند گفته می‌شود که جشنواره برلیناله در ماه ژوئن برگزار خواهد شد، اما تمام مقررات جدید باید به تصویب نمایندگان سنای برلین برسد. علاوه بر این، اگر تعداد بیماران کرونایی در برلین تا زمان برگزاری جشنواره افزایش یابد، امکان لغو این رویداد نیز وجود خواهد داشت.

مسئولان جشنواره فیلم برلین امید داشتند تا در ماه فوریه سال ۲۰۲۱ نیز برگزاری جشنواره به صورت حضوری امکان‌پذیر باشد، اما همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، به دلیل شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان، اکران عمومی فیلم‌های جشنواره به ماه ژوئن موکول شد. البته در ماه مارس، اهالی سینما و منتقدان، امکان تماشای آنلاین فیلم‌های راه‌یافته به این دوره از جشنواره را داشتند. حال قرار است که فیلم‌های راه یافته به این دوره از جشنواره، برای عموم مردم در ۱۶ سینمای روباز به نمایش درآید. یک سالن نیز برای برگزاری مراسم افتتاحیه و اختتامیه در نظر گرفته شده است. برنامه کامل رویداد تابستانی جشنواره برلین در روز بیستم ماه مه منتشر می‌شود و بلیت فروشی‌ها از بیست‌وهفتم ماه جاری آغاز خواهد شد. البته به گفته مدیرعامل جشنواره فیلم برلین، تعداد بلیط‌ها امسال نسبت به سال‌های گذشته کمتر است. به گفته او، امسال ۶۰ هزار بلیط به فروش خواهد رسید. این در حالی است که در سال گذشته ۳۳۰ هزار بلیط به فروش رسیده بود.

جشنواره بین‌المللی فیلم برلین یا برلیناله یکی از معتبرترین و قدیمی‌ترین جشنواره‌های سینمایی در جهان است که هرساله در ماه فوریه به مدت ۱۰ روز در پاییتخت آلمان برگزار می‌شود. جشنواره فیلم برلین در کنار جشنواره فیلم ونیز و جشنواره فیلم کن، مهمترین رویداد سینمایی اروپا به‌شمار می‌رود. این جشنواره هر ساله جایزه خرس طلایی و خرس نقره‌ای را به‌برگزیدگان بخش اصلی اهدا می‌کند.

لینک گزارش:

https://www.rbb24.de/kultur/berlinale/beitraege/2021/sommer-berlinale-open-air-pilotprojekt-testpflicht-corona-berlin.html

تازه های نشر در آلمان

هنر اسلامی چیست؟ در میانه ادراک و دین

منبع:آمازون

وندی شاو، مورخ هنری، در جدیدترین اثر خود با عنوان “هنر اسلامی چیست؟ در میانه ادراک و دین” با شیوه‌ای متفاوت به توصیف هنر اسلامی می‌پردازد. او با مطالعه آیات قرآن، احادیث، فلسفه و بررسی اشعار عربی، ایرانی، ترکی و اردو، تلاش می‌کند تا درکی بهتری از اسلام و هنر اسلامی پیدا کند. شاو در این کتاب توضیح می‌دهد که هنر اسلامی تنها به مسائل مذهبی ارتباط ندارد، بلکه این اصطلاح به فرهنگ غنی و متنوع مردمان سرزمین‌هایی که آیین اسلام در آن رواج دارد نیز اشاره می‌کند. این کتاب که در سال ۲۰۱۹ توسط انتشارات کمبریج منتشر شده ، به تازگی وارد بازار کتاب آلمان شده است.

Publisher : Cambridge University Press (December 5, 2019)
Language : English
Hardcover : 382 pages
ISBN-13: 978-1108474658

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *