هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۱۴ – ۲۸ بهمن ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

نگاهی به نقش مسلمانان در تحولات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آلمان

محمود عیاد، سایت offenkundiges

هنگامی که در اکتبر سال ۲۰۲۰، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه گفت که اسلام در سراسر جهان در بحران قرار دارد، تنها هدفش این بود که نشان دهد؛ مسلمانان باعث هرج و مرج در غرب و سایر نقاط جهان هستند. البته این تنها رئیس‌جمهور فرانسه نیست که چنین ادعاهایی را مطرح می‌کند. بسیاری از سیاستمداران آلمانی نیز در سال‌های اخیر، مدعی شده‌اند که مسلمانان می‌خواهند؛ سیاست، فرهنگ و ارزش‌های جامعه آلمان را نابود کنند. آن‌ها بارها مسلمانان را خطری بزرگ برای آلمان خوانده‌اند.

امام خامنه‌ای در سال ۲۰۱۵ در نامه‌ای خطاب به جوانان در اروپا و امریکای شمالی نوشتند:«امروز که ابزارهای ارتباطاتی، مرزهای جغرافیایی را شکسته است، اجازه ندهید شما را در مرزهای ساختگی و ذهنی محصور کنند.» ایشان به خصوص در این نامه، درباره تصویر ارائه شده از اسلام به جوانان غربی هشدار دادند:« من اصرار نمی‌کنم که برداشت من یا هر تلقّی دیگری از اسلام را بپذیرید، بلکه می‌گویم اجازه ندهید؛ این واقعیّت پویا و اثرگذار در دنیای امروز، با اغراض و اهداف آلوده به شما شناسانده شود.»

همان‌طور که امام خامنه‌ای در نامه خود مطرح کردند، گروهی در اروپا تلاش می‌کنند تا با اغراض و اهداف کثیف، اسلام را به جوانان معرفی کنند. آن‌ها مدعی‌اند که هر اتفاقی در این قاره سبز می‌افتد، تقصیر مسلمانان است. این در حالی است که ما مسلمانان می‌خواهیم که به عنوان شهروندان آلمان و سایر کشورهای اروپایی در فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مشارکت کنیم و همچنین معتقدیم که آنچه خالق یگانه به عنوان راهنما در اختیار ما گذاشته است، برای زندگی شخصی، اجتماعی و حتی پیشرفت کشور ما مفید خواهد بود. بنابراین تلاش می‌کنیم تا از آموزه‌های اسلامی در فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی خود استفاده کنیم. در مقابل، گروهی در آلمان معتقدند که مسلمانان از اعضای این کشور نیستند. حال بیایید فرض کنیم که ما مسلمانان در آلمان غریبه هستیم. سوال من این است که آیا مقامات و سیاستمداران آلمانی تاکنون با غیرآلمانی‌ها مراوده نداشته‌اند؟ جواب کاملا روشن است. آلمان بارها از ایده‌های مختلف سیاستمداران ایالات متحده آمریکا یا چین استفاده کرده است و باید این را هم اضافه کنم که این ایده‌ها همواره به نفع کشور نبوده‌اند.

با این وجود، برخی معتقدند که مشارکت مسلمانان در حوزه‌های مختلف در آلمان، کل سیستم و اررزش‌های این کشور را نابود خواهد کرد. همه به خوبی می‌دانیم که در دهه‌های گذشته، سیستم سیاسی و حتی اقتصادی اروپا تحت تغییرات گسترده‌ای قرار گرفته است و گروه‌های زیادی در مقاطع گوناگون در تخریب فرهنگ و ارزش‌های اروپایی نقش داشته‌اند. اما امروزه، بسیاری از سیاستمداران اروپایی بر این باورند که تنها مسلمانان می‌توانند سیستم اجتماعی، سیاسی و اقتصادی این منطقه را نابود کنند. این در حالی است که در سال‌های اخیر، تنها گروه‌های راست افراطی هستند که شهروندان آلمان و سایر نقاط اروپا را به اعتراض و تجمع در خیابان‌ها ترغیب می‌کنند. گروه‌های راست افراطی پیش‌تر نیز باعث تخریب و نابودی بسیاری از ارزش‌های اروپایی شده‌اند و اگر باز هم قدرت را به دست گیرند، می‌توانند شرایط بدی برای جامعه اروپا به‌وجود آورند.

از سوی دیگر، جوانان در آلمان و اروپا، توانایی‌ زیادی برای تغییرات اساسی دارند، اما آن‌ها از این توانایی برای حل مشکلات اساسی استفاده نمی‌کنند. در چند سال اخیر، دانش‌آموزان و دانشجویان اروپایی، تمام توان خود را برای حفاظت از محیط‌زیست به‌کار برده‌اند. فعالیت آن‌ها اهمیت زیادی دارد، اما آن‌ها باید به این نکته توجه کنند که معضلات محیط‌زیست در حال‌حاضر مشکل اصلی جهان نیست. مناقشه اصلی در دنیای امروز، ظلم و بی‌عدالتی است. به عنوان مثال، همه می‌دانیم که عده‌ای در گوشه‌ای از این جهان، ثروت فراوانی دارند و هم‌زمان در منطقه‌ای دیگر، کودکان گرسنه سر بر بالین می‌گذارند. در این شرایط، مشکلات محیط‌زیست، معضل اساسی جهان به شمار نمی‌آید. البته اگر خوب نگاه کنیم، علت اصلی تخریب محیط‌زیست نیز به بی‌عدالتی در سیستم جهانی مربوط است.  بسیاری از کشورهای قدرتمند عامل اصلی تخریب محیط‌زیست و بحران آب‌وهوا هستند. به‌طور مثال، ایالات متحده آمریکا در تولید گازهای گلخانه‌ای جهان نقش جدی دارد، اما تاکنون فعالان محیط‌زیست در غرب نتوانسته‌اند با مقامات این کشور مقابله کنند.

این‌ها در حالی است که ما مسلمانان آلمان و سایر کشورهای اروپایی معتقدیم که به وسیله دستورات اسلامی می‌توانیم، معضلات کشور خود را حل کنیم. من بر این باورم که ما نباید از ترس اتهامات احتمالی از فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی عقب بکشیم. ما به عنوان بخشی جدایی‌ناپذیر از شهروندان آلمان و قاره اروپا، حق داریم در چارچوب قانون برای بهبود جامعه خود تلاش کنیم.  گروه‌های راست‌گرای افراطی تلاش می‌کنند که نشان دهند که ما مجاز به انجام این کار نیستیم یا خطری جدی برای جامعه محسوب می‌شویم، اما این به هیچ‌وجه درست نیست.

ما تنها خواهان توسعه عدالت در جامعه اروپا هستیم. ما همچنین می‌خواهیم که تعامل بیشتری میان شهروندان کشورهای اروپایی ایجاد شود. هدف ما این است که تمام شهروندان آلمان و مهاجران از هر دین و آیینی دست در دست یکدیگر برای بهبود جامعه تلاش کنیم. در دین ما به امر معروف و نهی از منکر تاکید شده است و ما برای داشتن جامعه بهتر، همه توان خود را به کار خواهیم برد. در حفیقت، جامعه‌ای که براساس دستورات اسلامی بنا شود، می‌تواند نیازهای تمام شهروندان را برطرف کند.

من معتقدم که شهروندان آلمان تمایل زیادی به توسعه عدالت در جامعه دارند و دستورات اسلامی در حوزه اقتصادی و اجتماعی می‌تواند بخش زیادی از معضلات جامعه آلمان را برطرف کند.

اکثریت جمعیت جهان هنوز نتوانسته‌اند خود را از چنگال نظام سرمایه‌داری رها کنند، آن‌ها به دلیل فقدان دانشمندان بزرگ اسلامی مانند شهید آیت‌الله صدر و امام‌خامنه ای و همچنین نداشتن شجاعت کافی برای تغییرات گسترده در نظام سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود، هنوز کاملا مستقل نشده‌اند. ما مسلمانان آلمان به خوبی می‌دانیم که تنها در صورت از بین رفتن بی‌عدالتی، رهایی از وابستگی به سیاست‌های ایالات متحده آمریکا و تغییرات گسترده در نظام فرهنگی، سیاسی و اقتصادی این کشور، می‌توان جامعه‌ای ایده‌آل تشکیل داد. در این میان، هیچ‌چیز مهم‌تر از رهایی از وابستگی به سیاست‌های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی ایالات متحده آمریکا نیست. ما تنها در صورت استقلال و رهایی از نفوذ سیاسی و اقتصادی این کشور می‌توانیم مسیر پیشرفت را پیدا کنیم. البته نباید تاثیر این کشور را بر حوزه فرهنگ، آموزش، سیاسیت‌های محیط زیستی و رسانه‌های آلمان نادیده گرفت. برای پیشرفت آلمان ما نیاز داریم که در همه حوزه‌ها عدالت را برقرار کنیم و تبعیض را از میان برداریم. در این مسیر، تربیت جوانان و آگاه‌سازی آن‌ها اهمیت زیادی دارد. چرا که آینده در دستان جوانان است. ما نباید فراموش کنیم که جوانان آلمان، همان نسلی هستند که امام خامنه‌ای در نامه خود خطاب به آن‌ها نوشتند:«من شما جوانان را مخاطب خود قرار می‌دهم؛ نه به این علّت که پدران و مادران شما را ندیده می‌انگارم، بلکه به این سبب که آینده‌ ملت و سرزمین‌تان را در دستان شما می‌بینم و نیز حسّ حقیقت‌جویی را در قلب‌های شما زنده‌تر و هوشیارتر می‌یابم. همچنین در این نوشته، سیاستمداران و دولتمردان شما را خطاب نمی‌کنم، چون معتقدم که آنان آگاهانه راه سیاست را از مسیر صداقت و درستی جدا کرده‌اند.»

لینک گزارش:

https://offenkundiges.de/wie-tragen-wir-muslime-zu-einer-revolution-in-deutschland-und-im-westen-bei/

شراکتی به قدمت یک قرن

منابع: انجمن آلمان و فنلاند ، سایت گردشگری فنلاند ، موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد فون هومبولت، مدارس آلمانی  هلسینکی، دبیرخانه جوانان بالتیک

از سال ۱۹۱۸ که روابط دموکراتیک میان دو کشور آلمان و فنلاند شکل جدی‌تری به خود گرفت، همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز توسعه یافت. پس از جنگ جهانی دوم، تعداد پروژه‌های مشترک دو کشور در حوزه‌های مختلف گسترش بیشتری پیدا کرد. با این وجود، در هیچ زمانی به اندازه سال‌های اخیر، دو کشور  با یکدیگر در حوزه‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی، همکاری نداشتند. در این سال‌ها، آلمان و فنلاند، پروژه‌های مشترک زیادی را در حوزه‌های آموزش و تحقیقات، محیط‌زیست، فناوری اطلاعات و دیجیتال‌سازی اجرا کردند. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان گزارش داده است؛ در حال‌حاضر بیش از ۸۰۰  پروژه تحقیقاتی میان دانشگاه‌های دو کشور در حال اجرا است. همچنین بیش از ۳۰ انجمن در راستای تبادلات فرهنگی در دو کشور فعالیت می‌کنند. به‌طور مثال، انجمن فنلاند-آلمان یکی از بزرگ‌ترین موسساتی است که در راستای تبادلات فرهنگی میان آلمان و فنلاند راه‌اندازی شده است. در ادامه تلاش کرده‌ایم تا فعالیت‌ها و پروژه‌های فرهنگی و آموزشی مهم میان دو کشور را مورد بررسی قرار دهیم:

انجمن آلمان و فنلاند

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، انجمن آلمان و فنلاند، یکی از مهم‌ترین موسساتی است که در راستای تبادلات فرهنگی میان دو کشور فعالیت می‌کند. این موسسه که در سال ۱۹۵۲ در مونیخ تاسیس شده، در حال‌حاضر در تمام ایالت‌های آلمان، دفتری تاسیس کرده است. انجمن آلمان و فنلاند، با سازمان‌های فنلاندی در آلمان همکاری می‌کند. همچنین این انجمن با برگزاری کنسرت‌ها، برنامه‌های سخنرانی و نمایشگاه‌های هنری در سراسر آلمان، تلاش می‌کند تا روابط میان هنرمندان آلمان و فنلاند را گسترش دهد. علاوه بر این‌ها، انجمن آلمان و فنلاند، مجله‌ای با عنوان دویچ-فنلاندیشن روندشو دارد که در چهل سال گذشته، اطلاعات مفیدی درباره آلمان و فنلاند برای علاقمندان منتشر کرده است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این انجمن در اختیارتان قرار دهد:

https://www.dfg-ev.de/%C3%BCber-uns

دبیرخانه جوانان بالتیک

دبیرخانه جوانان بالتیک که با همکاری کشورهای دانمارک، استونی، فنلاند، آلمان، ایسلند، لتونی، لیتوانی، نروژ، لهستان، روسیه و سوئد تشکیل شده است، نیز نقش مهمی در تبادلات میان کشورهای عضو از جمله آلمان و فنلاند دارد. این دبیرخانه در سال ۱۹۹۲ تاسیس شده است و در راستای مقابله با بحران آب و هوا، کنوانسیون حقوق کودک، راه‌های پیشگیری و کاهش خسارات بلایای طبیعی و … فعالیت می‌کند. علاوه بر این‌ها، تمرکز دبیرخانه جوانان بالتیک، امروزه بر روی موضوعاتی از جمله امنیت اجتماعی، تحقیق و نوآوری و مقابله با قاچاق انسان است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه در اختیارتان قرار دهد:

تاسیس سایت برای گردشگری فنلاند

مرکز گردشگری فنلاند، سایتی را با عنوان بازدید از فنلاند تاسیس کرده است که به ۱۰ زبان از جمله آلمانی اطلاعات مفیدی را در اختیار شهروندان کشورهای مختلف قرار می‌دهد. در بخش آلمانی این سایت اطلاعات مفیدی درباره فعالیت‌های هنری و فرهنگی، گردش در طبیعت، گشت‌وگذارهای خانوادگی و ورزش‌های هیجان‌انگیز در فصل‌های مختلف سال در فنلاند وجود دارد. هدف از تاسیس این سایت گردشگری، آشنایی شهروندان آلمان با شهرهای مختلف فنلاند و طبیعت زیبای آن است.

https://www.visitfinland.com/de/

تحقیقات و نوآوری

دولت فدرال آلمان در سال‌های اخیر، سایتی را با عنوان “همکاری‌های بین‌المللی” تاسیس کرده است که آمار و اطلاعات مربوط به تبادلات علمی و پژوهشی آلمان با کشورهای مختلف را جمع‌آوری و منتشر می‌کند. در این سایت، بخشی نیز به تبادلات با کشور آلمان اختصاص یافته است. با نگاهی به اطلاعات این بخش می‌توان به خوبی دریافت که فنلاند به دلیل موفقیت‌های بسیاری که در حوزه آموزش و تحقیقات به دست آورده، بسیار مورد توجه مقامات دولت آلمان قرار دارد. از نگاه مقامات آلمانی، فنلاند، یک شریک مهم استراتژیک در زمینه علوم، تحقیقات و نوآوری است ، اگرچه توافق رسمی در زمینه همکاری‌های دو جانبه علمی میان آلمان و فنلاند وجود ندارد، اما محققان هر دو کشور با اعتماد کامل با یکدیگر همکاری می‌کنند. در سایت “همکاری‌های بین‌المللی” می‌توان اخبار، اطلاعیه‌ها، اسناد و همچنین اطلاعات مربوط به پروژه‌های همکاری میان آلمان و فنلاند را پیدا کرد. این آمارها می‌تواند، بینش عمیق‌تری نسبت به تبادلات آموزشی دو کشور در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.kooperation-international.de/laender/europa/finnland/

تبادلات علمی و پژوهشی

فنلاند ۱۶ دانشگاه و ۲۵ مرکز آموزش علمی کاربردی دارد. تحصیل در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در فنلاند به زبان‌های فنلاندی، سوئدی و همچنین در بعضی از دانشگاه‌ها به زبان انگلیسی امکان‌پذیر است. همچنین دانشگاه‌های فنلاند طیف وسیعی از رشته‌ها را در مقطع دکترا ارائه می‌دهند. آنطور که آمارها نشان می‌دهد؛ تحصیل در فنلاند تا سال ۲۰۱۷ به صورت رایگان بوده است، اما اکنون دانشجویان برای ثبت‌نام در رشته‌هایی که به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند، باید هزینه پرداخت کنند. هر چند این هزینه نسبت به رشته و دانشگاه متفاوت است، اما باز هم در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر جهان، این هزینه ناچیز محسوب می‌شود. بنابراین، این کشور مقصد خوبی برای دانشجویان بین‌المللی به شمار می‌رود. از سوی دیگر فنلاند دارای مراکز تحقیقاتی بسیاری است. از این‌رو محققان زیادی برای کار در این مراکز به فنلاند سفر می‌کنند. در این میان، کشور فنلاند با سایر کشورهای اروپایی مانند آلمان نیز تبادلات علمی و پژوهشی زیادی دارد. به‌طور مثال، هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان و پژوهشگران آلمانی برای ادامه تحصیل و یا کار در مراکز تحقیقاتی به فنلاند سفر می‌کنند و در مقابل بسیاری از دانشجویان و پژوهشگران فنلاندی نیز به آلمان می‌روند. سایت موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نقش مهمی در تبادلات علمی و پژوهشی میان دو کشور دارد. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری در این باره به‌دست آورید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/finnland/ueberblick-bildung-und-wissenschaft/

فعالیت بنیاد فون هومبولت در فنلاند

یکی از مهم‌ترین موسسات آلمانی که در حال‌حاضر در فنلاند فعالیت دارد، بنیاد الکساندر فون هومبولت است. این بنیاد، از همکاری‌های علمی میان محققان و پژوهشگران برجسته دو کشورر حمایت می‌کند و با ارائه بورس‌های تحصیلی و تحقیقاتی به محققان برجسته فنلاند، به آن‌ها فرصت می‌دهد تا دوره‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت فوق‌دکترا را در یکی از دانشگاه‌ها و مراکز علمی تحقیقاتی آلمان سپری کنند. علاوه بر این‌ها، بنیاد الکساندر فون هومبولت در فنلاند بارها میزبان کنفرانس‌ها و نشست‌های علمی بین‌المللی بوده است. برای کسب اطلاعات بیشتر، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.humboldt-foundation.de/

توسعه زبان آلمانی

همه به خوبی می‌دانند که یکی از اهداف مهم دولت فدرال، ترویج زبان و فرهنگ آلمانی در سراسر جهان است. موسسه گوته در هلسینکی نیز در همین راستا تاسیس شده است. این موسسه، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در هلسینکی، شرایطی را برای ارتباط بیشتر میان هنرمندان آلمانی و فنلاندی فراهم می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://www.goethe.de/ins/fi/de/spr/kur/gia.html

از دیگر مراکزی که در توسعه زبان آلمانی در فنلاند نقش دارند، می‌توان به مدرسه آلمانی هلسینکی اشاره کرد. این مدرسه در قلب پایتخت فنلاند، امکانات آموزشی و پژوهشی خوبی برای دانش‌آموزان کشورهای خارجی مهیا کرده است. در این مدرسه، زبان، فرهنگ و تاریخ آلمان در کنار زبان و فرهنگ فنلاندی به دانش‌آموزان آموزش داده می‌شود. از این‌رو، دانش‌آموزانی که در این مدرسه مشغول به تحصیل هستند، به راحتی می‌توانند در سیستم آموزشی آلمان به ادامه تحصیل بپردازند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این مدرسه در اختیارتان قرار دهد:

https://www.dsh.fi/de/

حمایت دولت آلمان از مساجد و سازمان‌های اسلامی

منبع: اشترن

ارتباط میان اسلام و آلمان در سال‌های اخیر، بحث‌‌های زیادی را در این کشور به وجود آورده است. چه در آن زمان که کریستین وولف، رئیس جمهور اسبق آلمان گفت که اسلام به آلمان تعلق دارد و چه در شرایطی که هورست‌زی‌هوفر، وزیر کشور آلمان ادعا کرد که اسلام به آلمان تعلق ندارد، مناقشات زیادی در جامعه آلمان به وجود آمد. این روزها نیز، اظهارنظر جدید اشتفان کرامر، رئیس اداره حفاظت از قانون اساسی فدرال، بحث‌های زیادی در این کشور به وجود آورده است. او با تایید بر اینکه اسلام به آلمان تعلق دارد، از دولت فدرال خواسته است تا همکاری نزدیک‌تری با مساجد و سازمان‌های اسلامی داشته باشد و از آن‌ها حمایت کند.

او در گفت‌وگو با رسانه‌ها با تاکید بر این واقعیت که اسلام به آلمان تعلق دارد، گفت:«تا زمانی که سازمان‌های اسلامی در حاشیه قرار داشته باشند و در پروژه‌های دینی شریک نشوند، نمی‌توانیم شاهد تحولات عظیمی در سطح جامعه باشیم. من معتقدم که شهرداری ها با بودجه زیادی که در اختیار دارند، می‌توانند پروژه‌های مشترکی با مساجد و انجمن‌های اسلامی اجرا کنند.»

کرامر توضیح داد:«اسلام متعلق به جمهوری فدرال آلمان است و بنابراین، دولت باید همانند سایر جوامع مذهبی، با انجمن‌های اسلامی برخورد کند و به آن‌ها نیز فرصت‌هایی ارائه دهد. اگر دولت فدرال و دولت‌های ایالتی به انجمن‌های اسلامی حمایت نکنند، آن‌ها از کشورهای دیگری مانند ترکیه بودجه می‌گیرند. به‌طور مثال، اتحادیه اسلامی-ترکی دیتیب که بزرگ‌ترین انجمن اسلامی در آلمان به شمار می‌رود از سوی دولت ترکیه حمایت می‌شود. اعضای این انجمن برای آموزش امامان و تأمین نیازهای خود، از ترکیه بودجه می‌گیرند.»

علاوه بر این‌ها، نمایندگان احزاب مختلف در بوندستاگ( مجلس فدرال آلمان) به تازگی طرحی را برای مقابله با اسلام‌گرایان به تصویب رساندند که براساس آن، اختیارات مقامات اداره حفاظت از قانون اساسی برای مقابله با اسلام‌گرایی افزایش یافته است. با این وجود کرامر معتقد است که چنین فعالیت‌هایی نمی‌تواند تفکر اسلام‌گرایی را از میان بردارد:« طرح نمایندگان بوندستاگ نمی‌تواند جلوی گسترش تفکر اسلام‌گرایی در جامعه آلمان را بگیرد. ما ابتدا باید از خود بپرسیم که چرا برخی مسلمانان در جامعه آلمان به سمت گروه‌های افراطی جذب می‌شوند. متاسفانه بسیاری از این گروه‌های افراطی به دنبال برقراری حکومتی مانند داعش در سراسر جهان هستند. چنین خطری به هیچ‌وجه نباید نادیده گرفته شود. وظیفه ما این است که علل گرایش افراد به گروه‌های افراطی را پیدا کنیم و برای مقابله با آن راه‌حلی بیابیم. در این راستا، حمایت دولت فدرال از مساجد و جوامع مذهبی اسلامی می‌تواند تا اندازه‌ای به ارتباط بیشتر میان مسلمانان و جامعه آلمان کمک کند.»

لینک گزارش:

https://www.stern.de/politik/deutschland/verfassungsschuetzer-fuer-staatliche-hilfen-fuer-muslimische-verbaende-30361144.html

ایرانی‌ها در راه جشنواره فیلم برلین

منبع:سایت جشنواره فیلم برلین

جشنواره فیلم برلین، در حالی از یکم تا پنجم ماه مارس به صورت آنلاین برگزار می‌شود که در میان نامزدهای دریافت جایزه امسال، فیلم‌هایی از ایران نیز به چشم می‌خورد. “قصیده گاو سفید”، “منطقه پایانی” و “اولین برف” اسامی سه فیلمی است که یا محصول مشترک ایران و کشوری اروپایی هستند و یا بازیگران ایرانی در آن حضور دارند.

در حالیکه قرار بود، جشنواره فیلم برلین در فوریه سال ۲۰۲۱ به صورت حضوری برگزار شود، شیوع دوباره کرونا، برنامه‌های دست‌اندرکاران این جشنواره را بهم ریخت. حال، مسئولان جشنواره برلین تصمیم گرفته‌اند تا فیلم‌های راه‌یافته به مرحله رقابت‌های جشنواره را از یکم تا پنجم ماه مارس به صورت آنلاین به نمایش بگذارند و اکران عمومی آن‌ها را نیز از نهم تا بیستم ماه ژوئن انجام دهند.

جالب است بدانید که در میان نامزدهای دریافت جایزه، نام سه فیلم ایرانی“قصیده گاو سفید”، “منطقه پایانی” و “اولین برف” نیز به چشم می‌خورد.

براساس گزارشی که بر روی سایت جشنواره فیلم برلین منتشر شده است؛ فیلم “قصیده گاو سفید” به کارگردانی بهتاش صناعی‌ها و مریم مقدم در بخش رقابتی جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۲۱  حضور خواهد داشت. این فیلم که محصول مشترک ایران و فرانسه است، باید در بخش مسابقه بین‌الملل برای دریافت جایزه خرس طلایی با ۱۴ فیلم دیگر رقابت کند. “قصیده گاو سفید” داستان زنی به نام مینا است که همسرش به واسطه صدور حکم اشتباه قصاص، اعدام شده است و وی پس از آگاهی از این موضوع، درخواست دادخواهی و استیفای حقوق از دست رفته خود و همسرش را در سر دارد.

همچنین فیلم “منطقه پایانی” تولید مشترک ایران و آلمان نیز در بخش رقابتی “مواجهه” حضور خواهد داشت.  این فیلم درباره شاعری است که در میانه تلاش برای مهاجرت به آمریکا، دچار مرگ تدریجی می‌شود. فیلم منطقه پایانی باید با ۱۲ اثر دیگر از سراسر جهان به رقابت بپردازد.

علاوه بر این‌ها، فیلم “اولین برف”، ساخته حامی رمضان نیز به عنوان اثری از فنلاند در بخش نسل جشنواره حضور دارد. در این فیلم که در سال ۲۰۲۰ ساخته شده، شهاب حسینی به ایفای نقش پرداخته است.

جالب است بدانید که پیش از شیوع بیماری کرونا در تمام جهان، جشنواره برلیناله، آخرین فستیوال هنری بود که به شکلی حضوری در سال ۲۰۲۰ برگزار شد. در آن دوره، ۴۸۰ هزار نفر در برلین برای تماشای فیلم‌های جشنواره به سینماها رفتند. مسئولان جشنواره فیلم برلین امید داشتند تا در ماه فوریه سال ۲۰۲۱ نیز برگزاری جشنواره به صورت حضوری امکان‌پذیر باشد، اما این خواسته آن‌ها محقق نشد.

اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره جشنواره امسال به‌دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.berlinale.de/en/programme/filmselection-2021.html

موزه‌ها را باز کنید

منبع: شبکه مرکز آلمان

بیش از یکسال است که ویروس کرونا، کسب و کار بسیاری را با مشکل مواجه کرده و حتی باعث تعطیلی مراکز فرهنگی و هنری نیز شده است. به عنوان مثال، در بسیاری از کشورها مانند آلمان، مدت‌هاست که موزه‌ها میزبان هیچ گردشگر و گروهی نبوده‌اند. حتی نمایشگاه‌های موقت نیز در این مراکز فرهنگی به ندرت و به صورت آنلاین برگزار شده‌اند.در این شرایط، طییعی است که موزه‌ها با بحران شدید مالی مواجه شوند. از این‌رو، مدیران موزه‌های آلمان به تازگی در نامه‌ای سرگشاده، خواستار بازگشایی این مراکز شده‌اند.

این گروه در نامه خود تاکید کرده‌اند که موزه‌ها مکان‌های ایمنی هستند که دستورالعمل‌های بهداشتی در آن‌ها به دقت رعایت می‌شود و سیستم تهویه در این مراکز به خوبی کار می‌کند.از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون، موزه‌ها بیش از سایر مناطق فرهنگی در آلمان دچار ضرر و زیان مادی شده‌اند. از آن زمان، آثار تاریخی، مجسمه‌ها و تابلوهای نقاشی موجود در موزه‌ها به شکل ترسناکی در تاریکی و تنهایی به سر می‌برند. اشتفان وپلمان، مدیر هنرهای زیبای لایپزیگ در این باره می‌گوید:«هنگام بازدید از موزه‌ها، شما به بیماری کرونا مبتلا نمی‌شوید، علاوه بر این، ما با اجرای برنامه‌های فرهنگی و هنری، می‌توانیم جلوی شیوع بیماری همه‌گیر تنهایی و افسردگی را نیز یگیریم.»

او همراه با همکاران خود، نامه‌ای به دولت فدرال نوشته است. در بخشی از این نامه آمده است:«موزه‌هایی که کاملاً با مقررات بهداشتی مرتبط با کرونا سازگاری دارند، ایمن هستند. از این‌رو، ما از سیاستمداران: می‌خواهیم که موزه‌ها را باز کنند. همه موزه‌داران آماده‌اند تا درهای موزه‌ها را برای برگزاری نمایشگاه‌های بزرگ باز کنند.»

الکه بوهر، سردبیر مجله مونوپول نیز وضعیت اقتصادی موزه‌ها را بسیار سخت و بد می‌داند:« متاسفانه اوضاع اقتصادی برای موزه‌ها بسیار ناامیدکننده است. در برخی از ایالت‌ها، تعداد محدودی از موزه‌ها مجوز برگزاری نمایشگاه‌ را گرفته‌اند، اما هرگز کسی برای بازدید از این نمایشگاه‌ها نرفته است. شهروندان آلمان دوست دارند از آثار هنری و فرهنگی بازدید کنند، اما بیماری کرونا موجب شده که از رفتن به چنین اماکنی بترسند. به نظر من موزه‌ها اگر دوباره باز هم شوند، مدت زمان زیادی طول می‌کشد تا بازدیدکننده پیدا کنند.»

او برخلاف بسیاری از موزه‌داران آلمان، از سیستم جدید بازدیدهای مجازی از موزه‌ها راضی به‌نظر می‌رسد:«پس از شیوع بیماری کرونا، موزه‌های بزرگ در سراسر جهان، مجموعه‌های خود را به صورت آنلاین به نمایش گذاشته‌اند. آن‌ها همچنین کارگاه‌های آموزشی به صورت آنلاین برگزار می‌کنند و یا تورهای مجازی به علاقمندان ارائه می‌دهند. این امر تحولی عظیم در موزه‌داری به شمار می‌رود. بنابراین من فکر می‌کنم که همه موزه‌ها باید به چنین سیستمی مجهز شوند.»

وپلمان کاملا با نظر بوهر مخالف است. او درباره تحولات جدید در سیستم موزه‌داری می‌گوید:«در حال‌حاضر، موزه لوور در پاریس نیز به شکل مجازی بازدیدکننده دارد. اما به اعتقاد من، این فناوری نمی‌تواند تصویر درستی از موزه‌ لوور در اختیار بازدیدکنندگان بگذارد. سیستم جدید بسیار ناامیدکننده است. چرا که تنها امکان نمایش آثار به شکل مجازی را فراهم کرده است. این در حالی است که در دنیای امروز، تعامل با بازدیدکنندگان اهمیت زیادی دارد. بنابراین اگر ما می‌خواهیم که به شکل مجازی کار را ادامه دهیم، باید سیستم را نیز طوری طراحی کنیم که امکان بحث و تبادل نظر با بازدیدکنندگان فراهم شود. در غیر این صورت، بازدید مجازی نمی‌تواند هیچ کاربرد موثری در موزه‌داری داشته باشد. این را هم باید در نظر داشته باشیم که بازدید مجازی در طولانی مدت نمی‌تواند جایگزین بازدیدهای حضوری شود. بسیاری از آثار هنری و فرهنگی از پشت لپ‌تاپ، کامپیوتر و یا گوشی‌های هوشمند، قابل ملاحظه نیستند.»

لینک گزارش:

https://www.mdr.de/kultur/ausstellungen/mdbk-leipzig-oeffnung-und-neuausrichtung-museum-100.html

گشت و گذار در میان آثار ادبیات و موسیقی صد سال گذشته جهان

منابع: سایت کتابخانه ملی آلمان، شبکه مرکز آلمان

کتابخانه ملی آلمان در لایپزیگ برای علاقمندان به کتاب و موسیقی، مکان شناخته‌شده‌ای است. کتابخانه‌ای که آرشیوی کامل از آثار ادبیات و موسیقی جهان در ۱۰۰ سال گذشته در اختیار دارد و فضای متفاوتی از قرون بیستم تا بیست‌ویکم را برای بازدیدکنندگان به تصویر می‌کشد.

کتابخانه ملی آلمان در سال ۱۹۹۰ بر مبنای پیمان وحدت دو آلمان، با ترکیب و ادغام کتابخانه‌های ملی موجود در لایپزیگ  و فرانکفورت و نیز آرشیو موسیقی برلین، به‌وجود آمد. اما تا پیش از آن، کتابخانه لایپزیگ به عنوان کتابخانه اصلی آلمان شناخته می‌شد. این کتابخانه که در سال ۱۹۱۲ تاسیس شده است به نوعی آرشیو ادبیات آلمان به شمار می‌رود. علاوه بر این، کتابخانه لایپزیگ با وجود ۴۰ میلیون اثر در حوزه‌های مختلف، یکی از بزرگ‌ترین کتابخانه آلمان به حساب می‌آید. این کتابخانه از سال ۱۹۱۳ تاکنون بر روی گردآوری تمامی کتاب‌های آلمانی زبان در جهان، سازمان‌دهی و حفظ و نگهداری از آن‌ها تمرکز دارد. همچنین مسئولان کتابخانه به همراه کتابخانه فرانکفورت هر ساله در کنفرانس‌های بین‌المللی از جمله کنفرانس کتابخانه‌های ملی اروپا و برخی از برنامه‌های یونسکو شرکت می‌کنند.

از سوی دیگر، کتابخانه لایپزیگ با در اختیار داشتن سالن مطالعه بزرگ و نور کافی، فضای خوبی برای دوست‌داران کتاب و  ادبیات آلمان دارد. همچنین میز و صندلی‌های چوبی و چراغ‌های مطالعه که بر روی میزها نصب شده‌اند، فضای دلنشینی در این کتابخانه ایجاد کرده‌اند.

سالن دیگری از کتابخانه نیز به آرشیو موسیقی اختصاص یافته است.علاقمندان به موسیقی می‌توانند در این بخش، موزیک مورد علاقه خود را سفارش دهند و یک هدفون دریافت کنند. درنتیجه هرکس می‌تواند موسیقی مورد علاقه خود را در این سالن بشنود. هم‌زمان صفحه کلیدی در اختیار افراد قرار می‌گیرد و این امکان را به آن‌ها می‌دهد که تغییراتی در پخش موسیقی ایجاد کنند. ه

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد این کتابخانه با آرشیو کاملی از آثار ادبیات و موسیقی در ۱۰۰ سال گذشته، تصویری متفاوت از یک قرن اخیر در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری در این باره به‌دست آورید، به سایت‌های زیر مراجعه کنید:

https://www.dnb.de/DE/Benutzung/benutzung_node.html;jsessionid=F08900791B47EC335A67E1EFED7256C7.internet531

https://www.mdr.de/kultur/literatur/leipzig-deutsche-nationalbibliothek-architektur-lesesaele-100.html

تازه های نشر در آلمان

تاریخ اسلامی

منبع: آمازون

سمیر مراد نویسنده آلمانی در اثر جدید خود با عنوان “ تاریخ اسلام” به تحلیل نظریات اسلامی درباره تاریخ زندگی بشر از زمان خلقت تاکنون پرداخته است. او در این اثر با استفاده از آیات قرآن، احادیث معتبر و همچنین استفاده از آثار مهم مورخان جهان اسلام و کتب مربوط به مبانی تاریخ اسلام،‌ مجموعه‌ای خواندنی از تاریخ زندکی بشر را برای علاقمندان به حوزه تاریخ و مطالعات اسلامی ارائه داده است.

Herausgeber : Independently published (11. Februar 2021)
Sprache : Deutsch
Taschenbuch : 657 Seiten
ISBN-13: 979-8707624155
Samir Mourad

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *