هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۷۳ – ۱۵ اردیبهشت ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

نگاهی به فعالیت‌های فرهنگی و آموزشی دولت آلمان در عراق

منبع: بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، موسسه گوته، موسسه باستان‌شناسی آلمان، نشریه تسایت

“اسلام آلمانی”، “فرهنگ و ارزش‌های آلمانی”، “ادغام و همگرایی” و … این‌ها عبارت‌هایی است که در سال‌های اخیر، بارها از سوی سیاستمداران و رسانه‌های آلمانی مطرح شده‌اند. عبارت‌هایی که نشان می‌دهند، اکثر سیاستمداران آلمانی برخلاف آنچه ادعا می‌کنند، چندان به تنوع و تکثر در جامعه خود اهمیت نمی‌دهند. آن‌ها از افزایش شمار مهاجران در آلمان نگرانند و می‌ترسند که ارزش‌های جامعه مهاجران جایگزین ارزش‌های آلمانی شود. به‌همین دلیل تلاش می‌کنند تا از طریق سرمایه‌گذاری در بخش فرهنگی، آموزشی و تحقیقاتی در خارج از مرزهای خود، شهروندان کشورهای دیگر را پیش از مهاجرت به آلمان با ارزش‌ها و فرهنگ این کشور آشنا کنند. در این میان، به نظر می‌رسد که دولتمردان آلمانی به خصوص به کشورهای خاورمیانه که پناهجویان و مهاجران بیشتری در آلمان دارند، توجه ویژه‌ای نشان می‌دهند. در این گزارش، نگاهی انداخته‌ایم به فعالیت‌های فرهنگی دولت آلمان در عراق که در ادامه می‌خوانید:

 گزارش جدید اداره فدرال آلمان نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۰، عراقی‌ها پس از شهروندان سوریه، بیشترین درخواست پناهندگی را به آلمان داده‌اند. این در حالی است که تا دهه ۸۰ میلادی، اکثر عراقی‌های مقیم آلمان، دانشجویانی بودند که برای ادامه تحصیل به آلمان سفر می‌کردند. اما به یکباره اوضاع تغییر کرد. با روی کار آمدن صدام حسین در سال ۱۹۷۹ و جنگ‌های خلیج‌فارس، تعداد زیادی از شهروندان عراق به کشور آلمان پناهنده شدند. براساس آمارهایی که از سوی نشریه تسایت منتشر شده است، در فاصله سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۳، بیش از ۹۵ هزار نفر از اتباع عراق در آلمان درخواست پناهندگی داده‌اند. اما این تنها دوره‌ای نیست که عراقی‌ها به آلمان مهاجرت کرده‌اند. در سال ۲۰۱۵ نیز شمار زیادی از عراقی‌ها در آلمان، درخواست پناهندگی داده‌اند. حتی تعدادی از آن‌ها در دو سال گذشته به آلمان مهاجرت کرده‌اند. آنطور که آمارها نشان می‌دهند، اکثر عراقی‌ها در این سال‌ها در ایالت‌های بزرگی مانند نوردراین-وستفالن، بایرن، بادن-وورتمبرگ، نیدرزاکسن و مونیخ ساکن شده‌اند. بیشتر آن‌ها به زبان عربی صحبت می‌کنند و اکثرا مسلمان هستند. مجموع این اتفاقات، سیاستمداران آلمانی را بر آن داشته تا دوره‌های آموزشی و فرهنگی زیادی را برای شهروندان عراق در نظر بگیرند. هدف سیاستمداران آلمانی این است که شهروندان عراق را پیش از مهاجرت با فرهنگ و ارزش‌های آلمانی آشنا کنند. آن‌ها همچنین تلاش کرده‌اند تا پروژه‌هایی را برای ارتباط بیشتر با جوانان عراقی طراحی کنند.

موسسه تبادلات آکادمیک آلمان

یکی از مهم‌ترین اقدامات آموزشی دولت فدرال، تاسیس موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در عراق است. این موسسه در اربیل عراق تاسیس شده است و هر سال، کمک‌هزینه‌های زیادی به دانشجویان عراقی که مایل به ادامه تحصیل در عراق هستند، اهدا می‌کند. در سایت موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در اربیل، اطلاعات زیادی درباره آلمان، زندگی در این کشور، دانشگاه‌ها، موسسات تحقیقاتی و بورس‌های تحصیلی وجود دارد. همچنین در بخش دیگری از سایت، اطلاعات مفیدی درباره تبادل دانشجو با عراق و فرصت‌های تحصیلی و تحقیقاتی در این کشور دیده می‌شود. این در حالی است که در سال‌های اخیر به دلیل ناامنی موجود در عراق، هیچ کمک‌هزینه‌ای برای دانشجویان آلمانی که به ادامه تحصیل در عراق تمایل دارند، در نظر گرفته نشده است. سایت زیر مربوط به موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در اربیل عراق است:

https://www.daad-iraq.org/de/

موسسه گوته

از دیگر اقدامات مهم دولت آلمان در حوزه آموزشی و فرهنگ می‌توان به توسعه آموزش زبان آلمانی در کشورهای مختلف اشاره کرد. دولتمردان آلمانی معتقدند که ارتقاء زبان، باعث تقویت گفت‌وگو، تبادل و همکاری میان مردم کشورها و فرهنگ‌های مختلف می‌شود. در حال‌حاضر موسسه گوته در بیش از ۹۰ کشور جهان، شعبه دارد و برنامه‌های آموزشی زیادی برای زبان‌آموزان و معلمان زبان آلمانی برگزار می‌کند. آنطور که بر روی سایت موسسه گوته آمده است؛ این موسسه به دلیل ناامنی موجود در بغداد، هنوز تصمیمی برای افتتاح این موسسه در پاییتخت عراق ندارد. با این وجود، چند سالی است که موسسه گوته در اربیل تاسیس شده است. این موسسه علاوه بر آموزش زبان آلمانی، برنامه‌های فرهنگی متعددی در اربیل برگزار می‌کند و دوره‌هایی برای آموزش روزنامه‌نگاران عراقی نیز دارد. لینک زیر متعلق به سایت گوته در  اربیل است:

https://www.goethe.de/ins/iq/de/ueb.html

مدارس آلمانی

از دیگر فعالیت‌های فرهنگی آلمان در خارج از مرزهای این کشور می‌توان به گسترش فعالیت مدارس آلمانی در جهان اشاره کرد. این مدارس،‌ مکانی برای گفت‌وگوهای بینافرهنگی هستند. هزینه‌های این مدارس از وجوه دریافتی بابت ثبت‌نام و کمک‌های مالی (که به طور متوسط ۷۰ درصد بودجه این نوع مدارس را پوشش می‌دهد) تامین می‌شود. در حال حاضر مدارس آلمانی در ۷۲ کشور فعالیت دارند و براساس آمارها، حدود ۸۰ هزار دانش‌آموز در سراسر جهان در این مدارس مشغول به تحصیل هستند. در عراق نیز مدرسه آلمانی در اربیل تاسیس شده است. این مدرسه از مهدکودک تا دوره متوسطه را پوشش می‌دهد. همچنین در این مدرسه، دوره‌های آموزشی در حوزه موسیقی و ورزش وجود دارد. علاوه بر این، مدرسه آلمانی اربیل، کلاس‌های دیپلم زبان آلمانی را نیز برگزار می‌کند. سایت زیر متعلق به مدرسه آلمانی اربیل است:

https://www.dserbil.net/

موسسه باستان‌شناسی آلمان در بغداد

از دیگر فعالیت‌های فرهنگی که دولت آلمان در عراق انجام داده است، می‌توان به تاسیس موسسه باستان‌شناسی در بغداد اشاره کرد. این موسسه زیرنظر بخش شرقی موسسه باستان‌شناسی آلمان کار می‌کند. موسسه باستان‌شناسی آلمان یکی از مهم‌ترین موسسات تحقیقاتی جهان در حوزه باستان‌شناسی است. مسئولان بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان در سال ۱۹۵۵، شعبه‌ای از این موسسه را در شهر بغداد تاسیس کردند. اعضای موسسه باستان‌شناسی آلمان پروژه‌های زیادی را در شهرهای مختلف عراق اجرا و دوره‌های متعددی برای تربیت باستان‌شناسان در عراق برگزار کرده‌اند. از جمله پروژه‌های مهمی که توسط این موسسه اجرا شده است، می‌توان به حفاری در شهر باستانی اروک اشاره کرد. لینک زیر، اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه‌باستان‌شناسی آلمان در بغداد ارائه می‌دهد:

https://www.dainst.org/standort/-/organization-display/ZI9STUj61zKB/18181?p_r_p_1690909578_redirectURL=http%253A%252F%252Fwww.dainst.org%252Fstruktur

کمک به حفظ میراث فرهنگی عراق

یکی از مهم‌ترین اقدامات فرهنگی وزارت خارجه آلمان، کمک به حفظ میراث فرهنگی سایر کشورها است. جمهوری فدرال آلمان از سال ۱۹۸۱ در راستای برنامه‌های فرهنگی خود، برنامه حفاظت از میراث فرهنگی را در سراسر جهان آغاز کرد. هدف از اجرای این پروژه، حفاظت از میراث فرهنگی در سراسر جهان است. این برنامه در حال حاضر به ابزاری موثر برای پیشبرد سیاست فرهنگی و آموزشی آلمان در خارج از این کشور تبدیل شده است. از جمله اقداماتی که در این بخش انجام می‌شود، می‌توان به بازسازی و حفاظت از ساختمان‌ها یا اشیاء تاریخی، کمک به مرمت و نگهداری سایت‌های میراث جهانی، جمع‌آوری و مستند‌سازی سنت‌های شفاهی در حوزه‌های موسیقی و ادبیات، حفاظت و دیجیتال‌سازی اسناد مربوط به مجموعه‌های تاریخی، مستند‌سازی اطلاعات مربوط به میراث فرهنگی در معرض خطر، آموزش کارشناسان موزه و محققان حوزه‌های میراث فرهنگی، برگزاری نمایشگاه‌ها و کنفرانس‌ها و همچنین تامین تجهیزات اشاره کرد.

بنابراین عجیب نیست که بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان در سال‌های اخیر، برای بازسازی آثار باستانی تخریب شده توسط داعش با دولت عراق و یونسکو همکاری می‌کند. همان طور که همه می‌دانند، داعش، آثار باستانی مهم در شهرهای نمرود، الحضر، و موصل را ویران کرد. پس از آن، هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در سفری که به عراق داشت، به مسئولان این کشور قول داد که دولت فدرال در بازسازی آثار باستانی به عراقی‌ها کمک کند. یکی از پروژه‌هایی که در حال‌حاضر با کمک دولت فدرال انجام می‌شود، بازسازی مسجدی در شهر موصل است. این مسجد که در قرن نوزدهم میلادی ساخته شده است، یکی از برجسته‌ترین آثار تاریخی شهر موصل به شمار می‌رود. بخش‌هایی از این مسجد در زمان حضور داعش در عراق ویران شده است و از سال ۲۰۱۹ با حمایت بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان در حال بازسازی است. وزارت خارجه آلمان قرار است این پروژه را تا سال ۲۰۲۱ انجام دهد و برای آن ۴۵۰ هزار یورو درنظر گرفته است. از طریق لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره این پروژه به دست آورید:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/themen/kulturdialog/09-kulturerhalt/aghawat-moschee-mossul/2210450

پروژه ساعت صفر

یکی دیگر از اقدامات وزارت خارجه آلمان، حمایت از پروژه “ساعت صفر”  است. محور این پروژه، آموزش بیشتر معماران، باستان‌شناسان، محققان و پژوهشگران بناهای تاریخی، برنامه‌ریزان شهری و همچنین صنعتگران کشورهای همسایه سوریه است. در واقع نیروهای محلی سوریه که در حوزه حفظ آثار تاریخی این کشور فعالیت می‌کنند، می‌توانند در دوره‌های آموزشی در عراق، ترکیه، لبنان و اردون شرکت کنند. بدین ترتیب، با برگزاری دوره‌های آموزشی در کشورهایی مانند عراق و اعطای کمک‌های مالی، شبکه‌ای از کارشناسان و پژوهشگران حوزه حفظ بناهای تاریخی در سوریه ایجاد می‌شود. وزارت امور خارجه فدرال در فاصله سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸، مجموعاً ۸.۱ میلیون یورو به این پروژه اختصاص داد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره این پروژه در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/themen/kulturdialog/09-kulturerhalt/-/2101978

تاثیر پوشش زنان مسلمان و یهودی بر بازار پوشاک آلمان و اروپا

منبع: سایت مگزین

چند سالی است که روسری‌های رنگی و لباس‌های پوشیده به اجناس اصلی فروشگاه‌های بزرگ پوشاک در آلمان و اروپا بدل شده‌اند. حضور هزاران زن مسلمان و یهودی در آلمان و دیگر کشورهای اروپایی باعث شده تا تولیدکنندگان معروف لباس، بخشی از پوشاک خود را براساس سلیقه آن‌ها طراحی کنند. براساس گزارش نشریه مگزین، این لباس‌ها نه تنها بازار آلمان و اروپا، بلکه سایر کشورهای جهان را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است. براساس آمارهای موجود، این لباس‌ها هر سال، میلیاردها یورو در سراسر جهان فروخته می‌شوند.

طبیعی است که با وجود صدها هزار زن مسلمان در آلمان، روسری‌ها و لباس‌های پوشیده در این کشور تنوع زیادی داشته باشد. اما زنان مسلمان تنها خریداران روسری‌‌ها و لباس‌های پوشیده و بلند نیستند، بخش زیادی از زنان یهودی ارتدوکس نیز لباس‌های پوشیده را انتخاب می‌کنند. آن‌ها براساس باورهای مذهبی‌شان، موظفند در تمام طول سال، لباس‌های آستین بلند، دامن‌های بلند و جوراب‌های ضخیم بپوشند و روسری یا کلاه گیس بر سر بگذارند. سارا سوزان از موزه یهود فرانکفورت در این باره می‌گوید:« یهودیان ارتدوکس نمی خواهند جذابیت‌های زنانه خود را به دیگران نشان دهند. از نگاه آن‌ها، زنان باید زیبایی‌های خود را تنها برای همسرانشان عیان کنند. از این‌رو، زنان یهودی ارتدوکس در محافل عمومی، روسری یا کلاه‌گیس به سر می‌گذارند و دامن‌های پوشیده و بلند می‌پوشند.»

او در ادامه توضیح می‌دهد که تبلیغ لباس‌های پوشیده و روسری‌های رنگارنگ در سال‌های اخیر در شبکه‌های اجتماعی نیز رواج یافته است.  طبیعی است که در چنین شرایطی، بسیاری از تولیدکنندگان معروف لباس مانند اچ‌اندام و منگو در سطح اروپا، تلاش می‌کنند تا پوشاک خود را بر اساس سلیقه و خواست زنان مسلمان و یهودی طراحی کنند. امروزه در فروشگاه‌های مختلف در آلمان، می‌توان دامن‌های بلند، لباس‌های پوشیده و روسری‌های رنگی را به راحتی پیدا کرد. این لباس‌ها گاه توسط تولیدکنندگان بزرگ لباس در آلمان و اروپا تولید می‌شوند و گاهی توسط طراحان اندونزی، مالزی، دبی و ترکیه طراحی و سپس وارد بازار پوشاک آلمان و اروپا می‌شوند.

تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی

بسیاری در آلمان معتقدند که حضور زنان مسلمان و یهودی در شبکه‌های اجتماعی موجب شده تا لباس‌های پوشیده و روسری‌های رنگی رواج پیدا کنند. سمیه ارسلان، از اولین زنان در آلمان است که درباره حجاب و مد اسلامی در شبکه‌های اجتماعی به تبلیغ پرداخت. او صفحه‌ای با عنوان “ حجاب الماس من است” در فیس‌بوک راه‌اندازی کرد و ویدئوها و عکس‌هایی از لباس‌های اسلامی به نمایش گذاشت. در حال حاضر هر پست او حدود ۱۰ هزار لایک دریافت می‌کند. سمیه ارصلان تنها نیست. زنان مسلمان و یهودی زیادی در شبکه‌های اجتماعی آلمانی‌زبان تلاش می‌کنند تا پوشش خود را تبلیغ کنند. این در حالی است که استفاده از پوشش‌های مذهبی مانند حجاب، در سال‌های اخیر حساسیت‌های زیادی را در آلمان ایجاد کرده و حتی در برخی از ایالت‌های این کشور، قوانین سختگیرانه‌ای برای پوشش دختران دبستانی، کارکنان دادگاه‌ها و معلمان وضع شده است. البته این حساسیت‌ها در تمام اتحادیه اروپا دیده می‌شود. به طور مثال، وقتی کمپانی دولچه‌ و گابانا تصمیم گرفت که در عرصه مد اسلامی فعالیت کند، الیزابت بدینتر، فمینیست فرانسوی خواستار تحریم این کمپانی شد. او مدعی بود که شرکت دولچه و ‌گابانا تلاش می‌کند تا از ظلمی که بر زنان مسلمان می‌رود، درآمد کسب کند.

نمایشگاه مد اسلامی و انتقادها

برگزاری نمایشگاه‌های مد از دیگر راه‌های توسعه و رواج پوشاک است. همه می‌دانیم که برگزاری نمایشگاه‌های مد در پایتخت‌های مختلف جهان امری عادی است، اما وقتی پای مد اسلامی در میان باشد، کار کمی پیچیده می‌شود. شاید به همین دلیل است که با وجود سال‌ها انتظار، بالاخره سال ۲۰۱۸ اولین نمایشگاه مد اسلامی در جهان برگزار شد. “مد معاصر مسلمانان” عنوان اولین نمایشگاه مد اسلامی در جهان بود. این نمایشگاه، به ابتکار مکس هولاین، مدیر اتریشی الاصل مرکز موزه هنرهای زیبا سان فرانسیسکو در ایالات متحده آمریکا افتتاح شد و پس از آن، ‌سال گذشته در اولین ایستگاه اروپایی به موزه‌ هنرهای کاربردی فرانکفورت رسید. فرانکفورت یکی از شهرهای تجاری اروپا است و دهه‌ها است که مسلمانان بخشی از سیمای شهر فرانکفورت را تشکیل می‌دهند. به همین‌دلیل این شهر، سال ۲۰۱۹ پذیرای طراحان مد اسلامی از نقاط مختلف جهان بود. در این نمایشگاه، علاوه بر ۸۰  مجموعه از طرح‌های لوکس اسلامی، لباس‌های غیررسمی و ورزشی مناسب زنان مسلمان نیز در قالب عکس‌‌ به نمایش گذاشته شده بود. هرچند به نظر می‌رسید که برگزاری این نمایشگاه می‌تواند به توسعه مد اسلامی در آلمان و اروپا کمک کند، اما حاشیه‌سازان مانع این امر شدند. در آن‌زمان، برخی از سیاستمداران و فعالان حوزه زنان به برگزاری این نمایشگاه انتقاد کردند. سیران آتش، بنیان‌گذار مسجد لیبرال “ابن رشد ـ گوته” یکی از منتقدان این نمایشگاه بود. او مدعی شد که این نمایشگاه، تنها خواست اسلام‌گرایان را درنظر گرفته و لباس‌های مدنظر آن‌ها را در آلمان به نمایش گذاشته است.

بحث درباره حجاب اسلامی سخت است

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد؛ در سال‌های اخیر، طراحان لباس در آلمان و اروپا تلاش می‌کنند تا پوشش مورد علاقه زنان مسلمان و یهودی را تولید کنند. حتی به‌نظر می‌رسد که این پوشش توانسته سایر کشورهای جهان را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. براساس آمارهای موجود، این لباس‌ها هر سال، میلیاردها یورو در سراسر جهان فروخته می‌شوند. با این وجود، سال‌هاست که زنان محجبه در آلمان به خاطر پوشش خود با انتقادهای زیادی روبرو هستند. حتی بسیاری از آنان به دلیل داشتن روسری، مورد ضرب و شتم واقع می‌شوند. آنتیه شروپ، محقق علوم سیاسی در فرانکفورت در این باره می‌گوید:« متاسفانه حتی هنگام گفت‌وگو نیز به سختی می‌توان‌ از پوشیدن روسری در آلمان دفاع کرد. مخالفان معمولا بحث را به شکلی غیرمنطقی پیش می‌برند و درنتیجه، گفت‌وگوها هیچ‌گاه به نتیجه نمی‌رسند.»

او اضافه می‌کند:«در پشت اکثر این بحث‌ها، افرادی را می‌بینیم که می‌خواهند اسلام‌هراسی را ترویج کنند. آن‌ها باور ندارند که زنان می‌توانند براساس تصمیم خود، روسری بپوشند. بلکه بر این باورند که زنان مسلمان براساس خواست مردهای خانواده مجبور به پوشیدن روسری هستند.»

لینک گزارش:

استقبال انجمن‌ها و سازمان‌های اسلامی آلمان از بازگشایی مساجد

منبع: سایت اسلامیک و  نشریه تاگ۲۴

دولت فدرال آلمان به تازگی مجوز برگزاری مراسم دعا و نیایش در مراکز مذهبی با رعایت اصول بهداشتی را صادر کرده است. این تصمیم مسئولان دولت آلمان با استقبال شدید انجمن‌ها و سازمان‌های اسلامی در این کشور مواجه شده است. مساجد آلمان از ابتدای ماه مبارک رمضان به دلیل شیوع بیماری کرونا تعطیل بوده‌اند. آنطور که انجمن‌های اسلامی به تازگی اعلام کرده‌اند؛ مراسم و مناسک ماه مبارک رمضان با رعایت اصول بهداشتی به زودی در مساجد برگزار خواهد شد.

  هفته گذشته، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و جمعی از روسای دولت‌های ایالتی در جلسه‌ای مشترک تصمیم گرفتند تا برخی از ممنوعیت‌های ناشی از پاندمی ویروس کرونا را از میان بردارند. براساس تصمیم این گروه، فعالیت موزه‌ها، گالری‌ها، نمایشگاه‌ها، باغ وحش‌ها، زمین‌های بازی و پارک‌ها می‌توانند دوباره در سراسر آلمان از سرگرفته شوند. همچنین مراسم دعا و نیایش در مراکز مذهبی با رعایت اصول بهداشتی امکان‌پذیر شده است. بنابراین مسلمانان نیز می‌توانند مراسم و مناسک ماه مبارک رمضان را در مساجد برگزار کنند.

این تصمیم مسئولان دولت آلمان با استقبال شدید انجمن‌ها و سازمان‌های اسلامی در آلمان مواجه شده است. در همین ارتباط، شورای هماهنگی مسلمانان آلمان در بیانیه‌ای اعلام کرد:« این اقدام دولت فدرال در حال‌حاضر برای جامعه مسلمانان اهمیت زیادی دارد و از سوی دیگر نشان می‌دهد که آزادی مذهبی در آلمان تا چه اندازه مهم است. ما نیز تلاش می‌کنیم تا مساجد را از نهم ماه جاری برای برگزاری مراسم و مناسک ماه رمضان آماده کنیم.»

برهان کسیچی، رئیس شورای هماهنگی مسلمانان آلمان نیز در این باره گفت:« ما از تصمیم جدید دولت فدرال خوشحالیم. در عین‌حال، تصمیم گرفته‌ایم که به تدریج  و با رعایت اصول بهداشتی مساجد را باز کنیم. بنابراین در ابتدا تنها سه نوبت از پنج نوبت نمازهای روزانه در مساجد برگزار خواهند شد. همچنین کسانی که به مساجد می‌آیند، باید از ماسک استفاده کنند و سجاده‌های خود را به همراه داشته باشند. رعایت فاصله اجتماعی نیز از دیگر مقررات مساجد خواهند بود.»

آیمان مازیک، رئیس شورای مرکزی مسلمانان آلمان نیز در این باره گفت:« ما خوشحالیم که در زمان ماه مبارک رمضان، مساجد دوباره باز می‌شوند، اما در عین‌حال تلاش می‌کنیم تا مراقب سلامت اعضای مساجد نیز باشیم. از نگاه اسلام، سلامتی انسان‌ها در اولویت قرار دارد و ما نمی‌خواهیم سلامتی کسی را به خطر بیندازیم. البته مسلمانان در ماه‌های اخیر نشان داده‌اند که به اصول بهداشتی و سلامتی خود اهمیت می‌دهند و بسیار مسئولیت‌پذیر هستند. آن‌ها همه نکات را رعایت کرده‌اند و حتی برای کمک به افراد کهنسال و بیمار نیز پیش‌قدم شده‌اند. بنابراین نگرانی جدی برای بازگشایی مساجد وجود ندارد.»

مجوز بازگشایی اماکن مذهبی در حالی صادر شده است که تا همین چند روز پیش، حتی برگزاری مراسم دعای جمعی نیز در سراسر آلمان ممنوع بود. از این رو، مسئولان انجمن‌های مسیحی، یهودی و اسلامی در هفته‌های اخیر تلاش کرده‌اند که پیشنهادهایی را برای برگزاری مراسم مذهبی به مسئولان دولت فدرال رائه دهند.

برهان کسیچی در این باره گفت:«ما در جلسه میان نمایندگان جوامع مذهبی و وزارت کشور، پیشنهادهای متعددی را مطرح کردیم. هدف همه ما این بود که با حفظ اصول بهداشتی، مراسم مذهبی را دوباره برگزار کنیم. به نظر می‌رسد که دولت فدرال نیز با توجه به توصیه‌های انجمن‌های مذهبی، تصمیم گرفته است که محدودیت‌ها را کاهش دهد.»

نماز جمعه نباید در سراسر آلمان ممنوع شود

پیش از آنکه صدراعظم آلمان در نشست مطبوعاتی اعلام کند که برگزاری مراسم دینی در اماکن مذهبی امکان‌پذیر است، دادگاه قانون اساسی آلمان اعلام کرده بود که نماز جمعه نباید در ماه مبارک رمضان و همچنین دوران کرونا در سراسر آلمان ممنوع باشد.

این حکم بر اثر تلاش‌های مسئولان و اعضای یکی از انجمن‌های اسلامی صادر شد که می‌خواستند نمازجمعه را در ماه مبارک رمضان برگزار کنند. مسئولان این انجمن که ۱۳۰۰ عضو دارد، ابتدا به دیوان عدالت اداری هسن شکایت کردند و خواستار برگزاری نماز جمعه در ماه رمضان شدند. آن‌ها در دادخواست خود اعلام کرده بودند؛ همان‌طور که مراکز تجاری با رعایت نکات بهداشتی باز شده است، مراسم و مناسک دینی نیز می‌تواند با حفظ فاصله اجتماعی و زدن ماسک در مکان‌های مشخص شده برگزار شود.

اما قاضی دیوان عدالت اداری درخواست آن‌ها را رد کرد. او معتقد بود که شرایط مراکز خرید با اماکن مذهبی تفاوت دارد و امکان انتشار ویروس در اماکن مذهبی بیشتر است.

اما مسئولان و اعضای انجمن اسلامی ناامید نشدند. آن‌ها سپس به دادگاه قانون اساسی فدرال شکایت کردند. قضات این دادگاه پس از بررسی شکایت، به این نتیجه رسیدند که تعطیلی مساجد و کلیساها با اصل آزادی مذهبی که در قانون اساسی آلمان آمده است، مغایرت دارد. آن‌ها اعلام کردند که حتی در شرایطی که کرونا در سراسر آلمان شایع شده است، می‌توان نماز جمعه را در برخی شهرها برگزار کرد. در واقع به اعتقاد قضات دادگاه قانون اساسی آلمان، استثناها باید در هر شرایطی در نظر گرفته شوند. آن‌ها به صراحت اعلام کردند که بسته بودن همه مساجد در ماه مبارک رمضان، دخالت در اعتقادات افراد شمرده می‌شود.

لینک مطالب:

https://www.tag24.de/nachrichten/regionales/nordrhein-westfalen/koeln-gottesdienste-sind-ab-freitag-wieder-erlaubt-in-nrw-1500787

روزهای شلوغ وزارت آموزش و تحقیقات آلمان در دوران کرونا

منبع: سایت وزارت آموزش و تحقیقات آلمان

ویروس کرونا هفته‌ها است که مدارس و دانشگاه‌های آلمان را به تعطیلی کشانده و فعالیت بسیاری از مراکز تحقیقاتی این کشور را متوقف کرده است. هرچند دولت فدرال تصمیم گرفته است تا محدودیت‌های اجتماعی را به تدریج حذف کند، اما هنوز تکلیف مراکز آموزشی و پژوهشی مشخص نشده است. در این میان، مسئولان وزارت آموزش و تحقیقات آلمان مدعی هستند که روزهای شلوغی را سپری می‌کنند. آنطور که سایت وزارت آموزش و تحقیقات آلمان گزارش داده است؛ مسئولان این وزارت‌خانه در ماه‌های اخیر، مشغول دیجیتال‌سازی مدارس، راه‌اندازی پروژه‌های  آموزشی و پژوهشی و سرمایه‌گذاری در زمینه تحقیقات حوزه سلامت بوده‌اند. آنها تلاش می کنند تا در روزهایی که کرونا دنیا را فلج کرده است،‌ دانش‌آموزان و محققان را فعال نگه دارند.

۱۰۰ میلیون یورو برای توسعه مدارس آنلاین

در دورانی که بحران کرونا، دانش‌آموزان در سراسر جهان را خانه‌نشین کرده است، وزارت آموزش و تحقیقات آلمان تصمیم گرفته تا با توسعه مدارس دیجیتال و ایجاد پلت‌فرم‌های آموزش آنلاین، دانش‌آموزان را دوباره به کلاس‌های درس برگرداند. بدین منظور، این وزارتخانه، بودجه‌ای در حدود ۱۰۰ میلیون یورو برای توسعه زیرساخت‌های اینترنتی در ایالت‌های مختلف اختصاص داده است. از سوی دیگر، آلمان در سال‌های اخیر پروژه‌ای با عنوان “شول‌کلاد” را برای دیجیتال‌سازی مدارس راه‌اندازی کرده است. این پروژه، پلت‌فرمی آنلاین در اختیار معلمان و دانش‌آموزان قرار می‌دهد تا آن‌ها از طریق لب‌تاپ، کامپیوتر و تلفن‌های هوشمند بتوانند کلاس‌های درس را برگزار کنند. این پلت‌فرم آنلاین، امکان ارتباط میان دانش‌آموزان و معلمان با یکدیگر را فراهم می‌کند و باعث ایجاد شبکه‌ای از معلمان و دانش‌آموزان می‌شود. حال در شرایطی که کرونا مدارس را به تعطیلی کشانده، وزارت آموزش و تحقیقات آلمان تلاش می‌کند تا امکان پیوستن مدارس بیشتری را به این پروژه فراهم کند. علاوه بر این، وزارت آموزش و تحقیقات پروژه‌ دیگری با عنوان “ ما باهوش می‌مانیم” به راه انداخته است. این پروژه، شرایطی را برای دانش‌آموزان مهیا می‌کند تا به صورت آنلاین در مسابقات مختلف ریاضی،‌ رایانه و علوم طبیعی شرکت کنند و آزمایش‌های هیجان‌انگیزی در شاخه‌های مختلف علمی انجام دهند. مسئولان وزارت آموزش می‌خواهند با این کار، دانش‌آموزان را در زمان تعطیلی مدارس فعال نگه دارند و آن‌ها را برای درس‌خواندن در خانه ترغیب کنند. همچنین سایتی برای یادگیری آنلاین زبان آلمانی راه‌اندازی شده است. در این سایت اینترنتی دوره‌های مختلف یادگیری زبان برای علاقمندان وجود دارد.

حمایت از دانش‌آموزان

وزارت آموزش و تحقیقات آلمان به تازگی اعلام کرده است که در دوران کرونا، کمک‌هزینه حضور در دوره‌های آموزشی را قطع نمی‌کند. وزارت آموزش و تحقیقات آلمان، هر سال به دانش‌آموزانی که توانایی مالی شرکت در دوره‌های آموزشی را ندارند، کمک هزینه اعطا می‌کند. آنطور که سایت وزارتخانه اعلام کرده است؛ در شرایط کنونی، کمک‌هزینه دانش‌آموزانی که در دوره‌های آموزشی به صورت آنلاین شرکت می‌کنند و یا دوره‌های آموزشی آن‌ها مربوط به کار در بیمارستان‌ها و یا آزمایشگاه‌ها باشد، قطع نمی‌شود.

کمک به تحقیقات کرونا

وزارت آموزش و تحقیقات آلمان همچنین تلاش می‌کند تا بودجه بیشتری برای تحقیقات بخش سلامت بگیرد. آنطور که سایت وزارت آموزش و تحقیقات آلمان گزارش داده است، کمیته برنامه‌ریزی بودجه در بوندستاگ، نزدیک به ۱۴۵ میلیون یورو به تحقیقات درخصوص کرونا اختصاص داده است. آلمان یکی از بنیان‌گذاران “ائتلاف نوآوری‌ها برای آمادگی در برابر اپیدمی” است. این گروه جهانی تلاش می‌کند تا  واکسن بیماری‌های ویروسی در جهان را کشف و تولید کند. دولت آلمان در سال ۲۰۱۷،  مبلغ ۹۰ میلیون یورو به این ائتلاف کمک کرده است. در حال‌حاضر نیز، آلمانی‌ها با اختصاص بودجه به تحقیقات، می‌خواهند روند ساخت و تولید واکسن ضدکرونا را تسهیل کنند. همچنین دولت فدرال ۱۵۰ میلیون یورو برای شبکه‌سازی میان پژوهشگاه‌ها اختصاص داده است. مسئولان دولت فدرال معتقدند که برای مقابله با کرونا نیاز است که پژوهشگران در مراکز تحقیقاتی مختلف با یکدیگر در ارتباط باشند. از این رو، دولت فدرال بودجه‌ای را برای شبکه‌سازی و تقویت گروه‌های پژوهشی در نظر گرفته است.

لینک گزارش:

https://www.bmbf.de/de/corona-krise-achtsamkeit-ja-alarmismus-nein-11069.html

آشنایی با تاریخ پرفراز و نشیب ارتباطات در فرانکفورت

منبع: سایت موزه پست و ارتباطات فرانکفوررت

موزه پست و ارتباطات فرانکفوررت، یکی از معروف‌ترین جاذبه‌های دیدنی آلمان است. موزه‌ای که تاریخ جذاب و پر فراز و نشیب ارتباطات در قرون اخیر را روایت می‌کند و سالانه میزبان گردشگران زیادی است.

 بد نیست بدانید که تاریخ تاسیس موزه پست فدرال به سال‌ها پیش برمی‌گردد. آنطور که سایت موزه پست و ارتباطات فرانکفورت گزارش داده است؛ موزه‌ پست فدرال در سال ۱۹۵۸، به عنوان اولین و قدیمی‌‎ترین موزه در حاشیه‌ رود ماین احداث شد. سال‌ها بعد در سال ۱۹۹۰، این موزه با اسم موزه‌ پست و ارتباطات به یک ساختمان چهار طبقه‌‎ و تمام شیشه‎ای منتقل شد. این ساختمان ترکیبی از سنت و مدرنیته است و معماری خیره‌کننده‌ای دارد.

نمایشگاه دائمی موزه در زیرزمین این ساختمان وجود دارد. در این نمایشگاه،  تعداد زیادی از تلگراف‌های قدیمی به همراه تلفن‌‎ها، ماشین‌های فکس، رادیو و تلویزیون نگهداری می‎شوند. راهنمایان موزه تلاش می‌کنند تا به‌گونه‌ای ساده و قابل‌فهم درباره همه راه‌های ارتباطی(از کتیبه‌های سفالی بابل گرفته تا تلگراف‌های اصلی تایتانیک و تحولات اخیر رسانه‌ای) برای بازدیدکنندگان شرح دهند. بدین‌ترتیب، کسانی که برای بازدید به این موز می‌آیند، به خوبی با شیوه ارتباطات در گذشته و حال آشنا می‌شوند و طیف گسترده‌ای از شیوه‌های اطلاع‌رسانی، نظیر ارتباطات در جنگ جهانی دوم و رسانه‌‌های مدرن را از نزدیک مشاهده می‌کنند.

البته نمایشگاه دائمی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که می‌توان به بخش امضاها و نوشته‌ها، نامه‌های پستی و بسته‌ها و همچنین بخش رسانه‌های جدید اشاره کرد. علاوه بر این، مجموعه نقاشی‌ها، عکس‌های هنری و مجسمه‌ها نیز از بخش‌های جذاب موزه پست و ارتباطات فرانکفورت است که آثار زیادی از قرن هفدهم تا بیست‌ویکم در خود جای داده است. در کنار نمایشگاه دائمی، نمایشگاه‌های موقتی نیز برگزار می‌شود. همچنین پخش فیلم‌ و برگزاری رویدادهای مرتبط با تاریخ ارتباطات از دیگر برنامه‌هایی است که در موزه پست و ارتباطات فرانکفورت برپا می‌شود. علاوه بر این، کارگاه‌های آموزشی و برنامه‌های جذاب برای کودکان و نوجوانان نیز در این موزه برگزار می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.mfk-frankfurt.de/en/category/about-us/

تازه های نشر در آلمان

رواداری بین دینی

اسلام و مسیحیت از بزرگ‌ترین ادیان جهان به شمار می‌روند و کتاب‌های زیادی درباره آن‌ها و همچنین ضرورت گفت‌وگوی میان پیروان این ادیان نوشته شده است. در این میان، کتاب “رواداری بین دینی“ یکی از بهترین کتاب‌هایی است که تلاش می‌کند تا ضرورت گفت‌وگو میان مسلمانان و مسیحیان را نشان دهد.

در این کتاب، فیلیپ تول، کارشناس الهیات و حقوق کلیساها و حمیدرضا یوسفی، فیلسوف ایرانی- آلمانی به همراه گروهی از نویسندگان مشهور مسیحی و مسلمان درباره مضامین اصلی دو دین اسلام و مسیحیت توضیح داده‌اند. آن‌ها همچنین در این کتاب درباره حقوق بشر، بنیادگرایی و جهاد، آزادی مذهبی، ایمان و همچنین اختلافات و شباهت‌های میان دو دین اسلام و مسیحیت نوشته‌اند.

این کتاب به کارشناسان حوزه مطالعات ادیان و حتی علاقمندان به این حوزه که هیچ پیش‌زمینه‌ای درباره آن ندارند، کمک می‌کند تا به اطلاعات مفیدی درباره اسلام و مسیحیت و سیر جدید گفت‌وگوی میان مسیحیان و مسلمانان دست یابند.

Gebundene Ausgabe: 144 Seiten

Verlag: wbg Academic in Wissenschaftliche Buchgesellschaft (WBG) (1. März 2014)

Sprache: Deutsch

ISBN-13: 978-3534264124

von Philipp Thull (Herausgeber), Hamid Reza Yousefi (Herausgeber)

لینک:
https://www.amazon.de/Interreligi%C3%B6se-Toleranz-Notwendigkeit-christlich-islamischen-Dialogs/dp/3534264126

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *