هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۹۸ – ۵ آبان ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

نحوه پوشش گزارش‌های مربوط به مسلمانان در شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی آلمان

منبع:اسلامیک

بیش از یک دهه است که تهیه گزارش و مصاحبه درباره اسلام و مسلمانان در شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی آلمان باب شده است. هر چند اکثر این گزارش‌ها با هدف تخریب اسلام و مسلمانان تهیه می‌شوند، اما برخی از آن‌ها نیز نقش به‌سزایی در آشنایی جامعه آلمان با دین اسلام دارند. سایت اسلامیک به تازگی در گزارشی مفصل، نحوه پوشش گزارش‌ها و اخبار مربوط به مسلمانان در شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی آلمان را مورد بررسی قرار داده است که در ادامه می‌خوانید:

پخش گزارش‌های غیرواقعی

سال‌ها است که شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی مختلف در آلمان، بخشی از برنامه‌های خود را به گزارش‌های مرتبط با اسلام و مسلمانان اختصاص می‌دهند. گزارش‌هایی که اغلب با واقعیت، فاصله زیادی دارند و از نگاه مسلمانان آلمان، موجب افزایش اسلام‌هراسی در این کشور می‌شوند. حتی بسیاری از کارشناسان حوزه دین در سال‌های اخیر، درباره نقش رسانه‌های آلمان در افزایش اسلام‌هراسی در این کشور هشدار داده‌اند. یاسمین المنار، کارشناس امور دینی از بنیاد برتلزمان از جمله این افراد است. به اعتقاد او، انتشار گزارش‌های غیرواقعی درباره اسلام و مسلمانان در مطبوعات و شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی آلمان در سال‌های اخیر به اسلام‌هراسی در این کشور دامن زده است.

نتایج تحقیق بنیاد برتلزمان در سال ۲۰۱۹ نشان می‌دهد که نگرانی کارشناسان حوزه دین، بی‌دلیل نیست و اسلام‌هراسی در آلمان، بیش از گذشته افزایش یافته است. براساس گزارش این بنیاد، بیش از نیمی از شهروندان آلمان، به اسلام به عنوان یک خطر نگاه می‌کنند.

اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید؛ یکی از عجیب‌ترین گزارش‌هایی که تاکنون درباره اسلام و مسلمانان در شبکه‌های تلویزیونی آلمان پخش شده است، متعلق به گزارش شبکه تلویزیونی آ. اِر. د از مساجد آلمان است. این گزارش در سال ۲۰۱۷، توسط کنستانتین شرایبر، خبرنگار معروف آلمانی تهیه شد. این روزنامه‌نگار آلمانی در گزارش خود، خطبه‌های نمازجمعه در ۱۳ مسجد آلمان را مورد بررسی قرار داد. شرایبر در این گزارش مدعی شد که از شنیدن خطبه‌های نماز جمعه وحشت‌زده شده و حتی نتوانسته است، هیچ نکته خوب و مثبتی در خطبه‌های ۱۳ مسجد آلمان پیدا کند. البته پخش این گزارش در آلمان، با اعتراضات بسیاری مواجه شد. منتقدان گزارش معتقد بودند که گزارش مذکور یک جانبه تهیه شده و فضای واقعی مساجد را نشان نداده است. از این‌رو، بسیاری از شهروندان مسلمان آلمانی در اقدامی جالب در شبکه‌های اجتماعی مانند توئیتر با قرار دادن هشتگ‌ “گزارش من از مسجد”،  اقدام به معرفی فضاهای مساجد در آلمان کردند.

البته گزارش مربوط به مساجد، تنها اقدام شبکه آ.ار.د برای ضربه زدن به اسلام نبود. از دیگر گزارش‌های غیرواقعی که تاکنون از این شبکه پخش شده است، می‌توان به فیلم مستند “اسلام مدارس را می‌سازد” اشاره کرد. هرچند سازندگان این فیلم مدعی بودند که می‌خواهند تصاویر کلیشه‌ای و رادیکال اسلام را کنار بزنند و اسلام واقعی را به جامعه آلمان معرفی کنند، اما در عمل اتفاق دیگری افتاد. موضوع این فیلم مربوط به تدریس درس معارف اسلامی در مدارس آلمان بود، اما در ابتدا، تصاویری از عملیات وحشیانه داعش پخش شد که هیچ ارتباطی با موضوع اصلی فیلم نداشت.

معرفی اسلام در شبکه‌های عمومی

علاوه بر این‌ها، بررسی‌های خبرنگار سایت اسلامیک نشان می‌دهد که تقریبا همه شبکه‌های تلویزیونی عمومی آلمان، بخشی از برنامه‌های روزانه خود را به موضوعات مربوط به اسلام و مسلمانان اختصاص می‌دهند. شبکه فونیکس، زد.دی.اف، ارسته و تلویزیون جنوب غربی آلمان از جمله شبکه‌های تلویزیونی عمومی هستند که همواره گزارش‌هایی را درباره زندگی مسلمانان و جهان اسلام پخش می‌کنند. سخنگوی شبکه ارسته در این باره گفت:« ما می‌خواهیم وجوه مختلف زندگی مسلمانان در آلمان را نشان دهیم تا ببنندگان ما با واقعیت زندگی آن‌ها آشنا شوند.»

البته در میان شبکه‌های تلویزیونی آلمان که به موضوعات مرتبط با اسلام و مسلمانان می‌پردازند، زد.دی.اف فعالیت منظم‌تری دارد. این شبکه برنامه‌ای ثابت با عنوان “ انجمن جمعه” دارد که هر هفته به موضوعات مربوط به مسلمانان می‌پردازد. این برنامه از سال ۲۰۰۷ آغاز شده است و هنوز هم ادامه دارد.

تولید پادکست

بخش دین و جامعه در شبکه رادیویی بایرن نیز به صورت منظم برنامه‌هایی در ارتباط با مسلمانان و اسلام پخش می‌کند. این شبکه رادیویی از سی‌ام ژوئن تا سوم ماه اوت سال جاری، پادکستی شش قسمتی درباره اسلام و زندگی مسلمانان در آلمان منتشر کرد. مروه کاییکیچی، وبلاگر و روزنامه‌نگار شناخته‌شده آلمانی، مسئولیت اجرای این پادکست را برعهده داشت. این کارشناس شبکه‌های اجتماعی که در صفحات مجازی با نام پریمامسلما فعالیت می‌کند، در هر برنامه، با کارشناسان درباره اسلام و زندگی روزمره مسلمانان به گفت‌وگو پرداخت. کاییکچی همچنین در این پادکست، مسلمانان موفق در آلمان را معرفی و با آن‌ها درباره زندگی، سیاست، کار، خانواده و همچنین اعتقاد به خداوند صحبت کرد. علاوه بر این‌ها، او درباره اصول و فروع دین اسلام و جشن‌های اسلامی مانند عید قربان برای شنوندگان توضیح داد. این پادکست شش قسمتی هنوز هم بر روی رادیو بایرن قابل شنیدن است.

تهیه برنامه‌ ماهانه

یکی دیگر از شبکه‌هایی که به صورت منظم درباره اسلام و مسلمانان به تولد برنامه می‌پردازد، شبکه رادیو و تلویزیون جنوب غربی آلمان است. گروه “دین و جهان” در شبکه رادیو و تلویزیون جنوب غربی آلمان هر ماه برنامه “اسلام در آلمان” را تولید می‌کند. این برنامه، درباره اسلام، اعتقادات مسلمانان و زندگی روزمره آن‌ها است. برنامه “اسلام در آلمان”، جمعه اول هر ماه پخش می‌شود.

تبعیض در پخش

هرچند پخش برنامه‌های مربوط به مسلمانان در شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی آلمان باب شده است، اما هنوز هم بسیاری از شبکه‌ها ترجیح می‌دهند که برنامه‌های مربوط به مسیحیان و یهودیان را پخش کنند. به‌طور مثال، در شبکه تلویزیونی مرکز آلمان، هیچ قاعده و قانونی برای پخش برنامه‌های مربوط به مسلمانان وجود ندارد. در این شبکه تلویزیونی، برنامه‌ای برای معرفی ادیان مختلف وجود دارد که سالی دو بار هم به اسلام و مسلمانان اختصاص می‌یابد. البته در این تلویزیون، اخبار و گزارشات مربوط به کلیساهای مسیحی و جامعه یهودیان آلمان به صورت منظم پخش می‌شود، اما وقتی نوبت به اسلام و مسلمانان می‌رسد، وضعیت کاملا تغییر می‌کند. در این شبکه، پخش برنامه‌های مربوط به زندگی مسیحیان در اولویت قرار دارد.

لینک گزارش:

ارائه رشته ایران‌شناسی در بزرگ‌ترین موسسه مطالعات آسیا- آفریقا در آلمان

منبع: سایت دانشگاه هامبورگ

دانشگاه هامبوررگ سال‌ها است که به مقصد جذابی برای دانشجویان آلمانی و غیرآلمانی بدل شده است. براساس گزارشی که بر روی سایت این دانشگاه قرار گرفته است، در ترم زمستانی سال ۲۰۱۹-۲۰۲۰، بیش از ۴۳ هزار دانشجو در دانشگاه هامبورگ ثبت‌نام کرده و تعداد زیادی از آن‌ها برای تحصیل در موسسه آسیا-آفریقا درخواست داده بودند. از رشته‌های محبوبی که در موسسه موسسه آسیا-آفریقا تدریس می‌شود، می‌توان به رشته ایران‌شناسی اشاره کرد.

موسسه آسیا-آفریقا در دانشگاه هامبورگ، بزرگ‌ترین موسسه آلمانی در حوزه مطالعات کشورهای آسیایی و آفریقایی به شمار می‌رود. در این موسسه، بخش‌های فرهنگ و زبان ژاپنی و چینی، مطالعات کره‌ای، تاریخ و فرهنگ هند و تبت، فرهنگ و تاریخ خاورمیانه و  مطالعات آفریقا و اتیوپی فعالیت می‌کنند. دانشجویانی که در بخش تاریخ و فرهنگ خاورمیانه به تحصیل می‌پردازند، باید از میان رشته‌های ایران‌شناسی، مطالعات اسلامی و ترک‌شناسی یکی را انتخاب کنند.

بر اساس آنچه بر روی سایت دانشگاه هامبورگ قرار گرفته؛ هدف از تاسیس رشته ایران‌شناسی در این دانشگاه، کسب دانش عمومی درباره تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین، آشنایی با جغرافیای ایران و همچنین یادگیری زبان‌های باستانی ایران (به عنوان مثال فارسی میانه، اوستایی) است. این رشته در حال‌حاضر در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه می‌شود.

در مقطع کارشناسی، دانشجویان رشته ایران‌شناسی، دانش مقدماتی در حوزه تاریخ‌، زبان‌ها و فرهنگ‌های خاورمیانه و به خصوص ایران کسب می‌کنند. همچنین دانشجویان با زبان فارسی و سایر زبان‌های منطقه خاورمیانه مانند عربی و ترکی نیز آشنا می‌شوند. اما در مقطع کارشناسی ارشد، رشته ایران‌شناسی به صورت تخصصی‌تر دنبال می‌شود. شرط پذیرش در این بخش، آشنایی با زبان فارسی و داشتن مدرک کارشناسی در رشته ایران‌شناسی است. دانشجویان رشته ایران‌شناسی در مقطع کارشناسی ارشد، به صورت تخصصی به مطالعه زبان‌ها، فرهنگ‌ها و همچنین تاریخ معاصر ایران می‌پردازند. همچنین دانشجویان در این مقطع، اطلاعات مقدماتی درباره همسایگان ایران نیز به‌دست خواهند آورد.

علاوه بر این‌ها، دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در مقطع دکترا رشته ایران‌شناسی را دارند، باید نامه تاییدیه از یکی از اساتید موسسه تاریخ و فرهنگ خاورمیانه بگیرند و آن را به دانشگاه ارائه دهند. در واقع دانشجویان متقاضی مقطع دکترا پیش از ثبت‌نام، باید یکی از اساتید دانشگاه را برای همکاری راضی کنند.

از سوی دیگر، در بخش تاریخ و فرهنگ خاورمیانه دانشگاه هامبورگ، تحقیقات متعددی نیز در حوزه ایران‌شناسی انجام می‌شود. براساس گزارش‌های منتشرشده بر روی سایت دانشگاه هامبورگ، تحقیقات ایران‌شناسی در این دانشگاه بر روی تاریخ ایران از سده ششم قبل میلاد تا قرن حاضر متمرکز شده است. همچنین محققان بخش تاریخ و فرهنگ خاورمیانه، پروژه‌های مشترکی در رشته‌های ایران‌شناسی، اسلام‌شناسی و ترک‌شناسی دارند. یکی از این پروژه‌ها، طرحی با عنوان “ یک پا در گذشته و یک پا در آینده” است. در این پروژه محققان جوان، وقایع تاریخی ایران، جهان اسلام و مناطق ترک‌زبان را در فاصله دهه‌های ۶۰ تا ۹۰ میلادی مورد بررسی قرار داده‌اند. قرار است نتایج و یافته‌های این تحقیقات در ۱۲ دسامبر سال جاری در دانشگاه هامبورگ به نمایش گذاشته شود.

سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری را درباره تحصیل و تحقیق در حوزه ایران‌شناسی در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.aai.uni-hamburg.de/studium/bachelor/ba-hauptfach/vorderer-orient/voror-iranistik.html

توسعه روابط دوجانبه پس از ۶۰ سال دشمنی

منابع: سازمان “منطقه امس دولارت”، موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، مدرسه آلمانی لاهه، موسسه آلمانی آمستردام، وب سایت هلندنت، خانه هلند، وب‌سایت هلند دات کام

حمله ارتش آلمان نازی به خاک هلند در دهم می سال ۱۹۴۰ و تخریب بخش‌های زیادی از شهر روتردام، موجب شد که سال‌ها روابط دو کشور با تنش‌های زیادی همراه باشد. حتی پس از اتحاد دو آلمان نیز، آلمان‌هراسی در هلند ادامه داشت و بسیاری از جوانان هلندی، این کشور را به عنوان دشمن خود می‌شناختند. اما به تدریج و از سال ۲۰۰۰ روابط میان این دو کشور بهبود یافت. حالا نه تنها روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور توسعه یافته است، بلکه تبادلات زیادی میان موسسات فرهنگی، پژوهشی و آموزشی آلمان و هلند وجود دارد. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان گزارش داده است؛ در حال حاضر ۲۳ هزار دانشجوی آلمانی در دانشگاه‌های هلند مشغول به تحصیل هستند که این تعداد، ۲۵ درصد از کل دانشجویان آلمانی خارج از این کشور را تشکیل می‌دهد. همچنین مدارس آلمانی و موسسات گوته نیز فعالیت قابل توجهی در هلند دارند. علاوه بر این‌ها، دولت‌های آلمان و هلند برای توسعه روابط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با یکدیگر، سازمان‌های مشترکی تاسیس کرده‌اند و فعالیت‌های دو جانبه‌ای در مرز دو کشور دارند.

توسعه همکاری‌های فرامرزی

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، یکی از مهم‌ترین اقدامات دولت‌های آلمان و هلند برای توسعه ارتباطات با یکدیگر، انجام فعالیت‌های دو جانبه در مرز دو کشور است. سازمان “ منطقه امس دولارت” در این راستا تاسیس شده است. این سازمان در سال ۱۹۷۷، با هدف گسترش تعاملات میان شهروندان و سازمان‌های اقتصادی و اجتماعی در مرز مشترک هلند و آلمان تاسیس شد. مسئولان این سازمان معتقدند که برای گسترش فعالیت‌های اقتصادی و سیاسی میان آلمان و هلند، باید شهروندان دو کشور با آداب و رسوم و باورهای فرهنگی یکدیگر آشنا شوند و سازمان‌های اقتصادی و اجتماعی نیز باید تفاوت‌های قانونی و حقوقی میان آلمان و هلند را بشناسند. بنابراین سازمان “ منطقه امس دولارت” در راستای توسعه روابط میان شهروندان و سازمان‌های دو کشور فعالیت می‌کند. همچنین این سازمان از زمان تاسیس تاکنون، اقدامات زیادی را در زمینه تامین زیرساخت‌های اقتصادی و فرهنگی در منطقه مرزی میان هلند و آلمان انجام داده است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در زمینه فعالیت‌های این سازمان در اختیار علاقمندان قرار دهد:

Die Euregio Rhein-Waal” “ یکی دیگر از سازمان‌هایی است که دولت‌های آلمان و هلند برای گسترش ارتباطات با یکدیگر تاسیس کرده‌اند. این سازمان با هدف گسترش تبادلات میان شهروندان، مدارس و موسسات فرهنگی در منطقه مرزی میان آلمان و هلند شکل گرفته است. از دیگر کارهای این سازمان، حمایت از سازمان‌ها و انجمن‌های مردم‌نهاد و همچنین توسعه روابط سیاستمداران دو کشور برای رفع اختلافات احتمالی است. از طریق سایت زیر می‌توانید با فعالیت‌های این سازمان آشنا شوید:

https://www.euregio.org/ueberuns

تبادل دانشجو و پژوهشگر

هلند دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی زیادی دارد که در حوزه‌های پزشکی، فناوری نانو، روانشناسی، علوم اجتماعی، علوم ارتباطات، معماری و کشاورزی در منطقه اروپا پیش‌رو هستند. ۱۳ دانشگاه هلند در میان ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارند. از این‌رو، بسیاری از دانشجویان از اقصی‌نقاط جهان برای تحصیل و تحقیق در هلند تقاضا می‌دهند. براساس گزارش سایت وزارت خارجه آلمان، در حال‌حاضر ۲۳ هزار دانشجوی آلمانی در هلند در حال تحصیل هستند. به‌نظر می‌رسد که موسسه تبادلات آکادمیک آلمان در این میان نقش مهمی ایفا می‌کند. این موسسه هر ساله، فرصت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی در هلند را برای آگاهی دانشجویان و پژوهشگران آلمانی منتشر می‌کند و در مقابل دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی آلمان را نیز به دانشجویان و پژوهشگران هلندی معرفی می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره تبادل دانشجو میان آلمان و هلند دارد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/niederlande/

تاسیس موسسه آلمانی در آمستردام

تاسیس “موسسه آلمانی” در آمستردام نیز از دیگر فعالیت‌هایی است که در راستای همکاری‌های دو جانبه صورت گرفته است. این موسسه که زیر نظر دانشگاه آمستردام فعالیت می‌کند، در سال ۱۹۹۶ با هدف افزایش آگاهی درباره آلمان و انتقال اطلاعات درباره این کشور شکل گرفت. در این موسسه، مجموعه‌ای از محققان، کارشناسان حوزه آموزش و همچنین جوانان مستعد به پژوهش پیرامون کشور آلمان می‌پردازند. آن‌ها همچنین در راستای تبادلات علمی و پژوهشی میان آلمان و هلند فعالیت می‌کنند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید:

https://www.duitslandinstituut.nl/de/das-institut

فعالیت موسسه گوته در سه شهر هلند

عجیب نیست که آموزش زبان آلمانی، یکی از اهداف مهم ژرمن‌ها در هلند باشد. تاسیس موسسه گوته در شهرهای آمستردام، روتردام و لاهه در همین راستا انجام شده است. موسسه گوته در این شهرها، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مراکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در هر سه شهر، کتابخانه‌ بزرگی در حوزه فرهنگ، ادبیات و تاریخ آلمان دارد. این موسسات همچنین هر ساله میزبان نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های هنری می‌شوند. از طریق سایت‌ زیر می‌توانید با فعالیت‌های موسسه گوته در هلند آشنا شوید:

https://www.goethe.de/ins/nl/de/spr/kur/gia.html

راه‌اندازی مدرسه آلمانی در لاهه

علاوه بر موسسات گوته در سه شهر لاهه، روتردام و آمستردام، مدرسه آلمانی لاهه نیز نقش مهمی در آموزش زبان آلمانی دارد. مدرسه آلمانی لاهه، ۱۵۰ سال پیش با هدف توسعه زبان و فرهنگ آلمانی در هلند تاسیس شده است و در‌ حال ‌حاضر، دوره‌های متعددی در آن، برای دانش‌آموزان به زبان آلمانی برگزار می‌شود. سایت زیر می‌تواند اطلاعات مفیدی درباره فعالیت‌های این مدرسه در اختیارتان قرار دهد:

http://www.disdh.nl/uber-uns-page.aspx

راه‌اندازی وب سایت هلندنت

از دیگر اقداماتی که در راستای توسعه روابط میان آلمان و هلند انجام شده است، می‌توان به راه‌اندازی وب‌سایت“ هلند نت” اشاره کرد. این وب‌سایت که از سوی دانشگاه مونستر تاسیس شده است، اخبار و گزارش‌های مهم درباره هلند را منتشر می‌کند. هدف از راه‌اندازی این وب‌سایت، آشنایی روزنامه‌نگاران، شهروندان، تاجران و سیاستمداران آلمان با هلند و مسائل مربوط به این کشور است. علاوه بر این‌ها، وب‌سایت هلندنت، گزارش‌های تحلیلی زیادی درباره روابط آلمان و هلند منتشر می‌کند. از طریق سایت زیر می‌توانید، اطلاعات بیشتری درباره این وب‌سایت به‌دست آورید:

https://www.uni-muenster.de/NiederlandeNet/

فعالیت خانه هلند در مونستر

از دیگر فعالیت‌های آلمانی‌ها برای شناسایی فرهنگ و زبان هلندی می‌توان به راه‌اندازی خانه هلند اشاره کرد. در این خانه که در سال ۱۹۹۵ تاسیس شده است، رویدادهای زیادی در حوزه‌های سیاسی، فرهنگی، ادبی و اجتماعی برگزار می‌شود. این موسسه همچنین مرکز مهمی برای تحصیل و تحقیق درباره کشور هلند به شمار می‌آید. سایت زیر اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این خانه در اختیارتان می‌گذارد:

https://www.uni-muenster.de/HausDerNiederlande/ueber/25_jahre/index.html

اطلاعات گردشگری هلند به زبان آلمانی

وب‌سایت هلند دات کام، با هدف آشنایی گردشگران کشورهای مختلف با آثار باستانی و گردشگری و طبیعت زیبای هلند تاسیس شده است. در این وب‌سایت، اطلاعات مفیدی درباره فعالیت‌های هنری و فرهنگی، گردش در طبیعت، گشت‌وگذارهای خانوادگی و ورزش‌های هیجان‌انگیز در هلند وجود دارد. مطالب این وب‌سایت به زبان‌ آلمانی نیز به روز می‌شود و گردشگران آلمانی که قصد سفر به این منطقه را دارند، می‌توانند از اطلاعات آن استفاده کنند. برای آشنایی با فعالیت‌های این سایت، می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:https://www.holland.com/de/tourist.htm

برگزاری صدمین دوره نمایشگاه بین‌المللی صنایع دستی و آثار سنتی آلمان در لایپزیگ

منبع: سایت نمایشگاه صنایع دستی آلمان

صدمین دوره نمایشگاه بین‌المللی صنایع دستی و آثار سنتی آلمان از ۲۳ام تا ۲۵ام ماه اکتبر سال جاری در موزه هنرهای کاربردی شهر لایپزیگ آلمان برگزار شد. این نمایشگاه که هر سال با هدف حفظ و توسعه صنایع دستی و همچنین مقابله با تولید انبوه کالاهای بی‌کیفیت برگزار می‌شود، امسال به‌دلیل شیوع بیماری کرونا با تغییراتی همراه بود.

نمایشگاه بین‌المللی صنایع دستی و آثار سنتی آلمان، همواره محل مناسبی برای خرید و فروش هنرهای دستی و آثار منحصر به فرد مانند منسوجات، جواهرات، سرامیک، شیشه، مبلمان، فلز، چرم و اسباب‌بازی‌های سنتی است. در این نمایشگاه هر ساله، زنان و مردان هنرمند از آلمان و سایر کشورهای جهان از جمله ایتالیا، فرانسه، سوئیس، آمریکا، لیتوانی، هلند و اتریش حضور دارند و آثار دست‌ساز خود از جمله کفش‌های دست‌دوز، آثار شیشه‌ای، ظروف چینی، کاسه‌های چوبی و … را برای فروش به علاقمندان عرضه می‌کنند. جالب است بدانید که امسال صنعتگران لیتوانی مهمان ویژه نمایشگاه بودند و آثار زیادی را از ویلنیوس، پایتخت این کشور در لایپزیگ عرضه کردند.

البته همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، این نمایشگاه که هر سال با هدف حفظ و توسعه صنایع دستی و همچنین مقابله با تولید انبوه کالاهای بی‌کیفیت برگزار می‌شود، امسال به‌دلیل شیوع بیماری کرونا با تغییراتی همراه بود. آنطور که سایت نمایشگاه گزارش داده است؛ امسال به دلیل بحران کرونا، تمام غرفه‌های صنایع دستی و آثار هنری در سالن بزرگ نمایشگاه دائمی موزه‌ هنرهای کاربردی لایپزیگ برپا شد تا از ازدحام افراد جلوگیری شود. اگر از موزه هنرهای کاربردی لایپزیگ بازدید کرده باشید، می‌دانید که سالن نمایشگاه دائمی این موزه، ۳۰ اتاق دارد و به همین دلیل، در بحبوحه شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان، این سالن بزرگ برای برگزاری نمایشگاه انتخاب شد.

علاوه بر این‌ها، امسال به‌دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از بحران کرونا، غرفه‌داران نیز از پرداخت ورودیه نمایشگاه معاف شدند. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره این نمایشگاه به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

http://www.grassimesse.de/

بازدید از مجموعه آثار هنر مدرن در شهر دوسلدوررف

منبع: سایت مرکز هنری نوردراین-وستفالن

علاقمندان به آثار هنری در سراسر جهان، شهر دوسلدورف را با مرکز هنری نوردراین-وستفالن می‌شناسند. مرکزی که آثار هنرمندان مشهوری مانند کاندینسکی و پیکاسو را در خود جای داده است و در میان هنرمندان آلمانی به عنوان موزه هنر قرن بیستم شناخته می‌شود.

مرکز هنری نوردراین-وستفالن، ۶۰ سال پیش با هدف حفظ آثار هنری تاسیس شد. مسئولان این مرکز که با نام کونستساملونگ نیز شناخته می‌شود، کار خود را با خرید ۸۸ اثر هنری ارزشمند آغاز کردند. بعدها در دهه ۹۰ میلادی، مجموعه‌ای ارزشمند از آثار هنر مدرن جهان به مرکز هنری نوردراین-وستفالن اضافه شد و ساختمان موزه نیز گسترش یافت. مرکز هنری نوردراین-وستفالن اکنون، میزبان مجموعه‌ای منحصر به فرد از آثار قرن بیستم و بیست‌ویکم است. از جمله هنرمندان مشهوری که آثارش در این مرکز به نمایش درآمده است، می توان به پابلو پیکاسو، واسیلی کاندینسکی و جکسون پولاک اشاره کرد.

جالب است بدانید که که در حال‌حاضر، آثار هنری مرکز نوردراین-وستفالن در سه ناحیه مختلف شهر دوسلدورف قرار گرفته‌اند. بزرگ‌ترین مجموعه این مرکز با عنوان K20، در میدان گرابه قرار دارد. ساختمان K20 با نمای گرانیت مشکی و معماری خاصی که دارد، خود نیز یک اثر هنری به شمار می‌رود. این بخش دارای گالری‌های دائمی و نمایشگاه‌های موقتی است. در بخش گالری‌های دائمی، آثار ارزشمندی از هنر مدرن به نمایش درآمده است که از آن جمله می‌توان به ارزشمندی از نقاشی‌های پاول کلی، نقاش شناخته‌شده سوئیسی اشاره کرد. همچنین در ساختمان K20، کتابخانه‌ای عظیم با ۱۰۰ هراز کتاب وجود دارد. این کتابخانه مرجع مهمی در حوزه هنر قرن بیستم و بیست‌ویکم به‌شمار می‌آید و از این‌رو برای دانشجویان و پژوهشگران عرصه هنر اهمیت زیادی دارد.

مجموعه دوم با عنوان K21 در خانه اشتنده قرار گرفته است. در ساختمان K21 نیز، آثار نقاشی و طراحی مدرن و همچنین مجسمه‌های ارزشمند‌ قرار دارد.

مجموعه سوم نیز در Schmela Haus جای گرفته و هر ساله میزبان نمایشگاه‌های موقت متعددی از سراسر جهان است. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این مرکز به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید: https://www.kunstsammlung.de/de

نظارت سازمان‌های اطلاعاتی آلمان بر پیام‌رسان‌ها

منبع: ولت

دولت آلمان به تازگی لایحه‌ای را به بوندستاگ ارائه کرده است که در صورت تصویب آن، سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی در آینده اجازه خواهد داشت تا پیام‌های کتبی بر روی سرویس‌های پیام‌رسان مانند واتس‌اپ و فیس‌بوک را مورد بررسی قرار دهند. دولت فدرال مدعی است که این کار در راستای مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی گروه‌های راست انجام می‌شود.

این لایحه قرار است به زودی در بوندستاگ مورد بررسی قرار گیرد. اگر چنین قانونی تصویب شود، سازمان اطلاعات داخلی آلمان، سازمان امنیت و همچنین سازمان امنیت نظامی این کشور می‌توانند به مضمون پیام‌های رد و بدل شده توسط پیام‌رسان‌ها از جمله واتس‌اپ دسترسی داشته باشند. تاکنون تنها شنود تماس‌های تلفنی از سوی سازمان‌های اطلاعاتی آلمان امکان‌پذیر بود و در صورت تصویب این قانون، به زودی شرایط برای نظارت بر پیام‌های کتبی نیز فراهم می‌شود.

طرفداران این طرح مدعی‌اند که دسترسی سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی به پیام‌رسان‌ها مشروط به کسب اجازه موردی است و تنها برای مبارزه با تروریسم و راست‌گرایی افراطی صورت می‌گیرد. هورست زی‌هوفر، وزیر کشور آلمان که از طرفداران این لایحه است، درباره نظارت سازمان‌های امنیتی آلمان بر پیام‌رسان‌‌ها گفت:«ما در فضای کنونی به قوانینی نیاز داریم تا امکان نظارت بر سیستم‌های آنلاین را امکان‌پذیر کند. برای من قابل پذیرش نیست که مقامات امنیتی ما نتوانند کسانی را که دموکراسی را زیر پا می‌گذارند، تحت نظر بگیرند.»

البته همه سیاستمداران آلمانی نیز با تشدید نظارت و کنترل بر داده‌های شخصی افراد موافق نیستند. اعضای حزب سوسیال دموکرات آلمان از جمله سیاستمدارانی هستند که با تصویب این قانون مخالفند.

حزب دموکرات آزاد آلمان نیز از دیگر احزاب مخالف این لایحه هستند. اشتفان تومایی از نمایندگان حزب دموکرات آزاد آلمان در بوندستاگ در این باره گفت:« اینکه سرویس‌های اطلاعاتی اجازه دسترسی به محتوای خصوصی افراد در پیام‌رسان‌ها را پیدا کنند، بسیار ناراحت‌کننده است. من از اینکه وزیر دادگسترس فدرال از چنین لایحه‌ای حمایت کرده است، متعجب شدم. این قانون، آزادی موجود در جامعه آلمان را از بین خواهد برد.»

درحالیکه اعضای احزاب دموکرات آزاد و سوسیال دموکرات آلمان از لایحه دولت فدرال مبنی بر کنترل پیام‌رسان‌‌ها انتقاد می‌کنند،‌ کریستینه لمبرشت، وزیر دادگستری آلمان معتقد است که تصویب این لایحه ضروری است. او در این باره گفت:«کسانی که در فضای مجازی، دیگران را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهند، باید تحت پیگیرد قانونی قرار بگیرند. از این‌رو، باید قوانینی وجود داشته باشد تا از قربانیان حمایت کند. بنابراین تصویب این لایحه اهمیت زیادی دارد.»

مناقشه بر سر تصویب لایحه جدید دولت فدرال در حالی ادامه دارد که در سال ۲۰۱۹ نیز حزب سوسیال دموکرات آلمان با طرح قانونی که “تفتیش آنلاین” را برای سازمان‌های اطلاعاتی مجاز می‌شمرد، مخالفت کرده بود از این رو، در لایحه جدید که دولت آلمان به بوندس‌تاگ ارائه کرده است، موضوع “تفتیش آنلاین” حذف و تنها موضوع دسترسی به پیام‌رسان‌ها در آن منظور شده است.

لینک گزارش:

https://www.welt.de/politik/deutschland/article218298328/GroKo-Beschluss-Geheimdienste-duerfen-nun-WhatsApp-Chats-mitlesen.html

تازه های نشر در آلمان

ردپای ساسانیان بر هنر و فرهنگ بیزانس، قفقاز و قلمرو اسلامی

منبع: آمازون

قلمرو امپراتوری ساسانی بسیار گسترده بود. ساسانیان بر منطقه‌ای که امروزه به نام کشورهای ایران، عراق، آذربایجان، پاکستان و افغانستان شناخته می‌شوند، سلطه داشتند. حتی منطقه قفقاز نیز تحت تأثیر سیاسی حکومت ساسانی قرار داشت. بسیاری از کارشناسان تاریخ هنر معتقدند که این امپراتوری بر هنر و فرهنگ کشورهای همسایه ساسانیان مانند بیزانس و قفقاز نیز تاثیر زیادی داشت. همچنین پس از سقوط ساسانیان، ردپای این حکومت بر هنر و فرهنگ قلمروهای اسلامی نیز مشاهده شد. در این راستا، نسلیهان آسوتای افنبرگر و فالکو داییم در کتاب “ ردپای ساسانیان بر هنر و فرهنگ بیزانس، قفقاز و قلمرو اسلامی”، تاثیر امپراتوری ساسانی بر فرهنگ و هنر کشورهای همسایه آن را مورد بررسی قرار داده‌اند. این کتاب، سال گذشته در ۱۹۸ صفحه به زبان آلمانی منتشر شده است.

نویسنده :  Neslihan Asutay-Effenberger, Falko Daim

تعداد صفحات: ۱۹۸

سال انتشار: ۲۰۱۹

زبان:آلمانی

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *