هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۹۶ – ۲۱ مهر ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

همه آنچه باید درباره فعالیت‌های بخش ایران‌شناسی دانشگاه ماربورگ بدانید

منبع: دانشگاه ماربورگ

دانشگاه ماربورگ آلمان برای محققان و دانشجویان علاقمند به رشته مطالعات ایرانی، نام شناخته‌شده‌ای است. هرچند هیچ‌کس به درستی نمی‌داند که پای مطالعات ایرانی، دقیقا از چه زمانی به دانشگاه ماربورگ در آلمان باز شده، اما حالا سال‌ها است که رشته ایران‌شناسی زیر نظر موسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ماربورگ فعالیت می‌کند و دانشجویان و محققان این بخش، پروژهش‌های زیادی در حوزه ایران‌شناسی انجام داده‌اند. در گزارش پیش‌رو، سعی کرده‌ایم تا اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های بخش ایران‌شناسی دانشگاه ماربورگ آلمان در اختیارتان قرار دهیم:

بیش از یک قرن است که دروس مربوط به مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ماربورگ تدریس می‌شود. آنطور که شواهد تاریخی نشان می‌دهد، ۱۲۵ سال پیش، برای اولین‌بار درسی در ارتباط با شناخت منطقه خاورمیانه در دانشگاه ماربورگ تدریس شد و از آن زمان، محققان و اساتید این حوزه تلاش کردند تا مسئولان دانشگاه ماربورگ را  متقاعد کنند که بخشی را به صورت تخصصی به مطالعات خاورمیانه اختصاص دهند. بدین‌ترتیب، پس از سال‌ها انتظار، مرکز مطالعات خاورمیانه در سال ۲۰۰۶ در قلب دانشگاه ماربورگ تاسیس شد و در پی آن، بخش ایران‌شناسی نیز زیر نظر این موسسه شکل گرفت. در حال‌حاضر، دانشگاه ماربورگ در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در رشته ایران‌شناسی دانشجو می‌پذیرد. آنطور که در سایت دانشگاه درج شده است، در مقطع کارشناسی، دو رشته مطالعات خاورمیانه با گرایش ایران‌شناسی و مطالعات بین‌رشته‌ای فرهنگ و ادبیات وجود دارد.  دانشجویان رشته مطالعات خاورمیانه با گرایش ایران‌شناسی می‌توانند تمرکز خود را بر مطالعات ایرانی بگذارند و حتی زبان فارسی را به عنوان زبان اصلی خود انتخاب کنند. در رشته مطالعات بین‌رشته‌ای فرهنگ و ادبیات نیز، دانشجویان علاقمند به رشته ایران‌شناسی می‌توانند تحصیل و تحقیق در حوزه “مطالعات ایران و آمریکا” را انتخاب کنند. اما تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه ماربورگ به صورت تخصصی‌تر انجام می‌شود. شرط پذیرش در این بخش، آشنایی دانشجویان با زبان فارسی است. رشته ایران‌شناسی در مقطع کارشناسی ارشد از طیف گسترده‌ای از دروس مختلف تشکیل شده است و دانشجویان این مقطع در زمان تحصیل با ادبیات فارسی، تاریخ، مردم‌شناسی و فرهنگ ایرانی آشنا می‌شوند. دانشگاه ماربورگ در مقطع دکترا نیز دانشجو می‌پذیرد. در این مقطع دانشجویان هیچ شهریه‌ای پرداخت نمی‌کنند و پس از فارغ‌التحصیلی نیز مدرک دکترای فلسفه با گرایش ایران‌شناسی دریافت می‌کنند.

پروژه‌های تحقیقاتی
بخش ایران‌شناسی دانشگاه ماربورگ همچنین پروژه‌های تحقیقاتی زیادی دارد. تمرکز این بخش بیشتر بر حوزه تاریخ و ادبیات است.  پژوهشگران این دانشگاه تاکنون بر روی پروژه‌هایی زیادی کار کرده‌اند. از جمله پروژه‌های مهم بخش ایران‌شناسی دانشگاه ماربورگ می‌توان به پروژه‌های “ مطبوعات ایران در قرن بیستم و اوایل دوره پهلوی”، “ موسسات و نهادهای دولتی در اواخر دوره پهلوی(۱۹۴۱-۱۹۷۸)” ، “ادبیات مدرن و معاصر فارسی- ادبیات زنان و ادبیات دفاع مقدس”، “سیر تحول تئاتر ایران در اوایل دوره پهلوی” و “ادبیات نمایشی ایران در قرن بیستم”  اشاره کرد. همچین در این دانشگاه، سمینارها و کارگاه‌های آموزشی زیادی برای یادگیری زبان فارسی برگزار می‌شود که تاکنون با استقبال خوبی مواجه شده است.

انتشار کتاب‌
علاوه بر این‌ها، بخش ایران‌شناسی دانشگاه ماربورگ در انتشار کتاب‌های مرتبط با مطالعات ایرانی نیز نقش دارد و سایت دانشگاه نیز کتاب‌های منتشرشده در بخش ایران‌شناسی را به علاقمندان معرفی می‌کند. از طریق لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های بخش ایران‌شناسی دانشگاه ماربورگ به‌دست آورید:

https://www.uni-marburg.de/de/cnms/iranistik

فعالیت‌های فرهنگی آلمان در خاک اسپانیا

منابع: طرح “مدارس: شرکای آینده”، موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کونراد آدناور، مدرسه کسب و کار آلمان در اسپانیا

وقتی صحبت از روابط آلمان و اسپانیا در میان باشد، همه به یاد رقابت‌ میان تیم‌های فوتبال دو کشور و تبادلات مربوط به پناهجویان می‌افتند. حتی شاید کم‌تر کسی بداند که این دو کشور تا چه اندازه در حوزه‌های فرهنگی و آموزشی با یکدیگر همکاری می‌کنند. اسپانیا سال‌ها است که در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضوری پر رنگ دارد. حتی آنطور که خبرها نشان می‌دهد، این کشور قرار است که در سال ۲۰۲۱ به عنوان مهمان ویژه در این نمایشگاه شرکت کند. همچنین، در حال‌حاضر، طرح آلمانی “مدارس: شرکای آینده” در ۲۳ مدرسه اسپانیا اجرا می‌شود. موسسه گوته نیز سال‌ها است که در دو شهر مادرید و بارسلون فعالیت می‌کند. علاوه بر این‌ها، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان که از سال ۲۰۱۱، فعالیت خود را در اسپانیا آغاز کرده است، نقش مهمی در تبادلات علمی و پژوهشی میان اسپانیا و آلمان ایفا می‌کند. این موسسه همچنین در سال‌های اخیر، از راه‌اندازی رشته زبان آلمانی در ۹ دانشگاه‌ اسپانیا نیز حمایت کرده است.

تدریس زبان آلمانی در ۲۳ مدرسه اسپانیا

سال‌ها است که طرح “مدارس؛ شرکای آینده” نقش پررنگی در ترویج زبان آلمانی دارد. این پروژه، در حال‌حاضر در ۱۰۰ کشور اجرا می‌شود و ۶۰۰ هزار دانش‌آموز از سراسر جهان، در دوره‌های آن شرکت می‌کنند. مجریان این پروژه تلاش می‌کنند تا تصویری مدرن از آلمان را به دانش‌آموزان نشان ‌دهند و زبان و فرهنگ آلمانی را به‌ آن‌ها بیاموزند. دانش‌آموزانی که در مدارس همکار این پروژه درس بخوانند، می‌توانند در بهترین دانشگاه‌های آلمان ادامه تحصیل دهند و حتی جذب بازار کار این کشور شوند. آلمانی‌ها سال‌ها است که مسئولان دولت اسپانیا را متقاعد کرده‌اند تا به پروژه “مدارس: شرکای آینده” بپیوندند. در حال‌حاضر این پروژه در ۲۳ مدرسه در سراسر اسپانیا اجرا می‌شود. از جمله مدارس اسپانیایی که در طرح “مدارس: شرکای آینده” حضور دارند، می‌توان به مدارس آلمانی بارسلون، مادرید و لاس پالماس اشاره کرد.

مدرسه آلمانی مادرید در سال ۱۸۹۶ با هدف ارتقای زبان آلمانی و  توسعه روابط فرهنگی میان آلمان و اسپانیا شکل گرفت و در حال‌حاضر در سه بخش کودکستان، دبستان و متوسطه، متقاضی می‌پذیرد. آنطور که گزارش‌های منتشر شده بر روی سایت مدرسه آلمانی مادرید نشان می‌دهد؛ این مدرسه در حال‌حاضر ۱۶۵۰ دانش‌آموز دارد و  هر سال ۱۰۰ دانش‌آموز آن موفق به دریافت دیپلم زبان آلمانی می‌شوند. هر چند که در این مدرسه آموزش دو زبان آلمانی و اسپانیایی در اولویت قرار دارد، اما دانش‌آموزان با زبان‌های انگلیسی و فرانسوی نیز آشنا می‌شوند. علاوه بر این‌ها، دانش‌آموزان این مدرسه در المپیادهای ریاضی و رقابت‌های ورزشی در اسپانیا نیز حضور پررنگی دارند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های مدرسه آلمانی مادرید به‌دست آورید:

https://www.dsmadrid.org/de/

مدرسه آلمانی بارسلون نیز در سال ۱۸۹۴ با عنوان “ مدرسه ممتاز آلمانی خارج از کشور” تاسیس شد. هدف از تاسیس این مدرسه در آن زمان، آشنایی دانش‌آموزان با فرهنگ و تاریخ دو کشور بود. در حال‌حاضر در این مدرسه دانش‌آموزان از دوره کودکستان تا هنگام دریافت دیپلم مشغول به یادگیری دروس مختلف به زبان آلمانی هستند. همچنین مدرسه آلمانی بارسلون دارای کتابخانه‌ای بزرگ، امکانات ورزشی بی‌نظیر، آزمایشگاه‌های مختلف و فضای استراحت است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://www.dsbarcelona.com/index.php/gemeinsames-erziehungskonzept-4535.html

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، یکی دیگر از مدارس شناخته‌شده آلمانی در شهر  لاس پالماس اسپانیا قرار دارد. در این مدرسه که در سال ۱۹۲۰ تاسیس شده است، دانش‌آموزان با زبان و فرهنگ آلمانی آشنا می‌شوند و در پایان تحصیلات خود، دیپلم آلمانی دریافت می‌کنند. همچنین دانش‌آموزان این مدرسه در فعالیت‌های اجتماعی، ورزشی و فرهنگی نیز مشارکت زیادی دارند.  علاقمندان از طریق سایت زیر می‌توانند، اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌هایی این مدرسه به‌دست آورند:

https://www.dslpa.org/

فعالیت موسسه گوته در مادرید و بارسلون

علاوه بر مدارس آلمانی، موسسات گوته نیز نقش مهمی در انتقال زبان و فرهنگ آلمانی در کشورهای مختلف ایفا می‌کنند. این موسسه سال‌ها است که در دو شهر مادرید و بارسلون فعالیت می‌کند. موسسه گوته در این شهرها، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مراکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در هر دو شهر، کتابخانه‌ بزرگی دارد که کتاب‌های زیادی در حوزه فرهنگ، ادبیات و تاریخ آلمان در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. این موسسه همچنین هر ساله میزبان نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های هنری در مادرید و بارسلون است. از طریق دو سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های موسسه گوته در دو شهر مادرید و بارسلون آشنا شوید:

https://www.goethe.de/ins/es/de/sta/mad.html

https://www.goethe.de/ins/es/de/sta/bcn.html

تبادلات آموزشی و پژوهشی

در حال‌حاضر ۵۰ دانشگاه دولتی و ۳۴ دانشگاه خصوصی در شهرهای مختلف اسپانیا فعالیت می‌کنند. همچنین تعدادی دانشگاه غیرحضوری نیز در این کشور تاسیس شده است.  با این وجود، گزارش‌های وزارت آموزش اسپانیا در سال تحصیلی ۲۰۱۵-۲۰۱۶ نشان می‌دهد که تعداد متقاضیان تحصیل در دانشگاه‌های اسپانیا کاهش داشته است. علاوه بر این، تعداد اساتید و پژوهشگران این کشور نیز به طرز قابل توجهی کمتر از قبل شده است. بسیاری معتقدند که مشکلات شدید اقتصادی در اسپانیا موجب شده که تحصیل و کار در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها با اقبال مواجه نشود. در این شرایط، بسیاری از دانش‌آموزان، پژوهشگران و اساتید اسپانیایی برای ادامه تحصیل و کار پژوهشی راهی کشورهایی مانند آلمان و فرانسه می‌شوند. در این راستا، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نقش ویژه‌ای ایفا می‌کند. بر روی این سایت در حال‌حاضر، ۸۵ فرصت تحصیلی و تحقیقاتی برای دانشجویان و پژوهشگران اسپانیایی وجود دارد. همچنین بر روی این سایت، ۴۱ فرصت تحصیلی و تحقیقاتی در اسپانیا نیز برای دانشجویان و محققان آلمانی وجود دارد. علاوه بر این‌ها، این موسسه در سال‌های اخیر، از راه‌اندازی رشته زبان آلمانی در ۹ دانشگاه‌ اسپانیا نیز حمایت کرده است. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره این فرصت‌های مطالعاتی به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/spanien/

تاسیس مدرسه کسب‌وکار آلمان در اسپانیا

مدرسه کسب و کار آلمان با هدف پرورش استعداد فنی و حرفه‌ای دانش‌آموزان در اسپانیا تاسیس شده است. در این مدرسه، دانش‌آموزان با توجه به نیازهای شغلی اسپانیا و اروپا و برای حضور در بازار کار در قاره سبز تعلیم می‌بینند.  این مدرسه با شرکت‌ها و سازمان‌های تجاری اسپانیا و آلمان در ارتباط است، از این رو، دانش‌آموزان می‌توانند پس از پایان تحصیلات خود برای کار در یکی از شرکت‌ها اقدام کنند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://fedaedu.com/de/uber-fedaedu/

فعالیت بنیاد کنراد آدناور در مادرید

بنیاد کنراد آدناور در راستای همبستگی بیش‌تر کشورهای اروپایی در سال ۱۹۷۷ در مادرید تاسیس شد. اعضای این بنیاد در مادرید، هر ساله، کنفرانس‌ها، سمینارهای تخصصی و جلسات پرسش‌وپاسخی را برای حل مشکلات موجود در اسپانیا و همچنین پرتغال برگزار می‌کنند. آن‌ها همچنین در راستای همبستگی و ادغام در جامعه اروپا تلاش می‌کنند. اگر مایلید اطلاعات بیشتری در ارتباط با بنیاد آدناور به دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.kas.de/de/web/spanien/ueber-uns

رفتار عجیب و مغرضانه رسانه‌های آلمانی با زنان مسلمان در دوران کرونا

هادی عاواد، نویسنده سایت offenkundiges

دهه‌ها است که اکثر رسانه‌های آلمانی، موضعی خصمانه نسبت به اسلام و مسلمانان دارند. آن‌ها تلاش می‌کنند با انتشار اخبار و گزارش‌های جهت‌دار، چهره‌ای غیرواقعی از مسلمانان به جامعه آلمان نشان دهند. در این میان، مطبوعات اسپرینگر از جمله بیلد و دی‌ولت، از هیچ فرصتی برای تحریک جامعه آلمان علیه اقلیت مسلمان کوتاهی نمی‌کنند. جالب است بدانید که اسلام‌هراسی در رسانه‌های آلمانی تا جایی گسترش یافته است که تحقیقات دانشگاهی نیز آن را تایید می‌کند. در حقیقت سال‌ها است که مطبوعات آلمان از حجاب زنان و بسیاری از باورهای مسلمانان سواستفاده و آن‌ها را نشانه‌ای از خشونت اسلام عنوان کرده‌اند.

حال چندی است که بحران کرونا، سراسر جهان را تحت تاثیر خود قرار داده و رسانه‌های آلمان را نیز مجبور کرده است تا بخش زیادی از اخبار و گزارش‌های خود را به این بیماری اختصاص دهند. اما در این میان، مطبوعات آلمانی روش جدیدی برای اسلام‌هراسی پیدا کرده‌اند. باید بگویم که روش جدید چنان حساب‌شده انتخاب شده که همه روش‌های قدیمی را کنار زده است. در واقع برخی از رسانه‌های آلمانی در کنار اخبار و گزارش‌های مربوط به کرونا، عکس‌های زنان محجبه را منتشر می‌کنند. این در حالی است که تصویر زنان فعال مسلمان در عرصه کار و اجتماع هیچ ارتباطی با شیوع بیماری کرونا ندارد و کاملا بی‌ربط است.

همه چیز از روزنامه فرانکفورتر آلگماینه آغاز شد. این روزنامه در حالی در روز یازدهم ماه اوت، از وجود هزار بیمار جدید کرونایی در آلمان خبر داد که برای تزیین این خبر، از تصویر زنی محجبه در ایستگاه قطار استفاده شده بود.

نویسنده در این گزارش، تصویری سیاه از وضعیت آلمان در دوران کرونا ترسیم کرده و از نگرانی شدید کارشناسان از افزایش این بیماری در آلمان خبر داده بود. البته هنوز مشخص نیست که انتشار تصویر زنی محجبه که با ماسک در ایستگاه قطار و در میان دو مامور پلیس ایستاده است، چه ارتباطی با شرایط بد آلمان در دوران کرونا دارد.

در بخشی از این گزارش آمده بود:« از ابتدای بحران کرونا، ۲۱۷ هزار و ۲۹۳ نفر در آلمان به این بیماری مبتلا شده‌اند. موسسه رابرت کخ اعلام کرده است که بیش از ۹۲۰۰ نفر از مبتلایان کرونا در آلمان جان خود را از دست داده‌اند.»

جالب است بدانید که در همان روز، روزنامه فرانکفورتر روندشو نیز گزارشی با عنوان “ افنباخ کانون کرونا در هسن به شمار می‌رود”  را در کنار تصویر زن محجبه دیگری منتشر کرد. این در حالی است که گزارش هیچ ارتباطی با عکس منتشرشده نداشت.

کمی بعد در بیستم ماه اوت، روزنامه زوددویچه تسایتونگ نیز تصویر زنی محجبه در زمان تست کرونا را منتشر کرد و نوشت:«  ۱۷۰۷ مورد جدید کرونا در آلمان ثبت شده است که این آمار بیشترین میزان بیماران از اوایل ماه آوریل به شمار می‌رود.» در این گزارش نیز، نویسنده درباره افزایش بیماری کرونا، تست‌های انجام‌شده و همچنین بیمارانی که تحت مراقبت‌های ویژه قرار داشتند،‌ نوشته بود. البته سردبیران این نشریه، در مدت زمان کوتاهی در وب‌سایت نشریه، عکس دیگری را جایگزین این عکس کردند. به‌نظر می‌رسید که شکایت‌های صورت‌گرفته از سوی جوامع اسلامی در جنوب آلمان موجب چنین امری شده بود.

روزنامه بعدی که وارد چنین بازی شد، بیلدتسایتونگ بود. این روزنامه در میانه گزارشی که درباره شمار آزمایشات کرونا در فرودگاه‌های آلمان منتشر کرد، تصویری از زنان مسلمان و مردانی با موهای مشکی قرار داد. جالب است بدانید که نویسنده در این گزارش به سفر شهروندان آلمانی به مناطق پرخطری مانند اسپانیا و کرواسی انتقاد کرده بود و عکس انتخاب‌شده کوچک‌ترین ارتباطی با گزارش نداشت.

البته عکس‌های زنان مسلمان در ماه‌های اخیر تنها برای گزارش‌های کرونا انتخاب نشده‌اند. چندی پیش، نشریه اشپیگل در حرکتی عجیب تصویر زن محجبه‌ای را که بر روی دوچرخه‌سوار بود، در کنار گزارش مربوط به مواد مخدر منتشر کرد. در این گزارش آمده بود:« جست‌وجوگران در هفته ۲.۳ تن کوکائین کشف می‌کنند.»

این حرکت نشریه اشپیگل با واکنش‌های زیادی از سوی جامعه مسلمانان آلمان مواجه شد. مسلمانان با انتشار خبر اشپیگل در شبکه‌های اجتماعی، سردبیران این نشریه را مورد تمسخر و انتقاد قرار دادند. برخی حتی این سوال را مطرح کردند که یک زن مسلمان که با دوچرخه حرکت می‌کند و هیچ بسته‌ای به همراه ندارد،‌ چطور می‌تواند با کشف ۲.۳ تن مواد مخدر در ارتباط باشد.

با اینکه بخش زیادی از مسلمانان آلمان همواره در برابر انتشار چنین گزارشاتی واکنش نشان می‌دهند، اما باز هم صدای آن‌ها به گوش بسیاری از شهروندان نمی‌رسد و بدین‌ترتیب، رسانه‌های آلمانی به راحتی روی بخشی از جامعه تاثیر می‌گذارند.

همه به خوبی می‌دانیم که انتشار جهت‌دار تصاویر مسلمانان می‌تواند عواقب بدی داشته باشد. به‌خصوص گزارش‌هایی که درباره کرونا و یا مواد مخدر منتشر می‌شوند، تاثیر زیادی بر روی شهروندان یک جامعه دارند. در این میان، انتشار تصویر زنان در این گزارش‌ها می‌تواند جامعه را بر علیه آن‌ها بسیج کند.

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، بسیاری از مسلمانان از برخورد مغرضانه رسانه‌های آلمانی با اسلام و مسلمانان خشمگین و ناراحتند. اما خشم آن‌ها تاکنون نتوانسته در رویکرد رسانه‌های آلمانی تاثیری بگذارد. شاید بسیاری از خود بپرسند که راه‌حل درست مقابله با چنین تحریکاتی چیست. اولین راه‌حل درست، ارسال نامه‌ها و ایمیل‌های شکایت‌آمیز به دفتر رسانه‌های آلمانی است این شکایت‌ها، بارها موجب شده که رسانه‌های آلمانی برای مدت کوتاهی، رویکرد خود را نسبت به مسلمانان تغییر دهند. بنابراین، بهترین کار این است که همه ما در زمان انتشار گزارش‌های مغرضانه، به دفتر رسانه‌ها شکایت کنیم. دومین راه‌حل این است که همه مسلمانان آلمان، رسانه‌هایی را که دست به اسلام‌هراسی می‌زنند، تحریم کنند.  تحریم رسانه‌ها می‌تواند مسئولان آن‌ها را وادار کند که از رویکردهای مغرضانه علیه رسانه‌ها بپرهیزند.

راه‌حل سوم نیز این است که گزارش‌های نژادپرستانه و اسلام‌هراسانه را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کنیم. این کار می‌تواند موجب آگاهی بیشتر جامعه شود.

البته این‌ها تنها چند نمونه از اقداماتی است که ما باید انجام دهیم. تک‌تک ما باید برای مقابله با اسلام‌هراسی و نژادپرستی علیه مسلمانان برنامه‌ریزی کنیم. همچنین باید به عنوان اعضای جامعه مسلمانان آلمان با یکدیگر متحد شویم و اجازه ندهیم که رسانه‌های آلمان علیه مسلمانان به نفرت‌پراکنی بپردازند.

لینک گزارش:

https://offenkundiges.de/islamhetze-in-coronazeiten-die-zweifelhafte-auswahl-deutscher-medienbilder/

راه‌اندازی رشته “درک دین” در دانشگاه بامبرگ

منبع: شبکه رادیویی بایرن

مسئولان دانشگاه بامبرگ در مقطع کارشناسی ارشد، رشته‌ای با عنوان “درک دین”  راه‌اندازی کرده‌اند. این رشته با هدف شناخت پنج دین بزرگ جهان(هندوئیسم، بودیسم، مسیحیت، یهودیت و اسلام) پایه‌گذاری شده است.

بسیاری از خود سوال می‌کنند که چه ارتباطی میان پنج دین بزرگ جهان وجود دارد؟ یا آن‌ها چه تاثیری بر جوامع می‌گذارند؟ رشته “درک دین”  در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه بامبرگ تلاش می‌کند تا به این سوال‌ها پاسخ دهد.

این رشته که در بسیاری از کشورها با عنوان رشته “سواد دینی” شناخته می‌شود، از این ترم تحصیلی به صورت تمام وقت و نیمه‌وقت در دو ترم تحصیلی در دانشگاه بامبرگ تدریس می‌شود. در واقع، رشته درک دین برای اولین‌بار در ترم زمستانی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ در دانشگاه بامبرگ ارائه می‌شود و علاقمندان تا ۳۱ اکتبر فرصت دارند تا برای حضور در کلاس‌های آن ثبت‌نام اقدام کنند. آنطور که مسئولان دانشگاه اعلام کرده‌اند؛ پذیرفته‌شدگان از ماه نوامبر سال جاری کار خود را در دانشگاه بامبرگ آغاز خواهند کرد.

یورگل بروندل، استاد الهیات بنیادی و دگماتیک در دانشگاه بامبرگ درباره  این رشته گفت:« دانشجویان رشته درک دین، پس از گذراندن ۴ ترم، می‌توانند در اماکن مذهبی از جمله کلیساها مشغول به کار شوند.»

به گفته بروندل، تمرکز این رشته علاوه بر مطالعات غیرمذهبی بر حوزه‌های الهیات عمومی، مطالعات کلامی، دین و آموزش خواهد بود. در حال‌حاضر ۱۷ دانشجو می‌توانند برای تحصیل در این رشته ثبت‌نام کنند و از آنجا که تعداد دانشجویان کم است، دانشگاه بر حسب نیاز و خواسته دانشجویان، دوره‌های بیشتری را به این رشته اضافه خواهد کرد. به طور مثال، دوره‌های علوم سیاسی و فلسفه نیز می‌تواند در مقطع کارشناسی ارشد رشته درک دین تدریس شود.

لینک خبر:

https://www.br.de/nachrichten/bayern/religion-verstehen-uni-bamberg-startet-neuen-master-studiengang,SCcS6Lr

آغاز پروژه بین‌مذهبی با بودجه‌ای یک میلیون یورویی در آلمان

منبع: سایت اسلامیک

پروژه بین مذهبی “آیا می‌دانید، من کیستم؟” با بودجه‌ای معادل یک میلیون یورو، به زودی کار خود را آغاز خواهد کرد. در این پروژه که قرار است در فاصله سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ اجرا شود، بودجه‌ای تا سقف ۱۵ هزار یورو در اختیار افراد یا گروه‌هایی قرار خواهد گرفت که طرح‌ها و پیشنهاداتی در راستای ارتقای همزیستی مسالمت‌آمیز میان پیروان ادیان ابراهیمی، آموزش آن‌ها، همچنین آگاه‌سازی تمامی شهروندان از حقوق بشر و درک متقابل همسایگان ارائه کنند.

پروژه بین‌مذهبی “آیا می‌دانید، من کیستم؟”، از سال ۲۰۰۴ با هدف گسترش گفت‌وگوهای بین‌مذهبی و گسترش همکاری انجمن‌های دینی در سراسر آلمان آغاز شد. این پروژه تاکنون در سه مرحله( ۲۰۰۴-۲۰۰۷، ۲۰۰۸-۲۰۱۱ و ۲۰۱۶ – ۲۰۱۹) اجرا شده است و شرکت‌کنندگان در این پروژه، هر بار، ده‌ها طرح برای اتقای همزیستی مسالمت‌آمیز در جامعه ارائه داده‌اند. به طور مثال، در مرحله سوم این پروژه،‌ ۱۳۸ طرح از سوی افراد مختلف برای بهبود روابط میان پیروان ادیان در آلمان ارائه شد. جالب است، بدانید که بودجه این پروژه از سوی وزرات امور داخلی، ساخت و ساز و کشور فدرال تامین می‌شود و انجمن کلیساهای مسیحی، شورای مرکزی یهودیان ، اتحادیه ترکی- اسلامی دیتیب، شورای اسلامی، انجمن مراکز فرهنگی اسلامی و شورای مرکزی مسلمانان این کشور نیز با دست‌اندرکاران آن همکاری می‌کنند.

آنطور که سایت اسلامیک گزارش داده؛ قرار است به زودی مرحله چهارم این پروژه نیز آغاز شود. براساس این گزارش، مسئولان وزرات امور داخلی، ساخت و ساز و کشور فدرال با اختصاص بیش از یک میلیون یورو به پروژه بین مذهبی “آیا می‌دانید، من کیستم؟”، تصمیم گرفتند تا این طرح را برای دو سال آینده نیز ادامه دهند. در این مرحله، بودجه به افراد یا گروه‌هایی تعلق می‌گیرد که در حوزه آموزش پیروان ادیان ابراهیمی، آگاه‌سازی تمامی شهروندان از حقوق بشر و درک متقابل همسایگان فعالیت می‌کنند. به طور مثال، دست‌اندرکاران این پروژه از طرح‌هایی که درباره دیجیتالی‌شدن آموزش و همچنین جلسات مذهبی باشند، حمایت خواهند کرد. افرادی که پروژه‌هایشان مورد تایید قرار گیرد، می‌توانند تا سقف ۱۵ هزار یورو بودجه دریافت کنند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات کامل‌تری درباره پروژه بین‌مذهبی “آیا می‌دانید، من کیستم؟” به علاقمندان ارائه دهد:

آشنایی با تاریخ فرهنگی ۵ هزارساله جهان در مونیخ

منبع: سایت کونستاریال

علاقمندان به هنر و تاریخ اروپا، به خوبی کونستاریال در قلب شهر مونیخ را می‌شناسند. منطقه‌ای هنری در مرکز ایالت بایرن که تاریخ فرهنگی ۵ هزارساله جهان را روایت می‌کند.

در این منطقه، ۱۸ موزه و خانه تاریخی وجود دارند که آثار هنری از دوران باستان تا به امروز را در خود جای داده‌اند. همچنین ۴۰ گالری هنری، ۶ دانشگاه مطرح جهان و چندین موسسه فرهنگی آلمانی در این بخش قرار گرفته‌اند.

موزه‌ پیناکوتک مونیخ یکی از مطرح‌ترین موزه‌های این منطقه به شمار می‌رود که از سه موزه قدیمی(آلته پیناکوتک)، جدید(نیو پیناکوتک) و مدرن(پیناکوتک مدرن) تشکیل شده است. آلته پیناکوتک یکی از قدیمی‌ترین نگارخانه‌ها در جهان به شمار می‌آید و مجموعه‌ای بی‌نظیری از آثار هنری قرن چهاردهم تا هجدهم را در خود جای داده است. در نیو پیناکوتک نیز آثار هنرمندان سده نوزدهم میلادی در معرض نمایش عموم قرار گرفته است. همچنین در پیناکوتک مدرن که در سال ۲۰۰۲ افتتاح شد، هنر مدرن به نمایش در آمده است. در مجموع، موزه‌های پیناکوتک مونیخ از بزرگترین گالری‌های جهان محسوب می‌شوند. چرا که بیش از ۸۰۰ اثر هنری از هنرمندان معروف قرون وسطی تا پایان دوره روکوکو نظیر داوینچی، روبن، رامبراند، ولاسکوئز و شاردن را در خود جای داده‌اند.

موزه براندهورست نیز از دیگر اماکن دیدنی منطقه کونستاریال است که آثار نقاشان، مجسمه‌سازان و طراحان شناخته‌شده قرن بیستم و بیست و یکم را در خود جای داده است. در میان هنرمندانی که آثارشان در این موزه به نمایش گذاشته شده، نام‌های سی تومبلی و اندی وارهول دو هنرمند آمریکایی و گئورگ بازلیتس و جوزف بوییس دو هنرمند آلمانی بیش از دیگران جلب توجه می‌کند.

علاوه بر این‌ها، موزه دولتی هنر مصر،‌گالری لن‌باخ، دروازه ترک و مرکز اسناد نازی‌ها نیز از دیگر بناهای مهم در منطقه کونستاریال مونیخ به شمار می‌روند.

در مجموع، این منطقه با داشتن بناهای باشکوه تاریخی، گالری‌های بی‌نظیر نقاشی، موزه‌ها و ساختمان‌های مدرن و کافه‌های خیابانی، جذابیت زیادی برای گردشگران خارجی و داخلی و به‌خصوص معماران دارد. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره این منطقه هنری به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://kunstareal.de/

تازه های نشر در آلمان

فرهنگ باغ شرقی- ایرانی؛ بهشت و باغ در اسلام

منبع: آمازون

یوخان ویده، نویسنده اهل آلمان از سال ۱۹۶۹ به عنوان معمار منظر و محقق حوزه باغ‌ها در سوئیس فعالیت می‌کند. او در اثر جدید خود با عنوان “ فرهنگ باغ شرقی- ایرانی؛ بهشت و باغ در اسلام” درباره ویژگی‌های باغ ایرانی،‌ منشا آن‌ها در مصر باستان و همچنین توسعه باغ ایرانی در دوره اسلامی پرداخته است.

از نگاه یوخان ویده، منشا باغ ایرانی می‌تواند به باغ‌های مصر باستان برگردد. تحقیقات او همچنین نشان می‌دهد که پس از ورود اسلام به ایران، باغ‌های ایرانی توسعه یافته‌اند. این نویسنده آلمانی در کتاب جدید خود، تصاویر منحصر به فردی از باغ‌های ایرانی را نیز منتشر کرده است که می‌تواند برای دانشجویان رشته معماری منظر و علاقمندان به باغ‌های ایرانی جالب توجه باشد.

Gebundene Ausgabe : 240 Seiten
ISBN-13 : 978-3737411448
(30. März 2020)
Sprache: : Deutsch
Jochen Wiede

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *