هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۰۱ – ۲۶ آبان ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

آموزش امامان مساجد؛ محور کنفرانس اسلامی آلمان در سال ۲۰۲۰

منابع: سایت کنفرانس اسلامی آلمان، تاگس‌شو

کنفرانس اسلامی آلمان، امسال در حالی به خاطر شیوع ویروس کرونا به صورت دیجیتال برگزار شد که موضوع  “آموزش امامان” در محور مذاکرات قرار داشت. هورست‌زی‌هوفر، وزیر کشور آلمان در ابتدای این کنفرانس بر اهمیت آموزش امامان در آلمان تاکید کرد و آن را راهی برای مبارزه با افراط‌گرایی اسلامی نامید. به اعتقاد او، آموزش امامان جماعت در آلمان از رادیکالیزه‌شدن جوانان مسلمان جلوگیری می‌کند.

سال ۲۰۰۶ بود که ولفگانگ شویبله، وزیر کشور وقت آلمان برای برگزاری “کنفرانس اسلامی آلمان” فراخوان داد. از آن زمان به بعد، هر ساله کنفرانس اسلامی آلمان با حضور جمعی از نمایندگان انجمن‌های اسلامی آلمان، مسلمانان شناخته‌شده، کارشناسان حوزه مطالعات اسلامی و همچنین مسئولان دولت فدرال برگزار می شود. امسال به دلیل کرونا، کنفرانس اسلامی به صورت دیجیتال برگزار شد. در ابتدای این کنفرانس، هورست‌ زی‌هوفر، وزیر کشور آلمان به برنامه جدید کالج اسلامی اسنابروک برای آموزش امامان اشاره کرد و آن را سرمایه‌گذاری خوبی برای آلمان دانست. کالج اسلامی اسنابروک از آوریل سال آینده، یک دوره آموزشی دو ساله برای آموزش امامان جماعت در آلمان برگزار می‌کند. این دوره که با حمایت وزارت کشور آلمان برگزار می‌شود، به زبان آلمانی است. همچنین گفته می‌شود که امامان جماعت در این دوره با ارزش‌ها و فرهنگ آلمانی نیز آشنا می‌شوند. براساس اعلام کالج اسلامی اسنابروک، حداکثر ۳۰ نفر می‌توانند در دوره مذکور شرکت کنند. شرط پذیرش در این دوره، داشتن مدرک الهیات اسلامی و آشنایی با مبانی اسلام عنوان شده است.

زی‌هوفر در بخش دیگری از سخنان خود در آغاز کنفرانس اسلامی آلمان همچنین گفت که حملات تروریستی اخیر در اتریش و فرانسه، مانع همکاری میان حکومت و جامعه مسلمانان آلمان نمی‌شوند و پروژه‌های مشترک ادامه خواهند داشت. این سیاستمدار اتحادیه سوسیال مسیحی آلمان افزود:«ما به تروریست‌ها و افراط‌گرایان اجازه نمی‌دهیم که دولت و مسلمانان را از هم جدا کند.»

او همچنین از مقامات ترکیه خواست که تعداد امامان اعزامی به آلمان را محدود کنند. او گفت که انتظار دارد، این کار به تدریج انجام شود. وزیر کشور آلمان همچنین از همکاری با سایر کشورهای اروپایی مانند فرانسه و هلند در این زمینه خبر داد. به گفته زی‌هوفر اگر اروپا به خانه مسلمانان تبدیل شود، دیگر نیازی به دخالت و تاثیرگذاری کشورهای غیراروپایی نیست. او در این باره گفت:« ما خودمان از شهروندان مسلمان اروپا محافظت می‌کنیم.»

وزیر کشور آلمان، آخرین حملات تروریستی در اروپا را تهدیدی برای همزیستی مسالمت‌آمیز در سطح قاره سبز توصیف کرد و گفت:«آن‌ها می‌خواهند، جامعه باز ما را نابود کنند.» او در عین‌حال تاکید کرد که مبارزه با گروه‌های افراط‌گرای اسلامی به معنای مقابله با اسلام‌ نیست، بلکه خواست مردم آلمان و اروپا تنها جلوگیری از حملات احتمالی گروه‌های افراطی است.

این سیاستمدار آلمانی در پایان سخنان خود، از گفت‌وگوی میان دولت فدرال و انجمن‌های اسلامی آلمان حمایت کرد:« امیدوارم که تلاش‌های ما به ثمر برسد و همزیستی مسالمت‌آمیز و درک متقابل در جامعه آلمان حکم فرما شود.»

بعد از حملات تروریستی در پاریس، نیس و وین، سه کشور آلمان، فرانسه و اتریش در حال برنامه ریزی برای مقابله با اسلامگرایان هستند. از این‌رو، امسال کنفرانس اسلامی در آلمان نیز تحت تاثیر این حملات قرار داشت.  شرکت‌کنندگان کنفرانس در مورد طیف وسیعی از موضوعات، از جمله آموزش معارف اسلامی در مدارس و و آموزش زبان آلمانی به واعظان مساجد نیز به بحث و گفت‌وگو پرداختند.

لینک‌های گزارش:

https://www.deutsche-islam-konferenz.de/DE/Startseite/startseite_node.html

https://www.tagesschau.de/inland/islamkonferenz-seehofer-101.html

نگاهی به تحصیل در رشته الهیات اسلامی در دانشگاه مونستر‌

منبع:سایت دانشگاه مونستر

۹ سال از تاسیس موسسه الهیات اسلامی مونستر در ایالت نوردراین-وستفالن می‌گذرد و حالا این موسسه به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز آموزش الهیات اسلامی در آلمان شناخته می‌شود. بسیاری، موسسه الهیات اسلامی در دانشگاه مونستر را فعال‌ترین مرکز آلمان در حوزه مطالعات اسلامی می‌دانند. آنطور که سایت دانشگاه مونستر نشان می‌دهد؛ در حال‌حاضر این موسسه در ۶ حوزه “کلام، فلسفه و عرفان اسلامی”، “آموزش دینی”، “تفسیر قرآن”، “حدیث، سیره و تاریخ اسلام”، “زبان عربی” و “علم فقه” فعالیت می‌کند.

موسسه الهیات اسلامی دانشگاه مونستر از نخستین مراکز آموزش اسلامی بود که در دانشگاه‌های آلمان تاسیس شد. کسانی که مدرک دیپلم متوسطه دارند، می‌توانند برای دوره کارشناسی مطالعات اسلامی این دانشگاه اقدام کنند. در مقطع کارشناسی مطالعات اسلامی، تمرکز اصلی بر آموزش فشرده زبان عربی است. علاوه بر این، دانشجویان در این مقطع با مقدمات تفسیر قرآن، زندگی پیامبر اسلام(ص)، علم حدیث، عرفان، فلسفه، اخلاق اسلامی و فقه آشنا می‌شوند. همچنین موسسه الهیات اسلامی دانشگاه مونستر از بدو تاسیس تاکنون در رشته‌های الهیات اسلامی و تربیت معلمان دینی در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجو می‌پذیرد. دانشجویانی که می‌خواهند در این مقطع به تحصیل بپردازند، باید مدرک کارشناسی در رشته مرتبط با مطالعات اسلامی داشته باشند. همچنین دانستن زبان عربی در این مقطع مهم و ضروری است. متقاضیان مقطع دکترا نیز می‌توانند برای رشته فلسفه اسلامی اقدام کنند. دانشجویانی که متقاضی تحصیل در مقطع دکترای این موسسه هستند، باید نامه انگیزشی و خلاصه‌ای از طرح پایان‌نامه خود را برای دانشگاه ارسال کنند.

پروژه‌های تحقیقاتی

 علاوه بر این‌ها، موسسه الهیات اسلامی مونستر هر سال، پروژه‌‌های تحقیقاتی زیادی را اجرا می‌کند. هدف از اجرای این پروژه‌ها، آشنایی بیشتر دانشجویان با مبانی اسلام و گروه‌های مختلف اسلامی در جهان است. یکی از معروف‌ترین پروژه‌های موسسه الهیات دانشگاه مونستر، پروژه ری‌کوین است که در سال ۲۰۱۷ با هدف مقابله با اخبار و اطلاعات مربوط به اسلام‌گرایان در فضای وب، راه‌اندازی شد. محققان در این پروژه تلاش می‌کنند تا اطلاعات کاملی درباره اسلام را جمع‌آوری و در وب‌سایتی با عنوان اسلام دیجیتال بارگذاری کنند. این سایت به جوانان آلمانی کمک می‌کند تا با مبانی اسلام و تفکرات مسلمانان در اقصی نقاط جهان آشنا شوند. اعضای این پروژه همچنین فیلم‌هایی به‌منظور معرفی اسلام به جوانان تهیه کرده‌اندکه اطلاعات مفیدی درباره تاریخ و فرهنگ اسلامی به علاقمندان ارائه می‌دهد.  از دیگر پروژه‌های این موسسه می‌توان به سلام-آنلاین اشاره کرد که در سال ۲۰۱۶ برای مقابله با افزایش اسلام‌گرایی در آلمان انجام شد. در این پروژه، دانشجویان، سخنرانی‌های واعظان سلفی در اینترنت را مورد تحلیل و بررسی قرار دادند و درباره راه‌های مقابله با اسلام‌گرایی با یکدیگر به بحث پرداختند. کارتوگرافی جهان اسلام نیز از دیگر پروژه‌های دانشگاه مونستر است. موسسه الهیات اسلامی دانشگاه مونستر با همکاری دانشجویان و محقق این مرکز، نقشه‌ای کامل از تاریخ اسلام تهیه می‌کند. بدین‌منظور نقشه‌های موجود جهان اسلام در دورههای مختلف در موسسه الهیات اسلامی مونستر جمع‌آوری شده‌اند و کار بر روی آن‌ها انجام می‌شود. از دیگر کارهای مهمی که در موسسه الهیات اسلامی مونستر انجام می‌شود، انتشار سالنامه تخصصی فلسفه اسلامی است. این موسسه همچنین در برگزاری کنفرانس‌ها و کارگاه‌های آموزشی نیز شهرت بسیاری دارد. علاوه بر این‌ها، مسئولان دانشگاه مونستر تجربه برگزاری کنفرانسی درباره قرآن را دارند.

کتابخانه

کتابخانه مشترک مرکز ادیان و موسسه الهیات اسلامی دانشگاه مونستر با ۳۳ هزار جلد کتاب تخصصی در حوزه‌های الهیات ارتدوکس، اسلام و کتب بین‌مذهبی، مرجع مهمی برای دانشجویان و علاقمندان به مطالعات ادیان است. لینک زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره موسسه الهیات اسلامی دانشگاه مونستر در اختیارتان قرار دهد:

https://www.uni-muenster.de/ZIT/Zentrum/index.html

آلمان و کانادا؛ نیم قرن همکاری علمی و پژوهشی

منابع: وب‌سایت همکاری‌های بین‌المللی آلمان، انجمن مطالعات کانادایی در کشورهای آلمانی‌زبان، انجمن آلمان و کانادا، موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، مدارس آلمانی تورنتو و مونترال، بنیاد فردریش ابرت

نزدیک به نیم قرن است که کانادا به یکی از مهم‌ترین شرکای آلمان در حوزه تبادلات و همکاری‌های علمی بدل شده است. از سال ۱۹۷۱ که مقامات دو کشور، توافق‌نامه همکاری‌های علمی و پژوهشی را با یکدیگر امضا کردند، تاکنون ۱۰۰۰ پروژه مشترک علمی و پژوهشی میان مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌های آلمان و کانادا انجام شده است. اکثر این پروژه‌ها در حوزه‌های منابع طبیعی، انرژی، محیط‌زیست، فن‌آوری‌های ساخت، فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی و پژوهش در حوزه سلامت و بهداشت است.

همچنین براساس توافق‌نامه‌ای که میان دو کشور وجود دارد، جوانان ۱۸ تا ۳۵ ساله هرکدام از کشورها می‌توانند به مدت دوازده ماه در کشور دیگر زندگی و کار کنند.  البته آلمانی‌ها از آموزش زبان آلمانی در کانادا نیز غافل نمانده‌اند. تاسیس موسسه گوته و مدارس آلمانی در کانادا از جمله اقدامات ژرمن‌ها برای ترویج زبان آلمانی در کانادا به شمار می‌رود.

دسترسی به هزار پروژه علمی و پژوهشی مشترک

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، کانادا یکی از مهم‌ترین شرکای علمی و پژوهشی آلمان به شمار می‌رود. براساس گزارش سایت وزارت خارجه آلمان، تاکنون ۱۰۰۰ پروژه مشترک علمی و پژوهشی میان مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌های آلمان و کانادا انجام شده است. اکثر این پروژه‌ها در حوزه‌های منابع طبیعی، انرژی، محیط‌زیست، فن‌آوری‌های ساخت، فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی و پژوهش در حوزه سلامت و بهداشت است. وب‌سایت همکاری‌های بین‌المللی آلمان، آمار و گزارش‌های کاملی از همکاری‌های علمی و پژوهشی میان دو کشور دارد. این وب‌سایت درباره پروژه‌های تحقیقاتی، نوآوری‌ها و همکاری‌های آلمان با سایر کشورها از جمله کانادا اطلاعات کاملی به علاقمندان ارائه می‌دهد و سازمان‌های پژوهشی و آموزشی آلمان و سایر کشورها را به یکدیگر مرتبط می‌کند.سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های وب‌سایت همکاری‌های بین‌المللی آلمان به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.kooperation-international.de/laender/amerika/kanada/

همکاری‌های دانشگاهی

انجمن مطالعات کانادایی در کشورهای آلمانی‌زبان از جمله سازمان‌های کانادایی است که در راستای توسعه همکاری میان دانشگاه‌های کانادا با کشورهای آلمان، سوئیس و اتریش فعالیت می‌کند. این انجمن با هدف تبادلات علمی، فعالیت‌های تحقیقاتی و همکاری‌های دانشگاهی میان کشورهای آلمانی زبان و کانادا تاسیس شده است. براساس آمارهایی که بر روی سایت این انجمن قرار گرفته است؛ تعداد اعضای انجمن مطالعات کانادایی در فوریه سال ۲۰۱۷،  ۵۰۶ موسسه بوده است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات مفیدی درباره فعالیت‌های این انجمن در اختیارتان قرار دهد:

تبادل دانشجو و محقق

کانادا دارای ۱۲۱ دانشگاه و ۱۵۹ کالج است و دانشگاه‌‌های این کشور بر حسب آنکه در کدام استان‌ قرار گرفته‌اند، شهریه متفاوتی دارند. همچنین شهریه  برای همه رشته‌‌ها در یک دانشگاه، یکسان نیست. جالب است بدانید که دانشگاه‌های کانادا در حوزه تحقیقات نیز شهرت زیادی دارند و با سازمان‌های پژوهشی جهان در ارتباط هستند. همچنین دانشگاه‌های کانادا،  بورسیه‌های خوبی به دانشجویان و محققان برتر ارائه می‌دهند. از این‌رو، دانشگاه‌های کانادایی مقصد محبوبی برای دانشجویان از سراسر جهان هستند. حتی برخی دانشجویان آلمانی در سال‌های اخیر برای تحصیل و تحقیق به کشور کانادا سفر کرده‌اند. در این راستا، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان فعالیت زیادی دارد. این موسسه از یک سو، لیستی از فرصت‌های تحقیقاتی و مطالعاتی در کانادا را برای دانشجویان و پژوهشگران آلمانی ارائه می‌دهد و از سوی دیگر، تلاش می‌کند تا کمک‌هزینه‌های تحقیقاتی و تحصیلی آلمان را به جوانان کانادایی معرفی کند. اگر مایلید درباره فعالیت‌های موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، اطلاعات بیشتری به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/amerika/kanada/

حمایت از جوانان و دانشجویان

انجمن آلمان و کانادا نیز از سال ۱۹۵۱ در راستای ارتقا روابط میان جوانان آلمان و کانادا شکل گرفت. در واقع این انجمن در ابتدا با هدف برقراری ارتباط میان سربازان کانادایی مستقر در هانوفر با خانواده‌های آلمانی تاسیس شد. بعدها، فعالیت این مرکز بر گسترش ارتباط میان دانشجویان آلمانی و کانادایی متمرکز گشت. در سال ۱۹۶۵، برای اولین بار ۲۶ دانشجوی آلمانی از طریق این انجمن به کانادا سفر کردند. از آن زمان تاکنون، سه هزار دانشجو از طریق این انجمن میان دو کشور آلمان و کانادا مبادله شده‌اند. انجمن آلمان و کاناد برای رسیدن به اهداف خود از سفارت کانادا در برلین و موسسات آلمانی نیز کمک می‌گیرد. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری به‌دست آورید:

آموزش زبان آلمانی در سه شهر کانادا

برکسی پوشیده نیست که توسعه زبان آلمانی در کشورهای مختلف تا چه اندازه برای دولت آلمان اهمیت دارد. آن‌ها سال‌ها است که بر روی آموزش زبان آلمانی در قاره‌های مختلف تلاش می‌کنند. تاسیس موسسات گوته در کشورهای مختلف نیز در همین راستا صورت گرفته است. به‌طور مثال، در حال‌حاضر در سه شهر کانادا از جمله اوتاوا، تورنتو و مونترال، موسسات گوته برای آموزش زبان آلمانی وجود دارد. موسسه گوته در این شهرها، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مراکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، موسسات گوته در کانادا، هر ساله میزبان نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های هنری از اقصی‌نقاط جهان هستند. از طریق سایت‌ زیر می‌توانید با فعالیت‌های این موسسات آشنا شوید:

https://www.goethe.de/ins/ca/de/kul.html

فعالیت مدارس آلمانی در تورنتو و مونترال

مدارس آلمانی در کنار موسسه گوته در توسعه زبان آلمانی نقش مهمی ایفا می‌کنند.مدرسه بین‌المللی آلمانی در تورنتو نیز در راستای آموزش زبان آلمانی تاسیس شده است. در این مدرسه که در سال ۲۰۰۰ مورد بهره‌برداری قرار گرفته، آموزش به سه زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسه انجام می‌شود. دانش‌آموزانی که در این مدرسه به تحصیل مشغولند، در آینده به‌راحتی می‌توانند در دانشگاه‌های کانادا و همچنین آلمان به ادامه تحصیل بپردازند. این مدرسه همچنین کودکستانی با فضای بازی و ورزش در اختیار دارد که کودکان را پیش از مدرسه آموزش می‌دهد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های مدرسه بین‌المللی آلمانی در تورنتو در اختیارتان قرار دهد:

https://www.gistonline.ca/history/

از دیگر مدارس آلمانی در کانادا می‌توان به مدرسه الکساندر فون هومبولت در مونترال اشاره کرد. این مدرسه که در سال ۱۹۸۰ تاسیس شده است، به دانش‌آموزان دوره‌های پیش‌دبستانی تا دبیرستان به سه زبان آلمانی، انگلیسی و فرانسه آموزش می‌دهد. کادر آموزشی مجرب، دوره‌های متنوع آموزشی و امکانات متنوع از ویژگی‌های این مدرسه محسوب می‌شود. دانش‌آموزان این مدرسه به راحتی می‌توانند در دانشگاه‌های معتبر جهان به تحصیل بپردازند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

http://www.avhmontreal.ca/about-us/

فعالیت بنیاد فردریش ابرت در کانادا

علاوه بر تبادلات علمی و پژوهشی، دو کشور تلاش می‌کنند تا در حوزه‌های فرهنگی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی نیز روابط خود را گسترش دهند. یکی از مهم‌ترین سازمان‌های سیاسی آلمانی که در کانادا فعالیت زیادی دارد، بنیاد فردریش ابرت است. دفتر این بنیاد در واشنگتن، سال‌ها است که بر فعالیت‌های بخش کانادا نیز رسیدگی می‌کند. با این وجود، از سال ۲۰۰۸،‌ مسئولان بنیاد تصمیم گرفتند تا دفتری در کانادا نیز تاسیس کنند. این دفتر با بخش واشنگتن همکاری می‌کند. . این موسسه با همکاری بنیادها و سازمان‌های محلی، کارگاه‌های آموزشی، کنفرانس‌ها و برنامه‌های متعددی برای جوانان برگزار می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://www.fesdc.org/topics/canada/

چالش‌های زنان محجبه در جامعه آلمان

منابع: سایت اسلامیک

زنان محجبه نیز مانند زنان بی‌حجاب بخشی از واقعیت جامعه آلمان هستند. این در حالی است که جامعه اکثریت در آلمان هنوز نتوانسته با واقعیت حجاب اسلامی کنار بیاید. حتی برخی از شهروندان آلمان، حجاب را عامل عقب‌ماندگی زنان مسلمان می‌دانند. بسیاری از خود می‌پرسندکه در این شرایط، زنان مسلمان باید به خواست اکثریت جامعه تن دهند یا باورها و اعتقادات خود را دنبال کنند؟ دبورا مندلین از نویسندگان سایت اسلامیک، در گزارشی به چالش‌های  زنان محجبه در آلمان پرداخته است که در ادامه می‌خوانید:

بسیاری حجاب اسلامی را نوعی ظلم و خشونت علیه زنان مسلمان می‌دانند. این در حالی است که این اتهامات با واقعیت زندگی و باور زنان مسلمان فاصله زیادی دارد. در حقیقت این عبارات که اغلب توسط رسانه‌های مخالف اسلام ساخته شده، هیچ تصویر درستی از زندگی زنان مسلمان به شهروندان غیرمسلمان ارائه نمی‌دهد. در عوض، چنین دروغ‌هایی موجب افزایش خشم و عصبانیت شهروندان آلمان از مسلمانان و اسلام‌هراسی گسترده در سطح جامعه می‌شود. حتی برخی از شهروندان تحت تاثیر این تبلیغات به زنان مسلمان در خیابان‌ها حمله می‌کنند و آن‌ها را مورد خشونت کلامی و فیزیکی قرار می‌دهند. این‌ها در حالی است که در شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، فیس‌بوک و یا توییتر که زنان مسلمان می‌توانند واقعیت زندگی خود را نشان دهند، تصویری کاملاً متفاوت از اسلام و مسلمانان در ذهن مخاطبان نقش می‌بندد. تصویری که با داستان‌های ساختگی مخالفان اسلام به شدت در تضاد است. بررسی صفحات زنان مسلمان در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد که آن‌ها در مشاغل مختلفی مشغول به فعالیت هستند و موفقیت‌های زیادی در زندگی خود کسب کرده‌اند. در جامعه اروپا و در کشوری مانند آلمان، بسیاری از زنان محجبه برای کنار گذاشتن روسری، تحت فشار زیادی قرار دارند. گاهی حتی آن‌ها مجبور می‌شوند میان داشتن حجاب و از دست دادن شغل و یا محل سکونت خود، یکی را انتخاب کنند. اکثر رسانه‌ها نیز با چاپ مطالب متعدد تلاش می‌کنند تا زنان را از پوشیدن روسری منصرف کنند. البته مخالفان اسلام، هیچ دلیل درستی برای کنار گذاشتن روسری ندارند و همه دلایل آن‌ها برای رد حجاب اسلامی، پوچ و بی‌معنا است. همه آن‌ها تلاش می‌کنند تا روسری را به عنوان نمادی از ظلم به زنان در اسلام معرفی کنند. این در حالی است که روسری نه‌تنها به معنای ظلم به زنان نیست، بلکه موجب قدرت بخشیدن به آن‌ها نیز می‌شود. در واقع حجاب برای حمایت از زنان است. علاوه بر این‌ها، زن مسلمان به عنوان یک انسان باید حق تصمیم‌گیری درباره بدن و لباس‌هایش را داشته باشد، اما برخی می‌خواهند که این حق را از او بگیرند. در حقیقت مخالفان اسلام معتقدند که زن مسلمان هیچ اراده‌ای ندارد و براساس خواست دیگران مجبور به پوشیدن روسری است. حتی بسیاری حجاب زنان مسلمان را به سیاست کشورهای اسلامی و گروه‌های افراطی ارتباط می‌دهند. این اتهامات، زنان مسلمان را در شرایط سختی قرار می‌دهد و تصویری نادرست از حجاب زنان در اذهان عمومی ایجاد می‌کند. حتی وقتی زنان خودشان اعلام می‌کنند که داوطلبانه حجاب را انتخاب کرده‌اند، بسیاری به آن‌ها برچسب دروغگویی می‌زنند. بدین‌ترتیب زنان مسلمان در جامعه آلمان همواره مجبورند که برای خواسته‌های به حق خود بجنگند و درباره اعتقاداتشان به شهروندان و رسانه‌ها توضیح دهند. البته زنان مسلمان هیچ‌گاه نباید اجازه‌ دهند که چنین رفتارهایی بر اعتقادات آن‌ها خدشه‌ای وارد کند. آن‌ها نباید از متعصبان و افراط‌گرایان بترسند و به‌دلیل رفتارهای نژادپرستانه از صحنه اجتماعی کنار روند. اگر من به عنوان یک زن مسلمان، به دلیل رفتارهای تبعیض‌آمیز در جامعه، در خانه‌ام پنهان شوم، دیگران فکر می‌کنند که تسلیم رفتارهای آن‌ها شده‌ام. اما برای من مهم نیست که دیگران درباره اعتقادات دینی‌ام چه فکری می‌کنند و به‌همین دلیل با اعتماد به نفس در فضاهای عمومی حاضر می‌شوم. من باید جایگاهم را در جامعه آلمان مشخص کنم. البته برخی نیز قدرت رویایی با این مسائل را دارند. آن‌ها به دلیل رفتارهای نژادپرستانه در خانه پنهان می‌شوند و یا به خواست عمومی تن در می‌دهند. در حالیکه به عنوان یک شهروند در جامعه باید از حق پوشش و آزادی بیان و عقیده خود دفاع کنند و به شهروندان آلمان و اروپا نشان دهند که زن مسلمان چه جایگاهی دارد.

لینک گزارش:

مسیحیان و مسلمانان آلمان، ذهن بازی برای پذیرش سایر ادیان دارند

منبع: سایت اسلام

نظرسنجی جدید بنیاد کونراد آدناور نشان می‌دهد که ادیان نقش مهمی در آلمان ایفا می‌کنند. براساس این نظرسنجی مسیحیان و مسلمانان آلمان، ذهن بازی برای پذیرش سایر ادیان دارند و به پیروان ادیان مختلف احترام می‌گذارند. آن‌ها همچنین از ارتباط با پیروان سایر ادیان استقبال می‌کنند.

براساس نظرسنجی جدید بنیاد کونراد آدناور، ادیان نقش مهمی در آلمان ایفا می‌کنند. از میان ادیان جهانی، دو دین مسیجیت و اسلام، پیروان بیشتری در کشور ژرمن‌ها دارند. مسیحیان و مسلمانان در آلمان نسبت به پذیرش سایر ادیان ذهن بازتری دارند و می‌توانند با پیروان ادیان مختلف به راحتی ارتباط برقرار کنند. این نظرسنجی در فاصله اکتبر ۲۰۱۸ تا فوریه ۲۰۱۹،  در مجموع بر روی بیش از ۳۰۰۰ نفر در آلمان انجام شده است. در نظرسنجی بنیاد آدناور، مواردی مانند ایمان، دین‌داری، باورها و پذیرش افراد مورد بررسی قرار گرفته‌اند. 

این نظرسنجی نشان می‌دهد که پیروان ادیان مسیحیت و اسلام از نظر اعتقاد به خداوند، قیامت و همچنین وجود فرشتگان شباهت‌های زیادی با یکدیگر دارند. همچنین براساس نظرسنجی انجام شده، پذیرش و مدارا در میان پیروان این دو دین از پیروان سایر ادیان بیشتر است. به‌طور مثال، ۸۱ درصد از مسلمانان در پاسخ به این سوال که آیا حاضرید برای یک بار در مراسم دینی خارج از مساجد شرکت کنید، جواب مثبت داده‌اند. این در حالی است که ۷۳ درصد از پروتستان‌ها، ۷۰ درصد از کاتولیک‌ها و ۶۵ درصد از ارتدوکس‌ها نیز اعلام کرده‌اند که حاضرند در مراسم دینی خارج از کلیساها شرکت کنند.

البته وقتی سوال‌ها به استفاده از نمادهای مذهبی در دادگاه‌ها و مدارس می‌رسد، اوضاع کمی متفاوت می‌شود. در این شرایط مسلمانان بیش از مسیحیان با شرایط سازگار می‌شوند. نظرسنجی بنیاد کونراد آدناور نشان می‌دهد که ۵۶ درصد از پیروان مذهب ارتدوکس، ۴۶ درصد از کاتولیک‌ها و ۴۵ درصد از پروستان‌ها با حجاب کارکنان دادگاه‌ها مخالف هستند. این در حالی است که تنها ۳۵ درصد از مسلمانان با استفاده از صلیب در دادگاه‌ها مخالف هستند و اکثر آن‌ها استفاده از نمادهای مذهبی در اماکن دولتی را به اندازه مسیحیان رد نمی‌کنند.

لینک گزارش:

http://islam.de/32726

آشنایی با یکی از مدرن‌ترین کتابخانه‌های جهان

منبع: سایت کتابخانه شهر اشتوتگارت

بدون تردید کتابخانه شهر اشتوتگارت را می‌توان یکی از مدرن‌ترین کتابخانه‌های جهان نامید. کتابخانه‌ای با معماری بی‌نظیر که نمادی از جامعه مدرن اشتوتگارت به شمار می‌رود و در لیست زیباترین کتاب‌خانه‌های جهان نیز جای گرفته است.

کتابخانهشهر اشتوتگارت که در اکتبر سال ۲۰۱۱ افتتاح شد، یکی از شاهکارهای معماری مدرن در آلمان به شمار می‌رود. هر چند ساخت این کتابخانه، هزینه‌ای معادل ۷۹ میلیون یورو برای مسئولان شهر به ارمغان گذاشت، اما مسئولان شهر از احداث چنین کتابخانه مدرنی در کشور بسیار راضی‌اند. آنها معتقدند که ساخت این کتابخانه، باعث ایجاد یک مرکز فکری و فرهنگی برای جوانان آلمانی شده است.

جالب است بدانید که این کتابخانه به گونه‌ای طراحی شده است که از نمای بیرونی به شکل یک مکعب ساده به نظر می‌رسد، اما همین که وارد ساختمان شوید با بنایی پیچیده، عجیب و اسراسرآمیز مواجه می‌شوید. در ساختمان این کتابخانه از رنگ‌های خنثی استفاده شده است تا کتاب‌ها، جلوه‌ بهتری داشته باشند. شیشه‌های طراحی شده در بدنه کتابخانه نیز سبب شده است، محیط آن، کاملا روشن و نورانی باشد و فضایی دنج و دلپذیر را برای ساعت‌ها مطالعه فراهم کند.

همچنین در بخش‌های مختلف کتابخانه، مبلمانی با رنگ آبی روشن قرار گرفته که آرامش خاصی به فضا بخشیده است.

جالب است بدانید که این کتابخانه از ۹ طبقه تشکیل شده و در طبقات مختلف، بخش‌های متفاوتی از جمله کتابخانه مخصوص کودکان، بخش موسیقی، اتاق مطالعه، فضای مرکزی، بخش اداری، کافی شاپ، تراس، اتاق جلسه و گالری قرار دارد. از دیگر ویژگی‌های این کتابخانه می‌توان به قفسه‌هایی هوشمند و وجود صفحه‌های نمایش‌ لمسی اشاره کرد.

اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره این کتابخانه بی‌نظیر به‌دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

http://www1.stuttgart.de/stadtbibliothek/

تازه های نشر در آلمان

خدیجه

منبع:اسلامیکا

خدیجه، همسر پیامبر اکرم (ص)، اولین زنی بود که به اسلام ایمان آورد. او، زنی بازرگان بود که به اِمرأهالقریش (یعنی شاهزاده خانم قریش) شهرت داشت و برای تقویب و توسعه اسلام، به حضرت محمد(ص) کمک زیادی کرد. بدون شک، تاریخ اولیه اسلام را نمی‌توان بدون شناخت خدیجه، فهمید و آموخت. کتاب “خدیجه” که به تازگی توسط نشر اسلامیکا در آلمان منتشر شده، نخستین اثر به زبان آلمانی است که درباره همسر پیامبر اکرم(ص) به انتشار رسیده است. این کتاب علاوه بر توصیف زندگی این بانوی بزرگوار به طیف گسترده‌ای از افسانه‌ها و دروغ‌های مربوط به زندگی او نیز پرداخته است.

Format: 13,5 x 21 cm, Softcover
Seiten: 172
Ort, Jahr:  Bremen, 2020
ISBN 978-3-946179-25-2

لینک کتاب:

https://www.eslamica.de/buecher-nach-themen/biografien-historisches/1098/chadidscha-ehefrau-von-prophet-muhammad-s.?c=116

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *