هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۰۷ – ۸ دی ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

اسلام یک دین جهانی است

منبع:سایت اسلامیک

مسلمانان آلمان به خوبی، مونیکا و اودو تووروشکا را می‌شناسند. زوج آلمانی که در سال‌های اخیر، آثار مهمی در حوزه علوم اسلامی و قرآنی خلق کرده‌اند. پروفسور اودو تووروشکا که در تحقیقات علوم دینی شناخته شده است، تحت تاثیر پروفسور دکتر عبدالجواد فلاطوری، مطالعات خود را در حوزه علوم دینی و اسلام گسترش داد. مونیکا توروشکا نیز از کودکی به خواندن آثار مربوط به جهان اسلام علاقه پیدا کرد. آن‌ها در سال‌های اخیر، آثار ارزشمند زیادی وارد بازار کتاب آلمان کرده‌اند که از آن جمله می‌توان به کتاب “ اسلام؛ دشمن یا دوست” اشاره کرد. سایت اسلامیک به تازگی با این زوج  به گفت‌وگو نشسته است که در ادامه می‌خوانید؛

سال‌ها است که کتاب‌هایی درباره قرآن و اسلام با قلم شما در بازار کتاب آلمان منتشر می‌شود. چه عاملی باعث شد که چنین موضوعاتی را برای نگارش انتخاب کنید؟

مونیکا تووروشکا: من به دلیل خواندن کتاب‌های “کارل می” (نویسنده مشهور آلمانی) از همان کودکی بیش‌تر از سایر ادیان به اسلام گرایش داشتم. در واقع من در دوره جوانی با خواندن مجموعه شش جلدی “کارل می” که در ارتباط با مشرق‌زمین است، اطلاعات بیشتری درباره اسلام به دست آوردم. این در حالی است که در آن زمان، دانش‌آموزان در مدرسه به سختی اطلاعاتی درباره ادیان غیرمسیحی کسب می‌کردند. بعدها در سن ۱۵ سالگی، مطالعات من درباره مشرق زمین به مسیر جدیدی هدایت شد. در آن زمان، من با خواندن زندگی‌نامه توماس ادوارد لارنس با عنوان “هفت ستون حکمت” علاقه زیادی به تاریخ استعمار، مبارزه اعراب برای آزادی و علل درگیری‌ها در خاورمیانه پیدا کردم. از آن زمان، من نه‌تنها به علوم سیاسی کشورهای عربی و خاورمیانه علاقه پیدا کردم، بلکه مطالعات خود را در حوزه علوم اسلامی و دینی نیز گسترش دادم. هنگامی که پدرم در سال ۱۹۶۷ در تصادف مهلکی درگذشت، من برای فراموش کردن غم‌هایم، شروع به یادگیری زبان عربی کردم. با یادگیری زبان عربی، بیشتر از گذشته فهمیدم که من شیفته دین اسلام و خاورمیانه هستم.

اودو تووروشکا: من در دهه ۸۰ میلادی، پس از دیدار با پروفسور دکتر عبدالجواد فلاطوری در کلن، به دین اسلام و قرآن علاقمند شدم. در واقع من می‌خواستم، نظر پروفسور فلاطوری را برای یک پروژه تحقیقاتی در حوزه دینی جلب کنم. فلاطوری پذیرفت که با ما همکاری کند و بنابراین در ۱۵ سال، دو پروژه تحقیقاتی تأثیرگذار با عنوان “اسلام در کتاب‌های درسی آلمان” و پروژه اروپایی “اسلام در کتاب‌های درسی” شکل گرفت. در نتیجه، روابط من با اسلام و مسلمانان به طور قابل‌توجهی در این ۱۵ سال افزایش یافت. از این‌رو، من به مطالعات و تحقیق در حوزه علوم اسلامی و قرآن علاقمند شدم.

به‌نظر شما، جو جامعه آلمان نسبت به مسلمانان تغییر کرده است؟

مونیکا تووروشکا: فکر نمی‌کنم که تغییری کرده باشد. من تا پیش از آنکه کتاب “اسلام: دشمن یا دوست”  را در سال ۲۰۱۹، بنویسیم، از صحبت‌های بی‌ربط سیاستمداران برجسته آلمانی درباره اسلام و مسلمانان، عصبانی می‌شدم. آن‌ها اغلب ادعا می‌کردند که اسلام به آلمان تعلق ندارد و تاریخ حضور اسلام در اروپا نیز نادیده گرفته می‌شد.

اودو تووروشکا: وقتی ما در حال نوشتن آن کتاب بودیم، دیدگاه عمومی نسبت به اسلام و مسلمانان در آلمان بسیار بد بود. در آن زمان، من و همسرم، سفرهای زیادی برای آموزش شهروندان آلمان برای مقابله با اسلام‌هراسی داشتیم. حتی بسیاری از راستگرایان نیز ما را تهدید کردند. متاسفانه اتفاقات یازده سپتامبر، انتشار کاریکاتور حضرت محمد(ص) در دانمارک و همچنین مجله شارلی ابدو باعث شده است که درگیری‌های زیادی میان مسلمانان و غیرمسلمانان ایجاد شود.

شما در این کتاب، تاکید کرده‌اید که اسلام یک ایدئولوژی سیاسی نیست، بلکه یک دین جهانی است. این خلاف چیزی است که بسیاری از منتقدان و دشمنان اسلام در آلمان می‌گویند.

مونیکا تووروشکا: از آنجا که ترس از نفوذ اسلام و مهاجران در میان بسیاری از آلمانی ها افزایش یافته است، منتقدان اسلام تلاش می‌کنند تا اسلام را به عنوان یک ایدئولوژی سیاسی به شهروندان معرفی و افراد بیشتری را با خود همراه کنند. آن‌ها اسلام را “ایدئولوژی سیاسی” ، “جنبش اجتماعی”  و یا حتی “ایدئولوژی فاشیستی” می‌نامند. چنین فرضیه‌هایی از نظر علمی غیرقابل قبول است. آنها حتی دانش و اطلاعات کافی درباره اسلام ندارند.

اودو تووروشکا: من به عنوان یک محقق علوم ​​دینی با اسلام مانند مسیحیت، یهودیت و سایر ادیان برخورد می‌کنم. اسلام یک دین جهانی است. پیروان دین اسلام ​​مانند سایر ادیان جهان دوست دارند که دین خود را در سراسر کره زمین گسترش دهند و پیام خود را که نجات بشریت است، به سراسر جهان برساند. این کاری است که مسیحیان نیز انجام می‌دهند.

شما همچنین در کتاب”اسلام: دشمن یا دوست” از “هرمنوتیک اعتماد” و “هرمنوتیک نکوهش” صحبت کرده‌اید. منظورتان از این دو عبارت چیست؟

مونیکا تووروشکا: در آلمان، گرایش زیادی به سمت گروه‌های راستگرای افراطی دیده می‌شود. از این‌رو ما تلاش کردیم که مخاطبان را با روشی خاص با دین اسلام آشنا کنیم. همان‌طور که گفتید، در این کتاب از دو هرمنوتیک اعتماد و نکوهش صحبت شده است. در واقع ما از طریق هرمنوتیک اعتماد، تلاش کردیم تا نقاط قوت اسلام را به مخاطبان نشان دهیم، بدون آنکه نقاط ضعف و مشکلات مسلمانان را پنهان کنیم. در واقع ما به جای آنکه بر روی نقاط ضعف مسلمانان تمرکز کنیم، نقاط قوت دین اسلام را به مخاطبان نشان دادیم. محققان علوم دینی معمولا از همین روش برای شناخت مذاهب مختلف از جمله آیین‌های مسیحی استفاده می‌کنند.

اودو تووروشکا: ما برای مخاطبان خود توضیح دادیم که بسیاری از منتقدان اسلام در آلمان نیز از هرمنوتیک نکوهش استفاده می‌کنند تا دین اسلام را در نگاه شهروندان این کشور بد جلوه دهند. جالب است بدانید که آن‌ها با تمام شهروندان غیرمسیحی و غیرآلمانی مانند یهودیان، مسلمانان و … چنین برخوردی دارند. آن‌ها اغلب مسائل را آنطور که می‌خواهند به افکار عمومی انتقال می‌دهند. به طور مثال، تقیه در مذهب شیعه را به عنوان نوعی دروغگویی مطرح می‌کنند و آن را به عنوان یک الگوی کلی برای اسلام در نظر می‌گیرند. آن‌ها ادعا می‌کنند که نمی‌توان به مسلمانان اعتماد کرد، زیرا آن‌ها مجاز به دروغ گفتن هستند. من به‌عنوان کسی که در خانواده پروتستان متولد شدم و در منطقه‌ای کاتولیک بزرگ شده‌ام، از کودکی اعتقاد داشتم که این نوع رفتارها برای کاتولیک ها معمول است. زیرا آن‌ها می‌توانند هرگاه که می‌خواهند به اشتباهات و گناهان خود اعتراف کنند و ممکن است سال‌ها بسیاری از مسائل مخفی بماند. بنابراین زیرسوال بردن شیعیان به دلیل تقیه وقیحانه است. متاسفانه ما در راه تبدیل شدن به یک جامعه چند پاره هستیم. سم اسلام‌هراسی نیز در حال گسترش است. من معتقدم که هرمنوتیک نکوهش، وحشتناک و غیرانسانی است.

برخی بر این باروند که ارزش‌های اسلامی و آلمانی، نمی‌توانند در یک جا جمع شوند. به نظر شما، ارزش‌های اسلامی با فرهنگ آلمان سازگار است؟

مونیکا تووروشکا: نتایج یک نظرسنجی در آلمان نشان می‌دهد که بیش از نیمی از مسیحیان معتقد بر این باورند که ارزش‌های اسلامی نمی‌تواند در کنار فرهنگ آلمانی قرار گیرد. این در حالی است که فقط “اصل توحید“ می‌تواند صدها شباهت میان اسلام و مسیحیت ایجاد کند. به‌طور مثال، رحمت، عدالت، ضرورت حمایت از افراد فقیر و مظلوم در برابر ثروتمندان و استثمارگران، از جمله اعتقادات مشترک میان مسیحیان و مسلمانان است. دستور دین مسیحیت برای دوست داشتن همسایه ها با دستورات اسلام در ارتباط با برادری و مهمان نوازی، مطابقت دارد.

اودو تووروشکا: اسلام بر رعایت اخلاق و رفتار صحیح اجتماعی تاکید کرده است. خداوند در قرآن، انسان‌ها را از بت‌پرستی، قتل، تهمت، زنا، حسادت، نوشیدن مشروبات الکلی و قمار بر حذر داشته است. در مقابل، در این کتاب آسمانی بر صداقت، صبر، بردباری و گذشت تاکید شده است. اگر به آمارهای مربوط به سازمان‌های مردم نهاد در آلمان نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که مسلمانان آلمان در سال‌های اخیر در فعالیت‌های اجتماعی و خیرخواهانه حضور فعالی داشته‌اند.در مقابل، همان‌طور که گفته شد، مخالفان اسلام از هرمنوتیک نکوهش استفاده می‌کنند و اسلام را به ظلم به زنان، ازدواج اجباری و آزار افراد به دلیل اعتقاداتشان متهم می‌کند. این در حالی است که اسلام به هیچ‌وچه چنین حرکات ضد انسانی را تایید نمی‌کند.

پروفسور تووروشکا، شما سردبیر فصلنامه راهنمای ادیان هستید که از سال ۱۹۹۷ منتشر می‌شود. انگیزه حضور شما در این فصلنامه چیست؟

اودو تووروشکا: من افتخار می‌کنم که بخشی از این مجموعه بزرگ هستم. این فصلنامه، یک کتاب راهنمای بین مذهبی است که از گذشته تا به حال در کشورهای آلمانی زبان فعالیت میکند. با اطمینان می‌گویم که به خصوص در این عصر و زمان که بحث‌‌های زیادی درباره دین وجود دارد و در عین حال، سطح دانش عمومی در مورد آن به طور محسوسی کاهش یافته است و برخی حتی از “بی سوادی مذهبی” صحبت می کنند، فصلنامه ” راهنمای ادیان” باید در کتابخانه همه باشد.

لینک مصاحبه:

تاثیر کرونا بر رویدادهای فرهنگی و هنری آلمان در سال ۲۰۲۰

منبع: شبکه رادیو و تلویزیون شمال آلمان

شمارش معکوس برای پایان سال ۲۰۲۰ میلادی در حالی آغاز شده که افزایش بیماری کرونا در آلمان، بسیاری از مراکز فرهنگی و هنری این کشور را دوباره به تعطیلی کشانده است. بر کسی پوشیده نیست که سال ۲۰۲۰ برای اهالی فرهنگ و هنر در آلمان و سایر نقاط جهان، فاجعه‌آمیز بود. سالی که با شیوع بیماری کرونا و تعطیلی بسیاری از برنامه‌های فرهنگی و هنری در اقصی‌نقاط جهان آغاز شد و ادامه یافت. در آلمان، موزه‌ها، سالن‌های نمایش، سینماها و گالری‌های هنری برای هفته‌ها و ماه‌ها تعطیل شدند و مشکلات مالی شدیدی برای اهالی فرهنگ و هنر این کشور به وجود آمد. هرچند سال ۲۰۲۰ به زودی به پایان می‌رسد، اما همان‌طور که در ابتدا اشاره شد، شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان و بسیاری از کشورها، موجب شده است که مراکز فرهنگی و هنری دوباره تعطیل شوند. از این‌رو، شبکه رادیو و تلویزیون شمال آلمان، سلسله گزارش‌هایی درباره تعطیلی رویدادهای هنری و فرهنگی و شرایط هنرمندان آلمانی در سال ۲۰۲۰ منتشر کرده است که در ادامه، ترجمه بخش‌هایی از آن‌ها را می‌خوانید:

تور مجازی به جای گردش در موزه‌ها و گالری‌ها

سال ۲۰۲۰ می‌توانست برای اهالی فرهنگ و هنر آلمان، سال پربرکتی باشد. بسیاری از موزه‌ها و گالری‌های آلمان برنامه‌های ویژه‌ای برای سال ۲۰۲۰ داشتند. حتی برخی موزه‌ها و گالری‌ها قرار بود، برنامه‌هایی برای آشنایی علاقمندان به سبک‌های هنری برگزار کنند. به‌طور مثال، گالری‌های پوتسدام و لایپزیگ، برنامه‌هایی برای معرفی سبک امپرسیونیسم و آثار مربوط به آن داشتند. در هامبورگ نیز قرار بود که به سبک هنری سورئالیسم پرداخته شود. برخی گالری‌ها و موزه‌ها نیز برنامه‌های متفاوتی نسبت به گذشته تدارک دیده بودند. با این وجود، شیوع بیماری کرونا در آلمان همه برنامه‌ها را بهم ریخت و کشور را به یکباره فلج کرد. دولت فدرال و دولت‌های ایالتی تصمیم گرفتند تا موزه‌ها، گالری‌های هنری و تمام پروژه‌های فرهنگی را تعطیل کنند. حتی پروژه‌های‌ مناقشه‌برانگیز و پرهزینه مجمع هومبولت و موزه هنر مدرن برلین نیز تعطیل شدند. اما رویدادهای هنری و فرهنگی نمی‌توانست برای مدت زمان‌طولانی تعطیل بماند. از این‌رو، مدیران موزه‌ها و گالری‌های هنری در آلمان تصمیم گرفتند تا تورهای مجازی را برای معرفی آثار خود به جهان برگزار کنند. آن‌ها حتی کارگاه‌های آموزشی و سیمنارهای علمی را نیز به صورت آنلاین برگزار کردند. هر چند این سیستم هیچ‌گاه نتوانست جایگزین کاملی برای بازدیدهای واقعی باشد، اما فرصت خوبی برای علاقمندان هنر و فرهنگ در سراسر جهان ایجاد کرد تا بدون پرداخت هزینه‌های سفر، از آثار مهم هنری آلمان بازدید کنند. بعدها در ماه سپتامبر، با پایان قرنطینه و محدودیت‌های مربوط به کرونا، در برخی از شهرها مانند برمن و هانوفر نمایشگاه‌های هنری دایر شد. جالب است بدانید که موضوع بسیاری از این نمایشگاه‌ها در ارتباط با کرونا و دوران قرنطینه بود. اما این وضع نیز ۸ هفته بیشتر دوام نیاورد. با شیوع دوباره کرونا در ماه نوامبر، دولت فدرال و دولت‌های ایالتی دوباره تصمیم گرفتند تا موزه‌ها و گالری‌ها را ببندند. این وضعیت باعث اعتراض بسیاری از مدیران موزه‌ها و گالری‌ها شد. آن‌ها معتقد بودند که گالری‌ها و موزه‌ها، محل تفریح و گردش نیستند و نباید در اولویت تعطیلی قرار بگیرند. اعتراضات هنوز هم ادامه دارد. حتی گفته می‌شود که برخی از مدیران گالری‌های هنری در آلمان مشغول لابی با نمایندگان پارلمان و مسئولان مربوطه هستند تا بتوانند قوانین مربوط به تعطیلی موزه‌ها و گالری‌ها را تغییر دهند.

سالن‌های تئاتر؛ قربانیان اصلی کرونا

بی‌شک سالن‌های تئاتر را باید قربانیان اصلی کرونا دانست. نگاهی به آمارهای مربوط به اکران تئاتر در آلمان در سال ۲۰۲۰ نشان می‌دهد که سالن‌های تئاتر به جز ماه‌های ابتدای سال جاری، در اکثر مواقع به دلیل شیوع بیماری کرونا تعطیل بوده‌اند. البته در این بخش نیز، مسئولان تصمیم گرفتند به جای تعطیلی کامل تئاترها از اکران آنلاین استفاده کنند. با این وجود، فروش بلیط نمایش‌ها به صورت آنلاین به خوبی پیش نرفت و شرایط اقتصادی بازیگران و کارگردانان تئاتر آلمان با مشکل جدی مواجه شد. علاوه بر این، مدیران سالن‌های تئاتر نیز قادر به پرداخت هزینه‌های خود نبودند. کارین بیر، یکی از کارگردان تئاتر در آلمان در این باره می‌گوید:«تماشاگران دوست دارند، تئاتر را از نزدیک تماشا کنند. در واقع حضور تماشاگران در صحنه یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های تئاتر است. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که علاقمندان تئاتر از تماشای آنلاین نمایش‌ها استقبال کنند.»

‌هر چند، اهالی تئاتر در آلمان از ماه نوامبر و پایان مدت قرنطینه کار خود را دوباره آغاز کردند، اما نتوانستند به موفقیت دلخواه خود دست یابند. چرا که به فاصله چند هفته، دوباره قوانین محدودیت‌های مربوط به کرونا در ایالت‌های مختلف آلمان از سر گرفته و سالن‌های تئاتر نیز مانند گالری‌ها و موزه‌ها بسته شد.

فاجعه در صنعت فیلم

بحران کرونا برای صنعت فیلم آلمان نیز مشکلات متعددی را به وجود آورد. بحران کرونا نه‌تنها، ماه‌ها علاقمندان آلمانی را از تماشای فیلم در سالن‌های سینما محروم کرد، بلکه حتی پس از بازگشایی سالن‌های سینما نیز مشکلات به قوت خود باقی ماند. براساس قوانین جدیدی که در آن زمان وضع شد، همه تماشاگران در سینماها مجبور بودند فاصله یک‌ونیم متری با یکدیگر را رعایت کنند. در نتیجه مدیران سالن‌های سینما امکان فروش همه بلیط‌ها به تماشاگران را نداشتند. علاوه بر این، کسانی که برای تماشای فیلم وارد سالن‌های سینما می‌شوند، باید ماسک می‌گذاشتند که این عامل موجب شد، تعداد کمی از افراد برای تماشای فیلم‌ها به سینماها مراجعه کنند. علاوه بر این‌ها، بسیاری از جشنواره‌های فیلم در آلمان نیز به دلیل بحران کرونا به شکل حضوری برگزار نشدند. حتما می‌دانید که نیمه اول ماه مه هر سال، زمان برگزاری چهار جشنواره فیلم در شهرهای اوبرهاوزن، اشتوتگارت، ویسبادن و مونیخ است. این در حالی است که امسال، دست‌اندرکاران برگزاری این جشنواره‌ها به دلیل شیوع بیماری کرونا با مشکل مواجه بودند. بحران کرونا امکان برگزاری هر جشنواره‌ای را غیرممکن کرده بود. با این وجود، دست‌اندرکاران جشنواره‌های فیلم در آلمان تلاش کردند تا مانع لغو کامل برنامه‌ها شوند. از این‌رو، آن‌ها از دنیای مجازی برای نمایش فیلم‌ها و آثار برگزیده استفاده کردند. حتی جشنواره برلیناله که قرار بود در فوریه سال ۲۰۲۱ برگزار شود، به دلیل شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان به ماه ژوئن منتقل شد. البته گفته می‌شود که در ماه مارس نیز، فیلم‌های راه‌یافته به مرحله رقابت‌های جشنواره به صورت آنلاین برای اهالی سینما و منتقدان به نمایش گذاشته می‌شوند.

لینک‌های گزارش‌:

https://www.ndr.de/kultur/kunst/Von-Lockdown-zu-Lockdown-Rueckblick-auf-das-Kunstjahr-2020,rueckblickkunst108.html

https://www.ndr.de/kultur/Hoehepunkte-trotz-Corona-Rueckblick-auf-Theaterjahr-2020,rueckblicktheater102.html

https://www.ndr.de/kultur/film/Kino-in-Corona-Zeit-Rueckblick-aufs-Katastrophen-Filmjahr,kinorueckblick108.html

آلمان؛ کشوری محبوب در میان جوانان اسلواکی

منابع: موسسه گوته، مدرسه آلمانی براتیسلاوا، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کونراد آدناور، بنیاد الکساندر هومبولت، کمیسیون مشترک مورخان آلمان، چک و اسلواکی

آلمان از زمان تاسیس کشور مستقل اسلواکی در سال ۱۹۹۳ تاکنون، یکی از مهم‌ترین شرکای این کشور در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و آموزشی به شمار می‌آید. در تمام این سال‌ها، تبادلات فرهنگی و آموزشی میان دو کشور، رشد قابل توجهی داشته است و انجمن‌های فرهنگی و بنیادهای اجتماعی آلمان در سراسر اسلواکی به صورت گسترده، فعالیت می‌کنند. برای مثال، موسسات تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کونراد آدناور و بنیاد الکساندر فون هومبولت از جمله نهادهای آلمانی هستند که در حال حاضر در اسلواکی فعالیت دارند. علاوه بر این‌ها، یادگیری زبان آلمانی، طرفداران زیادی در میان قشر جوان اسلواکی پیدا کرده است و این زبان در مدارس اسلواکی به عنوان دومین زبان خارجی تدریس می‌شود. همچنین موسسه گوته و مدرسه آلمانی براتیسلاوا تلاش زیادی برای آموزش زبان و فرهنگ آلمانی در اسلواکی می‌کنند.

توسعه زبان آلمانی

همان‌طور که گفته شد، جوانان اسلواکی به یادگیری زبان آلمانی علاقه زیادی دارند. براساس گزارشی که بر روی سایت وزارت خارجه آلمان قرار گرفته است؛ زبان آلمانی پس از انگلیسی به عنوان دومین زبان خارجی در مدارس اسلواکی تدریس می‌شود. علاوه بر این، موسسه گوته در براتیسلاوا نیز نقش مهمی در آموزش زبان آلمانی در اسلواکی ایفا می‌کند. موسسه گوته در اسلواکی، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان به صورت آنلاین و حضوری برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. این موسسه، اطلاعات کاملی درباره تحصیل و پژوهش در آلمان به علاقمندان ارائه می‌دهد و با انجمن‌ها و سازمان‌های فرهنگی و هنری اسلواکی همکاری می‌کند. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در براتیسلاوا، هر ساله میزبان رویدادهای مختلفی از جمله نمایشگاه‌های هنری، کنسرت‌ها، جشنواره‌های تئاتر و نمایشگاه‌های پژوهشی است. به طور مثال در حال‌حاضر، موسسه گوته در براتیسلاوا و مرکز طراحی اسلواکی، نمایشگاه مشترکی را در ارتباط با هوش مصنوعی و تعامل با رباط‌های انسان‌نما دارند. این نمایشگاه تا ۳۱ ژانویه سال ۲۰۲۱ در براتیسلاوا برپا است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://www.goethe.de/ins/sk/de/spr/kur/gia.html

علاوه بر موسسه گوته، مدرسه آلمانی براتیسلاوا نیز در توسعه زبان آلمانی در اسلواکی نقش مهمی دارد. این مدرسه یکی از جدیدترین مدارس خارج از کشور آلمان به شمار می‌رود و شیوه آموزش آن براساس جدیدترین متدهای آموزشی روز دنیا انتخاب شده است. دانش‌آموزان در این مدرسه در سه مقطع مهدکودک، دبستان و دبیرستان، دروس را به دو زبان اسلواکی و آلمانی فرا می‌گیرند و با تاریخ و فرهنگ هر دو کشور آشنا می‌شوند. آن‌ها پس از اتمام درس خود می‌توانند به راحتی در بهترین دانشگاه‌های بین‌المللی به ادامه تحصیل بپردازند. از طریق سایت زیر می‌توانید، با فعالیت‌های مدرسه آلمانی اسلواکی بیشتر آشنا شوید:

فعالیت جوانان اسلواکی در آلمان

کشور اسلواکی نزدیک به ۲۰ موسسه آموزش دولتی و ۱۰ موسسه آموزشی خصوصی دارد. این موسسات سال‌ها است که در حوزه آموزش و پژوهش در اسلواکی فعالیت می‌کنند. همچنین تعدادی موسسه علمی کاربردی نیز در سراسر اسلواکی وجود دارد که مدت تحصیل در آن‌ها کوتاه‌تر از دانشگاه‌ها است. در حال‌حاضر، برخی از دانشگاه‌های اسلواکی، دوره‌هایی را به زبان‌های انگلیسی و آلمانی نیز برگزار می‌کنند. با این وجود، مشکلات اقتصادی در اسلواکی و نبودن شغل مناسب، موجب شده که اکثر جوانان این کشور به منظور ادامه تحصیل و یا پیدا کردن شغلی مناسب، راهی کشورهای غرب اروپا شوند. در این میان، آلمان یکی از مقاصد محبوب برای جوانان اسلواکی به شمار می‌رود. وجود دانشگاه‌های معتبر و موسسات پژوهشی بین‌المللی در این کشور موجب شده که بسیاری از جوانان برای ادامه تحصیل به فکر نقل مکان به آلمان باشند. علاوه بر این‌ها، همان‌طور که گفته شد؛ جوانان اسلواکی علاقه زیادی به یادگیری زبان آلمانی دارند و در نتیجه مشکلی برای زندگی در کشور ژرمن‌ها ندارند. شاید به همین دلیل است که موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در اسلواکی فعالیت گسترده‌ای دارد. این موسسه هر سال به جوانان اسلواکی که مایلند برای ادامه تحصیل و یا پژوهش عازم آلمان شوند، مشاوره می‌دهد. در مقابل، هر سال، فهرستی از بورسیه‌های تحصیلی و تحقیقاتی در اسلواکی را نیز برای جوانان و علاقمندان آلمانی منتشر می‌کند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه به‌دست آورید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/slowakei/

تحقیق در حوزه فرهنگ و تاریخ اسلواکی

بی‌شک نام موسسه Collegium Carolinum برای جوانان اسلواکی آشنا است. موسسه‌ای که به منظور تحقیق در حوزه فرهنگ و تاریخ دو کشور چک و اسلواکی در مونیخ تاسیس شده است. این موسسه، شامل یک انجمن علمی متشکل از دانشمندان برجسته و یک موسسه تحقیقاتی است. جالب است بدانید که بخش عمده بودجه موسسه، توسط دولت ایالت بایرن تامین می‌شود. همچنین کتابخانه موسسه Collegium Carolinum دارای منابع مهمی در حوزه‌های تاریخ و فرهنگ چک و اسلواکی است و کمک زیادی به محققان این حوزه‌ها می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه در اختیار علاقمندان قرار دهد:

http://www.collegium-carolinum.de/institut

کمیسیون مشترک مورخان آلمان، چک و اسلواکی

کمیسیون مشترک مورخان آلمان-چکسلواکی در سال ۱۹۹۰ با هدف بررسی تاریخ دو کشور شکل گرفت. با این وجود، از زمان جدایی جمهوری چک و اسلواکی، این کمیسیون نیز در سال ۱۹۹۳ به دو بخش کمیسیون آلمان-چک و آلمان- اسلواکی تبدیل شد. در حال‌حاضر، تمرکز مورخان این دو بخش بر تحولات قرن بیستم آلمان، چک و اسلواکی قرار دارد. اعضای این کمیسیون در راستای اهداف خود، همایش‌ها، کارگاه‌های آموزشی و میزگردهای تخصصی متعددی را برگزاری می‌کنند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

فعالیت بنیاد هومبولت در اسلواکی

یکی از مهم‌ترین موسسات آلمانی که در حال‌حاضر در اسلواکی فعالیت دارد، بنیاد الکساندر فون هومبولت است. این بنیاد، از همکاری‌های علمی میان محققان و پژوهشگران برجسته دو کشورر حمایت می کند و با ارائه بورس‌های تحصیلی و تحقیقاتی به محققان برجسته اسلواکی، به آن‌ها فرصت می‌دهد تا دوره‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت فوق‌دکترا را در یکی از دانشگاه‌ها و مراکز علمی تحقیقاتی آلمان سپری کنند. علاوه بر این‌ها، بنیاد الکساندر فون هومبولت در اسلواکی بارها میزبان کنفرانس‌ها و نشست‌های علمی بین‌المللی بوده است. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.humboldt-foundation.de/

 تاسیس بنیاد کونراد آدناور در براتیسلاوا

از دیگر سازمان‌های مهم آلمانی که در حال‌حاضر در اسلواکی فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد کونراد آدناور اشاره کرد. مسئولان این بنیاد پس از استقلال اسلواکی در سال ۱۹۹۳، دفتری در براتسیلاوا تاسیس کردند. این دفتر در حال‌حاضر در راستای آموزش سیاسی شهروندان دو کشور، تحکیم دموکراسی در اروپا، حمایت از حاکمیت قانون و رسانه‌های آزاد در اسلواکی، کمک به رفع چالش‌های اقتصادی این کشور و همچنین کمک به انسجام اتحادیه اروپا شکل گرفته است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های بنیاد کونراد آدناور در براتسلاوا به دست آورید:

https://www.kas.de/de/web/slowakei/ueber-uns

نمایشگاه مجازی در ارتباط با بحران آب و هوا

منبع:سایت نمایشگاه مرا به رودخانه ببر

موسسه گوته در آلمان با همکاری گروهی از هنرمندان بین‌المللی، نمایشگاهی با عنوان “ مرا به رودخانه ببر” برگزار کرده است. این نمایشگاه که به صورت مجازی برگزار می‌شود، سعی دارد تا بحران آب و هوا و نقش انسان‌ها در آن را به تصویر بکشد.

نمایشگاه “ مرا به رودخانه ببر” روایتی از ۱۵ پروژه هنری میان رشته‌ای از آفریقا، آسیا، کارائیب، آمریکای مرکزی و جنوبی است که از سال ۲۰۱۸، در ارتباط با بحران آب‌وهوا در جهان و نقش انسان‌ها در آن اجرا شده‌اند. در این ۱۵ پروژه، هنرمندان از دانش کارشناسان محلی در اقصی‌نقاط جهان بهره گرفته‌اند و تلاش کرده‌اند تا با انتشار عکس، فیلم و فایل‌های صوتی، صدای آن‌ها را به گوش جهانیان برسانند. این گروه از هنرمندان بین‌المللی در نمایشگاه موسسه گوته، تاثیر تصمیمات غلط انسان‌ها بر طبیعت، بلایای طبیعی و همچنین کمبود منابع طبیعی را به خوبی به تصویر کشیده‌اند. همچنین این نمایشگاه، بیانگر این واقعیت است که چطور بحران آب‌وهوا در هر منطقه از زمین می‌تواند سایر نقاط جهان را نیز درگیر کند.

یکی از فیلم‌هایی که در حال‌حاضر بر روی سایت نمایشگاه قرار دارد، نشان می‌دهد که چطور زباله‌های انسانی، منابع آب و خاک را آلوده کرده‌اند. در بخش دیگر نمایشگاه به پروژه‌هایی پرداخته شده که هدف آن‌ها، رفع خسارات زیست‌محیطی است. در این بخش، هنرمندان تاکید می‌کنند که پیشرفت‌های علمی و فناوری می‌تواند تا چه اندازه به حفظ منابع طبیعی و آرامش انسان‌ها کمک کند. آن‌ها همچنین در نمایشگاه “ مرا به رودخانه ببر”  نشان می‌دهند که تغییرات آب و هوایی را نیز می‌توان کنترل کرد. اگر دوست دارید از این نمایشگاه بازدید کنید یا اطلاعات بیشتری درباره آن به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://takemetotheriver.net/

نگاهی به بهشت عاشقان سینما در دوسلدورف

منبع: سایت شهر دوسلدورف

“بهشت عاشقان سینما” این عنوانی است که دوستداران هنر هفتم برای موزه‌ فیلم دوسلدورف انتخاب کرده‌اند. این موزه که در قلب شهر دوسلدورف و در کرانه‌ رود راین واقع شده است، هر ساله میزبان هزاران نفر از علاقمندان به سینما می‌شود.

موزه فیلم دوسلدورف یکی از هفت موزه فیلم در آلمان و در واقع معروف‌ترین موزه فیلم این کشور است که با آثار خود، بازدیدکنندگان را با تاریخ شکل‌گیری سینما از سال‌های آغازین تا امروز آشنا می‌کند.

نمایشگاه دائمی این موزه در چهارطبقه، تصویری خوبی از تاریخ شکل‌گیری صنعت فیلم و سینما و ابزار نایاب فیلم‌سازی از گذشته تاکنون به بازدیدکنندگان می‌دهد. ۵۰۰ هزار عکس، ۲۵ هزار پوستر، فیلم‌نامه‌، دوربین و پروژکتورهای قدیمی، وسایل صحنه مربوط به سال‌های دور و لباس‌های رنگارنگ بخشی از وسایل موزه را تشکیل می‌دهند. ۵۰۰ وسیله مربوط به “بازی سایه‌ها” نیز که از قرن سیزدهم تا نوزدهم جمع‌آوری شده‌اند، در این موزه قرار دارد. همچنین در موزه فیلم دوسلدورف، یک استودیو فیلم بازسازی شده با بخش جلوه‌های ویژه و یک اتاق جدا برای ابزار و فناوری‌های مربوط به ساخت انیمیشن نیز وجود دارد.

این موزه‌ همچنین دارای یک آرشیو بزرگی از فیلم‌های قدیمی تا به امروز، یک کتابخانه و یک سینما برای نمایش فیلم‌های روزانه است. همچنین در این موزه، نمایشگاه‌های موقت در ارتباط با تاریخ صنعت سینما در آلمان و سایر نقاط جهان برگزار می‌شود. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره موزه فیلم دوسلدورف به‌دست آورید، می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:
https://www.duesseldorf.de/filmmuseum/

پروژه‌ای سراسری برای پیشگیری از افزایش اسلام‌گرایی در آلمان

منبع: اسلامیشه تسایتونگ

وزارت فرهنگ آلمان، پروژه‌ای سراسری برای پیشگیری از افزایش اسلام‌گرایی در این کشور راه‌اندازی کرده است. این پروژه که از دسامبر سال جاری از شهر مونیخ آغاز شده، تلاش دارد تا جوانان آلمانی را از خطرات اسلام‌گرایی در جامعه آگاه سازد.

مونیکا گروترز، وزیر فرهنگ دولت فدرال، پروژه‌ای را برای پیشگیری از افزایش اسلام‌گرایی در سراسر آلمان راه‌اندازی کرده است. در این پروژه که با همکاری مرکز آموزش رسانه‌ای آلمان، پروژه پیشگیری و آموزش افق، مرکز رسانه‌ای پارابول در نورنبرگ، مرکز فدرال برای حمایت از کودکان و جوانان و انجمن ارتقای مهارت‌های رسانه و فیلم برلین اجرا می‌شود، از جوانان آلمانی خواسته می‌شود تا مواضع خود درباره اسلام‌گرایی را در قالب فیلم، عکس و یا متن در پلت‌فرم‌های آماده‌شده منتشر کنند. علاوه بر این‌ها، برنامه‌های آموزشی در ارتباط با اسلام‌گرایی در شبکه‌های اجتماعی آلمانی شکل خواهند گرفت تا شهروندان را نسبت به خطرات آن آگاه کنند. وزارت فرهنگ فدرال می‌خواهد از این طریق، شهروندان آلمانی را با حدود آزادی در زندگی واقعی و مجازی آشنا و همه مسیرها به افراط‌گرایی را مسدود کند.

کاترین دملر، مدیر موسسه آموزش رسانه‌ای آلمان در ارتباط با اجرای این پروژه می‌گوید:« ما از جوانان می‌خواهیم که در ارتباط با مفاهیم کلیدی نژادپرستی، جنسیت، کثرت‌گرایی، ارزش‌های اجتماعی و مذاهب، محتوا تولید کنند. بدین‌ترتیب شرایطی برای گفت‌وگو میان جوانان از طیف‌های مختلف ایجاد می‌شود و ارتباطات بهتری میان آن‌ها شکل می‌گیرد. همچنین ما می‌خواهیم که محتوای آموزشی برای دانش‌آموزان مدارس تولید و آن‌ها را نیز از خطرات افزایش اسلام‌گرایی در جامعه آگاه کنیم.»

او اضافه کرد:« ما در این پروژه، به هیچ‌وجه نمی‌خواهیم به صورت مستقیم به برخی سخنرانی روزانه اسلام‌گرایان بپردازیم، بلکه می‌خواهیم محیطی برای آگاه‌سازی و ارتباطات بیشتر جوانان با یکدیگر ایجاد کنیم. من معتقدم که این راه می‌‌تواند نسل جدید را از خطرات افراط‌گرایی آگاه سازد.»

لینک خبر:

تازه های نشر در آلمان

حضرت محمد فرمود…

منبع: انتشارات ال‌رایان

پیامبر اسلام(ص)، نمونه انسانی کامل و شایسته‌ترین الگو و اسوه برای مسلمانان است. از این‌رو، مسئولان انتشارات ال‌رایان در آلمان در واپسین ماه‌های سال جاری تصمیم گرفتند تا ۱۴۰ حدیث از حضرت محمد(ص) را در قالب کتابی با عنوان “ حضرت محمد فرمود…” منتشر کنند. “بریتال ایمان هابرل” که جمع‌آوری این احادیث را برعهده داشته، تلاش کرده‌ است تا احادیث را براساس موضوعات مختلف و مهم انتخاب و مجموعه‌ مفیدی برای جوانان مسلمان در آلمان و سایر کشورهای آلمانی‌زبان فراهم کند.

Britta Iman Haberl (Autor)
Herausgeber : Al-Rayan Verlag (25. November 2020)
Sprache: Deutsch
ISBN-13: 978-3982155173

لینک کتاب:

https://www.al-rayan-verlag.de/shop/b%C3%BCcher/

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *