هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۱۷ – ۱۹ اسفند ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

“سر من، روسری من” ؛ مستندی درباره زندگی زنان محجبه در آلمان

منبع:شبکه غرب آلمان

“سر من، روسری من” عنوان فیلم مستندی درباره نحوه زندگی زنان مسلمان در آلمان است که به تازگی از شبکه تلویزیونی غرب آلمان پخش شده است. در این فیلم، زندگی پنج زن مسلمان در آلمان نمایش داده شده است که به صورت داوطلیانه و با خواست خود، حجاب را انتخاب کرده‌اند. آن‌ها در این مستند، تلاش کرده‌اند تا بخشی از مشکلات زنان محجبه در آلمان را بیان کنند.

پنج زنی که در مستند “سر من، روسری من”، مشارکت کرده‌اند، معتقدند که تحصیل، کار و زندگی زنان محجبه در آلمان، آسان نیست. در عین حال، آن‌ها نمی‌خواهند که تحت هیچ‌ شرایطی از اعتقادات مذهبی خود بگذرند.

سلچان باشاگل یامان از اهالی بوخوم از جمله زنانی است که در این فیلم مستند حضور داشته است. او که به عنوان مربی دفاع شخصی در این مستند معرفی شده، در بخشی از فیلم می‌گوید:«متاسفانه کسانی که پوشش اسلامی را نقد می‌کنند، نظر زنانی که روسری و حجاب اسلامی را انتخاب کرده‌اند، جویا نمی‌شوند و این مرا خیلی آزار می‌دهد.» یاسمین آیهان، طنزنویس و شاعر اهل برلین از دیگر افرادی است که در این مستند حضور دارد. به اعتقاد او، زنان مسلمان باید با حجاب خود در جامعه حضور داشته باشند. او معتقد است با این کار، ترس بسیاری از زنان نیز از بین می‌رود :«بسیاری فکر می‌کنند که زنان مسلمان به تنهایی نمی‌توانند در اجتماع حضور یابند. من فکر می‌کنم هر چه فعالیت زنان مسلمان در جامعه بیش‌تر شود، ترس زنان جوانان نیز برای فعالیت بیش‌تر در جامعه می‌ریزد.»

از دیگر زنانی که در مستند “سر من، روسری من” حضور دارد، می‌توان به سارا ناگر اشاره کرد. او طراح مد است و فعالیت زیادی در عرصه مد اسلامی دارد. سارا ناگر، برای زنان مسلمان، لباس طراحی می‌کند. او معتقد است که به دلیل بسیاری از زنان مسلمان به دلیل نداشتن اعتماد به نفس کافی، از فعالیت در جامعه آلمان می‌ترسند:«بسیاری از زنان مسلمان اعتماد به نفس کافی برای فعالیت در جامعه ندارند. با این وجود، ما تلاش می‌کنیم تا آن‌ها را وادار کنیم که وارد جامعه شوند. طراحی لباس‌های زیبا برای زنان مسلمان می‌تواند اعتماد به نفس بیشتری به آن‌ها دهد.»

هادیا تاراجی، عضو شورای مرکزی مسلمانان آلمان نیز در این مستند صحبت کرده است. او که به عنوان متخصص زنان و زایمان در دوسلدورف فعالیت می‌کند، معتقد است که بسیاری از آلمانی‌ها برای زنان مسلمان احترام زیادی قائل نیستند:« متاسفانه بسیاری از آلمانی‌ها باور ندارند که زنان مسلمان تحصیل‌کرده و فعال هستند. بارها در بیمارستان مرا با نظافتچی‌ها اشتباه گرفته‌اند. آن‌ها فکر می‌کنند زنی که روسری به سر می‌کند نمی‌تواند، تحصیل‌کرده باشد.»

ویلدان اولداگ نیز به عنوان مدیر یکی از شرکت‌های تشییع جنازه مسلمانان در هامبورگ در این مستند است. او درباره حجاب اسلامی می‌گوید:«از نظر من، نداشتن حجاب، شرم‌آور است. با این وجود، من هیچ‌گاه به کسی نمی‌گویم که باید روسری به سر کند. البته زنان مسلمانی که در آلمان و اروپا حجاب دارند، بسیار شجاع و قوی هستند و با شنیدن هر حرف و کلامی به فکر کنار گذاشتن روسری نمی‌افتند.»

فیلم مستند “سر من، روسری من ” به بررسی زندگی زنان در حوزه‌های مختلف پرداخته است. این فیلم، زنان مسلمان را در کنار خانواده و دوستانشان، هنگام کار و حتی در طول بحث‌های سیاسی و عبادت در مساجد نشان می‌دهد.

لینک گزارش:

https://www.wdr.de/programmvorschau/wdrfernsehen/sendung/2021-03-03/44312340/mein-kopf-mein-tuch.html

هفته مبارزه با نژادپرستی با مشارکت جوامع مذهبی در آلمان برگزار می‌شود

منبع:سایت اسلام

هر چند بحران کرونا، رویدادهای اجتماعی و فرهنگی در آلمان را به تعطیلی کشانده است، اما جوامع مذهبی و گروه‌های اجتماعی در این کشور، برنامه‌های ویژه‌ای برای هفته بین‌المللی مبارزه با نژادپرستی تدارک دیده‌اند. گفته می‌شود که ۴۵۰ رویداد فرهنگی، مذهبی و اجتماعی برای هفته مبارزه با نژادپرستی در نظر گرفته شده است که نیمی از آن به صورت مجازی برگزار خواهد شد. این برنامه‌ها قرار است از پانزدهم تا بیست‌وهشتم ماه مارس با شعار ‌”همبستگی، بدون مرز” برگزار شود.

آنطور که بنیاد برگزاری برنامه‌های هفته مبارزه با نژادپرستی اعلام کرده است؛ هفته بین‌المللی مبارزه با نژادپرستی با سخنرانی مجازی آرمین لاشت، نخست‌وزیر ایالت نوردراین وستفالن برگزار خواهد شد. در طول این سخنرانی گروهی از مقامات دولت فدرال، نمایندگان احزاب در بوندستاگ و همچنین گروهی از نمایندگان جوامع مذهبی مانند آیمان مازیک( رئیس شورای مرکزی مسلمانان آلمان) نیز حضور خواهند داشت. همچنین ۴۵۰ رویداد فرهنگی، مذهبی و اجتماعی برای هفته مبارزه با نژادپرستی در نظر گرفته شده است که نیمی از آن‌ها قرار است به صورت مجازی برگزار شود. همچنین ۱۷۰۰ مسجد و کنیسه نیز، به‌منظور آگاه‌سازی اعضای خود در برابر نژادپرستی، برنامه‌هایی را به صورت مجازی برگزار می‌کنند. امسال علویان نیز برای اولین‌بار به صورت مستقل در هفته مقابله با نژادپرستی شرکت خواهند کرد. جامعه علوی در دارمشتات روز هجدهم ماه مارس، میزبان مسلمانان، مسیحیان و یهودیان خواهد بود. همچنین امامان مساجد، در نمازجمعه به موضوع نژادپرستی می‌پردازند و هم‌زمان مسئولان مساجد در فضای مجازی میزبان نمایندگان و اعضای انجمن‌های یهودی و مسیحی هستند. برخی از کنیسه‌ها نیز در شبکه‌های اجتماعی خود، میزبان نمایندگان مسلمان و مسیحی خواهند بود. آنطور که گفته می‌شود، کنیسه دارمشتات، قرار است میزبان نمایندگان جوامع اسلامی و مسیحی باشد. براساس اعلام بنیاد برگزاری برنامه‌های هفته مبارزه با نژادپرستی، مسیحیان نیز در دارمشتات برنامه ویژه‌ای برای مهمانان مسلمان و یهودی خود دارند.  از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری به دست آورید:

http://islam.de/33010

تبادلات فرهنگی و آموزشی از غرب اروپا تا شرق آسیا

منابع: موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد فردریش نویمان ، بنیاد کنراد آدناور، ، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هانس زایدل، مدرسه آلمانی در بانکوک و مدرسه آلمانی-مسیحی در شهر چیانگ مای

۳۷ سال از امضای توافق‌نامه فرهنگی میان آلمان و تایلند می‌گذرد و حالا تبادلات فرهنگی میان این دو کشور گسترش زیادی یافته است. در حال‌حاضر دانشگاه‌های دو کشور در ۲۳۶ پروژه مشترک با یکدیگر همکاری می‌کنند. موسسه گوته سال‌ها است که در راستای توسعه زبان آلمانی و برگزاری برنامه‌های جذاب فرهنگی در تایلند فعالیت دارد. علاوه بر این‌ها، دو مدرسه آلمانی در تایلند نیز، به دانش‌آموزان بین‌المللی، خدمات آموزشی، ارائه می‌دهند. همچنین، دفتر موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در تایلند نیز به دانشجویان و پژوهشگرانی که قصد مهاجرت به آلمان را دارند، مشاوره می‌دهد. البته روابط فرهنگی میان دو کشور تنها به حوزه آموزش و تحقیقات ختم نمی‌شود. در حال‌حاضر پنج بنیاد مهم آلمانی در تایلند در راستای توانمندسازی زنان و جوانان، محافظت از محیط‌زیست و … فعالیت می‌کنند.

بیش از ۲۰۰ پروژه مشترک دانشگاهی

دولت تایلند، در یک دهه اخیر، بودجه قابل توجهی را برای توسعه و گسترش سیستم آموزشی هزینه کرده است، با این وجود هنوز مشکلاتی در تامین ساختارهای آموزشی وجود دارد. به طور مثال، تایلند با کمبود شدید معلم در مناطق روستایی مواجه است. همچنین تدریس زبان انگلیسی در مدارس تایلند به خوبی پیش نمی‌رود، چرا که معلمان این کشور دانش خوبی در حوزه زبان انگلیسی ندارند. این‌ها در حالی است که طبقه متوسط تایلند اهمیت زیادی به آموزش فرزندان خود می‌دهند. آن‌ها می‌خواهند که فرزندانشان به زبان‌های مختلف تسلط یابند و در آینده نیز شغل خوبی پیدا کنند. البته مشکلات به همین‌جا ختم نمی‌شود. در سیستم دانشگاهی تایلند نیز مشکلات زیادی وجود دارد. آنطور که آمارها نشان می‌دهد در حال‌حاضر، ۲.۵ میلیون دانشجو در ۱۵۶ دانشگاه دولتی و خصوصی مشغول به تحصیل هستند. این در حالی است که به دلیل کیفییت پایین در حوزه آموزش تکمیلی، آمار دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا کاهش قابل توجهی یافته است. در این شرایط، بسیاری از دانشجویان تایلند ترجیح می‌دهند که برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و یا دکترا به کشورهای اروپایی از جمله آلمان سفر کنند. در این میان موسسه تبادلات آکادمیک سهم زیادی در مشاوره تحصیلی و معرفی مراکز آموزشی و پژوهشی آلمان در تایلند ایفا می‌کند. علاوه بر این‌ها دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی آلمان و تایلند، همکاری فشرده‌ای با یکدیگر دارند. و بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران دو کشور در این پروژه‌های مشترک فعالیت می‌کنند. آنطور که آمارها نشان می‌دهد در حال‌ حاضر، دانشگاه‌های دو کشور در ۲۳۶ پروژه مشترک با یکدیگر همکاری می‌کنند.  به‌همین دلیل، برخی از کارشناسان امور آموزش در تایلند معتقدند که آلمان، مهمترین شریک اروپایی تایلند در این حوزه است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره تبادلات آکادمیک میان تایلند و آلمان در اختیارتان قرار دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/asien/thailand/

توسعه زبان آلمانی

در میان کشورهای شرق آسیا، تایلند برای ژرمن‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. شهروندان تایلند تمایل زیادی دارند تا فرزندانشان زبان‌های خارجی را خوب یاد بگیرند و از این رو، دولت فدرال آلمان نیز تلاش کرده است تا با تاسیس موسسه گوته و مدارس آلمانی زبان به توسعه زبان آلمانی در این کشور بپردازد. در حال‌حاضر، این موسسه در بانکوک فعالیت دارد. موسسه گوته در بانکوک، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در بانکوک نقش مهمی در تبادلات فرهنگی میان دو کشور ایفا می‌کند. برای مثال، این موسسه به تازگی جلسات فیلم برگزار می‌کند. مسئولان موسسه گوته در این برنامه که از دوم فوریه سال جاری آغاز شده و تا پنجم آپریل نیز ادامه خواهد داشت، هر هفته، یک فیلم از کشورهای آلمانی‌زبان را برای علاقمندان به نمایش می‌گذارند. برای آنکه اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه گوته در تایلند به‌دست آورید به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.goethe.de/ins/th/en/spr/kur/gia.html

مدرسه آلمانی-مسیحی در شهر چیانگ مای از دیگر مراکزی است که به توسعه زبان آلمانی در تایلند می‌پردازد. این مدرسه که در اکتبر سال ۱۹۹۴ تاسیس شده است، علاوه بر آموزش زبان آلمانی بر توسعه دین مسیحی نیز تاکید دارد. مدرسه آلمانی در شهر چیانگ مای، شرایط بسیار خوبی برای آموزش دانش‌آموزان از کشورهای مختلف مهیا کرده است. در حال‌حاضر بیش از ۲۰۰ دانش‌آموز در این مدرسه مشغول به تحصیل هستند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این مدرسه در اختیارتان بگذارد:

از دیگر مراکزی که به توسعه زبان آلمانی می‌پردازد، می‌توان به مدرسه آلمانی سوئیس در بانکوک اشاره کرد. این مدرسه که در سال ۱۹۶۳ تاسیس شده است، توسط دولت آلمان و سوئیس اداره می‌شود. مدرسه آلمانی بانکوک در حال‌حاضر دوره‌هایی برای آموزش دانش‌آموزان در مقاطع دبستان و دبیرستان دارد و آنطور که سایت مدرسه نشان می‌دهد؛ در حال‌حاضر در این مدرسه ۳۱۰ دانش‌آموز از کشورهای مختلف در آن مشغول به تحصیل هستند. همچنین از سال ۲۰۱۱، بخشی برای آموزش زبان انگلیسی در این مدرسه راه‌اندازی شده است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این مدرسه در اختیارتان بگذارد:

https://www.swissschoolbangkok.org/

حمایت از جامعه مدنی تایلند

علاوه بر مراکز آموزشی، بنیادهای مهم آلمانی نیز در تایلند فعالیت می‌کنند. یکی از این مراکز مهم، بنیاد کونراد آدناور به شمار می‌رود که از سال ۱۹۸۰، فعالیت خود را در بانکوک آغاز کرده است. این بنیاد در بانکوک، دوره‌های آموزشی را برای جوانان و کارآفرینان برگزار می‌کند. هدف از برگزاری این دوره‌ها کمک به ثبات اقتصادی و اجتماعی، حمایت از جامعه مدنی، حل مسالمت‌آمیز مشکلات سیاسی و اجتماعی و همچنین حل بحران‌های آب و هوایی است. از طریق لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های بنیاد کونراد آدناور به‌دست آورید:

https://www.kas.de/de/web/thailand/ueber-uns

ترویج حقوق بشر و تقویت دموکراسی

از دیگر موسسات مهم آلمانی که در تایلند فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد فردریش نویمان اشاره کرد. این بنیاد فعالیت زیادی در بانکوک دارد.  بنیاد فردریش نویمان با هدف تقویت دموکراسی، ترویج حقوق بشر، حمایت از حاکمیت قانون و توسعه اقتصادی در پاییتخت تایلند تاسیس شده است. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های بنیاد فردریش نویمان در تایلند بیشتر آشنا شوید:

https://www.freiheit.org/thailand

ترویج برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان

بنیاد فردریش ابرت نیز از دیگر سازمان‌های مهم آلمانی است که در کشور تایلند دفتر دارد. این بنیاد، فعالیت خود را در سال ۱۹۷۰ در تایلند آغاز کرد و از آن زمان، در راستای برابری جنسیتی، توانمندسازی زنان و ایجاد فرصت‌های برابر برای همه شهروندان در جامعه تایلند فعالیت می‌کند. اعضای این بنیاد در بانکوک تلاش می‌کنند تا با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و دوره‌های مختلف، در جهت اهداف خود قدم بردارند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های بنیاد فردریش ابرت در تایلند در اختیارتان قرار دهد:

https://www.fes-thailand.org/about/our-mission-in-thailand/

حمایت از محیط‌زیست

بنیاد هانس زایدل از دیگر نهادهای آلمانی به شمار می‌رود که در حال‌حاضر در تایلند فعالیت می‌کند. این بنیاد در راستای آموزش حفاظت از محیط‌زیست، مبارزه با فساد و کمک به تعلیم نیروهای پلیس قانون‌مدار در تایلند قدم برمی‌دارد. دفتر بنیاد هانس زایدل در بانکوک، تیمی از متخصصان خبره را در اختیار دارد که برنامه‌ها و پروژه‌های خاص با همکاری سازمان‌ها و انجمن‌های محلی اجرا می‌کنند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این بنیاد در اختیارتان قرار دهد:

https://southeastasia.hss.de/thailandlaos/

ترویج گفت‌وگو در میان احزاب و اقوام

از دیگر سازمان‌های آلمانی که در تایلند فعالیت می‌کند، می‌توان بنیاد هاینریش بل را نام برد. هدف از راه‌اندازی این بنیاد در بانکوک، ارتقا دموکراسی و ترویج صلح عنوان شده است. مسئولان بنیاد تلاش می‌کنند تا با بازیگران جامعه مدنی در تایلند ارتباط برقرار کنند و در این راستا با دانشجویان، فعالان حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی وارد مذاکره می‌شوند. این بنیاد همچنین برای تقویت جامعه مدنی، توانمندسازی زنان و ترویج گفت‌وگو در میان احزاب و اقوام مختلف فعالیت می‌کند. از طریق لینک زیر می‌توانید از فعالیت‌های بنیاد بل مطلع شوید:

https://th.boell.org/

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/thailand-node/bilateral/201608?openAccordionId=item-201568-0-panel

نگاهی به اثر جدید معماران آلمانی در الجزایر - مسجدی با بلندترین گلدسته جهان

منبع: اشتوتگارتر تسایتونگ

چندی پیش، بزرگ‌ترین مسجد آفریقا و سومین مسجد بزرگ جهان که توسط مهندسان آلمانی در الجزایر طراحی شده بود، افتتاح شد. این مسجد که مساحتی بالغ بر ۲۵ هکتار دارد؛ پس از مسجد النبی(ص) در مدینه منوره و مسجدالحرام در مکه، سومین مسجد بزرگ جهان به شمار می رود.

همه چیز از سال ۲۰۰۸ آغاز شد. زمانی که مسابقه‌ای برای ساخت مسجد جامع الجزایر برگزار شد و مهندسان آلمانی تواستند این مسابقه را به نفع خود به پایان برسانند. در آن زمان، یورگن انگل،‌ معماری از فرانکفورت و کربس و کیفر، مهندسان سازه از دارمشتات، به عنوان برندگان مسابقه معماری معرفی شدند. بعدها، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و عبدالعزیز بوتفلیکا، رئیس‌جمهور وقت الجزایر با یکدیگر دیدار کردند و در خلال آن، توافق‌نامه‌ای نیز در راستای طراحی و ساخت مسجد جامع الجزایر به امضا رسید. بدین‌ترتیب معمار و مهندسان آلمانی که برنده مسابقه شده بودند، طراحی برای مسجد جامع الجزایر را آغاز کردند و اثری منحصر به فرد را به وجود آوردند. جالب است بدانید که گلدسته مسجد که از سراسر پایتخت این کشور قابل مشاهده است،  ۲۶۷ متر ارتفاع دارد و به نوعی بلندترین گلدسته جهان به شمار می‌رود. این گلدسته از ۴۳ طبقه تشکیل شده و دارای آسانسور است.

همچنین نمازخانه مسجد نیز در تعطیلات مذهبی می‌تواند تا ۱۲۰ هزار نمازگزار را در خود جای دهد. علاوه بر این‌ها، وجود کتابخانه‌ای با یک میلیون کتاب، سالن سخنرانی، موزه هنر و تاریخ اسلامی و همچنین پارکینگی با گنجایش ۶ هزار خوردرو از دیگر ویژگی‎های مسجد جامع الجزایر است. همچنین در حیاط مسجد حوض آبی قرار گرفته است که برای وضوگرفتن استفاده می شود.

 آلمانی‌ها در طراحی مسجد جامع الجزایر تلاش کرده‌اند تا معماری شرقی را با مدرنیسم اروپایی تلفیق کنند و به نظر می‌رسد که در این کار موفق بوده‌اند.

لینک گزارش:

https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.sakralarchitektur-deutsche-architekten-errichten-mega-moschee-in-algier.1dd335ec-c517-4e87-bda0-4e29ababbd67.html

باورهای اسلامی به مسلمانان کمک می‌کند تا سریع‌تر در جامعه آلمان ادغام شوند

منبع: اسلامیک

نتایج مطالعات مانفرد پیرنر، پژوهش‌گر شناخته‌شده حوزه دین در نورنبرگ نشان می‌دهد که برای مهاجران مسلمان، اسلام نه‌تنها نشان‌دهنده هویت دینی است، بلکه به آن‌ها کمک می‌کند تا سریع‌تر در جامعه اکثریت ادغام شوند.

پیرنر در راستای تحقیقات خود، در مدت چهار سال با ۴۵ جوان پناهنده در نورنبرگ، لایپزیگ و برلین مصاحبه کرد. او مصاحبه‌ها را با هدف افزایش آگاهی درباره جنبه‌های مثبت اسلام انجام داد. او همچنین نشان داد که دین اسلام برای زندگی مسلمانان و تسریع ادغام لازم و ضروری است.

او در این باره گفت:« بسیاری فکر می‌کنند که وابستگی مسلمانان به دین اسلام باعث می‌شود تا آن‌ها دیرتر در جامعه آلمان و اروپا ادغام شوند، اما چنین برداشتی غلوآمیز و اشتباه است.»

استاد تعلیم دینی در دانشگاه فریدریش-آلکساندر ارلانگن-نورنبرگ افزود:«بررسی‌های ما نشان می‌دهد که سنت اسلامی، بردباری و تحمل را ترویج می‌دهد و مسلمانان از طریق آموزه‌های اسلامی یاد می‌گیرند که در برابر مشکلات و سختی‌ها بردبار باشند.»

او همچنین در بخش دیگری از مطالعات خود به پژوهش درباره افراط‌گرایان اسلامی پرداخته است. پیرنر در این باره نیز گفت:« اگر همه مهاجران مسلمان را به افراط‌گرایی و بنیادگرایی متهم کنیم یا آن‌ها را دشمن ادیان دیگر بنامیم، تعادل جامعه را بر هم خواهیم زد. در این شرایط، دشمنی میان پیروان ادیان مختلف ایجاد می‌شود و همه چیز دوباره برهم خواهد خورد.

پیرنر همچنین ارائه درس تعلیمات اسلامی در مدارس را مثبت ارزیابی کرده است:« کودکان و جوانان مسلمان باید احساس کنند که دین آنها جایگاه درستی در مدرسه دارد.  آن‌ها همچنین باید بدانند که اسلام واقعی، بر تعامل و همراهی در جامعه تاکید کرده است، چرا که این امر موجب توسعه و پیشرفت یک جامعه می‌شود.»

لینک گزارش:

کتابخانه علوم ووژیتسای علیا؛ مکانی مناسب برای پژوهش‌های علمی و تبادلات فرهنگی

منبع:سایت آثار شهر گورلیتس

سه قرن پیش که کتابخانه انجمن ووژیتسای علیا در شرقی‌ترین بخش آلمان شکل گرفت، هیچ‌کس فکر نمی‌کرد که روزی این کتابخانه به یکی از مهم‌ترین مراکز پژوهشی و مطالعاتی آلمان بدل شود. این در حالی است که در حال‌حاضر،کتابخانه علوم ووژیتسای علیا، نه تنها سهم زیادی در پژوهش‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی و تاریخی آلمان دارد، بلکه نقش مهمی نیز در تبادلات فرهنگی میان سه کشور آلمان، لهستان و چک ایفا می‌کند.

در اواخر قرن هجدهم میلادی، گروهی از افراد تحصیل‌کرده و روشنفکر در شهر گورلیتس(در نزدیکی مرز آلمان و لهستان)، گرد یکدیگر جمع شدند و انجمنی را در این منطقه پایه‌گذاری کردند که در حوزه علوم مختلف فعالیت می‌کرد. این انجمن که با عنوان ووژیتسای علیا(منطقه‌ای در شرق آلمان) نام‌گذاری شد، کتابخانه‌ای در اختیار داشت که در اوایل قرن نوزدهم میلادی توسعه زیادی پیدا کرد. در آن زمان، حجم کتاب‌های اهدایی به کتابخانه افزایش یافت و نقش کتابخانه در تحقیقات انجمن پررنگ‌تر شد. با این وجود، تنها اعضای کتابخانه اجازه داشتند که از آن استفاده کنند. به عنوان مثال، آدولف تروگوت فون گرسدورف به عنوان یکی از بنیان‌گذاران انجمن ووژیتسای علیا، ۱۰ هزار جلد کتاب در حوزه‌های مختلف به کتابخانه انجمن اهدا کرد. این کتاب‌ها، شامل سفرنامه‌های گرسدورف، کتاب‌های فیزیک، هواشناسی، آموزش کانی‌شناسی، آثاری در حوزه جغرافیا و همچنین مجموعه‌ای از نقشه‌های جغرافیایی بود. از دیگر افرادی که آثار گرانبهایی به کتابخانه انجمن ووژیتسای علیا اهدا کرد، می‌توان به کارل گوتلوب آنتون، وکیل شهر گورلیتس اشاره کرد.  او که سال‌ها در حوزه تاریخ، قوانین و همچنین زبان‌شناسی به تحقیق پرداخته بود، در سال ۱۸۰۱، نتایج تحقیقات خود را به همراه ۱۰ هزار جلد کتاب به کتابخانه انجمن اهدا کرد. البته پیش‌تر از این‌ها، کتاب‌های اهدایی از سوی کتابخانه میلچ نیز نقش مهمی در توسعه کتابخانه ووژیتسای علیا ایفا کرد. این کتابخانه از اوایل سال ۱۷۲۱ به یک مدرسه بدل شد و از این‌رو، اعضای آن تصمیم گرفتند تا بخش زیادی از آثار آن را به کتابخانه ووژیتسای علیا اهدا کنند. در میان آثار اهدایی، ۷ هزار جلد کتاب، ۲۰۰ نسخه خطی و همچنین ۵۰۰ سکه قدیمی وجود داشت.در مقابل، بنیان‌گذاران کتابخانه میلچ خواستند تا هفته‌ای دوبار شهروندان منطقه ووژیتسای علیا نیز بتوانند از آثار کتابخانه استفاده کنند. بدین‌ترتیب برای اولین‌بار به جز اعضای انجمن، پای شهروندان نیز به کتابخانه انجمن باز شد. بعدها در سال ۱۹۵۱، ساختمان کتابخانه انجمن مرمت شد و نام آن به کتابخانه علوم ووژیتسای علیا تغییر یافت.

امروزه کتابخانه علوم ووژیتسای علیا با ۱۵۰ هزار جلد کتاب در زمینه‌های مختلف برای محققان حوزه‌های علوم، فرهنگ، تاریخ و جامعه کاملا آشنا است. این کتابخانه در حال‌حاضر یک مرکز پژوهشی عمومی است که ۸۰ درصد از کتاب‌های آن را آثار قدیمی تشکیل می‌دهد. جالب است بدانید که در میان آثار قدیمی موجود در کتابخانه، کتاب‌های دست‌نویس نفیسی وجود دارد. همچنین در کتابخانه علوم ووژیتسای علیا ۳ هزار نقشه و اطلس قدیمی موجود است. کهن‌ترین کتابچه موجود در این مجموعه، یک کتاب خطی رومی متعلق به سده ۱۱ میلادی است. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این کتابخانه به دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

تازه های نشر در آلمان

مسلمانان چگونه زندگی می‌کنند: سنت‌ها، جشنواره‌ها، زندگی روزمره

منبع: آمازون

هرمان یوزف فریش، نویسنده کتاب “مسلمانان چگونه زندگی می‌کنند: سنت‌ها، جشنواره‌ها، زندگی روزمره” تلاش کرده تا در این اثر، اطلاعاتی را درباره سنت‌ها و باورهای اسلامی در اختیار مخاطبان قرار دهد. او در بخشی از کتاب “مسلمانان چگونه زندگی می‌کنند: سنت‌ها، جشنواره‌ها، زندگی روزمره” درباره اصول دین اسلام برای مخاطبان توضیح داده است. بخش دیگری از کتاب نیز به صورت مفصل به هنر، فرهنگ، تاریخ، جشنواره‌های اسلامی و زندگی روزمره مسلمانان پرداخته است. در این کتاب همچنین رابطه اسلام با سایر ادیان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

 (۱۹. August 2019)
Sprache : Deutsch
224 Seiten
ISBN-13: 978-3451393549
Hermann-Josef Frisch

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *