هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۳۲ – ۱ تیر ۱۴۰۰

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

آموزش امامان جماعت در آلمان وارد مرحله جدیدی شد‌

منبع:اسلامیشه تسایتونگ، قنطره، سایت اسلام و شبکه رادیویی شمال آلمان

کالج اسلامی اسنابروک، پس از مدت‌ها انتظار کار خود را آغاز کرد. هدف از تاسیس این کالج، تربیت امامان جماعت براساس زبان و فرهنگ آلمانی اعلام شده است. دولت آلمان و ایالت نیدرزاکسن، بودجه‌ای بالغ بر پنج و نیم میلیون یورو برای این دوره در پنج سال آینده پیش‌بینی کرده‌اند.

کالج اسلامی اسنابروک، به صورت رسمی، از پانزدهم ژوئن با حضور گروهی از مسئولان سازمان‌های اسلامی و سیاستمداران آلمانی افتتاح شد. این کالج، اولین موسسه‌ای است که در آن، آموزش امامان کاملا به زبان آلمانی انجام می‌شود. این کالج هر سال، شماری از زنان و مردان را برای مسئولیت امام جماعت مساجد آلمان، آموزش می‌دهد، اما تصمیم درباره اینکه آیا در مسجدی از امام زن استفاده شود یا نه، برعهده مسئولان آن مسجد خواهد بود. همان‌طور که در ابتدای گزارش گفته شد؛ این موسسه تحت حمایت دولت فدرال آلمان فعالیت می‌کند.

اگر اخبار آلمان را دنبال می‌کنید، حتما به خاطر دارید که هورست زی‌هوفر، وزیر کشور فدرال نخستین مقام رسمی دولت فعلی آلمان بود که از شکل‌گیری دوره آموزشی برای امامان جماعت در داخل آلمان حمایت کرد. او در نوامبر سال ۲۰۲۰ گفت:« ما باید اسلامی را در آلمان ترویج کنیم که با قانون اساسی و ارزش‌های آلمانی هماهنگ باشد و به سبک زندگی در این کشور احترام بگذارد.» زی‌هوفر در آن زمان از کالج اسلامی اسنابروک که در فکر ایجاد دوره آموزشی برای امامان جماعت بود، حمایت کرد. او در آن زمان به شهروندان آلمان اطمینان داد که آموزش امامان براساس ارزش‌های آلمانی و واقعیت زندگی مسلمانان در آلمان انجام می‌شود و از توسعه اسلام واردتی که غالبا از ترکیه به آلمان می‌آید، جلوگیری خواهد شد.

البته زی‌هوفر تنها مقام دولت فدرال نیست که از آموزش امامان در داخل آلمان حمایت کرده است. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، دولت آلمان و ایالت نیدرزاکسن، در پنج سال آینده، بودجه‌ای بالغ بر پنج و نیم میلیون یورو برای این در نظر گرفته‌اند. مارکوس کربر، معاون وزیر کشور آلمان که در جلسه افتتاحیه کالج اسلامی اسنابروک حضور داشت، درباره حمایت دولت فدرال از این موسسه آموزشی گفت:«دولت فدرال تلاش می‌کند تا تعلیم و آموزش امامان و سایر کارمندان جوامع اسلامی به شکلی مستقل انجام شود. ما به دنبال توسعه اسلامی هستیم که با قانون اساسی و سبک زندگی ما همخوانی داشته باشد.»

 او همچنین اظهارامیدواری کرد که این دوره بتواند موفق عمل کند و نمونه‌ای برای سایر کشورهای اروپایی شود. او مدعی شد که تاسیس این کالج از برابری حقوقی مسلمانان ساکن آلمان با پیروان سایر ادیان حکایت دارد.

علاوه بر سیاستمداران آلمانی، اعضای کالج اسلامی اسنابروک نیز در مراسم افتتاحیه این موسسه، درباره ضرورت ایجاد آن صحبت کردند. در این راستا، بولنت اوچار، استاد الهیات اسلامی در دانشگاه اوسنابروک و مدیرعلمی کالج اسلامی اسنابروک درباره آموزش امامان جماعت در آلمان گفت:« آرزوی ما این است که این دوره آموزشی نقطه عطفی در آموزش امامان جماعت در آلمان باشد و ما بتوانیم آن را به شکلی دائمی ادامه دهیم. ما در آلمان به امامانی نیاز داریم که در این کشور آموزش دیده باشند. تنها در این صورت، امامان جماعت می‌توانند به نیازهای اعضای مساجد پاسخ دهند و با جامعه اکثریت ارتباط برقرار کنند.»

او درباره شرکت‌کنندگان این دوره نیز گفت:« ما در این دوره، مسلمانان ترک، عرب، بوسنیایی و حتی افراد تازه مسلمان شده داریم. همچنین ۲۰ درصد شرکت‌کنندگان را زنان تشکیل می‌دهند.»

نحوه کار

دوره آموزش امامان در کالج اسلامی اسنابروک، شامل هفت بخش آموزش خطبه، تلاوت قرآن، مراقبت معنوی، آموزش سیاسی، عبادی، اجتماعی و همچنین مددکاری اجتماعی است. آنطور که مسئولان کالج اسلامی اسنابروک در جلسه افتتاحیه عنوان کردند، امسال ۲۵ زن و مرد برای دوره آموزشی امامان در آلمان ثبت‌نام کرده‌اند. این دوره که از پانزدهم ژوئن آغاز شده، کاملا به زبان آلمانی برگزار می‌شود. از نگاه مسئولان کالج اسلامی اسنابروک، آموزش امامان به زبان آلمانی اهمیت زیادی دارد. همچنین تدریس در این مرکز بر اساس سیاست‌های دولت فدرال انجام می‌شود.

اندر چتین،  یکی از شرکت‌کنندگان این دوره، در مراسم افتتاحیه از اهمیت آموزش امامان در آلمان گفت:«من معتقدم که این دوره آموزشی می‌تواند، نقطه عطفی در تاریخ مسلمانان آلمان باشد. کشور ما به چنین آموزش‌هایی نیاز دارد. من با جوانان مسلمان زیادی در ارتباط هستم و می‌دانم که آن‌ها ترجیح می‌دهند که آموزش‌های اسلامی به زبان آلمانی باشد.»

مخالفان

براساس گزارش‌های منتشرشده، پنج انجمن اسلامی با عنوان شورای مرکزی مسلمانان، شورای مرکزی مراکش، اتحاد جماعات مالکی، جامعه اسلامی بوسنیایی ها و انجمن مسلمانان نیدرزاکسن در شورای تصمیم‌گیری کالج اسلامی اسنابروک حضور دارند. این در حالی است که انجمن‌های بزرگ اسلامی مانند اتحادیه ترکی-اسلامی دیتیب در این کالج فعالیت نمی‌کنند. بخش اعظم امامان حدود ۲۵۰۰ مسجد و جماعت اسلامی موجود در آلمان از سوی کشورهای خارجی همچون ترکیه تعیین و اعزام می‌شوند و به همین دلیل، بسیاری از انجمن‌های اسلامی بزرگ با آموزش امامان در آلمان مخالف هستند. آن‌ها معتقدند که دولت نباید در آموزش امامان جماعت و اعضای جوامع اسلامی دخالت کند. همچنین اعضای بسیاری از جوامع اسلامی نیز معتقدند که دولت آلمان قصد دارد تا “اسلام دولتی” را ترویج دهد. این‌ها در حالی مطرح می‌شود که مسئولان دولت فدرال و کالج اسلامی اسنابروک چنین اتهاماتی را رد می‌کنند. به گفته آن‌ها دولت آلمان هیچ‌کس را مجبور نکرده است که در چنین طرحی شرکت کند و قصد ندارد تا اسلام دولتی را به وجود آورد.  

بولنت اوچار در پاسخ به انتقادات مطرح شده گفت:«دولت هیچ گونه دخالتی در تهیه محتوای دروس ندارد. اما پس از تأسیس چندین موسسه الهیات اسلامی در آلمان، اکنون وقت آن است که آموزش امامان به شیوه‌ای جدید انجام شود.»

او همچنین اضافه کرد:« بیش از ۶۰ سال از حضور دائمی مسلمانان در آلمان می‌گذرد و باید آموزش‌های اسلامی را از نظر قانونی و هم از نظر ساختاری با آموزش‌های مسیحیت و یهودیت یکسان کنیم. من خیلی متاسفم که انجمن‌های بزرگ اسلامی در این طرح شرکت نمی‌کنند. هر چقدر سازمان‌های اسلامی بیشتری در شکل‌گیری این دوره به ما کمک کنند، ما عملکرد بهتری خواهیم داشت.»

لینک‌های گزارش:

http://islam.de/33259

https://www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/osnabrueck_emsland/Osnabrueck-Erstes-staatlich-gefoerdertes-Islamkolleg-eroeffnet,islamkolleg112.html

https://de.qantara.de/inhalt/start-des-islamkollegs-in-osnabrueck-imame-made-in-germany

تلاش برای طراحی نقشه اسلام سیاسی در آلمان

منبع: اسلامیک

انتشار نقشه اسلام سیاسی در اتریش مناقشات زیادی را ایجاد کرده است. در این نقشه، اسامی و نشانی ۶۲۳ مسجد و تشکل اسلامی در اتریش درج شده است. مخالفان این نقشه، معتقدند که دولت با چنین برنامه‌هایی تلاش می‌کند تا تمام مسلمانان آلمان را به عنوان یک خطر بالقوه نشان ‌دهد. در این شرایط، برخی از سیاستمداران آلمانی نیز خواستار طراحی چنین نقشه‌ای برای کشورشان شده‌اند و البته گروهی نیز مخالف چنین حرکتی هستند.

دولت اتریش هفته گذشته، نقشه اسلام سیاسی در اینترنت را منتشر کرد. در این نقشه، اسامی و نشانی ۶۲۳ مسجد و تشکل اسلامی در اتریش درج شده است. علاوه بر آن درباره ارتباطات مساجد و سازمان‌های اسلامی با خارج از آلمان نیز اطلاعات زیادی در این نقشه وجود دارد. این اقدام مقامات اتریشی، موجب اعتراض انجمن‌ها و نهادهای اسلامی شد. سازمان‌های اسلامی معتقدند که دولت اتریش برای کنترل بیشتر همه مسلمانان، این برنامه را طراحی کرده است. در این شرایط، هانس-یورگن ایرمر، کریستوف د وریس و و توماس اشتروبل، سیاستمداران اتحادیه دموکرات مسیحی خواستار انتشار نقشه‌ای مشابه در آلمان شده‌اند. هانس-یورگن ایرمر که در زمینه سیاست داخلی سرشته دارد، مدعی است که اتریش در راستای مبارزه با اسلام‌گرایی در مسیر درستی قرار گرفته است.

“نقشۀ اسلام” در اتریش با همکاری دانشگاه وین و “مرکز اسناد اتریش درباره اسلام سیاسی” تهیه شده است. جوامع اسلامی در این کشور می‌گویند که دولت با طرح این برنامه، همه مسلمانان این کشور را به عنوان یک خطر بالقوه نشان می‌دهد. انتشار این نقشه البته اعتراض نمایندگان ادیان دیگر را نیز برانگیخته است. به طور مثال اعضای کلیسای پروتستان درباره این نقشه ابراز نگرانی کرده‌اند.در آلمان نیز، هر چند سیاستمداران اتحادیه دموکرات مسیحی خواستار طراحی چنین نقشه‌ای هستند، اما بسیاری از نمایندگان بوندستاگ با آن موافق نیستند. فیلیز پولات، رئیس کمیته داخلی حزب سبزها در این باره گفت:«متاسفانه اتحادیه خواستار تکرار این پروژه ناموفق در آلمان است و بنابراین به زودی در تمام جوامع مذهبی بحث و جدل خواهد شد. در این شرایط، نگرانی‌های زیادی در ارتباط با قدرت‌گیری نیروهای راست افراطی و افزایش خصومت با مسلمانان وجود دارد.»

علاوه بر سبزها، اعضای حزب چپ نیز موافق طراحی چنین نقشه‌ای نیستند. کریستینه بوخ‌هولتس، سخنگوی سیاست مذهبی حزب چپ آلمان در این باره گفت:«طراحان این نقشه قصد دارند که مسلمانان و نهادهای مذهبی آن‌ها را به عنوان خطری بالقوه نشان دهند. اما این واقعیت ندارد. من تعجب نمی‌کنم که سیاستمداری مانند ایرمر که قبلاً خواستار ممنوعیت برقع شده بود، اکنون از طراحی نقشه‌ای درباره اسلام سیاسی صحبت کند. اتحادیه‌ دموکرات مسیحی باید به جای حمایت از اسلام‌هراسی، با خطر نژادپرستی علیه مسلمان مبارزه کند.»

اولی گروتش، معاون سخنگوی گروه پارلمانی حزب سوسیال دموکرات نیز طراحی نقشه اسلام سیاسی در آلمان را بی‌معنی دانست. گروتش گفت:«طراحی چنین نقشه‌ای باعث می‌شود که تمام انجمن‌های اسلامی تحت ظن عمومی قرار گیرند. اکثریت مسلمانان کاملاً به قانون اساسی متعهد هستند. از این‌رو، طراحی نقشه اسلام سیاسی در بهترین حالت حرکتی پوپولیستی به شمار می‌رود.»

لینک گزارش:

علاقه جوانان کوزوو به یادگیری زبان و فرهنگ آلمانی

منابع: موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، گوته،  موسسه اعتباری برای بازسازی آلمان، جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی

براساس گزارش جدید شبکه خبری دویچه‌وله آلمان، مردم کوزوو علاقه زیادی به یادگیری زبان آلمانی دارند. آنطور که در گزارش این شبکه آمده است؛ نرخ بیکاری در میان جوانان کوزوو نزدیک به ۶۰ درصد است و از این رو، برای بسیاری از جوانان این کشور، آلمان بهترین گزینه برای زندگی است. آن‌ها با پیدا کردن کار فصلی در آلمان، فرصت مناسبی برای کسب درآمد بالا و بهبود کیفیت زندگی پیدا می‌کنند. همین دلایل کافی است تا جوانان کوزوو به یادگیری زبان آلمانی بپردازند. اصولا فرهنگ و زبان آلمانی طرفداران زیادی در کشور کوزوو دارد.  در همین راستا، از سال ۲۰۱۸، مرکز گوته در پریشتینا، پایتخت کوزوو تاسیس شده است. علاوه بر این، سفارت آلمان در پریشتینا نیز برنامه های آموزشی و فرهنگی، کنسرت‌ها و نمایشگاه‌ها زیادی را برگزار می‌کند.

ایجاد موسسه مدرن زبان‌آموزی در پریشتینا

همان‌طور که گفته شد زبان و فرهنگ آلمانی، محبوبیت زیادی در میان جوانان کوزو پیدا کرده است و از این‌رو، مرکز گوته چند سالی است که در پریشتینا، پایتخت کوزوو تاسیس شده است. جالب است بدانید که این مرکز یکی از مدرن‌ترین و مجهزترین موسسات گوته در سراسر جهان به شمار می‌رود. وجود تخته‌های هوشمند و استفاده از روش مدرن تدریس از ویژگی‌های موسسه گوته در پریشتینا است. این موسسه، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان به صورت آنلاین و حضوری برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. سایت زیر می‌تواند اطلاعات کاملی درباره فعالیت‌های موسسه گوته در کوزوو در اختیارتان قرار دهد:

https://www.goethe-ks.org/haus/menu/sprachkurse/

حمایت از دانشجویان و پژوهشگران

در کوزوو دو دانشگاه دولتی و چندین دانشگاه خصوصی وجود دارد و آنطور که سایت موسسه تبادلات آکادمیک گزارش داده است؛ شهریه در دانشگاه‌های دولتی بسیار کم است. همچنین براساس گزارش این موسسه، دانشجویان اکثر رشته‌ها در مقطع کارشناسی در کشور کوزوو باید یک دوره شش ماهه پیش نیاز را بگذرانند. جالب است بدانید که زبان تحصیلی برای این مقطع انگلیسی است. همچنین دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا نیز به زبان انگلیسی تحصیل می‌کنند. با این وجود، تعداد محدود دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و همچنین رشته‌های تحصیلی از یک سو و شرایط بیکاری در کشور کوزوو از سوی دیگر موجب شده است که بسیاری از دانشجویان این کشور به دنبال کشوری باثبات برای ادامه تحصیل و پژوهش خود باشند. برای بسیاری از جوانان کوزوو، آلمان بهترین گزینه برای مهاجرت است. آن‌ها در این کشور در کنار تحصیل می‌توانند کارهای فصلی پیدا کنند و از پس مخارج خود برآیند. علاوه بر این، بسیاری از مراکز آموزشی و تحقیقاتی آلمان نیز فرصت‌های مطالعاتی و پژوهشی در اختیار دانشجویان و محققان کوزوو قرار می‌دهند. در این راستا، سایت موسسه تبادلات آکادمیک آلمان فعالیت زیادی انجام می‌دهد. این سایت اطلاعات مربوط به بورسیه‌های تحصیلی و تحقیقاتی را به صورت منظم منتشر می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه در پریشتینا در اختیارتان قرار دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/kosovo/ueberblick-bildung-und-wissenschaft/

ایجاد زیرساخت‌های آموزشی و توسعه سیستم فرهنگی

پس از سال‌ها جنگ داخلی در کوزوو، در سال ۱۹۹۹ یک حکومت موقت به سرپرستی سازمان ملل در کوزوو ایجاد شد که در عمل به معنی جدایی این منطقه از یوگسلاوی بود. با این وجود، این کشور بعدها در فوریه سال ۲۰۰۸ به استقلال رسید و با نام جمهوری کوزوو به عنوان جوانترین کشور مستقل در اروپا شناخته شد. از آن زمان به بعد، توسعه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و آموزشی در این کشور آغاز شد. این در حالی است که پس از ۱۳ سال از استقلال کوزوو، همچنان این کشور در شرایط سختی به سر می‌برد. آنطور که آمارها نشان می‌دهد؛ ۶۰ درصد از جوانان این کشور بیکارند. علاوه بر این، زیرساخت‌های آموزشی و فرهنگی در این کشور ایجاد نشده است. همچنین کوزوو از بی‌ثباتی سیاسی رنج می‌برد. در این میان، دولت کوزوو تلاش می‌کند تا با کمک کشورهای توسعه یافته اروپایی بخشی از مشکلات را حل کند. آلمان اولین کشوری بود که از ابتدا استقلال کوزوو را پذیرفت و در تمام این سال‌ها به مردم این کشور کمک کرد. بسیاری از نهادها و سازمان‌های آلمانی در حال‌حاضر در راستای ایجاد زیرساخت‌های آموزشی، فرهنگی و اقتصادی در کوزوو فعالیت می‌کنند. از جمله این سازمان‌های می‌توان به جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی اشاره کرد. این سازمان در دستیابی به ثبات سیاسی و تبدیل‌شدن به یک کشور قانونمند به دولت کوزوو می‌کند. همچنین بخشی از فعالیت‌های این سازمان در راستای ایجاد زیرساخت‌های آموزشی و توسعه سیستم فرهنگی این کشور است. جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی همچنین برنامه‌هایی برای مقابله با بیکاری جوانان کوزوو دارد. هدف اصلی و بلند مدت این سازمان، پیوستن کوزوو به اتحادیه اروپا است. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این سایت به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.giz.de/de/weltweit/298.html

توسعه پایدار شهری و ارتقا سیستم آموزشی

کوزوو یکی از فقیرترین کشورهای اروپا است و همان‌طور که گفته شد دولت این کشور تلاش می‌کند تا از کمک‌های سایر کشورهای اروپایی برای رفع مشکلات کشور استفاده کند.  از زمان پایان جنگ‌های داخلی در سال ۱۹۹۹، موسسه اعتباری برای بازسازی که متعلق به آلمان است به کوزوو در جهت تأمین انرژی پایدار، توسعه پایدار شهری و ارتقا سیستم آموزشی کمک می‌کند.

این موسسه از ابتدای تاسیس در کوزوو، درگیر توسعه پایدار شهری در این کشور بوده است. در آن زمان، کوزوو به دلیل حضور در جنگ‌های طولانی، نیاز به بازسازی داشت. اما امروزه هدف این موسسه کمک به کوزوو در دستیابی به استانداردهای زیست‌محیطی اتحادیه اروپا است. یکی از مهم‌ترین کارهایی که در این راستا انجام شده است، تامین آب آشامیدنی در پریشتینا است.

همچنین از دیگر فعالیت‌هایی که موسسه اعتباری برای بازسازی بر روی آن کار می‌کند، می‌توان به مدیریت پسماند اشاره کرد. هیچ یک از سایت‌های دفع زباله در کوزوو استانداردهای اتحادیه اروپا را ندارند و باعث آلودگی محیط‌زیست و ایجاد خطرات احتمالی برای مردم می‌شوند. علاوه بر این‌ها، بخش انرژی این کشور نیز به دلیل قدیمی بودن امکانات و نگهداری ناکافی با چالش‌های قابل توجهی روبرو شده است. از این‌رو، موسسه اعتباری برای بازسازی به نمایندگی از دولت آلمان در راستای حفاظت از بحران‌های آب و هوا و ادغام شبکه برق کوزوو در بازار برق اروپا فعالیت می‌کند. این موسسه همچنین در راستای ایجاد زیرساخت‌های آموزش حرفه‌ای و مقابله با بیکاری در کوزو نیز تلاش می‌کند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه به دست آورید:

https://www.kfw-entwicklungsbank.de/International-financing/KfW-Development-Bank/Local-presence/Europe/Kosovo/

بورگل؛ شهر آثار سفالی آلمان

منبع: سایت شبکه خبری مرکز آلمان

شهر بورگل آلمان با هنر سفالگری، پیوندی ناگسستنی دارد. سال‌ها است که ظروف سفالی به رنگ سفید و آبی، نشانه‌ای از شهر بورگل به شمار می‌آیند و نقش مهمی در اقتصاد این شهر کوچک بازی می‌کنند. هرچند از زمان آغاز بحران کرونا، فروش آثار سفالی در این شهر کاهش چشمگیری یافته است، اما مسئولان شهر به تازگی تصمیم گرفته‌اند تا بازدید از کارگاه‌های تولید سفال در تعطیلات آخر هفته را امکان‌پذیر کنند. از نگاه آن‌ها، این کارگاه‌ها در شرایط فعلی می‌توانند به جایگزین خوبی برای بازار آثار سفالی بدل شوند.

کارگاه‌های سفالگری در شهر بورگل بسیار فعال هستند. اعضای این کارگاه‌ها، زمان زیادی برای شکل‌گیری یک ظرف سفالی دست‌ساز می‌گذارند. پیش از آغاز بحران کرونا، ظروف سفالی به مغازه‌ها و بازارهای سفال‌فروشی منتقل می‌شذند تا در معرض دید گردشگران قرار گیرد، اما اکنون شرایط بسیار فرق کرده است. ماه‌ها است که به دلیل بحران کرونا، رفت‌وآمد به شهر بورگل بسیار کاهش یافته است و مغازه‌های سفال‌فروشی نیز بسته شده‌اند.فالک واچتنر، مدیر یکی از کارگاه‌های ساخت سفال در این باره می‌گوید:« به دلیل بحران کرونا، ماه‌ها کارگاه‌های سفال‌ بسته بود و به طور مثال، ما حتی نتوانستیم آثار خود را به مغازه‌های برلین و بینتس ارسال کنیم. در واقع بازار سفال در این مدت روزهای پر فراز و نشیب زیادی را سپری کرده است. اما هیچگاه به اندازه کریسمش برای ما بد نبود. در آن زمان گفتند که شهر باید وارد قرنطینه شود، در حالیکه ما آثار زیادی برای سال جدید تولید کرده بودیم که از آن زمان در  انبار مانده است.»

سفالگری در بورگل پیش از آغاز کرونا با نظم و ریتم مشخص انجام می‌شد، سفالگرایان، دوشنبه و سه شنبه هر هفته، آثار سفالی جدیدی خلق می‌کردند، سپس چهارشنبه هر هفته آن‌ها در کوره قرار می‌دادند و آخر هفته‌ها، آن‌ها را به بازار منتقل می‌کردند. اما همه‌گیری کرونا، این ریتم را از بین برد. کنراد کسلر، مدیر موزه سرامیک های بورگل می‌گوید: «متاسفانه بحران کرونا و عواقب آن موجب شد که بسیاری از سفالگران به آستانه ورشکستگی برسند. اما آن‌ها نمی‌خواهند صنایع‌دستی و هنر منطقه خود را کنار بگذارند.»

کسلر با نگرانی روند تولید و فروش سفال در بورگل را دنبال می‌کند، او به خوبی می‌داند که پیش از بحران کرونا نیز صنعت سفال‌گری در بورگل شرایط خوبی نداشت. به گفته مدیر موزه سرامیک‌های بورگل، هنر سفال‌گری در این شهر قدمتی بیش از ۵۰۰ سال دارد و در حال‌حاضر در خطر انقراض قرار گرفته است.به همین دلیل، مسئولان شهر تصمیم گرفته‌اند تا بازدید از کارگاه‌های تولید سفال را در آخر هر هفته‌ها آزاد کنند.

به گفته کسلر اگر استادان فعلی سفال‌گری در بورگل بازنشسته شوند، هیچ کس نمی‌تواند کار آن‌ها را ادامه دهد: «متاسفانه هیچ آموزشی وجود ندارد. فقط گه‌گاه چند جوان علاقه‌مند برای یادگیری این هنر به کارگاه‌ها سر می‌زنند. اما با برنامه فشرده هفتگی، آموزش به کارآموزان نیز دشوار است.» از نگاه او، کارآموزان برای خلق اثری دست‌ساز، باید تحت تعلیم قرار گیرند و این امر به زمان زیادی نیاز دارد.

آنته فرومل، استاد سفالگری که کارگاهی در بورگل دارد نیز با کسلر موافق است. او نه تنها سرامیک‌هایی به رنگ آبی و سفید تولید می‌کند، بلکه محصولات تزئینی دیگری نیز دارد. اگر روزی فرومل بازنشسته شود، هیچ‌کس نمی‌تواند کار او را ادامه دهد. حتی اگر او بخواهد کسی را تعلیم دهد، هزینه آموزش را نمی‌تواند تامین کند. فرومل در این باره می‌گوید:«ما باید هزینه آموزش را تأمین کنیم و جوانان مستعد را پرورش دهیم. در این صورت نگرانی‌ها نسبت به از بین‌رفتن آثار سفالی نیز از میان می‌رود.»

لینک گزارش:

https://www.mdr.de/kultur/ausstellungen/buergel-keramik-jena-102.html

فراخوان مرکز شرق مدرن برلین برای ارائه مقاله در زمینه اصالت تاریخی دموکراسی در جهان اسلام

منابع: hisdemab.hypotheses و  مرکز شرق مدرن برلین

مرکز شرق مدرن برلین قرار است؛ مجموعه مقالاتی را در ارتباط با پروژه تحقیقاتی  “اصالت تاریخی دموکراسی در جهان اسلام و کشورهای عربی” منتشر کند. این مجموعه که در قالب کتاب به چاپ خواهد رسید، زیر نظر نورا لافی، مورخ و مدیر پروژه تحقیقاتی “اصالت تاریخی دموکراسی در جهان اسلام و کشورهای عربی” تهیه می‌شود. از این رو، مرکز شرق مدرن برلین از تمام علاقمندان و پژوهشگران حوزه مطالعات اسلامی و خاورمیانه خواسته است که چکیده مقالات خود را تا نهم ژوئیه سال جاری برای این مرکز ارسال کنند. برگزیدگان باید در ماه مارس سال ۲۰۲۲ برای ارائه مقاله خود در یک کارگاه آموزشی در برلین حضور داشته باشند. هزینه رفت‌وآمد و اقامت در برلین به نویسندگان مقالات برگزیده اهدا خواهد شد.

پروژه تحقیقاتی  “اصالت تاریخی دموکراسی در جهان اسلام و کشورهای عربی” که در مرکز شرق مدرن برلین اجرا می‌شود، سعی دارد، شبکه‌ای تحقیقاتی در مراکز دانشگاهی آلمان ایجاد کند تا به بررسی اصالت تاریخی دموکراسی در کشورهای اسلامی بپردازد. حال این شبکه تحقیقاتی تصمیم گرفته است تا مجموعه مقالاتی را در ارتباط با پروژه منتشر کند و قرار است این مجموعه در قالب کتاب منتشر شود. هدف اصلی از تدوین و انتشار این کتاب، ارائه تفسیری به روز از پدیده‌های مذاکره، شورا، گفت‌وگو، اجماع، انتخاب، بیان ایده‌ها و نظرات در جهان عرب و کشورهای اسلامی از قرون وسطی تا دوران معاصر است. اما آنچه بیش از همه در این کتاب مورد بررسی قرار خواهد گرفت، تنوع جوامع محلی و راه‌حل‌های پیچیده حکمرانی است که در طول تاریخ توسعه یافته‌اند. از این رو، مسئولان مرکز شرق مدرن برلین از تمام علاقمندان و پژوهشگران حوزه مطالعات اسلامی و خاورمیانه خواسته‌اند که چکیده مقالات خود را تا نهم ژوئیه سال جاری برای این مرکز ارسال کنند. برگزیدگان باید در ماه مارس سال ۲۰۲۲ برای ارائه مقاله خود در یک کارگاه آموزشی در برلین حضور داشته باشند. هزینه رفت‌وآمد و اقامت در برلین به نویسندگان مقالات برگزیده اهدا خواهد شد.

مرکز شرق مدرن لایب نیتس، تنها موسسه تحقیقاتی در آلمان است که به صورت اختصاصی در حوزه‌های خاورمیانه، آفریقا، اوراسیا ، جنوب و جنوب شرقی آسیا فعالیت می‌کند و محور اصلی کار آن، تعامل جوامع اسلامی و روابط آن‌ها با کشورهای غیر اسلامی است.

لینک گزارش:

https://www.zmo.de/

بازدید رایگان از موزه‌های برلین

منبع: برلینر تسایتونگ

براساس تصمیم سنای برلین، از چهارم ژوئیه سال جاری، ورود به موزه‌های پاییتخت آلمان در اولین یکشنبه هر ماه رایگان خواهد بود. هدف از اجرای چنین طرحی این است که افراد با هر سطح درآمدی در برلین بتوانند از موزه‌های این شهر بازدید کنند.

از ماه ژوئیه، موزه‌های شهر برلین در اولین یکشنبه هر ماه، رایگاه خواهد بود. این طرح که سال‌ها به دلیل مخالفت بسیاری از نمایندگان سنای برلین مسکوت مانده بود، بالاخره در سنا تصویب شد. مخالفان این طرح معتقد بودند که فروش بلیط در موزه‌ها می‌تواند بخشی از هزینه نگهداری آن‌ها را تامین کند. این در حالی است که ورود رایگان افراد به موزه‌ها چنین شانسی را از مسئولان آن‌ها خواهد گرفت. با این وجود بسیاری از نمایندگان سنا برلین معتقد بودند که اگر موزه‌ها یکبار در ماه نیز رایگان باشند، گروه‌های بیشتری از شهروندان می‌توانند از آن‌‌ها بازدید کنند. آن‌ها مدعی بودند که بخشی از مردم شهر برلین به دلیل هزینه بالای بلیط موزه‌ها، از رفتن به آن‌ها خودداری می‌کنند. در واقع براساس آمارهای منتشرشده از سوی دولت فدرال، ۱۸ درصد از مردم پاییتخت آلمان توان خرید بلیط موزه‌ها را ندارند. به همین‌دلیل، نمایندگان سنا برلین بالاخره پس از سال‌ها بحث به توافق رسیدند که یک روز در ماه را برای بازدید رایگاه شهروندان از موزه‌ها در نظر بگیرند. در حال‌حاضر ۶۰ موزه برلین از جمله موزه آلات موسیقی، موزه فناوری و گالری ملی در این طرح شرکت کرده‌اند.

دولت ایالتی برلین با همکاری دولت فدرال، بودجه‌ای برای این موزه‌ها در نظر گرفته‌اند تا آن‌ها با مشکلات مالی مواجه نشوند. در مقابل، قرار است این ۶۰ موزه در روزهای یکشنبه اول هر ماه، با پیشنهادات متنوع فرهنگی خود، شهر برلین را هیجان‌زده و تورهای جذابی برای گروه‌های مختلف سنی برگزار کنند. همچنین برخی از کارشناسان حوزه فرهنگی پیشنهاد داده‌اند که در این روز، برنامه‌هایی نیز برای گروه‌هایی برگزار شود که به دلیل آشنا نبودن به زبان آلمانی به موزه‌ها مراجعه نمی‌کنند. علاوه بر این‌ها قرار است، شرایط مطلوبی نیز برای خانواده‌های ایجاد شود که کودکان و نوجوانان خود را برای بازدید به موزه‌ها می‌برند.

لینک گزارش:

https://www.berliner-zeitung.de/kultur-vergnuegen/kunst/berliner-museen-am-ersten-sonntag-im-monat-ist-der-eintritt-frei-li.163878

تازه های نشر در آلمان

غزلیات عاشقانه حافظ در آینه اشعار آلمانی

منبع: انتشارات کونیگهازن- نویمان

حافظ مشهورترین غزل سرای فارسی زبان است. او نه تنها از دیرباز، الهام بخش بسیاری از شاعران ایرانی بوده است، بلکه بسیاری از شاعران آلمانی نیز از اشعار او الهام گرفته‌اند. اشعار حافظ، بیش از ۳۰ بار به طور کامل یا به صورت اشعار برگزیده به زبان آلمانی ترجمه شده است و بسیاری از شاعران به‌نام آلمانی همانند گوته از اشعار عاشقانه او الهام گرفته‌اند.

حال، ناصر کنعانی در کتاب “غزلیات عاشقانه حافظ در آینه اشعار آلمانی”، سخنان بیش از ۱۰۰ شاعر آلمانی زبان درباره حافظ را از قرن نوزدهم تاکنون جمع‌آوری کرده است. برخی از این شاعران مترجم اشعار حافظ بوده‌اند و برخی دیگر، با الهام از اشعار او، شعرهای جدیدی سروده‌اند.

ISBN: 978-3-8260-7280-2
Erscheinungsjahr: 2021
Seitenanzahl: 634
Sprache: deutsch
Nasser Kanani

لینک کتاب:

https://www.verlag-koenigshausen-neumann.de/product_info.php/info/p9791_Hafis—-Liebeslyrik-im-Spiegel-der-deutschen-Dichtung-Hafis-und-die-deutschsprachigen—-Hafisianer—.html

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *