هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۰۴ – ۱۸ آذر ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

درخواست عجیب پژوهشگران آلمانی برای نمایش کاریکاتورهای پیامبر اسلام(ص) در مدارس ‌

منبع: سایت  اسلامیک

۱۶۳ نفر از دانشمندان و پژوهشگران حوزه دین و فلسفه در آلمان با امضای یک پتیشن از دولت فدرال خواسته‌اند تا کاریکاتورهای پیامبر اسلام (ص) را به عنوان موضوعی قابل بحث در برنامه درسی دانش‌آموزان آلمان بگنجاند. این خواسته عجیب در شرایطی مطرح شده که در چند ماه گذشته،‌ انتشار کاریکاتورهای موهن به پیامبر اکرم(ص)، مسلمانان در سراسر جهان را خشمگین کرده است.

همه چیز از وقتی آغاز شد که تارک باداویا، استاد آموزش مذهبی از دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ و مارکوس تیدمان، استاد فلسفه و تعالیم اخلاقی از دانشگاه فنی درسدن، این طومار را بر روی سایت “چنج دات اورگ” قرار دادند. آ‌ن‌ها در این پتیشن مدعی شدند که گنجاندن کاریکاتورهای حضرت محمد(ص) در برنامه درسی دانش‌آموزان، می‌تواند از برخوردهای خشونت‌آمیز در برابر انتشار کاریکاتورهای بحث‌برانگیز جلوگیری کند.

آنطور که گزارشگر سایت اسلامیک توضیح داده؛ این پتیشن تاکنون به امضای ۱۶۳ محقق و استاد دانشگاه رسیده است و هر کدام از امضاکنندگان نیز اعلام کرده‌اند که برای حمایت از آزادی بیان و آزادی دین، تصمیم به امضای پتیشن گرفته‌اند. آن‌ها همچنین در بیانیه‌ای مشترک اعلام کرذه‌اند:« ما باید به دانش‌آموزان یاد بدهیم که درباره هر اتفاق بحث‌برانگیزی به ‌گفت‌وگو بپردازند. هدف ما زیر فشار گذاشتن دانش‌آموزان نیست، بنابراین تماشای کاریکاتورها هم می‌تواند اختیاری باشد. اما مهم است که در حوزه مذهب نیز بتوانیم بدون خشونت با یکدیگر گفت‌وگو کنیم. البته باید مراقب قشر معلمان نیز باشیم. آن‌ها نباید به دلیل بحث‌هایی که در کلاس ایجاد می‌شود، مورد تهدید یا افترا قرار گیرند. برای جلوگیری از اتفاقات احتمالی بهتر است که این موضوع در یک محیط بین‌مذهبی حل شود.»

طبیعی است که نشان‌دادن کاریکاتورهای مربوط به پیامبر اکرم (ص) در کلاس‌های درس با اعتراضات فراوانی روبرو خواهد شد. حتی در حال‌حاضر نیز بسیاری به نگارش پتیشن اعتراض دارند. ولفگانگ‌ هوبر، رئیس سابق‌ شورای‌ کلیسای‌ پروتستان‌ در آلمان، از جمله افرادی است که به این پتیشن انتقاد دارد. او معتقد است که این پتیشن با اشکالات متعددی روبرو است و در آینده مشکل‌ساز خواهد شد.

توران درسی، معلم اهل دوسلدورف نیز معتقد است که نمایش کاریکاتورها در کلاس‌های درس، مشکل‌ساز خواهد بود. او معتقد است که در این میان، تفسیر درست واکنش‌های مسلمانان اهمیت زیادی دارد :« انتشار کاریکاتور پیامبر اسلام (ص) جوانان مسلمان را عصبی خواهد کرد. بسیاری از آن‌ها به دلیل تبیعض‌های زیاد در جامعه اروپا سرخورده شده‌اند. برخی از  مسلمانان حتی برای پیدا کردن خانه و یا شغل با رفتارهای تبعیض‌آمیز مواجه می‌شوند. در این میان، توسل به دین تنها راه آرامش آن‌ها به شمار می‌رود. بنابراین حرکاتی مانند چاپ کاریکاتور پیامبر اسلام (ص)، آن‌ها را عصبانی‌تر خواهد کرد. این امر می‌تواند موجب چند تکه شدن جامعه شود.»

او همچنین معتقد است که فضای مدرسه مکان مناسبی برای بحث های ایدئولوژیک نیست:« این بحث‌ها باعث ایجاد تنش در سطح کلاس درس می‌شود. و طبیعی است که معلمان نیز از ترکش این تنش‌ها در امان نخواهند بود. به هر‌حال آن‌ها مسئولیت کلاس را بر عهده دارند. اگر معلم در هنگام بحث، جلوی دانش‌آموزی را بگیرد، مشکلات بیشتری به وجود خواهد آمد. بنابراین بهتر است که این بحث‌ها در محیط مدرسه صورت نگیرد.»

لینک گزارش:

پشت پرده انتخاب پایتخت‌های فرهنگی اروپا‌

منابع: زوددویچه، شبکه رادیویی بایرن

چندی پیش، شهر کمنیتس آلمان به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۵ انتخاب شد. این در حالی است که چندین شهر دیگر آلمان مانند نورنبرگ نیز در لیست نامزدهای انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۵ قرار داشتند و انتخاب کمینتس موجب شده است که مناقشات زیادی در کشور ژرمن‌ها ایجاد شود. یک دهه است که انتخاب دو شهر به عنوان پایتخت‌های فرهنگی اروپا در دستور کار سالانه مسئولان فرهنگی قاره سبز قرار گرفته است و در این میان، گروهی نیز هربار به روند انتخابات انتقاد می‌کنند. برخی از کارشناسان امور فرهنگی در اروپا معتقدند که انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا تنها براساس روابط، قدرت سیاسی و پول صورت می‌گیرد و هیچ معیار دقیقی برای آن وجود ندارد. این شبهات حتی به صفحات روزنامه‌های اروپایی نیز رسیده است. نشریه زوددویچه و شبکه رادیو بایرن از جمله رسانه‌هایی هستند که به‌تازگی در گزارشی مفصل به موضوع انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا پرداخته‌‌اند. در ادامه، تلاش کرده‌ایم تا بخش‌های مهمی از گزارش‌های هر دو رسانه را منتشر کنیم:

در حالی که قرار بود، پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۵، از میان شهرهایی در کشورهای آلمان و اسلوونی انتخاب شود، کمیته “انتخاب شهر فرهنگی اروپا” در ۲۸ اکتبر سال جاری، شهر کمنیتس را به عنوان یکی از پایتخت‌های فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۵ انتخاب کرد. این در حالی است که در آلمان، شهرهای درسدن، گرا، هیلدسهایم، تسیتا، نورنبرگ، هانوفر و ماگدبورگ نیز برای سال ۲۰۲۵ نامزد شده بودند و برخی از کارشناسان فرهنگی، شهری مانند نورنبرگ را مستحق این عنوان می‌دانستند. مدت‌ها است که مناقشات زیادی بر سر انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا ایجاد شده است. بسیاری به روند انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا و نحوه ارائه جایزه اعتراض دارند و معتقدند که مدیران فرهنگی در سطح اتحادیه اروپا بدون هیچ‌گونه معیاری، این انتخابات را برگزار می‌کنند.

یو ریتزر، خبرنگار نشریه زوددویچه در گزارش خود به مدیران فرهنگی اشاره کرده است که در زمان انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا، به مسئولان شهرها مشاوره می‌دهند و در مقابل، پول زیادی دریافت می‌کنند. ریترز فعالیت آن‌ها را با مدیران باشگاه‌های فوتبال و نحوه کار فیفا مقایسه کرده است. به گفته او، برخی از آن‌ها حتی همزمان به مسئولان چندین شهر مشاوره می‌دهند:« تصور کنید، یک مربی فوتبال، چند تیم باشگاهی را هم‌زمان مدیریت کند. همه به خوبی می‌دانند که این حرکت تا چه اندازه غلط است و به سلامت مسابقات فوتبال صدمه می‌زند. در امور شهری هم همین امر صدق می‌کند. برخی از مشاوران مرتبط با حوزه پایتخت‌های فرهنگی اروپا، در لحظه به مسئولان چندین شهر، مشاوره می‌دهند و پول دریافت می‌کنند.»

او ادعا می‌کند که “شبکه‌ای از افراد” را کشف کرده است که در انتخاب پایتخت‌های فرهنگی اروپا نقش دارند. البته ریترز هیچ مدرکی موثقی در این ارتباط ندارد. با این وجود، او معتقد است که مسئولان شهرهای مختلف نیز از خود واکنش نشان نمی‌دهند، زیرا نمی‌خواهند به عنوان یک بازنده بیچاره دیده شوند.

برند زیبلر، وزیر هنر باواریا  نیز که در حال حاضر مدیر کنفرانس وزرای فرهنگی کشور آلمان است، درباره انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا می‌گوید:«انتخاب  اعضای “کمیته انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا” در حوزه مسئولیت کمیسیون اروپا است و من نمی‌توانم در این حوزه نظری بدهم. اما به اعضای کمیته اطمینان دارم و می‌دانم که آن‌ها بر اساس عدالت و انصاف، کار می‌کنند. به اعتقاد من، همه شهرهایی که نامزد می‌شوند، شایستگی دریافت این عنوان را دارند.»

انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا هر ساله براساس مقررات اتحادیه اروپا صورت می‌گیرد. این قوانین در تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا یکسان است. در آلمان، کنفرانس وزرای فرهنگ که زیرمجموعه بنیاد فرهنگی ایالت‌های فدرال به شمار می‌رود، مسئول انتخاب پایتخت فرهنگی است. اعضای این کنفرانس، در چند مرحله پایتخت فرهنگی را انتخاب می‌کنند.

برند زیبلر، وزیر هنر باواریا، درباره انتخاب افراد عضو این کنفرانس می‌گوید:« ۱۰ نفر از اعضای این کنفرانس توسط نهادهای اتحادیه اروپا (پارلمان اروپا، شورا ، کمیسیون و کمیته مناطق) منصوب شده‌اند. علاوه بر این، دو کارشناس نیز توسط نهادهای داخلی انتخاب می‌شوند. در ابتدای کار، همه اعضا تعهدنامه‌ای را امضا می‌کنند که هرگز خلاف منافع اروپا کاری انجام ندهند. این روند در همه کشورها یکسان است.»

او همچنین درباره انتخاب شهر کمنیتس و ناراحتی مسئولان شهرهایی مانند نورنبرگ نیز می‌گوید:« برخی می‌گویند که شهرهایی مانند نورنبرگ، بازنده بدی هستند. اما اینگونه نیست. ما در روند انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا، هیچ بازنده‌ای نداریم. این برخوردها اصلا درست نیست. در روند انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا، همه چیز براساس مقررات انجام می‌شود. ما حتی محتوای جلسات را یادداشت می‌کنیم و پس از انتخاب نیز نمی‌توانیم چیزی را تغییر دهیم.»

جولیا لهنر، شهردار نورنبرگ نیز مانند زیبلر تمایلی به اظهارنظر درباره ابهامات موجود ندارد. با این وجود، او از انتشار گزارش زوددویچه خوشحال است و چنین گزارش‌هایی را دلیلی برای پاسخگویی نهادهای تصمیم‌گیرنده می‌داند.

در این میان، شبکه رادیو بایرن نیز با سخنگوی شهر کمنیتس گفت‌وگو کرده است. در این گفت‌وگو سخنگوی شهر منکر ارتباط با مدیران فرهنگی و مشاوره گرفتن از آن‌ها نمی‌شود. بلکه او مدعی است که تمام شهرها امکان استفاده از چنین مشاورهایی را دارند.

در گزارش زوددویچه از فردی به نام ماتیاس ماوسن نام برده شده است. او مشاور فرهنگی شناخته‌شده‌ای در سطح اروپا است و براساس ادعای یو ریتزر، از ژانویه تا اکتبر سال جاری در استخدام شهر کمنیتس بوده است. براساس گزارش زوددویچه، مسئولان شهر کمنیتس نیز مشکلی با اعلام چنین خبری ندارند. آن‌ها چندین بار گفته‌اند که از برنده شدن در این انتخابات خوشحالند و احساس شرمندگی هم نمی‌کنند. حتی برخی از مسئولان شهر مدعی شده‌اند که شهرهایی مانند نورنبرگ بیشتر از کمنیتس هزینه کرده‌اند.

ماتیاس ماوسن به عنوان مشاور استراتژیک پایتخت‌های فرهنگی اروپا از پراگ فعالیت می‌کند. او در پروفایل لینک‌دین خود نوشته است:« من می‌توانم شبکه‌ای از افراد مهم و متفکران اروپا را در حوزه‌های فرهنگ، آموزش و توسعه شهری تشکیل دهم.»

او پیش از نیز با مشاوره‌هایش موجب موفقیت شهرهای دیگر اروپا در انتخابات پایتخت فرهنگی اروپا شده بود. به همین‌دلیل مسئولان شهر کمنیتس برای کار با او قرارداد بستند. گفته می‌شود حتی شهردار نورنبرگ نیز به دنبال کار با ماتیاس ماوسن بوده است، اما در نهایت تصمیم گرفته تا پیشنهادی به او ندهد.

او از گادفرینگ واگنر، مدیر فرهنگی اهل اتریش مشاوره گرفت. حال واگنر مدعی شده است که روند بررسی شهرهای آلمان باید دوباره مورد بازبینی قرار گیرد. او که سال‌ها پیش، از داوران کمیته انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا بود، در این باره می‌گوید:«به نظر می‌رسد که کمیته انتخابات برای آنکه نظر شهروندان آلمان شرقی را جلب کند، چنین تصمیمی گرفته است.  اما ما درخواست تجدیدنظر می‌دهیم و همه چیز باید به صورت شفاف، مورد بررسی قرار گیرد.»

همه این انتقادات در حالی صورت می‌گیرد که اعضای کمیته انتخابات به تازگی اعلام کرده‌اندکه اعتراض مسئولان شهر نورنبرگ قابل قبول نیست. چرا که آن‌ها، پیش از برگزاری انتخابات نتوانسته‌اند شرایط مورد نیاز را برای شهر فراهم کنند.

لینک‌های گزارش:

https://www.br.de/nachrichten/kultur/europaeische-kulturhauptstadt-massive-kritik-am-vergabeverfahren,SIC69p

https://www.sueddeutsche.de/kultur/kulturhauptstadt-kulturhauptstadt-2025-chemnitz-berater-1.5136643?reduced=true

آلمان حامی همیشگی رومانی‌

منابع: موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، مدرسه آلمانی بخارست، انجمن آلمانی‌های رومانی، جامعه آلمانی-رومانیایی برلین، جامعه آلمانی-رومانیایی شمال آلمان، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد آدناور کونراد، بنیاد هانس زایدل، بنیاد فردریش نویمان

آلمان از نگاه شهروندان رومانی، یک حامی قدرتمند است. آلمانی‌ها تا پیوستن رومانی به اتحادیه اروپا از این کشور حمایت کردند و هنوز هم شریک مورد اعتمادی برای این کشور در حوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی محسوب می‌شوند. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان اعلام کرده است؛ در حال‌حاضر، بنیادها و سازمان‌های اجتماعی و فرهنگی آلمان فعالیت گسترده‌ای در رومانی دارند. همچنین موسسه تبادلات آکادمیک آلمان و گوته نیز مدت‌ها است که فعالیت خود را در رومانی را آغار کرده‌اند. علاوه بر این‌ها، بخارست، پایتخت رومانی نیز هر ساله میزبان نمایشگاه‌های هنری و رویدادهای فرهنگی آلمان است.

تاسیس انجمن آلمانی‌های رومانی

براساس آمارهای منتشرشده توسط دولت فدرال، ۳۷ هزار آلمانی در حال‌حاضر در رومانی زندگی می‌کنند. این گروه اقلیت همواره تلاش می‌کنند تا از طریق فعالیت‌های فرهنگی و هنری، آلمان را بیشتر به مردم رومانی معرفی کنند. یکی از کارهای این گروه، تاسیس انجمن آلمانی‌های رومانی است. این انجمن در ۲۲ ماه مارس سال ۱۹۹۰ تاسیش شده است و اعضای آن شامل معلمان آلمانی‌زبان و سایر فرهیختگان آلمانی ساکن رومانی می‌شود. آن‌ها در راستای گسترش زبان و فرهنگ آلمانی در رومانی فعالیت می‌کنند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

http://www.ggr.ro/

فعالیت جامعه آلمانی-رومانیایی برلین

جامعه آلمانی- رومانیایی برلین نیز از سال ۲۰۰۱ با هدف گسترش روابط میان شهروندان دو کشور در برلین شکل گرفت. این سازمان هر ماه، سخنرانی‌ها و نشست‌های مختلفی با حضور نویسندگان و نخبگان رومانیایی و آلمانی برگزار می‌کند. همچنین در این سازمان،رویدادهای فرهنگی، سیاسی، تاریخی مربوط به دو کشور نیز برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، این مرکز امکان سفرهای مطالعاتی را برای علاقمندان به رومانی مهیا می‌کند. جامعه آلمانی- رومانیایی برلین کمک‌هزینه‌های تحصیلی کوچکی نیز برای دانشجویان رومانیایی ساکن برلین دارد و بدین‌ترتیب تلاش می‌کند تا از آن‌ها حمایت کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این انجمن در اختیارتان قرار دهد:

http://www.deruge.org/verein/taetigkeitsberichte/

 برپایی جلسات جامعه آلمانی-رومانیایی شمال آلمان

از دیگر انجمن‌هایی که در راستای توسعه روابط میان دو کشور فعالیت می‌کند، می‌توان به جامعه آلمانی-رومانیایی شمال آلمان اشاره کرد. این انجمن بیش از ۲۰ سال است که در راستای گسترش روابط فرهنگی میان شهروندان دو کشور فعالیت می‌کند.آن‌ها در راستای اهداف خود تلاش می‌کنند تا هر ماه جلساتی را برای ارتباط بیشتر میان مهاجران رومانیایی و ساکنان هامبورگ برگزار کنند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های جامعه آلمانی-رومانیایی شمال آلمان به‌دست آورید:

http://www.deutsch-rumaenische-gesellschaft.de/

فعالیت بنیادهای مهم آلمانی در رومانی

علاوه بر انجمن‌های آلمانی-رومانیایی که در راستای اهداف فرهنگی دو کشور فعالیت می‌کنند، پنج سازمان و بنیاد مهم آلمان نیز در بخارستان فعالیت گسترده‌ای دارند. از جمله بنیادهای مهم آلمانی که در بخارست فعالیت می‌کنند، می‌توان به بنیاد کونراد آدناور اشاره کرد. این بنیاد همواره تلاش می‌کند تا شرایط مساعدی را برای توسعه روابط میان شهروندان آلمان و رومانی فراهم کند و شبکه‌ای از جوانان دو کشور تشکیل دهد. مسئولان این بنیاد، تحولات سیاسی و اجتماعی در رومانی و آلمان را مورد بررسی قرار می‌دهند. این امر موجب تقویت درک متقابل میان دو کشور می‌شود و امکان تبادلات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را بیش از گذشته فراهم می‌کند. اعضای این بنیاد با برگزاری کنفرانس‌ها و کارگاه‌های آموزشی تلاش می‌کنند تا در راستای اهداف خود قدم بردارند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره بنیاد آدناور در رومانی در اختیارتان قرار دهد:

https://www.kas.de/en/web/rumaenien/about-us

بنیاد فردریش ابرت از دیگر بنیادهای مهم آلمانی است که در حال‌حاضر در رومانی فعالیت می‌کند. این بنیاد دفتر خود را در سال ۱۹۹۴ در بخارست با هدف ارتقای دموکراسی، ایجاد عدالت اجتماعی و حمایت از حاکمیت قانون راه‌اندازی کرد. در حال‌حاضر، بنیاد فردریش ابرت در رومانی، فعالیت‌های زیادی در حوزه‌های حفاظت از محیطزیست، تحکیم ساختارهای دموکراتیک و پشتیبانی از اتحادیه‌های کارگری و همچنین ارتقای دموکراسی دارد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات کامل‌تری درباره فعالیت‌های بنیاد فردریش ابرت در اختیار علاقمندان قرار دهد:

http://www.fes.ro/pages/en/fes-in-romania.php

از دیگر بنیادهای مهم آلمانی که در حال‌حاضر در رومانی فعالیت می‌کند، می‌توان به بنیاد فردریش نویمان اشاره کرد. این بنیاد در سال ۱۹۹۰، دفتر مربوط به فعالیت‌های جنوب شرق اروپا را در بخارست تاسیس کرد. بعدها در سال ۲۰۰۶، این دفتر به صوفیه پایتخت بلغارستان منتقل شد. اما در سال ۲۰۱۴، مدیران بنیاد فردریش نویمان تصمیم گرفتند تا دفتری نیز تنها برای امور مربوط به رومانی در بخارست تاسیس کنند. این بنیاد با هدف تقویت دموکراسی، ترویج حقوق بشر، حمایت از حاکمیت قانون و توسعه اقتصادی در رومانی تاسیس شده است و در حال‌حاضر با احزاب سیاسی و تشکل‌های مردمی در این کشور ارتباط خوبی دارد. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های بنیاد فردریش نویمان در رومانی بیشتر آشنا شوید:

http://www.fnf-southeasteurope.org/fnf-in-southeast-europe/romania/

بنیاد هانس زایدل از دیگر نهادهای مهم آلمانی است که در رومانی فعالیت می‌کند. همه می‌دانیم که دولت رومانی از زمان پیوستن به اتحادیه اروپا تلاش می‌کند تا شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی خود را ارتقا دهد. با این وجود، هنوز هم مشکلات ساختاری زیادی در این کشور وجود دارد. از این‌رو، بنیاد هانس زایدل تلاش می‌کند تا بستری برای گفت‌وگو میان سیاستمداران و شهروندان رومانی ایجاد کند. اعضای این بنیاد تلاش می‌کنند تا دموکراسی در رومانی را ارتقا دهند و باعث کاهش فساد و جرائم در این کشور شوند. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های بنیاد هانس زایدل به خوبی آشنا شوید:

https://www.hss.de/weltweit-aktiv/europa/rumaenien/

کمک به ثبات اجتماعی و فرهنگی

از دیگر سازمان‌های آلمانی که در حال‌حاضر در رومانی فعالیت دارد، می‌توان به جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی اشاره کرد. این سازمان در سال ۱۹۹۰ در بخارست شکل گرفت و در ابتدا تمرکز خود را بر آموزش حرفه‌ای در مدارس، توسعه اقتصاد پایدار، توسعه شهری و روستایی و حمایت از نهادهای اجتماعی قرار داد. این سازمان، پس از پیوستن رومانی به اتحادیه اروپا، بیشتر در راستای کمک به ثبات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در رومانی فعالیت می‌کند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی به‌دست آورید:

https://www.giz.de/de/weltweit/292.html

نقل و انتقال دانشجو و پژوهشگر

رومانی دارای ۵۶ دانشگاه دولتی و ۴۱ دانشگاه خصوصی است. جالب است بدانید که اکثر دانشگاه‌های رومانی به صورت تخصصی فعالیت می‌کنند. این بدان معناست که هر دانشگاه بر روی رشته‌هایی خاص تمرکز دارد. علاوه بر این، دانشگاه‌ها کاملا مستقل هستند و در انتخاب دروس و نحوه تدریس نیز براساس صلاحدید خود عمل می‌کنند. با همه این‌ها، رومانی مانند سایر کشورهای جنوب شرق آسیا، در امر تحصیل و پژوهش با مشکلات ساختاری مواجه است. از سوی دیگر، مشکلات اقتصادی نیز موجب شده است تا بسیاری از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها در کشور رومانی بیکار باشند. از این‌رو، بسیاری از دانشجویان و محققان رومانی ترجیح می‌دهند تا برای ادامه تحصیل و پژوهش به کشورهای غرب اروپا از جمله آلمان مهاجرت کنند. در این راستا، انجمن‌ها و سازمان‌های مختلفی مانند موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نیز به دانشجویان کمک می‌کند. این موسسه هر ساله، لیستی از کمک‌هزینه‌های تحصیلی و پژوهشی آلمان را برای دانشجویان رومانی منتشر می‌کند. در مقابل برای دانشجویان و محققان آلمانی که تمایل دارند به رومانی مهاجرت کنند نیز پیشنهادات زیادی دارد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/rumaenien/ueberblick-bildung-und-wissenschaft/

توسعه زبان آلمانی

تحقیقات بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان نشان می‌دهد که ۱۵.۴ میلیون نفر در سراسر جهان به یادگیری زبان آلمانی مشغولند. بخشی از این آموزش در موسسات گوته در سراسر جهان انجام می‌شود. موسسه گوته در بخارست نیز در همین راستا تاسیس شده است. موسسه گوته در بخارست، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان به صورت آنلاین و حضوری برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. این موسسه، اطلاعات کاملی درباره تحصیل و پژوهش در آلمان به علاقمندان ارائه می‌دهد و با انجمن‌ها و سازمان‌های فرهنگی و هنری رومانی همکاری می‌کند. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در بخارست، هر ساله میزبان رویدادهای مختلفی از جمله نمایشگاه‌های هنری، کنسرت‌ها و جشنواره‌های تئاتر است.سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://www.goethe.de/ins/ro/de/spr/kur/gia.html

علاوه بر موسسات گوته، تاسیس مدارس آلمانی در سراسر جهان نیز به توسعه زبان آلمانی کمک زیادی کرده است. مدرسه آلمانی بخارست از جمله مدارس آلمانی خارج از کشور است. این مدرسه تنها موسسه آموزشی رومانی به شمار می‌رود که براساس سیستم تحصیلی آلمان کار می‌کند. این مدرسه به دلیل در اختیار داشتن امکانات ویژه و کیفیت آموزشی بالا، در رومانی شهرت زیادی دارد. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های آن بیشتر آشنا شوید:

https://www.lehrer-weltweit.de/schule/deutsche-schule-bukarest-rumaenien/

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/rumaenien-node/bilateral/210204?openAccordionId=item-210206-0-panel

برلین، میزبان کنفرانس بین‌المللی در حوره فرهنگ و معماری اسلامی می‌شود

منبع: سایت واست

پایتخت آلمان میزبان کنفرانس بین‌المللی با عنوان “ فرهنگ و معماری اسلامی در دوران اولیه اسلام” خواهد شد. این رویداد از بیست‌و دوم تا بیست‌وسوم ماه ژوئن سال ۲۰۲۱ در برلین برگزار می‌شود.

کنفرانس بین المللی “فرهنگ و معماری اسلامی در دوران اولیه اسلام” هر ساله در راستای تبادل و به اشتراک گذاشتن تجربیات و نتایج تحقیقات در حوزه‌‌های معماری و فرهنگ اسلامی برگزار می‌شود. در این کنفرانس همچنین شرکت‌کنندگان با جدیدترین نوآوری‌ها در حوزه معماری نیز آشنا می‌شوند. علاوه بر این‌ها، مسئولان برگزاری کنفرانس تلاش می‌کنند تا شبکه‌‌هایی از دانشجویان، اساتید و محققان حوزه معماری را تشکیل دهند. این شبکه‌سازی‌ها می‌تواند به تبادلات علمی و پژوهشی در حوزه معماری اسلامی کمک کند.

از سوی دیگر، مسئولان کنفرانس هر سال از علاقمندان، دانشجویان و پژوهشگران می‌خواهند که مقالات خود را در حوزه‌های مرتبط با معماری و فرهنگ اسلامی ارائه دهند. امسال نیز علاقمندان می‌توانند برای شرکت در کنفرانس اقدام کنند. بدین منظور، آن‌ها باید مقالات خود را برای مسئولان مربوطه بفرستند. از جمله موضوعاتی که امسال به آن پرداخته می‌شود، می‌توان به  “هنر اسلامی در دوران اولیه اسلام”، “معماری مساجد”، “معماری اسلامی”،‌ “تعامل دین و سیاست در معماری اسلامی”، “هنر، فرهنگ و تاریخ اسلامی”، هنر، فرهنگ و معماری عباسی”، “هنر، فرهنگ و معماری بنی امیه” و  همچنین “معماری اسلامی در هند” اشاره کرد. علاقمندان تا پانزدهم دسامبر سال جاری فرصت دارند که مقالات خود را برای مسئولان برگزاری کنفرانس ارسال کنند. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این کنفرانس به دست آورید،‌ به سایت زیر مراجعه کنید:

https://waset.org/early-islamic-architecture-and-culture-conference-in-july-2021-in-berlin

بیش از ۲ میلیون کودک در آلمان در معرض خطر فقر و محرومیت اجتماعی قرار دارند

منبع: مگاتسین

گزارش جدید اداره آمار فدرال آلمان درباره محرومیت‌های اجتماعی و فقر در این کشور، عجیب و باورنکردنی است. براساس این گزارش، سال گذشته، ۲.۱ میلیون کودک در آلمان در معرض خطر فقر و محرومیت اجتماعی قرار داشتند. در این شرایط، کودکان و نوجوانان مهاجرحتی شرایط سخت‌تری را تجربه می‌کنند.

گزارش جدید اداره آمار فدرال آلمان نشان می‌دهد که از هر سه نفر شهروند آلمان که زیر ۱۸ سال قرار دارند، یک نفر در معرض خطر فقر و محرومیت اجتماعی قرار دارد.

براساس این گزارش، روند تحصیل کودکان و نوجوانان در آلمان نیز به شرایط خانواده‌هایشان بستگی پیدا کرده است. این بدان معناست که سطح تحصیل والدین، ​​وضعیت اقتصادی خانواده و باورهای اجتماعی بر چگونگی تحصیل کودکان و نوجوان تاثیر مستفیم می‌گذارد.

همچنین ۴۷ درصد کودکان و نوجوانان مهاجر نیز با خطر محرومیت مالی، تحصیلی یا اجتماعی دست و پنجه نرم می‌کنند که این رقم تقریباً سه برابر بیشتر از نوجوانان غیرمهاجر(۱۷ درصد) است.

جالب است بدانید که سال‌ها پیش، سازمان ملل متحد در تاریخ ۲۰ نوامبر ۱۹۸۹، کنوانسیون حقوق کودک را تصویب کرد تا همه کودکان از حق تأمین اجتماعی و شرایط مناسب زندگی بهره‌مند شوند. در واقع، این سازمان، حقوق اساسی کودکان را در ۵۴ ماده تدوین کرد تا آن‌ها نیز بتوانند در شرایط بهتری زندگی کنند. اما در عمل باز هم کودکان و نوجوانان در سراسر جهان در معرض خطر محرومیت اجتماعی و فقر قرار دارند.

البته آلمان هنوز هم در مقایسه با برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در شرایط بهتری قرار دارد. به طور مثال، نوجوانان شهرهای رومانی، بلغارستان، ایتالیا، یونان و اسپانیا در شرایط بسیار سخت‌تری زندگی می‌کنند. البته برخی کشورها مانند اسلوونی، جمهوری چک، دانمارک و فنلاند نیز شرایط بهتری برای نسل جدید خود ایجاد کرده‌اند.

 لینک گزارش:

آشنایی با هنر قبل از میلاد مسیح تا به امروز

سایت کاخ هنر دوسلدورف

موزه کاخ هنر دوسلدورف برای علاقمندان به آثار هنری کاملا آشنا است. موزه‌ای که مجموعه‌ای از مجسمه‌ها، نقاشی‌ها و هزاران اثر هنری گرافیکی از سده سوم قبل از میلاد تا به امروز را در خود جای داده است و هر ساله گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند.

ایده ایجاد موزه کاخ هنر دوسلدورف از اواسط قرن نوزدهم میلادی شکل گرفت. در آن زمان، انجمن گالری نقاشی در دوسلدورف تاسیس شده بود که اعضای آن را شهروندان، کارآفرینان و هنرمندان تشکیل می‌دادند. این گالری محبوبیت زیادی داشت و ۵۰ سال در راستای جمع‌آوری نقاشی‌های ارزشمند و برگزاری نمایشگاه‌های خاص فعالیت کرد. جمع‌آوری این آثار ارزشمند، هنرمندان و شهروندان شهر را به فکر تاسیس یک موزه هنری انداخت. با این وجود تا سال ۱۹۱۳، رویای ایجاد موزه هنر در دوسلدورف به واقعیت تبدیل نشد. طبیعی است که پس از تاسیس این موزه، هیجان زیادی در شهر ایجاد شد و موزه کاخ هنر دوسلدورف به مکانی برای برگزاری رویدادهای مختلف هنری و فرهنگی بدل گشت.

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، موزه‌ در حال‌حاضر مجموعه‌ای از مجسمه‌ها، نقاشی‌ها و هزاران اثر هنری گرافیکی از سده سوم قبل از میلاد تا به امروز را در خود جای داده است. بازدیدکنندگان در این موزه می‌توانند در یک روز از آثار هنرمندان مشهوری مانند دالی، وارهول، کارواجیو، همچنین آثار منحصر به فرد باروک ایتالیایی و بیش از ۷۰ هزار مجسمه، نقاشی، آثار گرافیکی و عکس بازدید کنند. در موزه‌ کاخ هنر دوسلدورف، نمایشگاه‌های دائمی متعددی در حوزه‌های مختلف وجود دارد. جالب است بدانید که بخش مهمی از این موزه، به نمایش هنر شیشه‌گری اختصاص یافته است. در این قسمت، آثاری از دوران باستان تا حال حاضر وجود دارد. این موزه همچنین میزبان نمایشگاه‌های دیگر مانند هنر مدرن، نقاشی، چاپ و هنر مجسمه است. اگر مایلید که با این مجموعه بیشتر آشنا شوید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.kunstpalast.de

تازه های نشر در آلمان

تاریخ مهاجرت‌ها

منبع: آمازون

پروفسور ماشا مایر، استاد تاریخ در دانشگاه توبینگن در اثر جدید خود “ تاریخ مهاجرت‌ها” به تاریخ پرفراز و نشیب مهاجرت در قرون سوم تا هشتم میلادی پرداخته است.

او در بخشی از این کتاب به دوره‌ای از مهاجرت بشر از قرون باستان تا اوایل قرون وسطی پرداخته و تأثیر عمیق آن را بر هر دو امپراتوری رم مورد بررسی قرار داده است. در بخش دیگری از کتاب نیز به خلافت اسلامی و فتوحات مسلمانان اشاره شده است.  کتاب“ تاریخ مهاجرت‌ها”  اطلاعات مفیدی درباره تاریخ مهاجرت از سواحل اقیانوس اطلس تا جاده ابریشم و از کشورهای اروپایی تا عربستان در اختیار علاقمندان به تاریخ قرار می‌دهد.

Gebundene Ausgabe : 1532 Seiten
ISBN-13 : 978-3406739590
Herausgeber : C.H.Beck; 5. Edition (20. Mai 2020)
Sprache: : Deutsch
Mischa Meier

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *