هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۰۶ – ۱ دی ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

حضور هفت متخصص ایرانی در پروژه‌ مهم آلمان

منبع: سایت سفارت آلمان در ایران

هفت متخصص ایرانی در سال ۲۰۲۰، توانستند کمک‌هزینه حضور در پروژه افق‌های ۲۰۲۰ را به‌دست آورند. پروژه‌ افق‌ها، ۱۰ سال است که با همکاری وزارت امور خارجه فدرال، موسسه گوته، اتحادیه‌ صنعت فدرال آلمان، اتاق بازرگانی و صنایع آلمان اجرا می‌شود. حال سایت سفارت آلمان در ایران از متخصصان ایرانی خواسته است تا برای حضور در پروژه افق‌های ۲۰۲۱ نیز اقدام کنند.

بالاخره پس از ۹ هفته تلاش بی‌وقفه، پروژه “افق‌های ۲۰۲۰ – شانس برای آینده” به پایان ‌رسید. این پروژه به چهره‌های آکادمیک و متخصصان کشورهای ایران، عراق، اردن و لبنان و همچنین شرکت‌های آلمانی این فرصت را داد که با یکدیگر کار کنند. پروژه‌ افق‌ها، ۱۰ سال است که با همکاری وزارت امور خارجه فدرال، موسسه گوته، اتحادیه‌ صنعت فدرال آلمان، اتاق بازرگانی و صنایع آلمان اجرا می‌شود. پیش از شیوع کرونا، پذیرفته‌شدگان برای حضور در این پروژه، باید به مدت هشت هفته در آلمان کارآموزی می‌کردند، اما از زمان همه‌گیری کرونا، دوره‌های آنلاین جایگزین کلاس‌های حضوری شده است. بدین‌ترتیب افرادی که بورسیه حضور در این پروژه‌ها را دریافت می‌کنند، می‌توانند به صورت آنلاین در دوره‌ها شرکت کنند. آنطور که سایت سفارت آلمان در ایران گزارش داده است؛ امسال هفت متخصص ایرانی نیز بورسیه حضور در پروژه “افق‌های ۲۰۲۰ – شانس برای آینده” را کسب کرده بودند که با شوق و هیجان و البته به صورت منظم در دوره‌ها شرکت کردند.

همچنین در بخش دیگری از سایت سفارت آلمان در ایران آمده است:« بعد از ۱۰ سال از اجرای پروژه افق‌ها، امسال برای اولین‌بار، نیروهای متخصص از ایران، عراق، لبنان و اردن به طور مشترک در این برنامه شرکت کردند. از همین رو این پروژه نه تنها به تعمیق ارتباطات فرهنگی و اقتصادی میان شرکت‌های آلمانی و متخصصان متعهد این چهار کشور کمک کرد، بلکه موجب ارتباط و تبادل علمی بیشتر میان متخصصان این کشورها شد.»

علاوه بر این، در پایان گزارش منتشر شده در سایت سفارت آلمان در ایران، از متخصصان ایرانی خواسته شده است تا در اواسط ژانویه سال ۲۰۲۱ از طریق سایت موسسه گوته برای حضور در پروژه افق‌های ۲۰۲۱ نیز اقدام کنند.

لینک گزارش:

https://teheran.diplo.de/ir-de/aktuelles/-/2421372

حمایت مجمع هومبولت از هنرمندان و پژوهشگران مخالف رژیم صهیونیستی

منبع: مجمع هومبولت

مجمع هومبولت مانند بسیاری از موسسات فرهنگی و پژوهشی آلمان به ابتکار عمل آزاداندیشی GG 5.3 پیوست. این ابتکار عمل که در سال ۲۰۲۰ شکل گرفته است، از یک سو تحریم رژیم صهیونیستی را رد می‌کند و از سوی دیگر، با سواستفاده از اتهام یهودی‌ستیزی و محدود کردن فعالیت مخالفان و منتقدان رژیم صهیونیستی مخالف است. اعضای این ابتکار عمل معتقدند که تحریم هنرمندان و پژوهشگران مخالف اسرائیل، موجب نقض آزادی بیان و عقیده در کشور آلمان خواهد شد.

  همه چیز از ماه می سال ۲۰۱۹ آغاز شد. زمانی که پارلمان آلمان، جنبش انزوا، عدم سرمایه‌گذاری و تحریم اسرائیل را به عنوان جنبشی ضدیهودی معرفی کرد. در آن زمان، قانونی در پارلمان آلمان به تصویب رسید که براساس آن، کلیه موسسات فرهنگی و پژوهشی آلمان که از بودجه دولتی استفاده می‌کنند، از همکاری با هنرمندان و پژوهشگران عضو در کمپین جهانی تحریم اسرائیل منع شدند. این در حالی است که اعضای کمپین جهانی انزوا، عدم سرمایه‌گذاری و تحریم اسرائیل تنها تلاش می‌کنند با تحت فشار قرار دادن دولت اسرائیل از راه اهرم‌های اقتصادی، در جهت پایان اشغال سرزمین فلسطین، رفع تبعیض و به رسمیت شناختن حق بازگشت میلیون‌ها آواره فلسطینی به کشورشان قدم بردارند.

از این رو، در دسامبر سال ۲۰۲۰، اعضای بسیاری از موسسات فرهنگی و پژوهشی آلمان که از بودجه دولتی بهره‌مند هستند، ابتکار عمل آزاداندیشی GG 5.3 را به دو زبان منتشر کردند. این ابتکار عمل قصد دارد تا آزادی هنر و علم را تضمین کند. به اعتقاد امضاکنندگان این ابتکار، تنوع عقاید و اختلاف‌نظر در جامعه می‌تواند به رشد آن کمک کند. آن‌ها بر این باورند که در عرصه هنر و علم باید بردباری و صبر بیشتری وجود داشته باشد و افراد بتوانند نظرات مخالف یکدیگر را تحمل کنند. در عین‌حال، اعضای ابتکار عمل آزاداندیشی GG 5.3، حامی جنبش جهانی انزوا، عدم سرمایه‌گذاری و تحریم اسرائیل نیز نیستند. آن‌ها در بیانیه خود تحریم رژیم صهیونیستی را نیز محکوم کرده‌اند. سایت مجمع هومبولت که یکی از مهم‌ترین موسسات فرهنگی و علمی آلمان به شمار می‌رود نیز به تازگی اعلام کرده است که این مجمع به ابتکار عمل آزاداندیشی GG 5.3 پیوسته است.

https://www.humboldtforum.org/en/presse/mitteilungen/statement-by-the-initiative-gg-5-3-weltoffenheit/

تبادلات فرهنگی و آموزشی با همسایه شرقی

منابع: موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، صندوق آینده آلمان و چک، مرکز همکاری برای تبادلات میان جوانان آلمان و چک، انجمن جوانان آلمان و چک، بنیاد کونراد آدناور، بنیاد رزا لوکزامبورگ، بنیاد هاینریش بل، بنیاد فردریش ابرت، مرکز چک در برلین

یکی از مهم‌ترین اهداف بخش فرهنگی وزارت خارجه دولت فدرال آلمان، تبادلات فرهنگی و آموزشی با کشورهای همسایه است. از این‌رو، دولت‌ فدرال در سال‌های اخیر، پروژه‌های مهمی با کشورهای لهستان، جمهوری چک، اتریش، سوئیس، فرانسه، بلژیک، لوکزامبورگ و هلند در حوزه‌های فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اجرا کرده است. در این میان، جمهوری چک برای آلمانی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. سال‌ها است که بنیادهای مهم آلمانی از جمله بنیاد کونراد آدناور، رزا لوکزامبورگ، بنیاد هاینریش بل و بنیاد فردریش ابرت در پراگ شعبه دارند. علاوه بر این، “صندوق آینده آلمان و چک” نیز در حوزه تبادلات فرهنگی و آموزشی و همچنین گسترش ارتباطات میان جوانان و اقلیت‌های دو کشور فعالیت می‌کند. همچنین انجمن‌های دوستی جوانان دو کشور نیز تلاش زیادی برای نزدیک‌تر کردن نسل جوان دو کشور انجام می‌دهند.

تاسیس صندوق آینده آلمان و چک

بدون شک هیچ پروژه‌ای به اندازه تاسیس صندوق آینده آلمان و چک نمی‌توانست به توسعه روابط دو کشور کمک کند. این صندوق که با هدف توسعه روابط شهروندان دو کشور شکل گرفته است، مانند پل ارتباطی میان آلمان و چک عمل می‌کند. این پروژه که از ژانویه سال ۱۹۹۷ آغاز شده است، به شهروندان دو کشور کمک می‌کند تا اطلاعات مفیدی درباره جهان، سبک زندگی، فرهنگ و تاریخ  یکدیگر به ‌دست آورند. از سال ۱۹۹۸، صندوق آینده بیش از ۶۰ میلیون یورو برای اجرای ۱۱ هزار پروژه در سطح دو کشور اختصاص داده است. گفته می‌شود که فعالیت‌های این صندوق تا سال ۲۰۲۷ ادامه خواهد یافت. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این صندوق در اختیارتان قرار دهد:

http://www.fb.cz/de/uber-uns/uber-uns/

همکاری‌های فرهنگی میان آلمان و کشورهای اروپای شرقی

یکی از مهم‌ترین بنیادهای خصوصی که در راستای گسترش همکاری‌های فرهنگی میان آلمان و کشورهای اروپای شرقی از جمله چک فعالیت می‌کند، بنیاد خصوصی پل است. این بنیاد در سال ۱۹۹۷ با هدف حمایت گسترش همکاری میان آلمان و جمهوری چک و سایر کشورهای اروپای شرقی تاسیس شد. دفتر بنیاد پل در حال‌حاضر در درسدن قرار دارد. این بنیاد در جهت توسعه روابط فرهنگی میان آلمان، جمهوری چک، اسلواکی و لهستان فعالیت می‌کند. همچنین این بنیاد در راستای آموزش عمومی و حرفه‌ای، برگزاری برنامه‌های فرهنگی و هنری، رفاه کودکان و جوانان و تبادل دانشجو و پژوهشگر میان آلمان و کشورهای اروپای شرقی کار می‌کند. علاوه بر این‌ها، بنیاد خصوصی پل با برگزاری سخنرانی‌ها، کنفرانس‌ها و کارگاه‌های آموزشی سعی دارد تا در جهت اهداف خود قدم بردارد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

http://www.bruecke-most-stiftung.de/alles-ueber-die-stiftung/index.htm

تبادلات میان جوانان آلمان و چک

تاسیس مرکز همکاری برای تبادلات میان جوانان آلمان و چک از مهم‌ترین فعالیت‌هایی است که در راستای توسعه روابط جوانان دو کشور انجام شده است. این مرکز به‌منظور گسترش روابط جوانان، همکاری‌ در حوزه اشتغال‌زایی و حمایت از تبادلات فرهنگی و آموزشی میان دو کشور تاسیس شده است. علاوه بر این، مرکز همکاری برای تبادلات میان جوانان آلمان و چک از پروژه‌هایی که در جهت توسعه ارتباط میان جوانان دو کشور فعالیت دارند، حمایت می‌کنند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این مرکز به‌ دست آورید:

https://www.tandem-org.de/wir-ueber-uns.html

مقابله جوانان دو کشور با نژادپرستی

از دیگر موسساتی که در راستای توسعه روابط جوانان آلمان و چک فعالیت می‌کند، می‌توان به انجمن جوانان آلمان و چک اشاره کرد. در این انجمن، ۳۰ جوان در فاصله سنی۱۶ تا ۲۵ سال از جمهوری چک و آلمان فعالیت می‌کنند. آن‌ها در راستای توسعه دموکراسی، مقابله با نژادپرستی و تبعیض در اروپا فعالیت می‌کنند. به اعتقاد این گروه، هیچ‌کس نباید به دلیل اعتقادات دینی، جنسیت و… در معرض تبعیض قرار گیرد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این انجمن در اختیارتان بگذارد:

تاسیس انجمن گفت‌وگوی آلمان و چک

انجمن گفت‌وگوی آلمان و چک با هدف ارتقای همکاری میان شهروندان، سیاستمداران، دانشمندان، روزنامه‌نگاران و تجار دو کشور تاسیس شده است. این انجمن در ژانویه سال ۱۹۹۷ شکل گرفته است و از سوی صندوق آینده آلمان و چک حمایت می‌شود. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های انجمن گفت‌وگوی آلمان و چک به دست آورید:

http://www.diskusniforum.org/de/uber-das-gesprachsforum/auftrag/

کمیسیون مشترک مورخان آلمان، چک و اسلواکی

کمیسیون مشترک مورخان آلمان-چکسلواکی در سال ۱۹۹۰ با هدف بررسی تاریخ دو کشور شکل گرفت. با این وجود، از زمان جدایی جمهوری چک و اسلواکی، این کمیسیون نیز در سال ۱۹۹۳ به دو بخش کمیسیون آلمان-چک و آلمان- اسلواکی تبدیل شد. در حال‌حاضر، تمرکز مورخان این دو بخش بر تحولات قرن بیستم آلمان، چک و اسلواکی قرار دارد. اعضای این کمیسیون در راستای اهداف خود، همایش‌ها، کارگاه‌های آموزشی و میزگردهای تخصصی متعددی را برگزاری می‌کنند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

فعالیت‌های بنیادهای مهم آلمان در چک

علاوه بر سازمان‌ها و انجمن‌هایی که در راستای توسعه روابط میان جوانان دو کشور کار می‌کنند، چهار بنیاد مهم آلمان نیز در جمهوری چک فعالیت دارند. از مهم‌ترین بنیادهای آلمان که در چک، شعبه دارد، می‌توان به بنیاد کونراد آدناور اشاره کرد. این بنیاد در سال ۱۹۹۱ با هدف حفظ روابط دوجانبه آلمان و جمهوری چک در پراگ تاسیس شد و در حال‌حاضر در راستای آموزش سیاسی شهروندان دو کشور، تحکیم دموکراسی در اروپا، حمایت از حاکمیت قانون، کمک به رفع چالش‌های اقتصادی و کمک به انسجام اتحادیه اروپا شکل گرفته است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های بنیاد کونراد آدناور در پراگ به دست آورید:

https://www.kas.de/de/web/tschechien/ueber-uns

از دیگر سازمان‌های مهم آلمانی که در حال‌حاضر در ارتباط با کشور چک فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد رزا لوکزامبورگ اشاره کرد. این بنیاد، سال‌ها است که دفتری برای فعالیت در سه کشور چک، اسلواکی و مجارستان تاسیس کرده است و تحولات تاریخی و اجتماعی در این سه کشور را مورد بررسی قرار می‌دهد. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت این بنیاد به‌دست آورید:

https://www.rosalux.de/stiftung/zid/europa/tschechien-slowakei-ungarn

بنیاد هاینریش بل از دیگر سازمان‌های آلمانی است که در جمهوری چک فعالیت می‌کند. دفتر بنیاد هاینریش بل در آگوست سال ۱۹۹۰ در پراگ تأسیس شد. هدف از راه‌اندازی این بنیاد در پراگ، ارتقا دموکراسی و ترویج صلح عنوان شده است. مسئولان بنیاد تلاش می‌کنند تا با بازیگران جامعه مدنی در جمهوری چک ارتباط برقرار کنند و در این راستا با دانشجویان، فعالان حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی وارد مذاکره می‌شوند. این بنیاد همچنین برای تقویت جامعه مدنی، توانمندسازی زنان و ترویج گفت‌وگو در میان احزاب و اقوام مختلف فعالیت می‌کند. از طریق لینک زیر می‌توانید از فعالیت‌های بنیاد بل مطلع شوید:

https://cz.boell.org/en/about-us

علاوه بر این‌ها، بنیاد فردریش ابرت نیز در جمهوری چک فعالیت می‌کند. تمرکز این بنیاد در چک بر روی چالش‌های کنونی اروپا، گفت‌وگوهای منطقه‌ای، حمایت از اتحادیه‌های کارگری، تقویت ساختارهای اجتماعی و اقتصادی، کمک به ادغام مهاجران، حمایت از جوانان و زنان و اقلیت‌های مذهبی، ترویج برابری جنسیتی و … است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری به دست آورید:

http://www.fesprag.cz/de/

تبادلات آموزشی و پژوهشی

موسسات تحقیقاتی کشور چک در میان علاقمندان به پژوهش، شناخته‌شده است. به‌طور مثال، آکادمی علوم چک، جایگاه بسیار مهمی در میان پژوهشگران دارد. این در حالی است که سطح دانشگاه‌های چک به اندازه موسسات تحقیقاتی این کشور بالا نیست. در بسیاری از دانشگاه‌های چک، برای هر سه مرحله تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا) آزمون‌های ورودی وجود دارد، اما کیفیت آموزشی این دانشگاه‌ها در مقایسه با مراکز آموزشی غرب اروپا چندان خوب نیست. از این‌رو، بسیاری از دانشجویان ساکن چک برای ادامه تجصیل به دنبال گرفتن پذیرش در دانشگا‌ه‌های معتبر اروپا هستند. در این میان،‌آلمان یکی از مقاصد محبوب دانشجویان چک است. به‌نظر می‌رسد که موسسه تبالات آکادمیک آلمان نیز به همین دلیل، فعالیت خود را در پراگ آغاز کرده است. این مرکز  هر ساله،‌ فهرستی کمک‌هزینه‌های تحصیلی و پژوهشی آلمان را برای دانشجویان چک منتشر می‌کند و به آن‌ها مشاوره می‌دهد. در مقابل، مسئولان موسسه، اطلاعاتی را نیز درباره فرصت‌های تحقیقاتی و آموزشی کشور چک برای دانشجویان آلمانی منتشر می‌کنند. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در چک آشنا ‌شوید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/tschechische-republik/ueberblick-bildung-und-wissenschaft/

آموزش زبان آلمانی

تاسیس موسسه زبان گوته در دل شهر پراگ نیز از دیگر اقدامات فرهنگی آلمان در جمهوری چک به شمار می‌رود. موسسه گوته در این شهر، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. این موسسه، پروژه‌های فرهنگی و هنری بسیاری نیز در شهر پراگ دارد. سایت‌ زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.goethe.de/ins/cz/de/spr/kur/gia.html

فعالیت مرکز چک در برلین

جالب است بدانید که تنها آلمانی‌ها به فکر توسعه زبان و فرهنگ آلمانی نیستند. برای اهالی چک نیز گسترش زبان و ارزش‌های کشورشان اهمیت زیادی دارد. مرکز چک برلین، یک موسسه فرهنگی است که از سوی دولت چک راه‌اندازی شده است. هدف از تاسیس این موسسه، ارائه محصولات فرهنگی و هنری چکی در آلمان و همچین آموزش زبان چکی در این کشور است. مسئولان این مرکز همچنین پروژه‌های مشترکی را با دولت آلمان اجرا می‌کنند و به توسعه گفت‌وگوهای بین‌فرهنگی نیز یاری می‌رسانند. اگر دوست دارید درباره فعالیت‌های مرکز چک برلین، اطلاعات بیشتری به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:
http://www.czechcentres.cz/en/about-us/

نگرانی مسلمانان و یهودیان آلمان از ممنوعیت ذبح شرعی

منبع: شبکه رادیویی بایرن و تاگس‌سایتونگ

رأی دیوان دادگستری اروپا در تأیید ممنوع کردن ذبح شرعی حیوانات باعث ناراحتی و اعتراض مسلمانان و یهودیان در سراسر کشورهای اروپایی شده است. یهودیان و مسلمانان در آلمان نیز در روزهای اخیر، بارها نگرانی خود را از ممنوعیت ذبح شرعی حیوانات اعلام کرده‌اند.

دیوان دادگستری اتحادیه اروپا، هفته گذشته با صدور حکمی از قانون کشور بلژیک برای ممنوعیت ذبح شرعی حیوانات بدون بیهوشی دفاع کرد. مدت‌ها است که حامیان حقوق حیوانات ادعا می‌کنند که شیوه‌های ذبح حلال و کوشر نقض آشکار حقوق حیوانات است. حتی پس از اعلام حکم دیوان دادگستری اروپا نیز، انجمن حمایت از حیوانات آلمان از رای صادره استقبال کرد. آن‌ها در بیانیه‌ای اعلام کردند:«این حکم نشان می‌دهد؛ راه‌های قانونی برای حمایت از حیوانات در اروپا وجود دارد.»

با این حال، سازمان‌های یهودی و اسلامی خطاب به دادگاه قانون اساسی بلژیک اعلام کرده‌‌اند که تحمیل روش ذبح جدید که خارج از چارچوب سنتی اسلام و یهودیت است، پیروان این دو آیین را از عمل دقیق به مناسک آیینی خود باز می‌دارد. در آلمان نیز سازمان‌های یهودی و اسلامی نگران رأی دیوان دادگستری اروپا هستند. آن‌ها بر این باروند که چنین حکمی با حق آزادی مذهب منافات دارد.

آیمان مازیک، رئیس شورای مسلمانان آلمان با انتقاد از این حکم گفت:« هزاران سال است که مراسم ذبح شرعی بخشی از زندگی مسلمانان و یهودیان را تشکیل می‌دهد. بنابراین منع این عمل می‌تواند مشکلات زیادی را در اروپا ایجاد کند. من فکر می‌کنم به جای منع ذبخ شرعی باید جلوی ذبح غیررسمی را گرفت. »

امام اندر چتین از برلین نیز از جمله کسانی است که به حکم ممنوعیت ذبح در اروپا اعتراض دارد. او در این باره گفت:« کلمه حلال در قرآن آمده که به معنای مجاز است. متضاد “حلال” نیز کلمه “حرام” است. در کتاب آسمانی ما، خوردن لاشه حیوانات مرده، گوشت خوک و الکل حرام است. علاوه بر این‌ها، براساس قوانین اسلامی، گوشت حیوانات اهلی باید براساس ذبح اسلامی آماده شوند و در غیر این صورت خوردن آن مجاز نیست. بنابراین ممنوعیت ذبح شرعی در اروپا می‌تواند مشکلاتی را برای جامعه مسلمانان ایجاد کند.»

ژوزف شوستر، رئیس شورای مرکزی یهودیان آلمان از دیگر معترضان به حکم ممنوعیت ذبح در اروپا است. او گفت:« دیوان دادگستری اروپا در حکم خود تصریح کرده است که قوانین این اتحادیه به تنهایی تعادل لازم بین رعایت حقوق حیوانات و آزادی دین را برقرار نمی‌کند و از این‌رو کشورهای عضو حق دارند که تحت این چارچوب برای رعایت این دو ارزش اقدام کنند. بنابراین من امیدوارم چنین حکمی در سایر کشورهای اروپایی اعمال نشود. چرا که این حکم به نوعی حمله به آزادی مذهبی در اروپا به حساب می‌آید.»

بینی گوتمان، رئیس اتحادیه دانشجویان یهودی اروپا نیز در این باره گفت:« چنین حکمی حتی می‌تواند زندگی یهودیان در کشورهای اروپایی را غیرممکن سازد.»

واضح است که مسلمانان و یهودیان آلمان از احتمال ممنوعیت ذبح شرعی در آلمان بسیار نگرانند. حال باید منتظر ماند و دید که با وجود اعتراضات شدید سازمان‌های یهودی و اسلامی در این کشور، آیا مسئولان دولت فدرال تصمیمی مشابه دولت بلژیک می‌گیرند یا خیر.

لینک‌های گزارش‌:

https://www.faz.net/aktuell/politik/juden-und-muslime-kritisieren-einschraenkung-des-schlachtens-17107115.html

https://www.br.de/nachrichten/kultur/alles-koscher-und-halal-religioese-gebote-als-wirtschaftsfaktor,SJFhAkC

حقوق مذهبی علویان در ایالت نوردراین-وستفالن به رسمیت شناخته شد

منبع:سایت راینیشه پست

اعضای جامعه علویان آلمان برای اولین‌بار توانستند در ایالت نوردراین-وستفالن، نام خود را به عنوان جامعه مذهبی ثبت کنند و  بدین‌ترتیب  از حقوق جوامع مذهبی آلمان مانند کلیساهای کاتولیک و پروتستان بهره‌مند شدند. آن‌ها پیش از این نیز در ایالت‌های برمن و هامبورگ به عنوان جامعه مذهبی شناخته شده بودند.

براساس قوانین آلمان، تنها انجمن‌هایی که به عنوان جوامع مذهبی شناخته شوند، می‌توانند از برخی امتیازات بهره‌مند شوند. یکی از این امتیازات که به جوامع مذهبی اعطا می‌شود، حق دریافت مالیات از اعضا است. این در حالی است که در سال‌های اخیر، تنها تعداد معدودی از انجمن‌های اسلامی در برخی از ایالت‌های آلمان توانسته‌اند نام خود را به عنوان جوامع مذهبی ثبت کنند. حال، اعضای جامعه علویان آلمان نیز موفق شده‌اند تا در ایالت نوردراین-وستفالن، نام خود را به عنوان یکی از جوامع مذهبی آلمان ثبت کنند. جالب است بدانید که جامعه علویان آلمان در سال ۱۹۸۹ تاسیس شده و این انجمن دارای حدود ۲۴ هزار عضو رسمی و ۵۰ انجمن در ایالت نوردراین-وستفالن است.

اوفوک چاکیر، دبیرکل جامعه علویان آلمان درباره فعالیت‌های این انجمن گفت:« ما بیش از ۳۰ سال است که در عرصه گفت‌وگوهای بین‌فرهنگی و بین‌مذهبی در آلمان سهم ارزنده‌ای داشته‌ایم. جامعه ما به تنوع، حق آزادی بیان و آزادی مذهب در جامعه اهمیت زیادی می‌دهد. من خوشحالم که مسئولان مربوطه بالاخره تلاش‌های ما را دیدند و جامعه علویان آلمان را در چند ایالت به عنوان یک جامعه مذهبی پذیرفتند.»

آنطور که رسانه‌ها گزارش داده‌اند؛ جامعه علویان آلمان قرار است مساجد و کتابخانه‌های مورد نیاز خود را در ایالت نوردراین-وستفالن بسازد.

لینک خبر:

https://rp-online.de/nrw/kultur/islam-aleviten-erhalten-koerperschaftsstatus-in-nrw_aid-55131677?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=share

برلیناله به دلیل شیوع دوباره کرونا به تعویق افتاد

منبع:زوددویچه

هنرمندان آلمانی و سایر کشورهای جهان در حالی منتظر آغاز مهم‌ترین جشنواره سینمایی آلمان در برلین بودند که شیوع دوباره بیماری کرونا، همه برنامه‌ها را بهم ریخت. آنطور که نشریه زوددویچه گزارش داده است؛ جشنواره برلیناله که قرار بود در فوریه سال ۲۰۲۱ برگزار شود، به دلیل شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان به ماه ژوئن منتقل خواهد شد. همچنین در ماه مارس، فیلم‌های راه‌یافته به مرحله رقابت‌های جشنواره به صورت آنلاین برای اهالی سینما و منتقدان به نمایش گذاشته می‌شوند.

یکی از دستاوردهای سال ۲۰۲۰، لغو جشنواره‌های هنری در اقصی‌نقاط جهان است و به نظر می‌رسد لغو رویدادهای فرهنگی حتی در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه خواهد داشت. اتفاقی که جشنواره برلیناله را نیز در برگرفته است. در حالیکه قرار بود، جشنواره فیلم برلین در فوریه سال ۲۰۲۱ به صورت حضوری برگزار شود، شیوع دوباره کرونا برنامه این جشنواره را بهم ریخت. حال، مسئولان جشنواره فیلم برلیناله تصمیم گرفته‌اند تا فیلم‌های راه‌یافته به مرحله رقابت‌های جشنواره به صورت آنلاین در ماه مارس به نمایش گذاشته شود و اکران عمومی آن در ابتدای ماه ژوئن صورت گیرد.

کارلو چاتریان، مدیر هنری جشنواره فیلم برلین در این باره گفت:« با توجه به شرایط پیش‌آمده، تصمیم گرفتیم تا این رویداد را در دو شکل متفاوت برگزار کنیم. بنابراین امسال جشنواره برلیناله به صورت مجازی و حضوری در دو زمان متفاوت برگزار خواهد شد.»

او افزود:« فیلم‌ها به صورت آنلاین در ماه مارس به نمایش گذاشته خواهند شد و اکران عمومی فیلم‌ها نیز در تابستان در سالن‌های نمایش و همچنین در فضای باز انجام می‌شود. علاوه بر این، علاقمندان می‌توانند در محیطی باز با هنرمندان و کارگردانان مطرح سینما از اقصی‌نقاط جهان دیدار کنند. بدین‌ترتیب سلامت هنرمندان و تماشاگران نیز به خظر نخواهد افتاد.»

برخلاف جشنواره‌های فیلم در کن و ونیز، شهروندان عادی در برلیناله به راحتی می‌توانند بلیط تهیه کنند و در سینماها حاضر شوند. در سال ۲۰۲۰ و پیش از شیوع بیماری کرونا در تمام جهان، جشنواره برلیناله، آخرین فستیوال هنری بود که به شکل عادی برگزار شد. در آن دوره، ۴۸۰ هزار نفر در برلین برای تماشای فیلم‌های جشنواره به سینماها رفتند. مسئولان جشنواره فیلم برلین امید داشتند تا در ماه فوریه سال ۲۰۲۱ نیز برگزاری جشنواره به صورت حضوری امکان‌پذیر باشد، اما همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، به دلیل شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان، اکران عمومی فیلم‌های جشنواره به ماه ژوئن سال آینده موکول شده است. همچنین در ماه مارس، تنها اهالی سینما و منتقدان، امکان تماشای آنلاین فیلم‌های راه‌یافته به این دوره از جشنواره را خواهند داشت.

ماریته ریسن‌بک، مدیرعامل جشنواره فیلم برلین در این باره گفت:« تمایل به حضور فیزیکی در جشنواره‌های فرهنگی زیاد است، اما شیوع دوباره کرونا، اجازه چنین کاری را به ما نمی‌دهد. ما با تغییر برنامه‌های جشنواره در سال ۲۰۲۱ می‌توانیم سلامت مهمانان را حفظ کنیم. اگر تغییر غیرمنتظره‌ای رخ ندهد، اکران عمومی فیلم‌ها در تابستان سال آینده هم در سالن‌های نمایش و هم در فضای باز انجام خواهد شد.»

هر چند که برگزاری جشنواره برلیناله در ماه فوریه به دلیل شیوع بیماری کرونا امکان‌پذیر نیست، اما بسیاری از دست‌اندرکاران صنعت سینما در آلمان معتقدند که تعویق این جشنواره می‌تواند ضررهای زیادی به صنعت فیلم آلمان بزند. آن‌ها معتقدند که جشنواره برلیناله باید در ابتدای سال میلادی برگزار شود و نزدیکی آن به جشنواره فیلم کن، زیان زیادی به صنعت فیلم آلمان خواهد زد.

لینک گزارش:

https://www.sueddeutsche.de/kultur/berlinale-filmfestival-2021-1.5150464

نگاهی به شکل‌گیری یکی از قدیمی‌ترین کتابخانه‌های جهان

منبع: سایت کتابخانه آگوستا

کتابخانه آگوستا در ولفن‌بوتل آلمان، یکی از قدیمی‌ترین کتابخانه‌های جهان به شمار می‌رود که تمامی آثار موجود در آن تاکنون حفظ شده است. این کتابخانه به ویژه مورد توجه پژوهشگرانی قرار دارد که در زمینه ادبیات قرون وسطی تحقیق می‌کنند.

کتابخانه آگوستا توسط جولیوس، دوک منطقه برونزویک-لونبورگ شکل گرفت. او از زمان تحصیل در فرانسه شروع به جمع‌آوری مجموعه‌ای از کتاب‌های مورد علاقه خود‌ کرد. دوک جولیوس در ابتدا، رمان‌های عاشقانه و کتب علمی را جمع‌آوری می‌کرد. او سپس تصمیم گرفت که کتاب‌هایی در حوزه الهیات و مجموعه‌های نفیس را نیز به کتابخانه خود اضافه کند. بدین ترتیب در فاصله سال‌های ۱۵۷۰ تا ۱۵۷۲ مجموعه‌هایی از صومعه‌های دوراشتات، ولتینگرود، هاینینگن و اشترتربرگ به کلکسیون کتاب‌های دوک منتقل شد و کتابخانه به تدریج گسترش یافت. از این‌رو، دوک جولیوس در ۵ آوریل ۱۵۷۲، اولین دستورالعمل مربوط به اداره کتابخانه را صادر کرد که به نوعی سند رسمی تأسیس کتابخانه او محسوب می‌شود. بعدها و در سال ۱۵۷۵، کتابخانه دوک جولیوس با خرید مجموعه‌ای از نسخه‌های خطی، رشد بیشتری یافت.

پس از مرگ دوک جولیوس در سال ۱۵۸۹، پسرش هاینریش، صاحب کتابخانه شد. او به سرعت کتابخانه را گسترش داد.

با این وجود، مجموعه کتابخانه در سال ۱۶۱۸  که در حدود ۵ هزار نسخه خطی و چاپی بود  به کتابخانه دانشگاه هلمشتت تحویل داده شد. البته دو قرن بعد، در سال ۱۸۱۰ و پس از بسته شدن دانشگاه، بخش زیادی از این کتب به مسئولان شهر ولفن‌بوتل تحویل داده شد. از این‌رو، در قرن هفدهم میلادی، بزرگ‌ترین کتابخانه با نام آگوستا در منطقه آلپ شکل گرفت. این کتابخانه از معدود بناهای آلمان است که در طول جنگ‌های متعدد آسیب ندیده است. آنطور که سایت کتابخانه نشان می‌دهد؛ در حال‌حاضر نزدیک به ۹۰۰ هزار جلد کتاب و بیش از ۱۱ هزار نسخه خطی در کتابخانه آگوستا وجود دارد.

علاوه بر این‌ها، کتابخانه آگوستا پروژه‌های متعددی را در حوزه‌های تاریخ روابط بین الملل، تاریخ فرهنگی، تاریخ اجتماعی، تاریخ دین، ​​تجارت، علم و قانون و جنسیت از قرون وسطی تا اوایل دوران مدرن اجرا می‌کند و از این لحاظ در میان دانشمندان و محققان برتر جهان، شناخته شده است. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره این کتابخانه به دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

تازه های نشر در آلمان

جاده ابریشم

جاده ابریشم را شاید بتوان مهم‌ترین راه ارتباطی دنیا تا قرن پانزدهم تصور کرد. این جاده که تا قرن پانزدهم میلادی، بزرگ‌ترین شبکه بازرگانی دنیا بود، آسیا را به شمال آفریقا و شرق اروپا پیوند می‌داد. سوزان ویت‌فیلد، مورخ و کتابدار انگلیسی در اثر خود با عنوان “ راه ابریشم”  تاریخ و فرهنگ کشورهایی را که در مسیر جاده ابریشم قرار داشتند، بازگو می‌کند و درباره آثار باستانی، بناهای قدیمی و هنر این کشورها برای مخاطب خود توضیح می‌دهد. او همچنین با قراردادن تصاویری نادر از جاده ابریشم در کتابش نشان می‌دهد که در این مسیر، چه مناظر نفس‌گیر، کوه‌های مرتفع، دشت‌های وسیع و بیابان‌های بزرگی قرار داشته است. سوزان ویت‌فیلد در بخش دیگری از کتاب خود به راه‌های انتقال کالا از طریق جاده ابریشم می‌پردازد. کتاب او، ‌اطلاعات مفیدی درباره فرهنگ، تاریخ، جغرافیا و اقتصاد کشورهای آسیایی، آفریقایی و اروپایی تا قرن پانزدهم در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. این کتاب به تازگی به آلمانی ترجمه و وارد بازار کتاب آلمان شده است.

Susan Whitfield
Herausgeber : wbg Theiss in Wissenschaftliche Buchgesellschaft (WBG) (26. September 2019)
Sprache: : Deutsch
Gebundene Ausgabe : 480 Seiten
ISBN-13: 978-3806239973

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *