هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۸۴ – ۳۰ تیر ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

روزهای سخت برای گردشگری آلمان

منبع: تاگس‌شو

بحران کرونا صنعت گردشگری آلمان را بیش از هر صنعت دیگری تحت تاثیر خود قرار داده است. حالا نه‌تنها در شهرهای تاریخی آلمان، خبری از سیل گردشگران خارجی نیست، بلکه جاذبه‌های طیبیعی مانند تنگه راین و مجمع‌الجزایر هلیگولند در دریای شمال نیز دیگر جمعیت زیادی به خود نمی‌بینند.

از زمان آغاز بحران کرونا، تنها دامنه‌های کوه‌ آلپ و برخی سواحل آلمان به مقصد گردشگران داخلی بدل شده‌اند  و سایر مناطق دیدنی و حتی تاریخی آلمان دوران کم‌فروغی را سپری می‌کنند. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان حوزه گردشگری امیدوار بودند که گردشگران در دوران کرونا، وقت بیشتری را در جاذبه‌های طبیعی آلمان بگذرانند. ناتالی باست، مدیر اردوگاه لورلی‌بلیک در تنگه راین در این باره می‌گوید:« لورلی‌بلیک امسال نسبت به سال‌های گذشته مسافران کمتری دارد. من انتظار داشتم که مسافران بیشتری را در تنگه راین ببینم. ما پیش از بحران کرونا، ۳۶۰ محل برای راه‌اندازی کمپ داشتیم که اکنون به ۱۳۰ محل کاهش یافته است. ما دوست داریم که مسافران بیشتری را در این منطقه ببینیم و برای جلب گردشگران، تخفیف‌هایی را درنظر گرفته‌ایم. اما به نظر می‌رسد که افراد زیادی به دلیل بحران کرونا حاضر نیستند به مناطق ناشناخته سفر کنند. مسافران قدیمی ما نیز اکثرا افراد مسنی بودند که در حال‌حاضر به عنوان گروه‌های پرخطر شناخته می‌شوند. بنابراین طبیعی است که حجم مسافران در این منطقه نسبت به سال‌های گذشته بسیار کمتر شده است.»

دیرک دونکل‌برگ از اعضای انجمن گردشگری آلمان نیز درباره کاهش گردشگران می‌گوید:« ما در پنج ماه نخست سال، شاهد کاهش تقاضا برای اقامت در هتل‌ها و اقامتگاه‌های آلمان بوده‌ایم. کاملا مشخص است که صنعت گردشگری آلمان در دوارن کرونا، آسیب زیادی دیده است. با توجه به محدودیت‌های موجود، باید شهروندان آلمانی را ترغیب کنیم که در داخل کشور سفر کنند. در حال‌حاضر نه تنها دریای شمال و تنگه راین، بلکه مناطق مختلف آلمان می‌تواند با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، پذیرای مسافران باشد.»

آنطور که آمارها نشان می‌دهد، در دوران کرونا حتی جاذبه‌های مهم تاریخی شهرهای آلمان نیز بازدیدکنندگان زیادی ندارند. به طور مثال، “پورتا نیگرا” دروازه شمالی شهر تریر و یا خانه کارل مارکس، اقتصاددان و نظریه‌پرداز شناخته‌شده آلمان در این شهر که همواره مقصصد گردشگران خارجی بوده‌اند، در حال‌حاضر بازدیدکننده چندانی ندارند. پیتر بومن‌شنکل، مدیر هتل سورگلوکه در شهر تریر در این باره می‌گوید:« در حال‌حاضر در بهترین فصل سال هستیم، اما از حضور مسافران و گردشگران خبری نیست. برعکس سال‌های گذشته، گردشگری ما افت شدیدی داشته و تنها آخر هفته‌ها شاهد حضور تعداد معدودی از مسافران در این منطقه هستیم. پیش از این، بسیاری از گردشگران آمریکایی و آسیایی برای تعطیلات تابستان به شهر تریر سفر می‌کردند که دیگر خبری از آن‌ها نیست.»

او مجبور شده است که به دلیل کاهش گردشگران، بسیاری از کارمندان خود را از کار بیکار کند:« اکثر هتلداران تریر از نظر مالی در شرایط بدی قرار دارند و امیدوارم که بتوانیم در کریسمس این ضرر را جبران کنیم. ما بازارچه کریسمس معروفی در تریر داریم که گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند. بنابراین به کریسمس امیدواریم.»

این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شوند که اخبار مربوط به موج دوم کرونا در آلمان، هتلداران و دست‌اندرکاران صنعت گردشگری این کشور را نگران کرده است. باست، مدیر اردوگاه لورلی‌بلیک می‌گوید:« مسلما ما نمی‌خواهیم دوباره تعطیل شویم و به همین دلیل همه پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنیم.» دونکل‌برگ از انجمن گردشگری آلمان نیز می‌گوید:« در آلمان، آمادگی کامل برای مقابله با شیوع کرونا وجود دارد. با این وجود، همه ما می‌دانیم که بسیاری از گردشگران به دلیل شیوع بیماری کرونا حاضر به مسافرت به شهرهای مختلف نیستند. از این رو، چندی پیش ما پیشنهاد دادیم که سفرهای درون شهری ایجاد کنیم و مردم در هر ایالت را ترغیب کنیم که از آثار باستانی و طبیعی شهرهای خود دیدن کنند.»

لینک گزارش:

https://www.tagesschau.de/inland/binnentourismus-101.html

آلمان و بوسنی‌هرزگوین؛ دوستان دیروز و امروز

منبع: ، جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی، دفتر نماینده عالی در بوسنی‌هرزگوین، گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کنراد آدناور، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد  هاینریش بل

تحلیل‌گران مسائل سیاسی در آلمان معتقدند که دولت آلمان پس از تجزبه یوگسلاوی، به هیچ کدام از کشورهای آن، به اندازه بوسنی‌وهرزگوین نزدیک نبوده است. بوسنیایی‌ها در طول جنگ جهانی دوم، از متحدان آلمان بودند. دولت آلمان نیز در طول جنگ بوسنی، برخلاف دولت‌های فرانسه، انگلستان و روسیه، تلاش کرد تا تحریم‌های تسلیحاتی علیه بوسنی را از میان بردارد. حتی هلموت کوهل، صدر اعظم وقت آلمان برای برداشتن این تحریم‌ها، تلاش‌های زیادی کرد که بی‌نتیجه ماند. با این وجود، پس از معاهده صلح دیتون و تشکیل کشور مستقل بوسنی‌وهرزگوین، آلمان به یکی از شرکای مهم اقتصادی این کشور تبدیل شد. بعدها با امضای توافق‌نامه فرهنگی در اوایل سال ۲۰۰۶، روابط فرهنگی و پژوهشی دو کشور نیز شکل گرفت. موسسه گوته در این کشور تاسیس شد و موسسه تبادلات آکادمیک آلمان فعالیت خود را برای کمک به دانشجویان و پژوهشگران دو کشور آغاز کرد. بعدها حتی بنیادهای سیاسی و سازمان‌های اجتماعی مهم آلمان نیز سر از کشور بوسنی‌هرزگوین درآوردند. به تدریج روابط فرهنگی و آموزشی دو کشور تا جایی پیش رفت که زبان آلمانی پس از انگلیسی در بسیاری از مدارس بوسنی‌هرزگوین، به عنوان دومین زبان خارجی شناخته شد.

زبان آلمانی؛ دومین زبان خارجی در مدارس

براساس گزارش‌های سایت وزارت خارجه آلمان، در بوسنی‌هرزگوین مانند بسیاری از کشورهای اروپایی، زبان آلمانی پس از انگلیسی به عنوان زبان دوم تدریس می‌شود. از مهم‌ترین موسساتی که در راستای آموزش زبان آلمانی در این کشور فعالیت دارند، می‌توان به موسسه گوته در سارایوو اشاره کرد که با داشتن کتابخانه‌ و سالن‌های مخصوص کتابخوانی، محبوبیت زیادی میان دانش‌آموزان و دانشجویان پیدا کرده است. موسسه گوته که در سال ۲۰۰۰ در سارایوو تاسیس شده است، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان به صورت آنلاین و حضوری برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در سارایوو، اطلاعات کاملی درباره تحصیل و پژوهش در آلمان به علاقمندان ارائه می‌دهد و با انجمن‌ها و سازمان‌های فرهنگی و هنری بوسنی هرزگوین همکاری دارد. این موسسه، پروژه‌های فرهنگی و اجتماعی زیادی در شهرهای مختلف بوسنی‌هرزگوین اجرا می‌کند. لینک زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه گوته در سارایوو به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.goethe.de/ins/ba/de/index.html

افزایش بیکاری و مهاجرت دانشجویان و پژوهشگران

اوضاع اقتصادی در بوسنی‌هرزگوین تعریف چندانی ندارد. براساس آمارهایی که بر روی سایت تبادلات آکادمیک آلمان منتشر شده، نرخ بیکاری در این کشور در سال ۲۰۱۷، ۲۵.۶ درصد بوده است. از سوی دیگر، کسانی که در دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی این کشور مشغول به تحصیل هستند،  شانس زیادی برای پیداکردن کار ندارند. از این رو، دانشجویان و پژوهشگران بوسنیایی در سال‌های اخیر به سایر کشورهای اروپایی مهاجرت می‌کنند. آنطور که تخمین زده شده است؛ ۱۵۰ هزار نفر در چند سال اخیر، بوسنی‌هرزگوین را ترک و تعداد زیادی از این افراد،‌ آلمان را به عنوان مقصد خود انتخاب کرده‌اند. در این میان، یکی از موسساتی که در تبادلات علمی و فرهنگی میان آلمان و بوسنی‌هرزگوین نقش مهمی ایفا می‌کند، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان است. این موسسه تاکنون، از هزاران دانشجوی بوسنی‌هرزگوین حمایت کرده است. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان به دانشجویان بوسنیایی که تمایل دارند در کشور ژرمن‌ها درس بخوانند، کمک‌هزینه‌های تحصیلی و پژوهشی اهدا می‌کند. همچنین دانشجویان آلمانی که قصد دارند در بوسنی ادامه تحصیل دهند، می‌توانند از کمک‌هزینه‌های این موسسه استفاده کنند. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان همچنین حامی محققان هر دو کشور است و به گسترش ارتباط میان موسسات آموزشی و پژوهشی آلمان و بوسنی کمک می‌کند. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های موسسه تبادلات آکادمیک آلمان به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/bosnien-herzegowina/

فعالیت جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، بسیاری از سازمان‌ها و بنیادهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آلمان در حال‌حاضر در بوسنی‌هرزگوین فعالیت می‌کنند. از مهم‌ترین سازمان‌های آلمانی که در حال‌حاضر در بوسنی‌هرزگوین فعالیت دارد، می‌توان به جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی اشاره کرد. این سازمان به فاصله کوتاهی از پیمان صلح دیتون و تشکیل کشور بوسنی‌هرزگوین در سال ۱۹۹۵ شکل گرفت. جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی به ثبات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در آلمان کمک می‌کند. اعضای این موسسه در سارایوو کوشش می‌کنند تا به توسعه همکاری‌های منطقه‌ای میان کشورهای تجزیه‌شده در یوگوسلاوی کمک کنند. این موسسه همچنین در زمینه‌های تجارت خارجی، تنوع‌زیستی، بهره‌وری انرژی، خدمات شهری، اصلاحات قانونی و پیوستن بوسنی‌هرزگوین به اتحادیه اروپا فعالیت می‌کنند. برای اینکه اطلاعات بیشتری درباره فعالیت جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی به‌دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.giz.de/de/weltweit/289.html

عضویت در دفتر نماینده عالی در بوسنی‌هرزگوین

آلمان در دفتر نماینده عالی در بوسنی‌هرزگوین نیز نماینده دارد. دفتر نماینده عالی جامعه بین‌الملل بلافاصله پس از توافقنامه صلح دیتون در سال ۱۹۹۵ تاسیس شد. حیطه فعالیت‌ها و اختیارات نماینده عالی در بوسنی و هرزگوین شامل نظارت بر اجرای توافقنامه صلح دیتون، هماهنگی فعالیت‌های سازمان‌های غیرنظامی در بوسنی و هرزگوین و مشارکت در برگزاری کنفرانس‌های مربوط به صلح در این کشور است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره دفتر نماینده عالی در بوسنی و هرزگوین به‌دست آورید:

http://www.ohr.int/about-ohr/general-information/

بنیاد فردریش ابرت

بنیاد فردریش ابرت از دیگر سازمان‌های معروف آلمان است که از سال ۱۹۹۴،  فعالیت خود را در بوسنی‌هرزگوین آغاز کرده است. مسئولان این بنیاد، دو سال بعد از شروع فعالیت‌هایشان در بوسنی، دفتری در سارایوو تاسیس و در سال ۱۹۹۸ نیز دفتر دیگری در شهر بانیا لوکا راه‌اندازی کردند. کارکنان این بنیاد با همکاری اساتید، دانشجویان و پژوهشگران بوسنی‌هرزگوین، سمینارها و کارگاه‌های آموزشی در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برگزار می‌کنند. این بنیاد همچنین تلاش می‌کند تا روابط میان سیاستمداران و  سازمان‌های مردم‌نهاد را ارتقا دهند. از دیگر اهداف این بنیاد می‌توان به ترویج دمکراسی، ترغیب گروه‌های مختلف مذهبی، سیاسی و اجتماعی به گفت‌وگو با یکدیگر و همچنین حمایت از برابری جنسی و عدالت اجتماعی در بوسنی‌هرزگوین اشاره کرد. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این سازمان به دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.fes-bosnia-and-herzegovina.org/de/ueber-uns/fes-bosnien-herzegowina/

بنیاد کنراد آدناور

یکی دیگر از موسسات آلمانی که در بوسنی‌هرزگوین فعالیت می‌کند، بنیاد کنراد آدناور است. دفتر بنیاد کنراد آدناور در سال ۱۹۹۷ در سارایوو تاسیس شد. هدف از تاسیس این دفتر، توسعه صلح و ثبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در بوسنی هرزگوین و همچنین کمک به این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا است. اعضای این بنیاد با برگزاری کنفرانس‌ها، کارگاه‌های آموزشی، برگزاری میزگردهای مختلف و همکاری با موسسات تحقیقاتی و آموزشی تلاش می‌کنند تا در راستای اهداف خود قدم بردارند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره بنیاد آدناور در سارایوو در اختیارتان قرار دهد:

https://www.kas.de/en/web/bosnien-herzegowina/about-us

بنیاد هاینریش بل

بنیاد هاینریش بل از دیگر سازمان‌های مهم آلمانی است که در بوسنی‌هرزگوین فعالیت دارد. مسئولان این بنیاد از سال ۱۹۹۹، دفتر سارایوو را برای ارتقا دموکراسی و ترویج صلح تاسیس کردند. آن‌ها تلاش می‌کنند تا با بازیگران جامعه مدنی بوسنی ارتباط برقرار کنند و در این راستا با دانشجویان، فعالان حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی وارد مذاکره می‌شوند. این بنیاد همچنین برای تقویت جامعه مدنی، توانمندسازی زنان و ترویج گفت‌وگو در میان احزاب و اقوام مختلف در بوسنی‌هرزگوین فعالیت می‌کند. از طریق لینک زیر می‌توانید از فعالیت‌های بنیاد بل مطلع شوید:

https://ba.boell.org/en

بررسی جایگاه و نقش پیامبران در دین اسلام

منبع: سایت دانشگاه پادربورن

پژوهشگران موسسه الهیات اسلامی پادربورن در حال بررسی نقش و جایگاه پیامبران در دین اسلام هستند. وزارت تحقیقات فدرال آلمان برای این پروژه تحقیقاتی که از ماه مارس سال جاری آغاز شده، مبلغ یک میلیون یورو بودجه اختصاص داده است. 

سایت دانشگاه پادربورن درباره این تحقیق نوشته است:«اسلام اهمیت زیادی برای پیامبران و فرستادگان خداوند قائل است. قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان نیز به تفصیل به زندگی ۲۵ فرستاده خداوند پرداخته است که در راس آن‌ها، حضرت محمد(ص)، پیامبر اسلام قرار دارد. حال، تیم تحقیقاتی ۵ نفره موسسه الهیات اسلامی دانشگاه پادربورن تصمیم گرفته است که به بررسی نقش و جایگاه پیامبران در دین اسلام بپردازد. بخش عمده این تحقیقات به پیامبر اسلام(ص) اختصاص داده خواهد شد. نتایج این تحقیقات قرار است بعدها در رشته‌های “آموزش معارف دینی” و “تربیت مدرس” مورد استفاده قرار گیرد.»

آنطور که سایت دانشگاه اعلام کرده؛ تیم تحقیقاتی موسسه الهیات اسلامی دانشگاه پادربورن زیر نظر زیشان غفار، فعالیت می‌کند. غفار در ارتباط با این تحقیقات به مسئولان سایت دانشگاه گفت:« در قرآن آمده است که پیامبران، وظیفه انتقال دستورات الهی به مردم را دارند. از نگاه اسلام، پیروان ادیان از طریق موعظه‌ و سیره پیامبران، شیوه درست زندگی را می‌آموزند. قرآن می‌گوید که پیامبران پیام مشترکی دارند و هدف همه آن‌ها یکی است. به‌همین دلیل ما تلاش می‌کنیم تا سیره پیامبران را در قرآن و اسلام مورد بررسی قرار دهیم.»

تیم تحقیقاتی دانشگاه پادربورن متشکل از چند پژوهشگر سنی و شیعه است. همچنین در میان این گروه، یک محقق مسیحی نیز وجود دارد. پادربورن، هفتمین دانشگاه آلمان است که در حوزه مطالعات اسلامی فعالیت می‌کند. وزارت آموزش و تحقیقات فدرال حامی مالی این مؤسسه است. هر چند مؤسسه الهیات اسلامی در دانشگاه پادربورن در سال ۲۰۱۵ افتتاح شده، اما این موسسه از سال ۲۰۱۹ به صورت رسمی کار خود را آغاز کرده است. در این موسسه، تحقیقات بسیاری در حوزه‌های الهیات اسلامی، آموزش اسلامی، مطالعات قرآنی، احکام اسلامی، اخلاق و تاریخ اسلام انجام می‌شود.

لینک خبر:

https://kw.uni-paderborn.de/sit/nachricht/den-gottesboten-auf-der-spur

پخش پادکستی شش قسمتی درباره اسلام و مسلمانان از رادیو بایرن

مروه کاییکیچی، وبلاگر و روزنامه‌نگار شناخته‌شده آلمانی
Podcast Host: Merve Kayikci alisa Primamuslima | Bild: BR/Dominik Asbach

منبع: اسلامیشه تسایتونگ

رادیو بایرن، پادکستی شش قسمتی درباره اسلام و زندگی مسلمانان در آلمان می‌سازد. این پادکست، از سی‌ام ژوئن سال جاری و همزمان با آغاز جشنواره عید قربان در آلمان پخش خواهد شد.

مروه کاییکیچی، وبلاگر و روزنامه‌نگار شناخته‌شده آلمانی، مسئولیت اجرای این پادکست را برعهده دارد. این کارشناس شبکه‌های اجتماعی که در صفحات مجازی با نام پریمامسلما فعالیت می‌کند، قرار است در هر برنامه با گروهی از مسلمانان درباره اسلام و زندگی آنان صحبت کند. این برنامه از سوی گروه دینی رادیو بایرن مورد حمایت قرار می‌گیرد و آنطور که گفته می‌شود، قرار است با رویکردی جدید نسبت به اسلام و مسلمانان تهیه شود.

بدین منظور مروه کاییکچی، در این پادکست با مسلمانان مومن و کسانی که نسبت به دین اسلام دچار تردید شده‌اند، به گفت‌وگو می‌پردازد. او همچنین درباره زندگی مسلمانان موفق در آلمان برای علاقمندان به دین اسلام توضیح می‌دهد و با این افراد درباره زندگی، سیاست، کار، خانواده و همچنین اعتقاد به خداوند صحبت می کند.

او همچنین درباره اصول و فروع دین اسلام و جشن‌های اسلامی مانند عید قربان برای شنوندگان توضیح می‌دهد. این پادکست شش قسمتی از سی‌ام ژوئن تا سوم ماه اوت سال جاری بر روی رادیو بایرن قابل شنیدن است.

کاییکیچی زنی مسلمان است که در شبکه‌های اجتماعی برای معرفی اسلام فعالیت می‌کند. او در رشته حقوق و روزنامه‌نگاری در اشتوتگارت تحصیل کرده است. این وبلاگر جوان، سال گذشته به خاطر پادکست “ماشالله” برنده جایزه شد. براساس آخرین آمارهای منتشرشده، در حال‌حاضر ۵۰۰ هزار نفر از مسلمانان در بایرن زندگی می‌کنند.

لینک خبر:

برگزاری نمایشگاه “ جنگ کشور را می‌سازد” در موزه تاریخ نظامی آلمان

منبع: سایت موزه تاریخ نظامی آلمان و شبکه رادیویی مرکز آلمان

موزه تاریخ نظامی آلمان در شهر درسدن به مناسبت صد وپنجاهمین سالگرد جنگ میان آلمان و فرانسه، میزبان نمایشگاهی درباره شکل‌گیری امپراطوری آلمان شده است. این نمایشگاه که از شانزدهم ژوئن سال جاری آغاز شده، تا آخر ژانویه سال آینده ادامه خواهد داشت.

این نمایشگاه با عنوان “جنگ کشور می‌سازد” به بازدیدکنندگان نشان می‌دهد که امپراتوری آلمان چگونه پس از جنگ با دانمارک، اتریش و فرانسه قدرت گرفت و به یکی از بزرگ‌ترین کشورهای صنعتی و اقتصادی جهان تبدیل شد. بازدیدکنندگان این نمایشگاه از طریق تصاویر و اشیا به جا مانده از امپراتوری آلمان، با تحولات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن دوران آشنا می‌شوند.

امپراتوری آلمان چگونه شکل گرفت؟

امپراتوری آلمان که به رایش دوم نیز معروف است، اولین دولت-ملت آلمانی بود که در فاصله سال‌های ۱۸۷۱ و ۱۹۱۸ میلادی بر بخش‌های وسیعی از شمال و شرق اروپا حکومت می‌کرد. امپراتوری آلمان با وحدت شاهزاده‌نشین‌های آلمانی توسط پادشاهی پروس شکل گرفت و در نیمه دوم قرن نوزدهم به یک قدرت بزرگ صنعتی تبدیل شد. شاید از خودتان بپرسید که این اتفاقات چگونه افتاد؟ در سال ۱۸۶۱، ویلهلم یکم به پادشاهی پروس رسید و یکی از طرفداران ملی‌گرایی آلمان به نام اتوفون بیسمارک را به عنوان صدر اعظم پروس انتخاب کرد. با برقراری نظام مشروطه بیشتر اقتدارات نیز در اختیار نخست‌وزیر قرار گرفت و بیسمارک عملاً به قدرتمندترین فرد در پروس تبدیل شد. او از همان ابتدا شرایط را برای اتحاد سرزمین‌های آلمانی آماده کرد و در چند جنگ کوچک، پادشاهان مکلنبورگ، براونشویک و آنهالت را وادار کرد تا برتری پروس را بپذیرند. بدین‌ترتیب، بیسمارک در سال ۱۸۶۷، سرزمین واحدی به نام کنفدراسیون آلمان شمالی به وجود آورد. او در سال ۱۸۶۴ در جنگ با دانمارک موفق شد، ایالت شلسویک را تصرف کند. سپس در سال ۱۸۶۶ با اتریش وارد جنگ شد و دست اتریش را از سرزمین‌ها و ایالت‌های آلمان جنوبی کوتاه کرد. در آن زمان، ناپلئون سوم نیز سعی داشت در اروپا نفوذش را گسترش دهد. این در حالی بود که فرانسه در سال ۱۸۷۱ از دولت پروس شکست سختی خورد و شهر پاریس به اشغال ارتش پروس درآمد. بدین‌ترتیب، بیسمارک در کاخ ورسای رسماً اتحاد آلمان را اعلام کرد و ویلهلم یکم، پادشاه پروس نیز در کاخ ورسای به عنوان پادشاه آلمان با القاب امپراتور و قیصر تاج گذاری کرد. در این شرایط، پادشاهان ایالت‌های مختلف آلمان که زیر سیطره پروس قرار داشتند نیز از استقلال داخلی برخوردار شدند و نوعی نظام فدرال در قلمرو امپراتوری آلمان شکل گرفت. همچنین دولت فرانسه نیز پذیرفت که منطقه آلزاس را به آلمان واگذار کند.

در این دوران، صنایع آلمان رشد زیادی پیدا کردند و حتی راه‌آهن در سراسر آلمان ایجاد شد. همچنین شرایط اجتماعی آلمان نیز تحولات زیادی پیدا کرد و به‌طور مثال، طرح بیمه تامین اجتماعی در آلمان اجرا شد. بیسمارک همچنین در سیستم سیاسی آلمان تغییرات زیادی ایجاد کرد. همه این عوامل باعث شد آلمان به سرعت بسیار زیاد رشد کند و به یکی از قدرت‌های اقتصادی جهان تبدیل شود.

منابع:

https://www.mdr.de/kultur/ausstellung-militaerhistorisches-museum-dresden-100.html

https://mhmbw.de/bildung-sonderausstellung

تبعیض؛ بخش جدایی‌ناپذیر زندگی مهاجران در آلمان

منبع: میگاتسین

تبعیض به بخش جدانشدنی زندگی مهاجران در آلمان بدل است. آن‌ها هر روز موقع اجاره آپارتمان یا پیدا کردن کار، هنگام خرید بلیط قطار یا تحصیل در دانشگاه و مدرسه با رفتارهای تبعیض‌آمیز روبرو می‌شوند.

سال‌ها است که مهاجران در آلمان، به تبعیض و نژادپرستی در این کشور اعتراض می‌کنند. آن‌ها می‌گویند که بارها در طول زندگی خود با رفتارهای تبعیض‌آمیز مواجه می‌شوند. از سوی دیگر، کارشناسان حوزه مهاجرت و ادغام در آلمان نیز همواره در تحلیل‌ها و مصاحبه‌های مختلف اعلام کرده‌اند که تبعیض در ساختار جامعه آلمان وجود دارد. اما هیچ‌کدام از این گفته‌ها، به اندازه گزارش آژانس مبارزه با تبعیض فدرال در سال ۲۰۱۹، نمی‌تواند وسعت نژادپرستی در آلمان را نشان دهد. براساس این گزارش، ۱۱۷۷ نفر از شهروندان در سال ۲۰۱۹، به دفاتر مشاوره مراجعه کرده‌ بودند تا درباره تجربه تبعیض در زندگی روزمره و محل کار خود صحبت کنند. اکثر این افراد به دلیل تفاوت‌های نژادی و قومیتی مورد تبعیض واقع شده‌ بودند. براساس این گزارش، رفتارهای تبعیض‌آمیز در سال ۲۰۱۹، نسبت به سال ۲۰۱۵، دو برابر شده بود. بخش دیگری از تحقیقات همچنین نشان داد که ۳۶ درصد از مهاجران در آلمان هنگام پیدا کردن شغل با رفتار تبعیض‌آمیز مواجه می‌شوند. ۲۶ درصد نیز در طول فعالیت‌های روزانه خود(در رستوران، بانک، دفتر بیمه و ….) تبعیض را تجربه می‌کنند.

تاریک یاشار از مسلمانان دورتمند است که ریشه‌های ترکی دارد. این جوان ۳۰ ساله در طول زندگی خود با رفتارهای تبعیض‌آمیز مواجه شده است. او می‌گوید:« من حتی وقتی با دوستان آلمانی‌ام به رستوران می‌روم، با رفتارهای بهتری مواجه می‌شوم. البته هیچ‌گاه ندیده‌ام که صاحبان رستوران‌ها به صورت مستقیم از ورود شخصی به دلیل رنگ پوست و یا نژادی که دارد، جلوگیری کنند. اما بارها شاهد برخوردهای تبعیض‌آمیز بوده‌ام. من فکر می‌کنم این برخوردها، شکاف عمیقی در جامعه ایجاد می‌کند.» تحقیقات بنیاد آلمانی شورای خبرگان برای ادغام و مهاجرت نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۸،  ۴۸ درصد از کسانی که ظاهر خارجی داشتند، با رفتارهای تبعیض‌آمیز در آلمان مواجه شدند. همچنین ۵۹ درصد از افرادی که آلمانی را با لهجه صحبت کرده بودند نیز تحت تبعیض قرار گرفتند. بر اساس این تحقیقات، ۵۴ درصد از مهاجران اهل ترکیه در سال ۲۰۱۸، با رفتارهای تبعیض‌آمیز مواجه شده‌اند. در واقع، مهاجران ترک در آلمان در سال ۲۰۱۸ بیش‌تر از سایر مهاجران مورد تبعیض قرار گرفته‌اند. همچنین بخش دیگری از این تحقیقات نشان می‌دهد که ۵۵ درصد مسلمانان، ۲۹ درصد مسیحیان و ۳۲ درصد از افراد بی‌دین در طول زندگی خود در آلمان با تبعیض روبرو می‌شوند. این آمارها نشان می‌دهد که مسلمانان بیش‌تر از سایر افراد تحت تبعیض قرار می‌گیرند. طاهر دلا از اعضای انجمن سیاه‌پوستان آلمان درباره نژادپرستی در جامعه آلمان می‌گوید:«نژادپرستی در ساختار جامعه ما وجود دارد. این معضل در سیستم آموزش، بازار کار و مسکن آلمان دیده می‌شود. اخیرا کمیته‌ای برای مقابله با اندیشه‌های راست افراطی و نژادپرستی در دولت فدرال شکل گرفته است. این کمیته وظیفه دارد تا از قربانیان و حملات نژادپرستانه در آلمان حمایت کند. به نظر من این یک گام به جلو است، اما نمی‌تواند باعث ریشه‌کن شدن نژادپرستی در جامعه آلمان شود.» پروفسور کریم فریدونی، استاد دانشگاه روهر بوخوم نیز در این باره می‌گوید:« شرایط در سال‌های اخیر بهتر شده است، اما رفع کامل این معضل نیاز به زمان طولانی دارد. متاسفانه نژادپرستی و تبعیض ریشه تاریخی دارد و سال‌ها است که آلمانی‌ها با آن روبرو هستند.»

لینک:

تازه های نشر در آلمان

پاکسازی قومی فلسطین

منبع: آمازون

ایلان پاپه، مورخ شناخته‌شده در حوزه مسائل اسرائیل و فلسطین، آثار جنجالی زیادی در سال‌های اخیر نوشته است. او در اثر خود “پاکسازی قومی فلسطین”، توضیح داده که چطور درگیری‌های نظامی در فاصله سال‌های ۱۹۴۷ تا ۱۹۴۹، موجب شکل‌گیری اسرائیل شده است و چطور طرفداران صهیونیسم تاکنون از روند صلح در فلسطین جلوگیری کرده‌اند.

براساس نوشته این مورخ؛ دو ماه پیش از پایان قیمومت انگلستان در فلسطین، یعنی در دهم مارس ۱۹۴۸، گروهی از سیاستمداران ارشد صهیونیسم در تلاویو دور یکدیگر جمع شدند و درباره برنامه جابه‌جایی اعراب فلسطین تصمیم‌گیری کردند. در آن زمان، تنها ۱۱ درصد از جمعیت این منطقه یهودی بودند و سران رژیم صهیونیستی می‌خواستند که این بخش را برای اسکان دائمی یهودیان، پاکسازی کنند. کتاب “پاکسازی قومی فلسطین”، روایت دردناک مصادره اموال، آوارگی و کشتار بی‌رحمانه فلسطینیان به دست رژیم صهیونیستی است.

این کتاب که به زبان انگلیسی نوشته شده، سال گذشته به زبان آلمانی ترجمه شده است و می‌تواند اطلاعات کاملی درباره درگیری‌های خاورمیانه در اختیار علاقمندان قرار دهد.

Taschenbuch: 416 Seiten
Verlag: Westend; Auflage: 1 (2. Mai 2019)
Sprache: Deutsch
ISBN-13: 978-3864892585
Ilan Pappe

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *