هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۰۸ – ۱۶ دی ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

بررسی فرصت‌های شغلی در حوزه مطالعات اسلامی در آلمان

منبع: سایت اسلامیک

دو سال پیش، رئیس مؤسسه الهیات اسلامی در دانشگاه اسنابروک اعلام کرد که رشته الهیات اسلامی و معارف دینی در آلمان، آینده کاری ندارد و به همین‌ دلیل تعداد متقاضیان تحصیل در این رشته‌ها هر روز کاهش می‌یابد. هر چند در دو سال اخیر، تعداد متقاضیان تحصیل در حوزه مطالعات اسلامی بیشتر از قبل شده است، اما باز هم ترس از آینده شغلی موجب می‌شود که بسیاری برای تحصیل در دانشگاه، رشته‌‌های الهیات اسلامی و معارف دینی را انتخاب نکنند. از این‌رو، پژوهشگران آکادمی اسلامی در حوزه علم و جامعه در آلمان همراه با محققان دانشگاه‌های گیسن و ماینتس، به تازگی پروژه‌ تحقیقاتی را آغاز کرده‌اند که هدف آن، بررسی فرصت‌های شغلی و موفقیت افرادی است که در حوزه مطالعات اسلامی مشغول به تحصیل هستند.

براساس آمارهای منتشرشده از سوی موسسات اسلامی در آلمان، در حال‌حاضر ۲۵۰۰ دانشجو در حوزه مطالعات اسلامی در آلمان مشغول به تحصیل هستند. آنطور که آمارها نشان می‌دهد؛ از سال ۲۰۱۴، فارغ‌التحصیلان حوزه مطالعات اسلامی، وارد بازار کار آلمان شده‌اند. البته این را باید درنظر گرفت که تنها بخشی از آن‌ها توانسته‌اند در مدارس، مساجد و سازمان‌های اجتماعی مشغول به کار شوند. در ماه‌های پایانی سال ۲۰۲۰، پژوهشگران آکادمی اسلامی در حوزه علم و جامعه در آلمان همراه با محققان دانشگاه‌های گیسن و ماینتس، پروژه‌ای تحقیقاتی را آغاز کردند که هدف آن، بررسی فرصت‌های شغلی و موفقیت افرادی است که در حوزه مطالعات اسلامی مشغول به تحصیل هستند. پروفسور نایمه چاکیر متنر، استاد الهیات اسلامی که در تحقیقات آکادمی اسلامی در حوزه علم و جامعه فعالیت دارد، می‌گوید:« تاکنون هیچ تحقیقات جامعی درباره امکان کاریابی فارغ التحصیلان رشته الهیات اسلامی در آلمان انجام نشده است. به همین‌دلیل، ما می‌خواهیم بدانیم که در وهله اول، فارغ التحصیلان این رشته، چه تصوری درباره آینده شغلی خود دارند و  در وهله دوم، تحصیل در دانشگاه‌ها تا چه اندازه می‌تواند در موفقیت آن‌ها در بازار کار تاثیر بگذارد.»

او که تحقیقات گسترده‌ای درباره سبک زندگی مسلمانان در آلمان انجام داده است، درباره خواسته‌های دانشجویان رشته الهیات اسلامی می‌گوید:« بسیاری از دانشجویان رشته الهیات اسلامی می‌خواهند؛ در حوزه مشاوره به جوانان، زنان یا خانواده‌ها کار کنند. البته این را هم باید در نظر گرفت که بخش زیادی از دانشجویان رشته الهیات اسلامی در آلمان را زنان تشکیل می‌دهند و از این‌رو، مشاوره و کار در حوزه اجتماعی طرفداران بیشتری دارد. در واقع می توان گفت که کار در حوزه آموزش، مددکاری اجتماعی و یا مراقبت معنوی از مسلمانان، از جمله مشاغلی هستند که در میان دانشجویان رشته الهیات اسلامی محبوبیت دارند.»

تحقیقات جدید آکادمی اسلام برای علم و جامعه براساس یافته‌های کمی و کیفی صورت می‌گیرد. در بررسی کمی، نمای کلی از رشته‌های حوزه مطالعات اسلامی، موقعیت‌های شغلی و وضعیت اشتغال دانش‌آموختگان مورد بررسی قرار می‌گیرد و فاکتورهایی که منجر به موفقیت یا شکست آن‌ها شده‌اند، ثبت می‌شوند. پروفسور کنستانتین واگنر، استاد علوم تربیتی که در این تحقیقات حضور دارد، درباره بررسی کیفی نیز می گوید:«در بررسی کیفی مطالعات، ما از فارغ‌التحصیلان در مورد تجربیات و همچنین چشم‌انداز آینده شغلی آن‌ها سوال می‌کنیم.»

 دکتر یان فلیکس انگلهاردت، مدیرعامل آکادمی اسلامی در حوزه علم و جامعه درآلمان، نیز درباره هدف این مطالعات می‌گوید:«ما می‌دانیم که دانشجویان حوزه مطالعات اسلامی در آلمان به ندرت امیدی به پیدا کردن شغل مناسب دارند. بنابراین، نتایج این مطالعات به ما و تمام مدیران موسسات الهیات اسلامی در آلمان کمک می‌کند تا با توجه به نیاز بازار کار و علاقه دانشجویان، دوره‌های الهیات اسلامی و معارف دینی را تببین کنیم.»

پیشنهاد ایجاد موسسات الهیات اسلامی از سال ۲۰۱۰ در وزارت آموزش و تحقیقات فدرال آلمان ارائه شد و یک‌سال بعد، وزارت آموزش و تحقیقات فدرال با همکاری دولت‌های ایالتی، موسسات الهیات اسلامی، پنج موسسه الهیات اسلامی در دانشگاه‌های توبینگن، فرانکفورت-گیسن، اسنابروک، مونستر و ارلانگن-نورنبرگ با حمایت مالی این وزارت‌خانه راه‌اندازی شدند. بعدها وزارت آموزش و تحقیقات فدرال، دو موسسه الهیات اسلامی در دانشگاه‌های هومبولت برلین و پادربورن را نیز راه‌اندازی کرد. هدف از تاسیس این موسسات، تربیت معلمان معارف اسلامی، امامان جماعت و مددکاران اجتماعی عنوان شده است.

لینک گزارش:

درخواست جوامع اسلامی نیدرزاکسن برای حفاظت از امام جماعت مسجد وولفسبورگ

منبع: ت. آنلاین

گروهی ناشناس به تازگی با ارسال نامه‌ای تهدیدآمیز، امام جماعت مسجد وولفسبورگ در ایالت نیدرزاکسن آلمان را تهدید به مرگ کرده‌اند. پیش از این نیز، برخی از چهره‌های سرشناس جوامع اسلامی آلمان مانند آیمان مازیک، رئیس شورای مرکزی مسلمانان آلمان تهدید به مرگ شده بودند. همچنین براساس گزارشی که به تازگی از سوی دولت فدرال منتشر شده؛ در سال ۲۰۱۹، ۱۸۴ حمله به مساجد و مراکز اسلامی آلمان صورت گرفته است. با این وجود، تهدید امام جماعت یک مسجد به مرگ در آلمان اتفاقی نادر است. از این‌رو، اعضای جوامع اسلامی و یهودی در ایالت نیدرزاکسن در بیانیه‌ای مشترک خطاب به مسئولان این ایالت و دولت فدرال، خواستار برخورد جدی با گروه‌های افراطی شده‌اند.

انجمن‌های اسلامی در ایالت نیدرزاکسن آلمان در بیانیه‌ای مشترک خطاب به مسئولان ذی‌ربط، خواستار واکنش سریع در مقابل تهدید آیسا حاج‌لاوی، امام جماعت مسجد وولفسبورگ شده‌اند. در این بیانیه مشترک از نیروهای پلیس ایالت نیدرزاکسن و مسئولان دفتر حفاظت از قانون اساسی فدرال خواسته شده تا جوانب لازم برای حفاظت از امام جماعت مسجد وولفسبورگ را انجام دهند. رجب بیلگن و میشاییل فورست که به نمایندگی از جوامع اسلامی نیدرزاکسن این نامه را امضا کرده‌اند، خواستار واکنش سریع همه نهادهای دموکراتیک در آلمان شده‌اند.

در بخشی از این بیانیه مشترک آمده است:« هیچ فردی نمی‌تواند در مقابل تهدید به مرگ از خود مراقبت کند. نیروهای امنیتی کشور باید قبل از اینکه این تهدیدات به مرگ فرد منجر شود، چاره‌ای برای آن بیندیشند. متاسفانه ما سال‌ها شاهد تهدیدات مختلف مسلمانان از سوی گروه‌های افراطی در آلمان بوده‌ایم و حال امام جماعت مسجد وولفسبورگ به مرگ تهدید شده است. اعضای جوامع اسلامی و یهودی نیدرزاکسن به شدت از تهدید اخیر نگران و عصبانی هستند. ما انتظار داریم که با این تهدیدات برخورد جدی صورت گیرد.»

آنطور که رسانه‌ها گزارش داده‌اند؛ پلیس وولفسبورگ، در روزهای گذشته گزارشی کامل از اظهارات امام جماعت مسجد و اعضای مرکز اسلامی وولفسبورگ تهیه کرده است. سخنگوی پلیس وولفسبورگ در این باره گفت:« تمهدات لازم برای محافظت از امام جماعت وولفسبورگ در نظر گرفته شده است و نیروهای پلیس در روزهای اخیر به دنبال سرنخ‌هایی از ارسال‌کنندگان نامه بوده‌اند. اما به دلیل برخی ملاحظات از افشای اطلاعات درباره تحقیقات معذورم.»

لینک گزارش:

https://www.t-online.de/region/wolfsburg/news/id_89197884/muslime-und-juden-fordern-reaktion-auf-drohung-gegen-imam.html

آلمان و کرواسی؛ همکاری نزدیک در حوزه گردشگری، تبادلات آکادمیک و آموزش زبان

منابع: موسسه گوته، مدرسه آلمانی زاگرب، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هاینریش زایدل، بنیاد کونراد آدناور، بنیاد رزا لوکزامبورگ، مرکز گردشگری کرواسی

تحلیل‌گران مسائل سیاسی در آلمان معتقدند که حضور پرشمار کروات‌ها در آلمان، علاقه عجیب ژرمن‌ها به جاذبه‌های گردشگری کرواسی و تدریس زبان آلمانی در سیستم آموزشی کرواسی، موجب شده که روابط نزدیکی میان دو کشور شکل بگیرد. گزارش‌های اداره آمار فدرال در سال ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که نزدیک به ۴۱۵ هزار شهروند کرواسی در آلمان زندگی می‌کنند. این در حالی است که تعداد زیادی از کروات‌هایی که مدت‌ها در آلمان زندگی می کردند نیز به تازگی به کرواسی بازگشته‌اند. همچنین آمارها نشان می‌دهد که هرساله، ۳ میلیون آلمانی، تعطیلات خود را در کرواسی می‌گذرانند و بدین‌ترتیب، بزرگ‌ترین گروه گردشگران کرواسی را تشکیل می‌دهند.

علاوه بر این‌ها، از آگوست ۱۹۹۴ که تواقفنامه دو جانبه فرهنگی میان دولت دو کشور به امضا رسیده، فصل جدیدی در روابط این کشورها به وجود آمده است. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان گزارش داده است؛ تمرکز این توافقنامه بر گسترش همکاری‌های دانشگاهی و تحقیقاتی است. در این راستا موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نیز نقش مهمی ایفا می‌کند. البته آلمانی‌ها در توافقنامه دو جانبه، به گسترش زبان آلمانی در کشور کرواسی نیز تاکید کرده‌اند و جالب است بدانید که از آن زمان، زبان آلمانی جایگاه قدرتمندی در سیستم آموزشی کرواسی پیدا کرده است. هر ساله، ۳۰ درصد از دانشجویان کرواسی، زبان آلمانی را به عنوان زبان خارجی فرا می‌گیرند. موسسه گوته و مدرسه آلمانی در زاگرب نیز نقش مهمی در گسترش زبان آلمانی دارند.

از توسعه زبان آلمانی تا اجرای کنفرانس‌های فرهنگی

نتایج تحقیقات وزارت خارجه آلمان که چندی پیش، بر روی سایت گوته منتشر شد، نشان می‌دهد که یادگیری زبان آلمانی، در میان زبان‌آموزان اروپایی محبوبیت زیادی دارد و بیش از ۱۱ میلیون نفر در سراسر اروپا مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند. کروات‌ها از جمله اروپاییانی هستند که به یادگیری زبان آلمانی علاقه زیادی دارند. از این رو، زبان آلمانی در سیستم آموزشی کرواسی، جایگاه قدرتمندی پیدا کرده است. براساس آمارهایی که از سوی وزارت خارجه آلمان منتشر شده است؛ هر ساله، ۳۰ درصد از دانش‌آموزان کرواسی مشغول یادگیری زبان آلمانی به عنوان یک زبان خارجی می‌شوند. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در دل شهر زاگرب نیز نقش مهمی در توسعه زبان آلمانی در کرواسی ایفا می‌کند. موسسه گوته در این شهر، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. این موسسه، پروژه‌های فرهنگی و هنری بسیاری نیز در شهر زاگرب دارد. به طور مثال، در نوامبر سال ۲۰۲۰، موسسه گوته در کرواسی، کنفرانسی در ارتباط با کتابخانه‌های عمومی برگزار کرد. در این کنفرانس، کتابداران سراسر کرواسی و همچنین شرق اروپا حضور داشتند. همچنین قرار است، کارگاه آموزشی نیز در ارتباط با کتابخانه‌های عمومی و مدل‌های مدیریتی آن در بهار سال جاری در کرواسی برگزار شود. سایت‌ زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه گوته در کرواسی به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.goethe.de/ins/hr/de/spr/kur/gia.html

تاسیس مدرسه آلمانی در زاگرب

مدرسه آلمانی زاگرب یکی از ۱۴۰ مدرسه آلمانی خارج از این کشور است که از سوی وزارت خارجه آلمان حمایت می‌شود. در این مدرسه که در سه مقطع کودکستان، دبستان و متوسطه فعالیت می‌کند، دروسی مانند ریاضیات، علوم طبیعی، تاریخ، جغرافیا، علوم اجتماعی، هنر، موسیقی و بهداشت جسمی به زبان آلمانی تدریس می‌شود. همچنین در این مدرسه، برنامه‌های فوق برنامه زیادی ارائه برای دانش‌آموزان علاقمند وجود دارد. دانش‌آموزان مدرسه آلمانی زاگرب پس از فارغ‌التحصیلی می‌توانند در دانشگاه‌های معتبر آلمان، کرواسی و سایر کشورهای اروپایی به تحصیل بپردازند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های مدرسه آلمانی زاگرب به‌دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

تبادل دانشجو و محقق

 کرواسی به داشتن تعداد زیاد موسسات آموزشی معروف است. براساس آمارهای منتشرشده توسط دولت کرواسی، در سال تحصیلی ۲۰۱۷-۲۰۱۸،  ۱۶۰ هزار دانشجو در ۱۱۹ موسسه آموزش عالی کرواسی مشغول به تحصیل بوده‌اند. جالب است بدانید که در این کشور، هشت دانشگاه دولتی معتبر در نقاط مختلف این کشور وجود دارد و در کنار آن‌ها، دانشگاه‌های خصوصی فعالیت می‌کنند. تحصیل در دانشگاه‌های کرواسی شرایط خاصی دارد و هزینه‌های تحصیل در هر دانشگاه با در نظر گرفتن مقطع تحصیلی، دوره تحصیلی، رشته تحصیلی و همچنین برنامه تحصیلی متفاوت است. کرواسی یکی از کشورهای اروپایی است که در جذب دانشجویان بین‌المللی به خوبی عمل کرده است. در عین‌حال، بسیاری از دانشجویان و محققان این کشور نیز ترجیح می‌دهند که برای ادامه تحصیل و پژوهش عازم کشورهای اروپای غربی شوند. در این میان، آلمان محبوبیت زیادی در میان دانشجویان و محققان کروات دارد. از این رو، بسیاری از موسسات به تبادل دانشجو و محقق میان دو کشور می‌پردازند. از مهم‌ترین موسسات آلمانی که در این حوزه فعالیت دارد، می‌توان به موسسه تبادلات آکادمیک آلمان اشاره کرد. موسسه‌ای که هر سال فهرستی از فرصت‌های تحصیلی کرواسی و آلمان را برای محققان و دانشجویان دو کشور منتشر می‌کند و به آن‌ها مشاوره می‌دهد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه در اختیارتان قرار دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/kroatien/

فعالیت چهار بنیاد مهم آلمانی در کرواسی

علاوه بر تبادلات آکادمیک و گسترش زبان آلمانی، بنیادها و موسسات مهم آلمانی در حوزه تبادلات فرهنگی، اجتماعی و حتی سیاسی نیز در کشور کرواسی فعالیت می‌کنند. یکی از موسسات مهم آلمانی که در زاگرب فعالیت دارد، بنیاد فردریش ابرت است.دفتر منطقه‌ای بنیاد فردریش ابرت در سال ۱۹۹۶ در زاگرب تاسیس شد و اکنون در حوزه‌های آموزش سیاسی و جامعه مدنی، حمایت از محیط‌زیست، ارتقا اتحادیه‌های کارگری، پیش‌برد سیاست‌های اروپا و همچنین گسترش صلح در دو کشور کرواسی و اسلوونی فعالیت می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه فردریش ابرت در زاگرب در اختیارتان قرار دهد:

https://www.fes-croatia.org/de/about/our-mission-in-croatia/

بنیاد هاینریش زایدل از دیگر نهادهای مهم آلمانی است که از سال ۱۹۹۷ در زاگرب فعالیت می‌کند. این بنیاد با هدف آموزش گفت‌وگو و گسترش تفاهم بین‌المللی در زاگرب شکل گرفته است. از جمله فعالیت‌های بنیاد زایدل در زاگرب می‌توان به آموزش گفت‌وگوی سیاسی، حمایت از سازمان‌های مردم نهاد، ایجاد مکانیزم‌هایی برای محدود کردن دولت، کمک به ایجاد امنیت داخلی و برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای مقابله با جرائم مختلف در کشورهای شرق اروپا اشاره کرد. این بنیاد، تاکنون، کارگاه‌ها، گردهمایی‌های تخصصی، کنفرانس‌ها و سخنرانی‌های متعددی برگزار کرده است. علاوه بر این‌ها، یکی از فعالیت‌های اخیر بنیاد در کرواسی، اعطای بورس تحصیلی به دانشمندان و محققان جوان است. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های بنیاد هاینریش زایدل بیشتر آشنا شوید:

http://www.hanns-seidel-stiftung.com.hr/o-nama

از دیگر بنیادهای آلمانی که در کرواسی فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد کونراد آدناور اشاره کردکه با هدف توسعه و گسترش یک جامعه دموکراتیک در کرواسی تاسیس شده است. تمرکز اصلی دفتر بنیاد کونراد آدناور در کرواسی بر ایجاد ساختارهای دموکراتیک و توسعه اقتصادی و اجتماعی در این کشور است. اعضای این دفتر برای پیشبرد اهداف خود از ابزارهای آموزش و مشاوره در حوزه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی استفاده می‌کنند. بنیاد کونراد آدناور به ویژه در زمینه آموزش هنجارها در جامعه مدنی نیز فعالیت دارد. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این بنیاد به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.kas.de/de/web/kroatien/ueber-uns

چهارمین بنیاد آلمانی که فعالیت گسترده‌ای در کرواسی دارد، رزا لوکزامبورگ است. این بنیاد، سال‌ها است که دفتری برای فعالیت در کرواسی تاسیس کرده است و تحولات تاریخی و اجتماعی در این کشور را مورد بررسی قرار می‌دهد. اعضای این بنیاد معتقدند که اگرچه کشورهای شرق اروپا در سال‌های اخیر توانسته‌اند، پیشرفت‌های زیادی در حوزه‌های مختلف داشته باشند، اما هنوز هم بحران‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در این کشورها وجود دارد. از این‌رو، بنیاد رزا لوکزامبوررگ تلاش می‌کند تا با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و سمینارهای مختلف، از یک سو با فساد و نژادپرستی در کشورهای شرق اروپا مقابله کند و از سوی دیگر راهی برای حمایت از جامعه مدنی، زنان و اقلیت‌های قومی و مذهبی در این کشورها بیابد. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت این بنیاد به‌دست آورید:

https://www.rosalux.de/stiftung/zid/europa/suedosteuropa/

نقش آلمانی‌ها در گردشگری کرواسی

همان‌طور که در ابتدای گزارش گفته شد؛ هرساله، ۳ میلیون آلمانی، تعطیلات خود را در کرواسی می‌گذرانند و بدین‌ترتیب، بزرگ‌ترین گروه گردشگران کرواسی را تشکیل می‌دهند. علاوه بر آلمانی‌ها، گردشگران خارجی دیگری نیز به جاذبه‌های توریستی کرواسی علاقه دارند. از این‌رو، کروات‌ها برای توسعه گردشگری خود، مرکزی را تاسیس کرده‌اند که اطلاعات کاملی را درباره بناهای دیدنی، مناظر زیبا و رویدادهای مختلف کرواسی به ۱۵ زبان دنیا از جمله آلمانی به صورت آنلاین منتشر می‌کند. از طریق سایت زیر می‌توانید با این مرکز بیشتر آشنا شوید:

https://www.croatia.hr/en-GB

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/kroatien-node/bilateral/210062?openAccordionId=item-210066-0-panel

احیای فرهنگی آلمان پس از کرونا

منبع: سایت برلین

بحران کرونا ماه‌ها است که رویدادهای فرهنگی و هنری در آلمان را به تعطیلی کشانده است. مدت‌ها است که سینماها، سالن‌های تئاتر و نمایشگاه‌های هنری در آلمان، درهای خود را به روی بازدیدکنندگان بسته‌اند و از این‌رو، اهالی فرهنگ و هنر با مشکلات مالی شدیدی دست و پنجه نرم می‌کنند. بسیاری معتقدند که اگر وضع به همین منوال پیش رود، چیزی از بخش فرهنگی و هنری آلمان باقی نمی‌ماند. به‌همین دلیل، وزرای فرهنگ در ایالت‌های مختلف آلمان، ‌طرحی را برای احیای فرهنگی این کشور آماده‌ کرده‌اند که گفته می‌شود، در اولویت فعالیت‌های دولت فدرال و دولت‌های ایالتی در سال جاری قرار خواهد گرفت.

کلاوس لدرر، سناتور فرهنگی برلین درباره این طرح گفت:« سال گذشته، وزرای فرهنگ از ایالت‌های مختلف با همکاری یکدیگر، طرحی را برای احیای فرهنگی در سراسر کشور ارائه دادند که امیدواریم در سال جاری به اجرا درآید. این طرح به‌منظور احیای فرهنگ آلمان و کمک به هنرمندان و دست‌اندرکاران عرصه فرهنگ کشور به اجرا درخواهد آمد.»

 این سیاستمدار چپ‌گرا که امسال، ریاست شورای وزیران فرهنگ آلمان را بر عهده دارد، افزود:« شورای وزیران فرهنگ آلمان در حال آماده‌سازی زیرساخت‌ها و مقدمات لازم برای احیای فرهنگی پس از کرونا است. در بسیاری از ایالت‌های فدرال، مدت‌ها است که کارهای مقدماتی برای اجرای این طرح صورت گرفته است. برای مثال، در برلین، شبکه‌ای از متخصصان تشکیل شده است تا خطر انتقال عفونت در هر مکان فرهنگی یا هنری را مورد بررسی قرار دهند. آن‌ها، متراژ سالن‌ها، مدل سیستم‌های تهویه و سیستم فروش بلیط در تمام امکان فرهنگی و هنری برلین را بررسی می‌کنند. بدین ترتیب، مشخص می‌شود که در هر مکان فرهنگی و یا هنری تا چه اندازه احتمال انتقال عفونت وجود دارد.»

لدرر همچنین درباره دلایل به وجود آمدن مشکلات در حوزه فرهنگ گفت:« نزدیک به یکسال است که شهروندان آلمان به دلیل شیوع بیماری کرونا موظف به رعایت فاصله اجتماعی هستند. بنابراین طبیعی است که سینماها و تئاترها نیز در این دوران با اقبال خوبی مواجه نشده‌اند. از این‌رو، باید هر چه سریع‌تر شرایط را برای احیای فرهنگ و هنر آلمان مهیا کنیم. همچنین باید برای آموزش فرهنگی کودکان و نوجوانان نیز برنامه‌ریزی‌های جدیدتری انجام دهیم. این را هم بد نیست بگویم که موزه‌ها، گالری‌ها و رویدادهای مهم به زودی در سراسر آلمان برگزار خواهند شد. اما همانطور که گفتم فعلا در حال فراهم‌کردن زیرساخت‌های فرهنگی هستیم.»

هرچند سناتور چپ‌گرا از اجرای طرح احیای فرهنگی در آلمان خبر داده است، اما هنوز مشخص نیست که این کار چه زمانی صورت خواهد گرفت:« بدیهی است که نمی‌توانیم برای چنین طرح بزرگی، یک جدول زمانی تهیه کنیم. این کار برای کل آلمان امکان‌پذیر نخواهد بود، زیرا آمار شیوع بیماری کرونا در مناطق مختلف آلمان متفاوت است. بنابراین این طرح ممکن است که در هر ایالت در زمانی متفاوت انجام شود.»

علاوه بر این،  قرار است که وزیران فرهنگ در هر ایالت، احتمال تبعیض در بخش فرهنگی و هنری را نیز مورد بررسی قرار دهند و راهی برای مقابله با آن‌ پیدا کنند. لدرر در این باره نیز گفت:« ما باید در عرصه فرهنگ و هنر، جلوی شکل‌گیری روابط قدرت را بگیریم و با تبعیض در این بخش‌ها مقابله کنیم. تنها در این صورت، می‌توانیم هنر و فرهنگ کشور را از خطر نابودی حفظ کنیم. به‌طور مثال، در سال‌های اخیر، هنرمندان سیاه‌پوست و یا مدیران زن در عرصه فرهنگ و هنر، بارها با رفتارهای تبعیض‌آمیز مواجه شده‌اند. بنابراین در طرح احیای فرهنگی مقرر شده است که وزرای فرهنگ در هر ایالت، احتمال تبعیض در بخش فرهنگی و هنری را نیز مورد بررسی قرار دهند و راهی برای مقابله با آن‌ها پیدا کند. »

سناتور فرهنگی برلین همچنین بر توسعه کتابخانه‌ها به عنوان پرکاربردترین نهادهای فرهنگی تاکید کرد و آن را بخشی از طرح احیای فرهنگی  آلمان دانست.

لینک گزارش:

https://www.berlin.de/kultur-und-tickets/nachrichten/6398698-2154924-kulturminister-ausstieg-aus-lockdown-in-.html

نگاهی به ۶۰ سال فعالیت شبکه تلویزیونی هسن‌شو

منبع: سایت هسن‌شو

۶۰ سال پیش که شبکه تلویزیونی هسن‌شو راه‌اندازی شد، هیچ‌کس فکر نمی‌کرد که روزی این شبکه تلویزیونی از سطح ایالت هسن فراتر رود و به یک رسانه مهم و تاثیرگذار در سطح آلمان بدل شود. اما حالا میلیون‌ها نفر در سراسر آلمان، برنامه‌های این شبکه را از طریق تلویزیون و اینترنت دنبال می‌کنند.

 شبکه تلویزیونی هسن‌شو برای اولین‌بار در دوم ژانویه سال ۱۹۶۱ به خانه‌های شهروندان آلمان پا گذاشت. اولین‌ برنامه این شبکه به صورت سیاه و سفید پخش شد و به سرعت توانست مخاطبان زیادی پیدا کند. با این وجود، سه سال طول کشید تا برنامه‌های هسن‌شو جای ثابتی در زندگی شهروندان آلمانی باز کند و چهره‌های معروف نیز برای حضور در این شبکه اعلام آمادگی کنند. به تدریج شبکه تلویزیونی هسن‌شو محبوبیت بیشتری یافت. در سال ۱۹۶۹، بخش‌های از برنامه‌های این شبکه به شکلی رنگی پخش و باعث محبوب‌تر شدن آن شد. این روند تا دهه ۸۰ میلادی طول کشید و به تدریج تمام برنامه‌های تلویزیونی به شکل رنگی درآمد.

در سال ۱۹۸۶، مدیران شبکه تصمیم گرفتند تا فضای کار خود را گسترش دهند و بدین‌ترتیب، هسن‌شو به استودیویی بزرگ نقل مکان کرد. از آن زمان به بعد، سیستم کار شبکه نیز تغییر کرد. به تدریج پای مفسران و منتقدان حوزه‌های مختلف به هسن‌شو باز شد و تهیه‌کنندگان شبکه تصمیم گرفتند تا برنامه‌هایی با حضور تماشاگران بسازند. در سال ۱۹۹۵، شبکه هسن‌شو، برنامه Dolles Dorf را با نام “ خروج از زندگی روزمره” آغاز کرد. این برنامه به سرعت طرفداران زیادی پیدا کرد و در سال ۲۰۰۳ به  Dolles Dorf تغییر نام داد.  Dolles Dorf در واقع مسابقه‌ای است که هر ساله میان اهالی روستاهای هسن برگزار می‌شود و در نهایت فرد برنده، جایزه هسن‌شو را از آن خود می‌کند.

شبکه تلویزیونی هسن‌شو در طول این سال‌ها تغییرات زیادی کرده است. این شبکه در سال ۲۰۱۵، به استودیویی مدرن تغییر مکان داد. علاوه بر این، هسن‌شو آنلاین نیز در این سال‌ها تاسیس شده است و طرفداران این شبکه راه دیگری نیز برای خواندن خبرهای روز آلمان و سایر نقاط جهان پیدا کرده‌اند.

حال به مناسبت ۶۰امین سالگرد تاسیس شبکه تلویزیونی هسن‌شو، دست‌اندرکاران آن تصمیم گرفته‌اند تا از تاریخ دوم تا هفتم ژانویه، تاریخچه و عکس‌هایی از فعالیت‌های ۶۰ ساله این رسانه منتشر کند. همچنین مصاحبه‌هایی با مدیران و مجریان اصلی این تلویزیون نیز صورت گرفته است که می‌توانید بر روی سایت این شبکه بخوانید.

لینک گزارش:

https://www.hessenschau.de/panorama/60-jahre-hessenschau—eine-zeitreise-in-bildern-,60jahre-hessenschau-100.html

گشت و گذار در بزرگ‌ترین کاخ آلمان

منبع: موزه رزیدنس مونیخ

معماران جهان و علاقمندان به تزئینات داخلی، موزه رزیدنس مونیخ را به خوبی می‌شناسند. بزرگ‌ترین کاخ آلمان که امروزه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایالت بایرن به شمار می‌رود و هر ساله، گردشگران خارجی زیادی را به سوی خود جذب می‌کند.

رزیدنس مونیخ در سال ۱۳۸۵ میلادی به شکل قلعه‌ای کوچک بنا شد و ساختمان آن در طی قرون مختلف گسترش یافت. این قلعه در سال ۱۹۱۸ به کاخ سلطنتی یکی از خاندان‌های محلی بایرن تبدیل شد. اما تنها چند سال بعد، در طول جنگ جهانی دوم، ساختمان کاخ به شدت صدمه دید. پس از پایان جنگ، دولت آلمان تصمیم به بازسازی این بنا گرفت و بالاخره این بنا در سال ۱۹۵۸ به عنوان موزه رزیدنس مونیخ بازگشایی شد.

در حال‌حاضر، موزه رزیدنس مونیخ، مقصد جذابی برای علاقمندان به معماری و تزئینات داخلی است. در این موزه، تالار بزرگی وجود دارد که بزرگترین تالار اروپایی از دوره رنسانس در منطقه شمال کوه‌های آلپ به شمار می‌رود. از دیگر بخش‌های دیدنی کاخ موزه رزیدنس مونیخ می‌توان به محراب کلیسای داخل کاخ اشاره کرد که در سال ۱۶۰۳ میلادی ساخته شده است. یکی دیگر از تالارهای این کاخ شبیه غاری با کریستال و صدف‌های دریایی است.

علاوه بر این‌ها، این کاخ، ۱۳۰ اتاق دارد که با اثاثیه، نقاشی‌های رنگ و روغن، پرده‌های نقاشی‌شده و ظروف چینی تزیین شده است. دیگر اشیای موزه را نیز مجموعه‌ای عظیم از جواهرات نقره‌کاری‌شده، لباس‌های مجلسی و ظروف چینی از اروپا و آسیا تشکیل می‌دهند. یکی از مجموعه‌های ارزشمند این موزه، کلکسیونی از اشیای ساخته شده از عاج، نقره، کریستال، رومیزی و خنجرهای عثمانی است. در میان کالاهای برجسته موزه رزیدنس مونیخ همچنین می‌توان تاج سلطنتی باواریا را مشاهده کرد. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره این موزه به دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.residenz-muenchen.de/englisch/residenc/index.htm

تازه های نشر در آلمان

امپراتوری اسلامی

منبع: suhrkamp

امروزه مساجد مکه، بناهای باشکوه خلفای اسلامی در دمشق، آسمان خراش‌های امروزی در دبی در سطح جهان به عنوان نمادی از هنر، فرهنگ و معماری اسلامی شناخته می شوند. این در حالی است که امپراتوری اسلامی در دوران حکومت خود، دستاوردهای زیادی در حوزه‌های مختلف داشته است. جاستین ماروتزی در اثر جدید خود “ امپراتوری اسلامی” سعی کرده است تا با توصیف تاریخ اجتماعی، سیاسی و فرهنگی ۱۵ شهر از جمله اصفهان، کابل، فاس، مکه، بیروت، بیت‌المقدس، دمشق، بغداد، قاهره، سمرقند، قسطنطنیه، طرابلس، کوردوبا، دوحه و دبی، تاریخ تمدن اسلامی را روایت می کند. او در این کتاب، دیدگاه‌های غربی درباره عقب‌ماندگی کشورهای شرقی را رد می‌کند و به مخاطبان نشان می‌دهد که امپراتوری اسلامی چطور در حوزه‌های متفاوت، پیش‌رو بوده است.

Herausgeber : Insel Verlag; 1. Edition (14. Dezember 2020)
Sprache: : Deutsch
Gebundene Ausgabe : 587 Seiten
ISBN-13: 978-3458178699
Justin Marozzi

لینک کتاب:

https://www.suhrkamp.de/buecher/islamische_imperien-justin_marozzi_17869.html

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *