هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۸۱ – ۹ تیر ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

نژادپرستی، معضل بزرگ جامعه اروپا و آمریکا است

Foto: Hussain Abdullah, Shutterstock

منبع: اسلامیک

در ماه‌های اخیر، نژاپرستی و تبعیض به بحث داغ بسیاری از محافل آلمان تبدیل شده است. بسیاری مانند سعید رزک، روزنامه نگار شناخته‌شده‌ آلمانی معتقدند که نژادپرستی، معضل بزرگ جامعه اروپا و آمریکا است و باید برای مقابله با آن راهی پیدا کرد. رزک در روزنامه تاگس‌تسایتونگ و مجله میگاتسین در حوزه‌های مهاجرت، مسلمانان و نژادپرستی می نویسد. او فارغ التحصیل علوم سیاسی است و در حوزه شبکه‌های اجتماعی و وبلاگ‌نویسی نیز مطالعاتی دارد. رزک در سال‌های اخیر، کارگاه‌های وبلاگ‌نویسی زیادی را علیه نژادپرستی در سراسر آلمان برگزار کرده است. روزنامه اسلامیشه تسایتونگ، با این روزنامه‌نگار درباره قتل وحشیانه جورج فلوید، اعتراضات در آلمان و تبعیض علیه مسلمانان در این کشور، صحبت کرده است که در ادامه می‌خوانید:

  چندین هفته از قتل وحشیانه جورج فلوید می‌گذرد و هنوز بحث درباره این حادثه در جامعه آلمان ادامه دارد. به نظر شما چرا چنین اتفاقی در آلمان بحث‌برانگیز شده است؟

نژادپرستی یک مشکل حاد در جامعه اروپا و آمریکا است و تنها به مرگ جورج فلوید محدود نمی‌شود. نژادپرستی در گذشته وجود داشته و هنوز هم وجود دارد. در چند سال اخیر، شکایت‌های زیادی درباره نژادپرستی در آلمان ثبت شده است. مهاجران زیادی در بازار کار، هنگام جست‌وجوی مسکن، در سیستم آموزش‌و‌پرورش و … با نژادپرستی و تبعیض مواجه می‌شوند. بنابراین طبیعی است که موضوع نژادپرستی در جامعه آلمان بحث‌برانگیز شود. البته نمی‌توان میزان نژادپرستی در آلمان را با ایالات متحده مقایسه کرد. اما این بدان معنا نیست که ما این معضل را در کشورمان نادیده بگیریم.

یعنی میزان نژادپرستی در جامعه آمریکا بیشتر است؟

بله، پلیس آمریکا بارها علیه سیاه‌پوستان و مهاجران، رفتار خشونت‌آمیزی از خود نشان داده است. این حجم از نژادپرستی در میان نیروهای پلیس آلمان دیده نمی‌شود. البته نباید فراموش کنیم که نژادپرستی در جامعه آلمان نیز وجود دارد. در واقع تبعیض و نژادپرستی در سراسر جهان وجود دارد و باید با آن مقابله کرد. تنها میزان تبعیض در کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است.

مسلمانان از جمله گروه‌هایی هستند که در جامعه آلمان تحت تبعیض و خشونت قرار می‌گیرند. این تبعیض‌ها از حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ بیشتر شده است. شما در این باره چه نظری دارید؟

نژادپرستی علیه مسلمانان در جامعه آلمان، امری شایع است. آمار رسمی وزارت کشور فدرال نشان می‌دهد که ۹۵۰ حمله علیه مسلمانان در سال گذشته انجام شده است. این حملات شامل توهین، حملات فیزیکی و حمله به مساجد است. چنین جنایاتی هر روز در آلمان به وقوع می‌پیوندد و آمارها بسیار نگران‌کننده است. البته تا سال ۲۰۱۷ هیچ‌گونه آمار و گزارشی از این جنایات وجود نداشت. بنابراین ثبت این جنایات، می‌تواند قدم بزرگی در راه مقابله با نژادپرستی و تبعیض باشد. ما می‌توانیم با ثبت دقیق شکایات، راه‌های مقابله با نژادپرستی در جامعه آلمان را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین برای مقابله با چنین حملاتی باید در حوزه آموزش کار کنیم. آموزش اصولی می‌تواند پیش‌داوری‌ها را از میان بردارد. علاوه بر این، رسانه‌های آلمان نیز باید به شکل منصفانه‌ای به بحث‌ درباره اسلام بپردازند. بدین ترتیب، افکار عمومی آلمان می‌تواند درک درستی از اسلام و مسلمانان پیدا کند.

پس از حمله تروریستی در شهر کرایست چرچ نیوزیلند و حوادث مرگ‌بار هاله و هاناو، اعتراضات زیادی در سطح اروپا ایجاد شد، اما در این اعتراضات، هیچ مطالبه‌ای از سیاستمداران اروپایی صورت نگرفت. شما به عنوان روزنامه نگار و پژوهشگر علوم سیاسی  این موضوع را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

وقتی افکار عمومی نسبت به معضل نژاد‌پرستی آگاه شود، می‌تواند برای رفع تبعیض و نژادپرستی در جامعه، به سیاستمداران فشار وارد کند. بنابراین تا زمانی که شهروندان یک جامعه به آگاهی کافی نرسند، مطالبه‌ای نیز صورت نخواهد گرفت. البته در شرایط کنونی، برخی افراد شناخته شده تلاش می‌کنند تا خواسته‌های جمعی را برای رفع تبعیض بیان کنند. به طور مثال، آیمان مازیک ، رئیس شورای مرکزی مسلمانان بارها خواستار ایجاد کمیسیون مقابله با اسلام‌هراسی شده است. یا اعضای حزب سبزها در هفته‌های اخیر تلاش کرده‌اند تا واژه نژاد را از قانون اساسی آلمان حذف کنند. بنابراین پیشنهاداتی مطرح شده، اما همان‌طور که همه می‌دانیم کافی نیست.

در آمریکا بسیاری از مسلمانان سیاه‌پوست می‌گویند که توسط مسلمانان سفیدپوست نیز مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند. آیا چنین پدیده‌ای در آلمان نیز وجود دارد؟

چنین پدیده‌ای تنها در آمریکا اتفاق نمی‌افتد. من در آلمان نیز از مسلمانان سیاه‌پوست شنیده‌ام که از سوی سایر مسلمانان تحت آزار و اذیت قرار می‌گیرند. این در حالی است که اسلام، هرگونه نژادپرستی را محکوم می‌کند. براساس آموزه‌های اسلامی، همه مردم باید با نژادپرستی مقابله کنند. بنابراین مسلمانان فارغ از رنگ پوست و ملیت باید در کنار یکدیگر با هرگونه تبعیض و نژادپرستی در جامعه به مبارزه بپردازند.

در هفته‌های اخیر، رسانه‌های مهم آلمان بارها به موضوع نژادپرستی پرداختند. شما این امر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

پوشش رسانه‌ای قتل جورج فلوید در آلمان به خوبی صورت گرفت. این امر باعث شد که بحث‌های زیادی درباره نژادپرستی در جامعه آلمان نیز ایجاد شود و به رسانه‌های آلمانی برسد. این در حالی است که در گذشته، رسانه‌ها به موضوعات این چنینی اهمیت زیادی نمی‌دادند. من فکر می‌کنم که اگر تنوع رسانه‌ها بیشتر شود، به موضوعاتی مانند مهاجران، مسلمانان و نژادپرستی نیز بیشتر پرداخته خواهد شد. در حال حاضر تعداد روزنامه‌نگارانی که با پیشینه مهاجرت، در  رسانه‌های آلمان مشغول به کار هستند، بسیار کم است. این در حالی است که روزنامه‌نگاران و رسانه‌ها در هر کشوری می‌توانند تاثیر زیادی بر افکار عمومی داشته باشند.

لینک مصاحبه:

https://www.islamische-zeitung.de/rassismus-ist-ein-akutes-problem/

فعالیت‌های علمی و فرهنگی زیر سایه روابط سیاسی و اقتصادی آلمان در مصر

منبع: مرکز علوم قاهره، پردیس دانشگاه تکنیک برلین،دانشگاه آلمانی قاهره، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، گوته،گفت‌وگوهای اقلیمی قاهره، دفتر گردشگری مصر

کارشناسان امور بین‌الملل، بارها در رسانه‌های آلمان، مصر را به عنوان یکی از شرکای اقتصادی و سیاسی ژرمن‌ها در خاورمیانه معرفی کرده‌اند. این در حالی است که کمتر کسی از تبادلات علمی و فرهنگی میان آلمان و مصر در رسانه‌ها حرف می‌زند. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان گزارش داده است، در حال‌حاضر، ۳۰۰ هزار نفر در مصر، مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند. بیش از ۴ هزار دانش‌آموز مصری به مدارس آلمانی می‌روند و هزاران دانشجوی مصری در دانشگاه‌های آلمان ثبت‌نام کرده‌اند. علاوه بر این‌ها، موسسه باستان‌شناسی آلمان نیز پروژه‌های زیادی را در مصر اجرا می‌کند.

 مرکز علوم قاهره

یکی از مهم‌ترین اقدامات وزارت خارجه آلمان در مصر، تاسیس مرکز علوم قاهره است. این مرکز در سال ۲۰۱۲ به دستور گیدو وستروله، وزیر امور خارجه وقت آلمان راه‌اندازی شد.  هدف از راه‌اندازی این مرکز، حمایت از پژوهشگران مصری است که در حوزه‌های علوم طبیعی، زیست محیطی، اجتماعی و علوم انسانی فعالیت می‌کنند. از این‌رو، مرکز علوم قاهره، کنفرانس ها و کارگاه‌های آموزشی برگزار و از مؤسسات و شرکت‌های تحقیقاتی مصر حمایت می‌کند. در این راستا، بسیاری از موسسات پژوهشی و دانشگاهی آلمان مانند دانشگاه فنی برلین، دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه ماربورگ، بنیاد الکساندر فون هامبولت، انجمن فرانهوفر و دفتر مرکزی مدارس خارج از آلمان، با مرکز علوم قاهره همکاری می‌کنند.

https://www.humboldt-foundation.de/web/1492954.html

تاسیس دانشگاه آلمانی قاهره

از دیگر اقدامات مهم دولت فدرال، می‌توان به تاسیس دانشگاه آلمان در قاهره اشاره کرد. این دانشگاه در سال ۲۰۰۳، با حضور حسنی مبارک، رییس جمهور وقت مصر و گرهارد شرودر، صدراعظم وقت آلمان تاسیس شد. دانشگاه آلمانی قاهره، با همکاری و پشتیبانی دانشگاه‌های اشتوتگارت و اولم آلمان فعالیت می‌کند و اولین دانشگاه آلمانی در خارج از مرزهای این کشور به شمار می‌رود که در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا، دانشجو می‌پذیرد.آنطور که سایت دانشگاه آلمان در قاهره نشان می‌دهد: در حال حاضر، ۳۱ رشته در مقطع کارشناسی و ۴۰ رشته در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه آلمانی قاهره ارائه می‌شود. همچنین از سال ۲۰۰۷، مرکز تحقیقاتی بزرگی در کنار دانشگاه ایجاد شده که شرایط خوبی را برای پژوهشگران رشته‌های مختلف فراهم کرده است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید:

https://www.guc.edu.eg/en/about_guc/

فعالیت پردیس دانشگاه تکنیک برلین در مصر

پردیس دانشگاه تکنیک برلین از دیگر موسسات آموزشی آلمانی است که در مصر فعالیت می‌کند. در این پردیس دانشگاهی که با عنوان ال‌ گونا شناخته می‌شود، پنج برنامه کارشناسی ارشد ارائه می‌شود. دانشجویانی که در این پردیس به تحصیل می‌پردازند، بخشی از دوره‌های خود را باید در آلمان بگذرانند. آن‌ها همچنین در کنفرانس ها و کارگاه‌های آموزشی شرکت خواهند کرد و با پژوهشگران و دانشجویان سایر کشورها همکاری می‌کنند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های پردیس دانشگاه تکنیک برلین به دست آورید:

https://www.campus-elgouna.tu-berlin.de/home/

تبادل دانشجو و پژوهشگر

در حال‌حاضر، نزدیک به ۳ میلیون دانشجوی مصری در ۲۴ دانشگاه دولتی و ۲۳ دانشگاه خصوصی به تحصیل می‌پردازند. برخی از دانشگاه‌های دولتی مصر در بین ۵۰ دانشگاه بزرگ دنیا قرار دارند. دانشگاه الازهر، بزرگترین دانشگاه مصر به شمار می‌رود و بسیاری از جوانان مصری آرزوی تحصیل در این دانشگاه را دارند. با این وجود، کمبود تجهیزات و امکانات پژوهشی و آموزشی، دستمزدهای پایین اساتید دانشگاه‌ها و ساختار بوروکراتیک در بسیاری از دانشگاه‌های مصر، موجب شده که بسیاری از دانشجویان و اساتید این کشور برای ادامه تحصیل و پژوهش به اروپا و آمریکا مهاجرت کنند. براساس آمارهای منتشر شده، در سال ۲۰۱۶، بیش از ۳ هزار نفر از دانشجویان مصری برای تحصیل به آلمان مهاجرت کرده‌اند. این آمار در چند سال گذشته، تقریبا دو برابر شده است. در این میان، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نقش مهمی ایفا می‌کند. این موسسه، سال‌ها است که به دانشجویان مصری که تمایل دارند در آلمان درس بخوانند، کمک‌هزینه‌های تحصیلی و پژوهشی اهدا می‌کند. همچنین دانشجویان آلمانی که قصد دارند در کشور مصر ادامه تحصیل دهند، نیز امکان استفاده از کمک‌هزینه‌های این موسسه را دارند. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان همچنین حامی محققان هر دو کشور است و به گسترش ارتباط میان موسسات آموزشی و پژوهشی آلمان و مصر کمک می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/afrika/aegypten/

آموزش زبان و ارزش‌های آلمانی

یکی از اهداف مهم دولت فدرال، ترویج زبان و فرهنگ آلمانی در سراسر جهان است. از این رو، مسئولان وزارت خارجه آلمان، تلاش می‌کنند تا مدارس آلمانی و موسسات گوته را در کشورهای مختلف گسترش دهند.

در حال‌حاضر، ۴۵۰۰ دانش‌آموز در مدارس آلمانی مصر، مشغول به تحصیل هستند. مدرسه انجیلی آلمان و مدارس بورومرینن در قاهره و اسکندریه قدمتی صد ساله دارند و از قدیمی‌ترین مدارس بین‌المللی مصر به شمار می‌آیند. همچنین چهار مدرسه آلمانی دیگر نیز از سال ۱۹۹۸ در مصر تاسیس شده‌اند. در این مدارس، دروس به زبان آلمانی تدریس می‌شود. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری را درباره مدارس مختلف آلمانی در مصر به علاقمندان ارائه دهد:

https://kairo.diplo.de/eg-de/themen/kultur/-/2232894?openAccordionId=item-2245292-2-panel

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، دولت آلمان تلاش می‌کند تا موسسات آموزش زبان آلمانی را در سراسر جهان گسترش دهد. در این راستا، دو موسسه گوته در شهرهای قاهره و اسکندریه مصر تاسیس شده‌اند. موسسه گوته در این شهرها، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مراکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. موسسات گوته در قاهره و اسکندریه با داشتن کتابخانه‌ و سالن‌های مخصوص کتابخوانی، محبوبیت زیادی میان دانش‌آموزان و دانشجویان پیدا کرده‌‌اند. همچنین این موسسه برنامه‌های فرهنگی و هنری بسیاری در دو شهر قاهره و اسکندریه برگزار می‌کند. سایت‌ زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.goethe.de/ins/eg/de/spr/kur/gia.html

گفت‌وگوهای اقلیمی قاهره

کارشناسان محیط‌زیست “گفت‌وگوهای اقلیمی قاهره” را از اقدامات مهم دولت‌های آلمان و مصر در راستای حفاظت از محیط‌زیست می‌دانند. “گفت‌وگوهای اقلیمی قاهره”  مجموعه رویدادهایی است که با هدف افزایش آگاهی و تقویت همکاری میان سیاست‌گذاران، استادان و پژوهشگران و جامعه مدنی در حوزه انرژی و محیط‌زیست برگزار می‌شود. این رویدادها در ارتباط با تغییرات آب‌وهوایی، حمل‌ونقل پایدار، مسئولیت اجتماعی در قبال محیط‌زیست و … است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری به علاقمندان ارائه دهد:

http://www.cairoclimatetalks.net/

دفتر گردشگری مصر

دفتر گردشگری مصر در فرانکفورت با همکاری دولت‌های مصر و آلمان شکل گرفته است.هدف از تاسیس این دفتر، آشنایی شهروندان آلمان با شهرهای مختلف مصر، آثار باستانی و گردشگری این کشور و طبیعت زیبای آن است. در وب‌سایت دفتر گردشگری مصر، اطلاعات مفیدی درباره فعالیت‌های هنری و فرهنگی، گردش در طبیعت، گشت‌وگذارهای خانوادگی و ورزش‌های هیجان‌انگیز در مصر وجود دارد. برای آشنایی با فعالیت‌های دفتر گردشگری مصر، می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

http://egypt.travel/en/regions/nile-valley/cairo

موسسه باستان‌شناسی آلمان در قاهره

آلمانی‌ها در سال ۱۹۰۷، مؤسسه مطالعات مصر باستان را در قاهره تاسیس کردند. ۲۲ سال بعد، این موسسه به بخشی از مؤسسه باستان‌شناسی آلمان تبدیل شد. در حال‌حاضر، پژوهشگران این موسسه، دوره‌های تاریخی مصر را از دوران پیش از تاریخ تا دوران مدرن بررسی می‌کنند. این موسسه همچنین در  مرمت برخی از آثار باستانی مصر مشارکت دارد. علاوه بر این‌ها، کتابخانه موسسه باستان‌شناسی آلمان در قاهره با ۴۰ هزار جلد کتاب در حوزه مطالعات فرهنگی، به یکی از محبوب‌ترین کتاب‌خانه‌های مصر بدل شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره فعالیت‌های موسسه باستان‌شناسی آلمان به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.dainst.org/standort/-/organization-display/ZI9STUj61zKB/14452?p_r_p_1690909578_redirectURL=%2Fde%2Fsuchen%3Fp_p_id%3D3%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dmaximized%26p_p_mode%3Dview%26_3_struts_action%3D%252Fsearch%252Fsearch%26_3_redirect%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.dainst.org%252Fde%252Fdepartment%252Fkairo%253Fft%253D33%26_3_keywords%3DAbteilung%2BKairo%26_3_assetCategoryTitles%3D%26_3_entryClassName%3D

فعالیت سه بنیاد مهم آلمانی در مصر

علاوه بر موسسات آموزشی، برخی از بنیادها و انجمن‌های سیاسی و اجتماعی آلمان نیز در کشور مصر فعالیت می‌کنند. بنیاد هانس زایدل، از جمله موسسات مهم آلمانی است که فعالیت زیادی در مصر دارد. این موسسه از سال ۱۹۷۸ فعالیت‌های خود را در قاهره آغاز کرده است.  هدف از تاسیس موسسه هانس زایدل، افزایش مشارکت جوانان، زنان و معلولان، تقویت جامعه مدنی و همچنین توسعه پایدار در مصر است. برای آشنایی با فعالیت‌های این موسسه می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://egypt.hss.de/our-work-in-egypt

بنیاد فردریش ابرت نیز از دیگر سازمان‌های معروف آلمان است که در کشور مصر شعبه دارد. این بنیاد، ۴۰ سال پیش با هدف ترویج دموکراسی، عدالت اجتماعی و همچنین حمایت از توسعه اجتماعی، حقوق بشر و برابری جنسیتی در مصر فعالیت خود را آغاز کرد. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این سازمان به دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.fes-egypt.org/about-us/fes-in-egypt/

از دیگر سازمان‌های آلمانی که در مصر فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد فردریش نویمان اشاره کرد. این بنیاد در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا فعالیت دارد. از جمله فعالیت‌های بنیاد فردریش نویمان در این کشورها، می‌توان به آموزش روزنامه‌نگاران، حمایت از حقوق بشر، دموکراسی، حاکمیت قانون، فرصت‌های برابر در حوزه آموزش و  کارآفرینی اشاره کرد. سایت زیر اطلاعات بیشتری در این باره در اختیار علاقمندان می‌گذارد:

https://www.freiheit.org/buero/naher-osten-und-nordafrika

بیش از ۱۵ میلیون نفر در سراسر جهان مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند

Foto: Goethe-Institut/GettyImages

منبع:موسسه گوته

تحقیقات جدید بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان نشان می‌دهد که در حال حاضر، ۱۵.۴ میلیون نفر در سراسر جهان مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند. براساس این پژوهش، شمار علاقمندان به زبان آلمانی در کشورهای آسیایی و آفریقایی در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است.

وزارت امور خارجه فدرال هر پنج سال یکبار با همکاری موسسه گوته، شبکه دویچه وله، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان و دفتر مرکزی مدارس خارج از کشور، تحقیقاتی درباره زبان‌آموزان آلمانی در سراسر جهان انجام می‌دهد. براساس تحقیقات این بخش که در سال ۲۰۲۰ انجام شده،  بیش از ۱۵ میلیون نفر در سراسر جهان مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند. نتایج این تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که در حال‌حاضر، ۱۰۶ هزار مدرسه در سراسر جهان، درس زبان آلمانی ارائه می‌دهند. این در حالی است که در سال ۲۰۱۵،  ۹۵ هزار مدرسه در سراسر جهان، به آموزش زبان آلمانی مشغول بودند. در این میان، ابتکار “مدارس؛ شرکای آینده” نقش پررنگی در ترویج زبان آلمانی دارد. این ابتکار، در حال‌حاضر در ۱۰۰ کشور دوره زبان آلمانی برگزار می‌کند و ۶۰۰ هزار دانش‌آموز از سراسر جهان، در دوره‌های آن شرکت می‌کنند. این ابتکار، تصویری مدرن از آلمان را به دانش‌آموزان نشان می‌دهد و زبان و فرهنگ آلمانی را به‌ آن‌ها می‌آموزد. دانش‌آموزانی که تحت این سیستم درس می‌خوانند، می‌توانند در بهترین دانشگاه‌های آلمان ادامه تحصیل دهند و حتی جذب بازار کار این کشور شوند. از سوی دیگر، در حال‌حاضر بیش از ۳۰۰ هزار نفر در موسسات گوته در سراسر جهان، تحت آموزش زبان آلمانی قرار دارند. شمار زبان‌آموزان این موسسه در مقایسه با سال ۲۰۱۵، ۷۳ هزار نفر افزایش یافته است.  از سوی دیگر، براساس تحقیقات وزارت‌خارجه، هم اکنون ۱.۲۷ میلیون دانشجو در دانشگاه‌های سراسر جهان، مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند. همچنین در یکسال گذشته، ۲۰ هزار نفر، مدرک زبان آلمانی و مدرک تحصیلی مدارس آلمانی را کسب کرده‌اند که ۴۵ درصد از این افراد برای تحصیل در آلمان، اقدام کرده‌اند. به‌نظر می‌رسد که برنامه آموزشی “پل تحصیلی” انجمن گوته و موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، دسترسی زبان‌آموزان به تحصیل در دانشگاه‌های آلمان را آسان‌تر کرده است.

همچنین بخش دیگری از نتایج تحقیقات وزارت خارجه آلمان که بر روی سایت گوته منتشر شده است، نشان می‌دهد که زبان آلمانی، هنوز هم در میان زبان‌آموزان اروپایی محبوب است و بیش از ۱۱ میلیون نفر در سراسر اروپا مشغول یادگیری زبان آلمانی هستند. براساس این تحقیقات، شمار علاقمندان به یادگیری زبان آلمانی در چند سال اخیر در کشورهای دانمارک، هلند، جمهوری چک، فرانسه و روسیه افزایش یافته، این در حالی است که در برخی کشورها مانند مجارستان و انگلستان، شمار زبان‌آموزان کاهش داشته است. همچنین این تحقیقات نشان می‌دهد که شمار زبان‌آموزان آلمانی در کشورهای آسیایی و آفریقایی، در سال‌های اخیر رشد زیادی داشته است. در آفریقا این آمار ۵۰ درصد رشد داشته و به‌ویژه، شمار زبان‌آموزان در کشورهای مصر، ساحل عاج و الجزایر افزایش یافته است. همچنین در سال‌های اخیر، موسسات گوته و مدارس آلمانی‌زبان در کشورهای آسیایی به ویژه چین نیز با استقبال قابل توجه علامندان به زیان آلمانی مواجه شده‌اند. این در حالی است که در آمریکا، شمار زبان‌آموزان ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین امسال برای اولین‌بار، بخش وزارت خارجه آلمان به تحقیقات در حوزه آموزش دیجیتال نیز پرداخته است. نتایج این بخش از تحقیقات نشان می‌دهد که فرصت‌های یادگیری آنلاین اهمیت زیادی پیدا کرده است. براساس آمارهای منتشر شده در حالی که در سال گذشته، ۳۲۶ هزار نفر از دوره‌های آنلاین موسسه گوته استفاده کرده بودند، امسال بیش از ۱.۲ میلیون نفر در این برنامه‌ها ثبت‌نام کرده‌اند. همچنین امسال ۴.۲ میلیون نفر از دوره‌های آنلاین آموزش زبان آلمانی دویچه‌وله بازدید کرده‌اند. این‌ها در حالی است که بر اساس قانون جدید فدرال، کارگران ماهر نیز برای مهاجرت به کشور آلمان، موظفند تا زبان آلمانی را بیاموزند و این امر موجب شده تا یادگیری زبان آلمانی به دغدغه بسیاری در سراسر جهان بدل شود. از این رو، بسیاری از کارشناسان معتقدند که شمار زبان‌آموزان در سال‌های آینده افزایش خواهد داشت.

لینک:

https://www.goethe.de/de/spr/eng/dlz.html

جذابیت‌های دریاها را در موزه دریای آلمان تجربه کنید

منبع:موزه دریایی آلمان

یکی از معروف‌ترین موزه‌های آلمان، موزه دریایی شهر اشترالزوند است. جایی که عجیب‌ترین گونه‌های گیاهی و جانوری دریاهای جهان را در خود جای داده است. 

۷۰ سال پیش، مدرسه کوچکی در شهر اشترالزوند به موزه تاریخ طبیعی آلمان بدل شد. در آن زمان، موزه مکانی برای نمایش تعداد محدودی از خزندگان، دوزیستان و حیواناتی از دریای بالتیک بود. ۶ سال بعد از آن، ساختمان موزه گسترش یافت و به تدریج گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی دریاهای سراسر جهان به موزه راه یافتند.  بدیین ترتیب، موزه تاریخ طبیعی اشترالزوند به موزه دریایی آلمان تغییر اسم داد.

در سال‌های اخیر، نمایشگاه دائمی “اقیانوس‌شناسی و زیست‌شناسی دریایی” در طبقه همکف این موزه احداث شده است. در این بخش، مدل‌های مختلفی از کشتی‌ها، قایق‌های غواصی و فسیل جانوران و گیاهان دریایی دیده می‌شود. بخش دیگری از نمایشگاه دائمی به تاریخ ماهی‌گیری اختصاص یافته است. همچنین در این موزه، نمایشگاهی در ارتباط با صنعت ماهی‌گیری آلمان شرقی وجود دارد. قسمت دیگری از ساختمان موزه نیز به نمایشگاه “انسان و دریا” و “ دریای بالتیک” اختصاص یافته است.

همچنین در موزه دریایی آلمان، چهار آکواریوم مدیترانه‌ای، گرمسیری، لاک‌پشت‌ها و کوسه‌ها وجود دارد که در نوع خود بی‌نظیر است. علاوه بر این‌ها، بسیاری معتقدند که موزه دریایی آلمان، یک مرکز بین‌المللی برای تحقیقات و شناخت دریاها به‌شمار می‌رود. پژوهشگران در این موزه، تحقیقات گسترده‌ای را در حوزه حفظ و نگهداری دریاها، پستانداران دریایی، پرندگان و خزندگان دریایی، انواع ماهی‌ها، مرجان‌ها و گیاهان دریایی و همچنین فسیل‌ها انجام می‌دهند. نتایج این تحقیقات در مجله تخصصی موزه دریایی آلمان منتشر می‌شود. علاوه بر آن، سایت موزه، اطلاعات مفیدی را درباره گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی دریاها در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. در کنار این‌ها، موزه دریایی آلمان، کتابخانه‌ای با ۳۰ هزار کتاب دارد. در این کتابخانه، کتاب‌های مرجع در حوزه زیست‌شناسی و تاریخ دریاها و همچنین مجلات تخصصی در اختیار علاقمندان و پژوهشگران قرار می‌گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.meeresmuseum.de/

برگزاری هفته مقابله با نژادپرستی علیه مسلمانان در آلمان

منبع: اسلام

شورای مرکزی مسلمانان آلمان، ۲۴ ژوئن تا اول ژوئیه سال جاری را به عنوان هفته مقابله با نژادپرستی علیه مسلمانان نامگذاری کرده است. در این هفته مسلمانان تلاش می‌کنند تا از راه‌های مختلف، افکار عمومی آلمان را از وجود تبعیض و نژادپرستی در این کشور آگاه کنند.

 قتل مروه شربینی، قتل‌های سریالی سازمان “زیرزمینی ناسیونال سوسیالیست”، حملات به مساجد در ۱۰ ایالت آلمان و ترور مهاجران هاناو، تنها بخشی از خشونت گروه‌های راست‌گرا علیه مسلمانان آلمان است. از این رو، شورای مرکزی مسلمانان آلمان تصمیم گرفته تا در فاصله روزهای ۲۴ ژوئن تا اول ژوئیه سال جاری، افکار عمومی آلمان را از نژادپرستی موجود در جامعه آگاه کند. این در حالی است که در سال‌های اخیر، اول ژوئیه به عنوان روز مبارزه با نژاد پرستی علیه مسلمانان نامگذاری شده است. یازده سال پیش در چنین روزی، مروه شربینی، زن مسلمان مصری‌الاصل در جریان دادگاهی در درسدن آلمان کشته شد، اما این مسئله توجه افراد زیادی را به خود جلب نکرد. از این رو، مسلمانان آلمان تصمیم گرفتند که روز اول ژوئیه را به عنوان روز مبارزه با نژادپرستی نامگذاری کنند. تا مردم این کشور با عواقب تبعیض و نژادپرستی آشنا شوند. با این وجود، در ۱۰ سال گذشته، حملات فیزیکی و لفظی به مسلمانان افزایش یافته است، حال، شورای مرکزی مسلمانان تصمیم گرفته تا با برگزاری هفته مقابله با نژادپرستی علیه مسلمانان، افکار عمومی آلمان را بیش از گذشته با تبعیض و نژادپرستی در این کشور آشنا کند.  آنطور که سایت اسلام گزارش داده است، حتی امسال، روز اول ژوئیه نیز به شکلی ویژه برگزار خواهد شد. اعضای شورای مرکزی مسلمانان قرار است با شعار “ اینجا جایی برای نفرت‌پراکنی نیست” روز مبارزه با نژادپرستی را برگزار ‌کنند. بدالصمد ال ایزدی، دبیرکل شورای مرکزی مسلمانان در این باره گفت:«ما هر روز شاهد حملات فیزیکی و لفظی به مسلمانان هستیم. مساجد مورد حمله واقع می‌شوند و برخی مراسم مذهبی به دلیل تهدیدات به حالت تعلیق درمی‌آیند. متأسفانه، زندگی مسلمانان در آلمان بطور اساسی با مشکل مواجه شده است. ما مدت‌ها است که خواستار تشکیل کمیسیون مقابله با نژادپرستی علیه مسلمانان هستیم. علی‌رغم حملات گسترده بهمساجد، ترور مهاجران هاناو و قتل‌های سریالی سازمان “زیرزمینی ناسیونال سوسیالیست” هنوز این خواسته برآورده نشده است. از این رو فکر کردیم که با برگزاری هفته مبارزه با نژادپرستی علیه مسلمانان، افکار عمومی و سیاستمداران آلمان را از تبعیض و نژادپرستی در این کشور آگاه کنیم. همچنین برای روز مبارزه با نژادپرستی برنامه‌های ویژه‌ای داریم.»

لینک خبر:

http://islam.de/32333

تازه های نشر در آلمان

اسلام‌هراسی شبکه‌ای

گروه‌ها و جنبش‌های راست‌گرا در اروپا تلاش می‌کنند تا با استفاده از تئوری اسلامی‌شدن اروپا، طرفداران خود را علیه مسلمانان بسیج کنند. الیور وکرلیز، محقق حوزه ادیان در کتاب جدید خود با عنوان “ اسلام‌هراسی شبکه‌ای”، جنبش‌های ضد اسلامی ترنس آتلانتیک را مورد بررسی قرار داده است. به اعتقاد او، گروه‌های مخالف اسلام در اروپا تلاش می‌کنند از طریق تاسیس سازمان، برگزاری رویدادهای مختلف و استفاده از رسانه‌ها، شبکه‌ای بزرگ علیه اسلام و مسلمانان به راه‌ اندازند و ترس از اسلام را در کل اروپا رواج دهند.

Taschenbuch: 432 Seiten
Verlag: transcript Verlag; Auflage: 1 (31. Oktober 2019)
Sprache: Deutsch
ISBN-13: 978-3837649734
Oliver Wäckerlig

لینک کتاب:

https://www.transcript-verlag.de/978-3-8376-4973-4/vernetzte-islamfeindlichkeit/

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *