هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۷۶ – ۷ خرداد ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

محافظت از مسلمانان، وظیفه دولت است‌

© Jesco Denzel

منبع: سایت ریاست جمهوری آلمان

رئیس‌جمهور آلمان با انتشار پیام تبریک به مناسبت عید فطر، تاکید کرد که محفاظت از مسلمانان، وظیفه دولت فدرال است. فرانک والتر اشتاین‌‌مایر در پیام خود، خواستار حمایت بیشتر و موثرتر از مسلمانان در مقابل حملات نژادپرستانه شد.

 در این پیام که بر روی سایت ریاست‌جمهوری آلمان منتشر شده، آمده است:« عیدفطر، جشنی بزرگ است که پس از یک ماه روزه‌داری و عبادت در کنار اعضای خانواده، دوستان و همسایگان برگزار می‌شود. این در حالی است که به‌دلیل شیوع بیماری کرونا در سطح جهان، همه چیز شکلی متفاوت به خود گرفته است و حتی امسال، برنامه‌های ماه رمضان و عیدفطر نیز به شیوه‌ای متفاوت و محدود برگزار شدند. بی‌شک، بسیاری از شما از این اتفاقات خرسند نیستید. یهودیان و مسیحیان نیز همانند شما به دلیل محدودیت‌هایی که در برگزاری اعیاد خود داشتند، ناراحت شده‌اند. هر چند قانون اساسی آلمان بر آزادی دینی تاکید دارد، اما مسئولان دولت فدرال به دلیل شیوع بیماری کرونا و محافظت از شهروندان، مجبور شدند تا برگزاری مراسم مذهبی را برای مدت کوتاهی محدود کنند.»

اشتاین مایر در ادامه پیام خود از مسلمانان بابت پایبندی به محدودیت‌های اجتماعی و مذهبی به ویژه در ماه رمضان تشکر کرده است:« می‌خواهم از همه شما که از این قوانین سخت پیروی کردید و در موفقیت اولیه ما در مبارزه با ویروس کرونا شریک هستید، تشکر کنم. من از احساس مسئولیت و همکاری همه شما متشکرم.»

رئیس‌جمهور آلمان همچنین در بخش دیگری از پیام تبریک عید فطر، به حملات تروریستی هاناو اشاره کرده:« رمضان امسال همچنین تحت‌الشعاع حمله تروریستی در هاناو قرار داشت. در این حادثه، افراد زیادی، قربانی نژادپرستی کوکورانه افراط‌گرایان شدند. این حمله نژادپرستانه برای من بسیار هولناک بود. این اقدامات نژادپرستانه می‌تواند همزیستی مسالمت‌آمیز و ارزش‌های مشترک در جامعه آلمان(مانند احترام به کرامت انسانی، تحمل و تنوع و آزادی عقیده) را از بین ببرد. من به عنوان رئیس جمهور فدرال، با اشکال مختلف نژادپرستی در این کشور مخالفم. ما نباید نفرت و حملات خشونت‌آمیز به مسلمانان و مساجد را تحمل کنیم. مقابله با نژادپرستی وظیفه همه شهروندان است. به خصوص دولت فدرال باید از شما محافظت کند.»

او همچنین در انتهای پیام خود، آرزو کرده است که سال آینده مسلمانان و غیرمسلمانان در کنار یکدیگر، عید فطر را جشن بگیرند:« برای شما و همه مردم آلمان آرزو می‌کنم که بتوانیم سال آینده عید فطر را در کنار یکدیگر جشن بگیریم. عید فطر مدت‌ها است که به جشنی مشترک در آلمان تبدیل شده است. این جشن نه‌تنها مسلمانان را به یکدیگر پیوند می‌دهد، بلکه باعث نزدیکی مسلمانان و غیرمسلمانان به یکدیگر نیز می‌شود.»

لینک خبر:

https://www.bundespraesident.de/SharedDocs/Berichte/DE/Frank-Walter-Steinmeier/2020/05/200522-Fastenbrechen.html#

خطر قدرت گرفتن احزاب راست افراطی در دوران پساکرونا

منبع: اسلامیشه تسایتونگ

کریستف گیزا، نویسنده و فیلم‌نامه‌نویس آلمانی است که در سال‌های اخیر، آثار زیادی درباره خطر قدرت‌گیری گروه‌ها و احزاب راست افراطی در جهان منتشر کرده است. او در کتاب معروفش با عنوان “ شهروندان خطرناک؛ راست‌های جدید به مرکز رسیده‌اند” اطلاعات مفیدی درباره اهداف و استراتژی‌های حزب “آلترناتیو برای آلمان” به چاپ رسانده است. گیزا در ابتدای سپتامبر سال گذشته نیز، کتابی پیرامون پوپولیسم منتشر کرد. او حتی در گفت‌وگویی که به تازگی با سایت اسلامیشه تسایتونگ انجام داده، نسبت به قدرت گرفتن گروه‌های راست افراطی در دوران پساکرونا هشدار داده است. آنچه در ادامه می‌خوانید، ترجمه بخش‌هایی از مصاحبه این نویسنده با سایت اسلامیشه تسایتونگ است:

شما در سال ۲۰۱۵ کتابی درباره خطر قدرت‌گیری گروه‌ها و احزاب راست افراطی در آلمان نوشتید. فکر می‌کنید در پنج سال گذشته این خطر افزایش یافته است؟

بله، افزایش داشته است. اگر آمار‌های مربوط به اعمال خشونت‌آمیز گروه‌های راست افراطی در آلمان را بررسی کنیم، به خوبی متوجه می‌شویم که شرایط در این ۵ سال بدتر شده است. علاوه بر این، از سال ۲۰۱۵ تاکنون، فعالیت حزب “آلترناتیو برای آلمان“ گسترش یافته، ساختارهای حزب بهتر شده است و اعضای آن توانسته‌اند، منابع مالی بیشتری جذب کنند. البته این را هم نباید از یاد ببریم که احزاب راست افراطی، درک درستی از فضای جامعه ندارند و در خلا عمل می‌کنند. از زمانی که ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا، فعالیت خود را آغاز کرد، من متوجه شدم که پوپولیست‌ها با خودخواهی و تصمیمات اشتباه خود، مشکلات زیادی برای جوامع ایجاد می‌کنند. البته در سال‌های اخیر، برخی از سیاستمداران و رسانه‌ها تلاش کرده‌اند تا با رفتارهای پرخطر افراط‌گرایان و پوپولیست‌ها مقابله کنند.

چند ماه پیش، حمله تروریستی در هاناو بسیاری را نگران کرد. شما فکر می‌کنید که احزاب شناخته‌شده جناح راست(مانند آلترناتیو برای آلمان) در این ترور و حمله‌های مشابه، نقش دارند؟

از نظر من، آن‌ها طرفداران خود را تحریک می‌کنند تا دست به خشونت بزنند. اعضای این گروه‌ها، از یک سو به طرفداران خود القا می‌کنند که شرایط اضطراری در جامعه وجود دارد و از سوی دیگر تاکید می‌کنند که برای مقابله با این شرایط،‌ استفاده از راه‌های خشونت‌آمیز، اجتناب‌ناپذیر است. در نتیجه، آن‌ها طرفداران خود را تحریک می‌کنند و خشونت در سطح جامعه را افزایش می‌دهند. از نگاه من این اقدامات احزاب راست، همدستی با تروریست‌ها محسوب می‌شود.

به نظر شما، حزب آلترناتیو برای آلمان می‌تواند در دولت آینده سهم داشته باشد؟

من فکر می‌کنم که فعلا در سطح فدرال، این امر ممکن نیست. هرچند اعضای این حزب در چند سال اخیر، قدرت بیشتری پیدا کرده‌اند، اما برای رسیدن به دولت فدرال، راه درازی در پیش دارند.

حزب آلترناتیو برای آلمان در بوندستاگ و پارلمان‌های ایالتی نماینده دارد، اما تعداد نمایندگان این حزب در ایالت‌های شرقی آلمان بیشتر است. شما فکر می‌کنید که تفکر راست افراطی، محصول شرق آلمان است؟

تفکر راست افراطی در سراسر آلمان وجود دارد. هر چند در شرق این کشور، تعداد نمایندگان و طرفداران حزب آلترناتیو برای آلمان بیشتر است، اما در ایالت‌های غربی نیز، آن‌ها نفوذ زیادی در طبقه متوسط جامعه پیدا کرده‌اند.

برخی ادعا می‌کنند که افراد با تحصیلات بالا، جذب گروه آلترناتیو برای آلمان می‌شوند. به نظر شما این ادعا درست است؟

من نمی‌توانم این ادعا را رد یا تایید کنم. اما به نظر می‌رسد که حزب آلترناتیو برای آلمان قصد دارد تا بخش نخبه جامعه را تحت تاثیر قرار دهد و این بسیار خطرناک است.

طرفداران این حزب و سایر گروه‌های افراطی از چه طبقه اجتماعی هستند؟

تا جایی که من می‌دانم هیچ آمار دقیقی درباره طرفداران این گروه‌ها وجود ندارد. اما بررسی‌های من نشان می‌دهد که سطح حقوق طرفداران این گروه‌ها بالاتر از حد متوسط است. برخی از آن‌ها دارایی‌های زیادی دارند و گروهی دیگر در بخش‌های مختلف اقتصادی سرمایه‌گذاری کرده‌اند. آن‌ها اغلب نگران دارایی‌های خود هستند و گمان می‌کنند که با توسل به احزاب راست می‌توانند شرایط اقتصادی خود را بهبود بخشند.

ضدیت با اسلام و لیبرالیسم غربی، دو ویژگی اصلی گروه‌های راست افراطی است. آن‌ها از یک سو مدعی‌اند که مسلمانان، ارزش‌های اروپا را نابود می‌کنند و از سوی دیگر، خودشان ارزش‌هایی مانند آزادی و تساهل با افراد را زیر پا می‌گذارند. شما این تضاد را چگونه می‌بینید؟

گروه‌های جدید راست افراطی، دیگر به برتری نژاد سفید اعتقادی ندارند. آن‌ها درگیر نژادپرستی قومی شده‌اند و  افراد جامعه را براساس گروه‌های قومیتی طبقه‌بندی می‌کند. از نگاه‌ آن‌ها، مسلمانان تنها باید در کشورهای اسلامی زندگی کنند. همان‌طور که خودتان هم گفتید، این رفتارها با تفکر لیبرال هیچ نسبتی ندارد، بلکه از ویژگی‌های بارز ایدئولوژی اقتدارگرا است. 

از زمان همه‌گیری کرونا، فعالیت حزب آلترناتیو برای آلمان کمتر شده است. فکر می‌کنید بحران کرونا بر روی فعالیت این حزب تاثیر گذاشته است؟

فعالیت حزب آلترناتیو برای آلمان کم نشده است، بلکه اعضای آن، اخبار مربوط به حزب را کمتر منتشر می‌‌کنند. آن‌ها در دوره بحران کرونا تلاش کردند تا شیوه ارتباط با مخاطبان خود را تغییر دهند و از طریق شبکه‌های اجتماعی با مردم ارتباط برقرار کنند. محبوبیت شبکه‌های اجتماعی در دوران کرونا بیشتر شده است و اعضای حزب می‌خواهند از این شرایط استفاده کنند.

از نظر شما، گروه‌های راست افراطی در دوران پساکرونا، چه جایگاهی  خواهند داشت؟

گروه‌ها و احزاب راست افراطی ممکن است که در حال‌حاضر با مشکلات متعددی روبرو باشند، اما بدون تردید، آن‌ها در آینده دوباره قدرت می‌گیرند. اصولا رکود بلندمدت، باعث می‌شود که انسان‌ها انگیزه بیشتری برای کار پیدا کنند و من نگرانم که در دوران پساکرونا فعالیت گروه‌های راست در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با قدرت بیشتری ادامه یابد. باید مراقب فعالیت این گروه‌ها باشیم.

لینک مصاحبه:

آلمانی‌ها در فلسطین چه می‌کنند؟

منبع: سایت موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، گوته، بنیاد هانس زایدل، بنیاد هاینریش بُل، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد رزا لوکزامبورگ، بنیاد کنراد آدنور، مدرسه اشمیت

محمد اشتیه، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین در آستانه روز قدس از دولت آلمان خواست تا کشور فلسطین را به‌رسمیت بشناسد. آلمانی‌ها سال‌ها است که از پذیرش فلسطین به عنوان کشوری مستقل سرباز می‌زنند. این در حالی است که بسیاری از سازمان‌های فرهنگی و موسسات پژوهشی آلمان در فلسطین فعالیت می‌کنند. موسسه گوته، مرکز تبادلات آکادمیک آلمان و بنیادهای پژوهشی مانند بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هاینریش بل و بنیاد هانس زایدل از جمله سازمان‌های فرهنگی و پژوهشی آلمان است که در فلسطین شعبه دارند.  در گزارش پیش‌رو، پاره ای از فعالیت‌های فرهنگی و پژوهشی آلمان در فلسطین از نظر می گذرد:

تاسیس مرکز فرهنگی آلمانی-فرانسوی

برکسی پوشیده نیست که برای آلمانی‌ها، توسعه زبان آلمانی در جهان اهمیت زیادی دارد. آن‌ها معتقدند که شهروندان در اقصی‌نقاط جهان از طریق یادگیری زبان آلمانی با فرهنگ و ارزش‌های آلمانی نیز آشنا می‌شوند. در نتیجه مسئولان موسسه گوته، شعبه‌ای از این موسسه را در رام‌الله تاسیس کرده‌اند. این موسسه که در سال ۱۹۹۸ شکل گرفته، از یک سو، دوره‌های آموزشی زبان آلمانی در سطوح مختلف دارد و از سوی دیگر برنامه‌های فرهنگی در رام‌الله، کرانه باختری، غزه و قدس شرقی برگزار می‌کند. اما موسسه گوته در فلسطین با سایر شعبه‌های این موسسه در سطح جهان تفاوت دارد. این موسسه از سال ۲۰۰۴ با موسسه آموزش زبان فرانسه در رام‌الله ادغام شده‌ و بدین‌ترتیب، یکی از بزرگ‌ترین موسسات فرهنگی در فلسطین شکل گرفته است. در قلب این مرکز دو ملیتی، کتابخانه رابرت شومان قرار دارد که در آن کتاب‌ها و مجلات زیادی به زبان‌های عربی، فرانسه و آلمانی دیده می‌شود. همچنین کودکان می‌توانند از بازی‌های رایانه‌ای این کتابخانه استفاده کنند. علاوه بر این، مسئولان کتابخانه رابرت شومان اخبار رویدادهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی فرانسه، آلمان و همچنین اروپا را در اختیار علاقمندان قرار می‌دهند. مرکز فرهنگی آلمانی-فرانسوی در رام‌الله در حال‌حاضر با مؤسسات فرهنگی در فلسطین نیز همکاری دارد و تلاش می‌کند تا نقش پررنگی در حوزه فرهنگی این منطقه بازی کند. از طریق لینک زیر می‌توانید، اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه به‌دست آورید:

https://www.goethe.de/ins/ps/de/ueb/auf.html

تبادل دانشجو

آنطور که سایت موسسه تبادلات آکادمیک آلمان گزارش داده است،۵۰ دانشگاه و موسسه عالی آموزشی در فلسطین فعالیت دارند. علاوه بر این، در سال‌های اخیر، کالج‌هایی برای برگزاری دوره‌ دو ساله دیپلم در فلسطین تاسیس شده‌اند. این عوامل موجب شده که دانشگاه‌های آلمان برای همکاری متقابل با دانشگاه‌های فلسطین ابراز تمایل کنند. در این میان، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نقش ویژه‌ای ایفا می‌کند. این موسسه در حوزه تبادل دانشجو و پژوهشگر میان آلمان و فلسطین فعالیت می‌کند. گزارش‌های منتشر شده بر روی سایت موسسه تبادلات آکادمیک نشان می‌دهند که دانشگاه‌های فلسطین از کیفیت آموزشی و پژوهشی خوبی برخوردارند. همچنین در سایت این موسسه، اطلاعات مفیدی درباره فرصت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی در آلمان و فلسطین منتشر شده است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره تبادل دانشجو، پژوهشگر و دانشگاه‌های فلسطین و آلمان پیدا کنید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/asien/palaestinensische-gebiete/

تاسیس بنیادهای پژوهشی

هرچند آلمان، سال‌ها است که فلسطین را به عنوان کشوری مستقل قبول ندارد اما سازمان‌های بزرگ پژوهشی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آلمان در فلسطین فعالیت می‌کنند. برخی از این سازمان‌ها مانند موسسه هانس زایدل، بنیاد هاینریش بُل، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد رزا لوکزامبورگ و بنیاد کنراد آدنور پروژه‌های متعددی در فلسطین دارند و نقش پررنگی در حوزه فرهنگی و آموزشی منطقه بازی می‌کنند.

بنیاد هانس زایدل

مسئولان بنیاد هانس زایدل مدعی‌اند که برای توسعه دموکراسی و صلح در سطح جهان فعالیت می‌کنند. از نگاه‌ آنان، نسل‌های مختلف باید درک روشنی از مسائل سیاسی و مفهوم دموکراسی داشته باشند. این موسسه در راستای اهداف خود، پروژه‌های مختلفی را در فلسطین و اسرائیل اجرا می‌کند. آنطور که بر روی سایت این موسسه نوشته شده، یکی از فعالیت‌های مهم هانس زایدل، توانمندسازی جوانان اسرائیلی و فلسطینی است. این موسسه با همکاری بنیادها و سازمان‌های محلی، کارگاه‌های آموزشی، کنفرانس‌ها و برنامه‌های متعددی برای جوانان اجرا می‌‌کنند. برای آشنایی با فعالیت‌های این موسسه می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://israpal.hss.de/fields-of-activity/

بنیاد کنراد آدناور

بنیاد کنراد آدناور از دیگر موسسات آلمانی است که در فلسطین فعالیت می‌کند. جالب است بدانید که مسئولان این بنیاد نیز‌ ادعا می‌کنند که به دنبال برقراری آزادی، عدالت و همبستگی در کشورهای مختلف هستند. این بنیاد در راستای اهداف خود با دانشگاه‌ها، انجمن‌های علمی و سازمان‌های مردم‌نهاد در اقصی‌نقاط جهان همکاری می‌کند. بنیاد کنراد آدناور در رام‌الله در سال ۱۹۹۶ تاسیس شد. مسئولان این بنیاد مدعی‌اند که نگران ثبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در خاورمیانه هستند و از این رو، در فلسطین، دموکراسی و حاکمیت قانون را ترویج می‌کنند. آن‌ها با برگزاری کنفرانس‌ها، کارگاه‌های آموزشی، برگزاری میزگردهای مختلف و همکاری با موسسات تحقیقاتی و آموزشی، تلاش می‌کنند تا در راستای اهداف خود قدم بردارند. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره بنیاد آدناور در رام‌الله به دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.kas.de/de/web/palaestinensische-gebiete/home

بنیاد هاینریش بل

از دیگر موسسات آلمانی که در فلسطین فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد هاینریش بل اشاره کرد. مسئولان این بنیاد در سال ۱۹۹۹، دفتر رام‌الله را برای ارتقا دموکراسی و مدیریت منازعات تاسیس کردند. آن‌ها تلاش می‌کنند تا با بازیگران جامعه مدنی فلسطین ارتباط برقرار کنند و در این راستا با دانشجویان، فعالان حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی وارد مذاکره می‌شوند. از طریق لینک زیر می‌توانید از فعالیت‌های بنیاد بل در فلسطین مطلع شوید:

https://www.boell.de/de/2008/11/03/buero-arabischer-naher-osten

بنیاد فردریش ابرت

بنیاد فردریش ابرت از دیگر سازمان‌های معروف آلمان است که در فلسطین فعالیت دارد. این بنیاد از سال ۱۹۶۰،  ارزش‌ها و ایده‌های سوسیال دموکراسی را در خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا ترویج می‌کند. کارکنان این بنیاد در بخش خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا، از یک سو تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منطقه را بررسی می‌کنند و از سوی دیگر درباره آموزش سیاسی، عدالت اجتماعی و حقوق کارگران، اقتصاد پایدار، سیاست‌های آب و هوا و انرژی، گفت‌وگوهای منطقه‌ای و پیشگیری از درگیری، به سازمان‌های مردم‌نهاد مشاوره می‌دهند. مسئولان این بنیاد ادعا می‌کنند که با هدف ترویج دمکراسی، ترغیب گروه‌های مختلف مذهبی، سیاسی و اجتماعی به گفت‌وگو با یکدیگر و همچنین حمایت از برابری جنسی و عدالت اجتماعی، در فلسطین و اسرائیل به فعالیت می‌پردازد. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این سازمان به دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.fes.de/referat-naher-mittlerer-osten-und-nordafrika/

بنیاد رزا لوکزامبورگ

از دیگر سازمان‌های مهم آلمانی که در حال‌حاضر در فلسطین فعالیت دارند، می‌توان به بنیاد رزا لوکزامبورگ اشاره کرد. این بنیاد در سه حوزه آموزش‌های آزادی‌بخش، تحلیل سیاسی و شبکه‌سازی، حقوق اجتماعی و سیاسی کار ‌می‌کند. لینک زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره این بنیاد در اختیار شما قرار دهد:

مدرسه اشمیت

تاسیس مدرسه اشمیت از دیگر فعالیت‌های فرهنگی آلمانی‌ها در فلسطین است. این مدرسه در سال ۱۹۸۶ با حمایت مالی کاتولیک‌های آلمان به عنوان مدرسه خصوصی دخترانه تاسیس شد. هدف از تاسیس این مدرسه در بیت‌المقدس، آموزش بین‌مذهبی و بین‌فرهنگی به دختران در فلسطین است. در حال‌حاضر ۵۰۰ دختر مسیحی و مسلمان در این مدرسه مشغول به تحصیل هستند. از سال ۲۰۰۴، مدرسه اشمیت تحت نظر بخش مدارس خارجی آلمان قرار گرفت. این مدرسه مجهز به مدرن‌ترین آزمایشگاه‌ها، کتابخانه، سالن‌های موسیقی و امکانات ورزشی است. از لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره مدرسه اشمیت در بیت‌المقدس به دست آورید:

http://schmidtschule.schule/index.php/en/schule/willkommen-an-der-schmidtschule

برگزاری مراسم نماز جمعه در کلیسا

Freitagsgebete in der Kirche © Facebook, bearbeitet by iQ  

هرچند ممنوعیت‌ برگزاری مراسم مذهبی در آلمان به پایان رسیده، اما بحران کرونا، مسئولان مساجد آلمان را با مشکل جدیدی مواجه کرده است. اکثر مساجد آلمان، فضای کافی برای برگزاری نماز جمعه را ندارند و این امر سبب شده تا نمازهای جمعه با تعداد محدودی از مسلمانان برگزار شود. در این شرایط، مسئولان کلیسای پروتستان در برلین به اعضای مسجد دارالسلام اجازه داده‌اند تا مراسم نماز جمعه را در اتاق‌های این کلیسا برگزار کنند.

پس از آنکه مسلمانان در برلین به دلیل بحران کرونا، برگزاری نماز جمعه را به مدت هشت هفته به حالت تعلیق درآوردند، به آن‌ها اجازه داده شد با حفظ نکات بهداشتی، دوباره درهای مساجد را باز کنند. این در حالی است که براساس مقررات جدید، بسیاری از مساجد فضای کافی برای برگزاری نماز جمعه را ندارند.

در این شرایط، مسئولان کلیسای انجیلی مارتا در منطقه نئوکلن، اتاق‌های خود را در دسترس مسلمانان قرار دادند تا نمازهای جمعه را در این مکان برگزار کنند. این اقدام مسئولان کلیسای پروتستان سبب شد تا اعضای مسجد دارالسلام در ماه مبارک رمضان نیز بتوانند در کنار یکدیگر به دعا و نیایش بپردازند. مونیکا ماتیاس، کشیش جامعه پروتستان در این باره گفت:« از نظر ما، ماه رمضان بسیار ارزشمند است. علاوه بر این، چنین اقدامتی در دوران بحران می‌تواند به انسجام اجتماعی و ایجاد صلح در جامعه کمک می‌کند.»

محمد طاها صبری، امام جماعت مسجد دارالاسلام نیز با تقدیر از این اقدام کلیسای پروتستان، حرکت آن‌ها را عمل خیرخواهانه نامید. مقامات دولت فدرال پیش از این اعلام کرده بودند که مساجد از ۹ ماه مه با رعایت نکات بهداشتی باز خواهند شد. براساس مقررات جدید مسلمانان برای شرکت در مراسم نماز و نیایش باید ماسک بزنند، فاصله خود را با دیگر اعضای مسجد حفظ کنند و سجاده خود را به همراه داشته باشند. طبیعی است که بسیاری از مسلمانان به دلیل کمبود فضای مساجد، امکان شرکت در نماز جمعه را ندارد. با این وجود، با کمک کلیسای پروتستان در منطقه نئوکلن، ۱۰۰ نفر از اعضای مسجد دارلسلام در هفته گذشته توانستند در مراسم نماز جمعه شرکت کنند.

یکی از نمازگزاران در این رابطه گفت:« من از این اقدام کلیسای پروتستان شگفت‌زده شدم. بر اساس مقررات جدید بهداشتی، مسلمانان موظفند که با نگه‌داشتن حداقل فاصله با یکدیگر، نماز جمعه را برگزار کنند. این در حالی است که بسیاری از نمازخانه‌ها و مساجد آلمان فضای کافی برای برگزاری نماز جمعه را ندارند. اما اعضای کلیسای پروتستان فرصتی برای مسلمانان ایجاد کرده‌اند تا در کنار یکدیگر نماز بخوانند و این اتفاق خوبی است. ما از مسئولان و اعضای این کلیسا متشکریم.»

موزه شهر مونیخ میزبان نمایشگاهی درباره نمادهای کرونا می‌شود

Münchner Stadtmuseum

منبع: شبکه بایرن

موزه شهر مونیخ به زودی نمایشگاهی از نمادهای مربوط به بیماری کرونا برگزار خواهد کرد. در میان این نمادها، علائم هشداردهنده، ماسک، دستمال‌های توالت و حتی اشیاء عجیبی مانند یک تخم‌مرغ به چشم می‌خورد.

 بحران کرونا ماه‌ها است که در اقصی‌نقاط جهان، جا خوش کرده است و نمادهای آن در زندگی همه ما دیده می‌شود. این در حالی است که مسئولان موزه شهر مونیخ در هفته‌های اخیر، تلاش کرده‌اند تا اشیاء مربوط به بحران کرونا را جمع‌آوری کنند. آن‌ها چندی پیش، در اطلاعیه‌ای از ساکنان مونیخ خواستند تا عکس، فیلم یا اطلاعیه‌های مربوط به تعطیلی رستوران‌ها و مقررات بهداشتی که مربوط به بحران کرونا هستند را در اختیار مسئولان این موزه قرار دهند. در این اطلاعیه همچنین از شهروندان مونیخ خواسته شده تا در صورت امکان، بخشی از وسایل شخصی، خاطرات روزانه و نمادها و اشیائی که برای محافظت از کرونا تهیه کرده‌اند، به موزه اهدا کنند.

جالب است بدانید این خواسته مسئولان موزه شهر مونیخ با استقبال ساکنان این شهر مواجه شده است. بسیاری از شهروندان مونیخ، عکس‌های مربوط به بحران کرونا و حتی وسایل شخصی و خاطرات روزانه خود را به موزه اهدا کرده‌اند. در میان اشیائی که در اختیار موزه قرار گرفته است، حتی نامه‌‌‌های اداری مربوط به تعطیلی مشاغل نیز دیده می‌شود. با این وجود، اهدای هیچ‌کدام از این اشیاء به اندازه بخشیدن یک تخم‌مرغ به موزه، باعث تعجب کارکنان آن نشده است. بر روی این تخم‌مرغ، کلمات کلیدی مربوط به بحران کرونا مانند همه‌گیری، عفونت، کاغذ توالت، کرونا و … به چشم می‌خورد. به گفته مسئولان موزه، یکی از ساکنان مونیخ این تخم‌مرغ را به مناسبت عید پاک تزیین کرده بوده و اکنون در اختیار موزه قرار داده است.

هرچند اشیاء زیادی برای مسئولان موزه ارسال شده، اما به نظر نمی‌رسد که امکان نمایش همه آن‌ها در نمایشگاه مونیخ وجود داشته باشد. فراوکه فون در هار، مدیر موزه شهر مونیخ در این ارتباط می‌گوید:« همه وسایلی که برای موزه ارسال شده، برای ما ارزشمند است. اما ما امکان نمایش همه آن‌ها را نداریم و بخشی از اشیاء اهدایی را برای نمایش در موزه، انتخاب خواهیم کرد. البته هنوز هم، کار جمع‌آوری نمادهای مربوط به کرونا به اتمام نرسیده است.»

به گفته مدیر موزه شهر مونیخ، تصویر برخی از این نمادها بر روی سایت موزه نیز قرار خواهد گرفت. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری از نمایشگاه کرونا در موزه شهر مونیخ به‌دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.br.de/nachrichten/kultur/so-dokumentiert-das-muenchner-stadtmuseum-die-krise,RzXfuN2

افراد دین‌دار، گرایش کمتری به سمت گروه‌های راست افراطی دارند

منبع: سایت دانشگاه لایپزیگ

نتایج تحقیقات دانشگاه‌های لایپزیگ و برن در آلمان نشان می‌دهد که افراد دین‌دار، کمتر به سوی گروه‌های افراطی کشیده می‌شوند. براساس این پژوهش، اعضای کلیساها در شرق آلمان، گرایش کمتری به سمت گروه‌ها و احزاب راست افراطی دارند.

تحقیقات پژوهشگران ارشد در دانشگاه‌های لایپزیگ و برن نشان می‌دهد که دین‌داری می‌تواند مانعی برای پیوستن افراد به گروه‌ها و احزاب راست افراطی باشد. این تحقیقات به صورت مشترک توسط الکساندر یندل از مرکز تحقیقات افراطی‌گرایی و دموکراسی در دانشگاه لایپزیگ و پروفسور اشتفان هوبر، رئیس موسسه تحقیقات تجربی در حوزه ادیان در دانشگاه برن انجام شده است. آن‌ها به صورت مشترک به این نتیجه رسیده‌اند که دین‌داری نه‌تنها باعث افراط‌گرایی نمی‌شود، بلکه می‌تواند از پیوستن افراد به گروه‌های افراطی نیز جلوگیری می‌کند. براساس این تحقیقات، کسانی که عضو کلیساهای کاتولیک یا پروتستان در شرق آلمان هستند و در فعالیت‌های کلیساها مشارکت دارند، کمتر از افراد دیگر برای پیوستن به گروه‌ها و احزاب راست افراطی داوطلب می‌شوند. نتایج این تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که اعتقادات مذهبی، تحمل و سطح پذیرش افراد را در جامعه بالا می‌برد.

در عین‌حال، تحقیقات دانشگاه‌های لایپزیگ و برن بیانگر این واقعیت است که نگرش گروه‌های راست افراطی در شرق و غرب آلمان براساس خرافات و باورهای بی‌اساس شکل گرفته است.

الکساندر یندل در این باره می‌گوید:«تحقیقات ما نشان می‌دهد؛ افرادی که به شانس، طالع‌بینی و باورهای بی‌اساس اعتقاد دارند، خیلی سریع‌تر می‌توانند جذب گروه‌ها و احزاب افراطی شوند.»

لینک خبر:

https://www.uni-leipzig.de/newsdetail/artikel/glaeubige-in-ostdeutschland-seltener-anfaellig-fuer-rechtsextreme-einstellungen-2020-03-04/

تازه های نشر در آلمان

فرمان یازدهم: اسرائیل می‌تواند هر کاری انجام دهد

منبع:آمازون

سال‌ها است که اسرائیل از هر روشی برای از بین بردن سیستماتیک ساکنان نوارغزه استفاده می‌کند. اِوِلین هشت گالینسکی، روزنامه‌نگار آلمانی در کتاب  “فرمان یازدهم: اسرائیل می‌تواند هر کاری انجام دهد” از سیاست‌های اسرائیل در قبال فلسطین انتقاد کرده است. او همچنین در این کتاب، سیاست‌های آلمان در خاورمیانه و مواضع رسانه‌های آلمانی در برابر اسرائیل را نیز مورد انتقاد قرار داده است.

این کتاب، برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۲ در ۲۲۰ صفحه منتشر شده است، اما در شرایط کنونی با توجه به لغو مراسم روز قدس در برلین و ممنوعیت فعالیت‌ حزب‌الله در آلمان، به‌نظر می‌رسد که خواندن آن، خالی از لطف نیست.

Taschenbuch: 220 Seiten

Verlag: TZ-Verlag & Print GmbH; Auflage: 1., Originalausgabe No 3 (26. November 2012)

Sprache: Deutsch

ISBN-13: 978-3940456519

Evelyn Hecht-Galinski

لینک کتاب:

https://www.amazon.de/Das-elfte-Gebot-Antisemitismus-Israel-Kritik/dp/3940456519/ref=sr_1_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=das+elfte+gebot+antisemitismus+israel&qid=1590237161&sr=8-1

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *