هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۷۵ – ۲۹ اردیبهشت ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

نگاهی به تاریخ ۹۶ ساله رسانه‌های مربوط به مسلمانان در آلمان

منبع: جامعه احمدیه، اسلامیک، اسلامیشه تسایتونگ، قنطره، دایره‌المعارف اسلامی، مسلم مارکت، تلویزیون مسلمان، راهی به سوی اسلام، رایزنی فرهنگی ایران و سایت الفجر

۹۶ سال پیش که اولین مجله مخصوص مسلمانان در آلمان منتشر شد، هنوز اسلام دین شناخته‌شده‌ای برای ژرمن‌ها نبود و اخبار مربوط به مسلمانان، جایگاهی در رسانه‌های مهم آلمان نداشت. این در حالی است که در دهه‌های اخیر، مسلمانان پس از مسیحیان، دومین گروه مذهبی آلمان به شمار می‌آیند. حالا نه‌تنها ده‌ها سایت و مجله در این کشور، برای انعکاس اخبار مسلمانان و جهان اسلام منتشر می‌شوند، بلکه رسانه‌های مهم آلمان نیز بخشی از اخبار خود را به مسلمانان و جهان اسلام اختصاص می‌دهند.

اولین مجله رسمی مسلمانان، در سال ۱۹۲۴ در برلین منتشر شد. این مجله(با عنوان(Moslemische Revue   متعلق به جامعه احمدیه بود و در فاصله سال‌های ۱۹۲۴ تا ۱۹۴۰ به شکل گاه‌نامه منتشر می‌شد. محتوای این مجله، آیاتی از قرآن، زندگی‌‌نامه شخصیت‌های مهم اسلام، باورهای اسلامی و همچنین گزارش‌هایی از زندگی زنان و مردان مسلمان در نقاط مختلف جهان بود.  در حال حاضر، چندین شماره از این مجله به صورت فایل پی‌دی‌اف بر روی سایت جامعه احمدیه قرار گرفته است.

پس از بسته شدن مجله Moslemische Revue، ۲۳ سال طول کشید تا نشریه مهم دیگری برای مسلمانان در آلمان منتشر شود. مجله فرهنگی فکر و فن، در سال ۱۹۶۳ توسط آنه‌ماری شیمل و آلبرت تایله و با حمایت انستیتو گوته تاسیس شد. این مجله تا سال ۲۰۱۶، دو بار در سال و با تیراژی در حدود ۱۸ هزار نسخه به سه زبان عربی، انگلیسی و فارسی منتشر می‌شد. همچنین مقالات این مجله در وب‌سایتی به زبان آلمانی در اختیار خوانندگان قرار می‌گرفت. این نشریه با  نویسندگان صاحب‌نامی از آلمان و کشورهای اسلامی همکاری داشت و به عنوان مرکزی برای اطلاع‌رسانی و مبادله اطلاعات با کشورهای اسلامی مطرح بود.

چند سال پس از تاسیس مجله فکر و فن، مجله آلمانی زبان الفجر نیز از سوی مرکز اسلامی هامبورگ و آکادمی اسلامی آلمان منتشر شد. این مجله که از سال ۱۹۸۳ میلادی تاکنون به چاپ می‌رسد، فصلنامه‌ای علمی-فرهنگی است. در هر شماره از این مجله می‌توان، خلاصه‌ای از مطالب نماز جمعه در سه ماه گذشته، مقاله‌ای پیرامون مسائل زنان، مطالبی برای معرفی شخصیت‌های اسلامی به جوانان، تفسیر موضوعی قرآن، معرفی کتاب‌های اسلامی و همچنین گزارشی از مهم‌ترین اخبار مربوط به شیعیان در اروپا را مطالعه کرد.

“اشپکتروم ایران” نیز نشریه دیگری است که به همت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان، در سال ۱۹۸۸ میلادی منتشر شد. انتشار این فصلنامه هنوز هم ادامه دارد. مسئولان سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان، هدف از انتشار این نشریه را معرفی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی به علاقه‌مندان، مراکز ایران‌شناسی و اسلام‌شناسی در کشورهای آلمانی‌زبان و موسسات علمی و کتابخانه‌های آلمانی‌ سراسر دنیا عنوان می‌کنند.

در سال ۱۹۹۵، اسلامیشه تسایتونگ نیز به جمع نشریات مخصوص مسلمانان اضافه شد. ابوبکر ریگر و سلیمان ویلمز، نخستین شماره این نشریه را در وایمار منتشر کردند و از آن زمان، به عنوان مدیرمسئول و سردبیر سایت فعالیت می‌کنند. علاوه بر آن‌ها، ده‌ها روزنامه‌نگار مسلمان نیز در اسلامیشه تسایتونگ مشغول به کار شده‌اند. در سایت این نشریه آمده است:« اسلامیشه تسایتونگ تلاش می‌کند تا صدای مسلمانان را به جامعه آلمان برساند و پلی میان پیروان اسلام و سایر ادیان ایجاد کند. این نشریه ارتباطی با گروه‌های فرعی اسلامی مانند گروه‌های افراطی، لیبرال‌ها و محافظه‌کاران ندارد.»

از دیگر نشریاتی که در حوزه اسلام فعالیت می‌کند، می‌توان به زنیت اشاره کرد. زنیت، مجله‌ای مستقل است که به مسائل جهان اسلام می‌پردازد. این مجله در سال ۱۹۹۹ توسط دانشجویان رشته مطالعات خاورمیانه در دانشگاه هامبورگ تاسیس شده است. در سال ۲۰۰۰، انجمن زنیت تاسیس شد. در حال حاضر، انجمن بر محتوای مجله نظارت دارد و از روزنامه‌نگاران و عکاسان جوان حمایت می‌کند. همچنین از سال ۲۰۱۵ بنیاد کاندید با همکاری انتشارات دویچه لاوانته مسئول انتشار مجله است. زنیت یکی از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین مجلات آلمانی زبان است که به صورت گسترده به مسائل کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا می‌پردازد و درباره مسائل جهان اسلام گزارش می‌دهد. در میان شرکای رسانه‌ای آن، نام‌های شناخته‌شده‌ای از جمله اشپیگل آنلاین، دی ولت، موسسه گوته برلین و کمیسیون یونسکو در آلمان دیده می‌شود. در سال ۲۰۱۷، مسئولان این مجله، وب سایت جدیدی به زبان انگلیسی، آلمانی و عربی راه‌اندازی کردند.

مجله تخصصی دیالوگ از دیگر نشریاتی است که در حوزه اسلام در آلمان منتشر می‌شود. این مجله که زیر نظر انستیتو علوم انسانی و علوم اسلامی آلمان به چاپ می‌رسد، از شناخته‌شده‌ترین مجلات در حوزه مباحث دینی، فرهنگی، فلسفی و کلامی  است. هدف از تاسیس این مجله کمک به برقراری گفت‌وگو میان مسیحیان و مسلمانان و همچنین گسترش صلح در جهان است.

سایت‌های خبری

در دهه‌های اخیر، مجلات اسلامی تا اندازه زیادی توانسته‌اند، نظرات مخاطبان مسلمان و غیرمسلمان در آلمان را به خود جلب کنند، اما گسترش تکنولوژی و اهمیت روزافزون اینترنت در زندگی شهروندان باعث شده که گروهی از مسلمانان و کارشناسان حوزه اسلام برای معرفی این دین و انتشار اخبار مسلمانان از سایت‌های اینترنتی استفاده کنند. از جمله سایت‌هایی که درباره اسلام و تحولات کشورهای اسلامی در آلمان منتشر می‌شود، می‌توان به سایت قنطره اشاره کرد. این سایت با مسئولیت مشترک دویچه وله، انستیتو گوته، انستیتو روابط خارجی و با حمایت وزارت خارجه آلمان از سال ۲۰۰۳،‌ اخبار مربوط به مسلمانان را به سه زبان آلمانی، انگلیسی و عربی منعکس می‌کند.

“دایره‌المعارف اسلام” نیز از سایت‌هایی است که مطالب متعددی درباره اسلام و مسلمانان به زبان آلمانی دارد. این سایت که از سال ۲۰۰۶، راه‌اندازی شده است، تلاش می‌کند تا با چهره غیرواقعی اسلام در آلمان مقابله کند. بر روی سایت این دایره‌المعارف آمده است:« در زمانی که تعصبات، شایعات و قضاوت‌های زیادی درباره اسلام و مسلمانان وجود دارد، دایره‌المعارف اسلام تلاش می‌کند تا اطلاعات واقعی از جهان اسلام در اختیار مخاطبان خود قرار دهد.»

مطالب این سایت بر اساس حروف الفبا طبقه‌بندی شده‌اند و علامندان به راحتی با نوشتن نام فرد یا یک موضوع می‌توانند، اطلاعات مفیدی از این سایت به دست آورند.

“اسلامیک” از دیگر سایت‌هایی است که اخبار، گزارش‌ها و مصاحبه‌هایی در ارتباط با مسلمانان و اسلام به زبان آلمانی منتشر می‌کند. مسئولان این سایت تلاش می‌کنند تا از طریق انتشار گفت‌وگوهای جذاب و گزارش‌های خواندنی، جوانان مسلمان را به سوی خود جذب کنند.

وب‌سایت “ راهی به سوی اسلام” نیز از دیگر سایت‌های خبری در حوزه اسلام است. این سایت تلاش می‌کند تا اطلاعات درستی از زندگی و شرایط مسلمانان در جامعه آلمان و سایر کشورهای جهان ارائه دهد. در این سایت همچنین اطلاعات مفیدی درباره اسلام، شخصیت‌های مهم تاریخ اسلام و باروهای مسلمانان وجود دارد.

البته برخی از سایت‌های خبری تنها به انتشار اخبار و گزارش بسنده نمی‌کنند، گروهی از آن‌ها تلاش می‌کنند تا تحلیل‌های مختلفی درباره مسائل روز جهان اسلام و دغدغه‌های مسلمانان ارائه دهند.  Offenkundiges یکی از سایت‌هایی است که مقالات و گزارش‌های تحلیلی درباره جهان اسلام و به خصوص شیعیان منتشر می‌کند. این سایت به وسیله جمعی از نویسندگان و وبلاگ‌نویسان جوان در آلمان راه‌اندازی شده است.

بخش فروم وبسایت “مسلم مارکت” نیز در سال‌های اخیر، دیدگاه‌ها و مقالات تحلیلی درباره اسلام و مسلمانان را منتشر می‌کند. این وبسایت به دست دکتر یاووز اوزگز، محقق و اسلام‌شناس ساکن آلمان راه‌اندازی شده است.

البته این تنها تلاش دکتر یاووز اوزگز برای معرفی اسلام به جامعه آلمانی زبان نیست. او همچنین وبسایتی به نام “تلویزیون مسلمان“ راه‌اندازی کرده است و بر روی آن، فیلم‌های کوتاهی درباره اتفاقات جهان اسلام و زندگی مسلمانان در آلمان می‌گذارد. او در فیلم‌هایی کوتاه به زبانی ساده، درباره دیدگاه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، مردم مظلوم فلسطین، اهمیت راهپیمایی روز قدس، جنایات آمریکا و … برای شهروندان آلمان توضیح می‌دهد.

انتشار اخبار مسلمانان در نشریات مهم آلمان

مسلمانان در دهه‌های اخیر، پس از مسیحیان، دومین  گروه مذهبی آلمان را تشکیل می‌دهند. از این رو، در چند سال اخیر، اخبار مربوط به اسلام و مسلمانان در نشریات مهم آلمان نیز جا باز کرده‌اند. در حال‌حاضر، نشریاتی مانند بیلد، اشپیگل، روزنامه فرانکفورتر آلگماینه، نشریه ت.آنلاین، تسایت و … اخبار و گزارش‌هایی درباره مسلمانان و اسلام منتشر می‌کنند. البته این را هم نباید از یاد برد که بخش زیادی از این مطالب نگاهی منفی به دین اسلام دارند.

لینک‌های گزارش:

http://www.goethe.de/ges/phi/prj/ffs/ueb/faindex.htm

https://aaiil.org/german/moslemischerevue/moslemischerevue.shtml

http://www.islamic-sciences.de/?page_id=2724

https://de.qantara.de/seite/%C3%BCber-uns

https://www.islamiq.de/wp-content/uploads/2018/07/IslamiQ_Mediaplanung_2018.pdf

FAQ

https://wegzumislam.com/ueber-uns

http://www.muslim-markt.de/Service/werist.htm

http://www.muslim-tv.de/

https://offenkundiges.de/

http://www.eslam.de/

سرمایه‌گذاری‌های فرهنگی و آموزشی دولت آلمان در لبنان

منبع: سایت موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، گوته، بنیاد هاینریش بُل، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد رزا لوکزامبورگ و بنیاد کنراد آدنور

دهه‌ها است که فرهنگ و روابط فرهنگی به عنصری حائز اهمیت در سیاست خارجی آلمان تبدیل شده است. مسئولان دولت فدرال معتقدند که سرمایه‌گذاری‌های فرهنگی در کشورهای مختلف، موفقیت آن‌ها را در عرصه بین‌الملل تضمین می‌کند و از این‌رو، بودجه‌های زیادی برای برگزاری برنامه‌های آموزشی، تاسیس دانشگاه‌ها، حمایت از جوانان مستعد و تاسیس موسسات تبادلات فرهنگی در اقصی‌ نقاط جهان اختصاص می‌دهند. یکی از کشورهایی که از دیرباز مورد توجه مقامات دولت فدرال و سایر دولت‌های غربی قرار داشته، لبنان است. تنوع مذهبی و فرهنگی، هم‌مرز بودن با سوریه و فلسطین اشغالی و همچنین افزایش محبوبیت سازمان حزب‌الله در لبنان، موجب شده تا بسیاری از سیاستمداران اروپایی و آمریکایی به این کشور، توجه نشان دهند.

کشورهای غربی در دهه‌های اخیر، تلاش می‌کنند تا از طریق سرمایه‌گذاری در بخش فرهنگی و پژوهشی و همچنین از راه تبلیغات گسترده بر سیستم سیاسی و اجتماعی لبنان تاثیر بگذارند. دولت آلمان و احزاب مختلف این کشور نیز از این قاعده مستثنی نیستند. مقامات دولت آلمان در سال ۲۰۱۱، توافقنامه‌ای برای همکاری‌های فرهنگی با دولت لبنان امضا کردند. در گزارش پیش‌رو، تلاش کرده‌ایم تا فعالیت‌ها و سرمایه‌گذاری‌های پژوهشی و فرهنگی آلمان در لبنان را مورد بررسی قرار دهیم:

حضور پرشور سازمان‌های آلمانی در لبنان

دهه‌ها است که سازمان‌های بزرگ پژوهشی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آلمان در کشور لبنان فعالیت می‌کنند. برخی از این سازمان‌ها مانند موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد هاینریش بُل، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد رزا لوکزامبورگ و بنیاد کنراد آدنور پروژه‌های متعددی در کشور لبنان دارند و نقش پررنگی در حوزه فرهنگی و آموزشی لبنان بازی می‌کنند.

به طور مثال، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، نقش مهمی در تبادلات علمی و فرهنگی میان آلمان و لبنان ایفا می‌کند. این موسسه به دانشجویان آلمانی که تمایل دارند در لبنان درس بخوانند، کمک‌هزینه‌های تحصیلی و پژوهشی اهدا می‌کند، همچنین دانشجویان لبنانی که قصد دارند در کشور ژرمن‌‌ها ادامه تحصیل دهند، می‌توانند از کمک‌هزینه‌های این موسسه استفاده کنند. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان همچنین حامی محققان هر دو کشور است و به گسترش ارتباط میان موسسات آموزشی و پژوهشی آلمان و لبنان کمک می‌کند. در سایت این موسسه، اطلاعات زیادی درباره دانشگاه‌های دو کشور، بورسیه‌های تحصیلی و زندگی در شهرهای مختلف آن‌ها وجود دارد. از لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره موسسه تبادلات آکادمیک در لبنان به دست آورید:

https://www.daad-lebanon.org/de/studieren-forschen-im-libanon/

بنیاد کنراد آدناور نیز، یکی دیگر از موسسات آلمانی است که در کشور لبنان فعالیت می‌کند. این بنیاد که به حزب دموکرات مسیحی آلمان نزدیک است،‌ ادعا می‌کند که به دنبال برقراری آزادی، عدالت و همبستگی در کشورهای مختلف است. این بنیاد در راستای اهداف خود با دانشگاه‌ها، انجمن‌های علمی و سازمان‌های مردم‌نهاد در اقصی‌نقاط جهان همکاری می‌کند. بنیاد کنراد آدناور در بیروت، با برگزاری کنفرانس‌ها، کارگاه‌های آموزشی، برگزاری میزگردهای مختلف و همکاری با موسسات تحقیقاتی و آموزشی، تلاش می‌کند تا در راستای اهداف خود قدم بردارد. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره بنیاد آدناور در لبنان به دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.kas.de/de/web/libanon/home

از دیگر موسسات آلمانی که در لبنان فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد هاینریش بل اشاره کرد. این بنیاد در حوزه تغییرات آب و هوایی، جنبش‌های اجتماعی، حقوق بشر و برابری جنسیتی فعالیت دارد و به دانشجویان و پژوهشگرانی که در حوزه‌های فوق کار می‌کنند، بورسیه اهدا می‌کند. مسئولان این بنیاد در سال ۲۰۰۴، دفتر بیروت را تاسیس کردند. از طریق لینک زیر می‌توانید از فعالیت‌های بنیاد بل در لبنان مطلع شوید:

https://lb.boell.org/

بنیاد فردریش ابرت از دیگر سازمان‌های معروف آلمان است که در کشور لبنان فعالیت دارد. این بنیاد یکی از قدیمی‌ترین سازمان‌های آلمانی است که در حوزه دموکراسی، آموزش سیاسی و حمایت از دانشجویان و پژوهشان فعالیت می‌کند. دفتر این بنیاد در سال ۱۹۶۶ در بیروت تاسیس شد. مسئولان این بنیاد ادعا می‌کنند که از ابتدا بت هدف ترویج دمکراسی، ترغیب گروه‌های مختلف مذهبی، سیاسی و اجتماعی به گفت‌وگو با یکدیگر و همچنین حمایت از برابری جنسی و عدالت اجتماعی، در کشور لبنان فعالیت کرده‌اند. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این سازمان به دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:

https://www.fes-lebanon.org/about-us/fes-in-lebanon/

از دیگر سازمان‌های مهم آلمانی که در حال‌حاضر در لبنان فعالیت دارند، می‌توان به بنیاد رزا لوکزامبورگ اشاره کرد. این بنیاد در سال ۲۰۱۷، فعالیت خود را در بیروت آغاز کرده است. بنیاد رزا لوکزامبورگ در لبنان، در سه حوزه لبنان، عراق و سوریه فعالیت ‌می‌کند. هدف این بنیاد، تقویت صلح، مقابله با پیامدهای مهاجرت و نقض حقوق بشر و همچنین حمایت از دانشجویان و پژوهشگران لبنانی است. لینک زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره این بنیاد در اختیار شما قرار دهد:

https://www.rosalux-lb.org/index.php/de/

آموزش زبان آلمانی

همه می‌دانند که گسترش آموزش زبان آلمانی و همچنین ارزش‌های اجتماعی ژرمن‌ها از مهم‌ترین اهداف دولت فدرال در سراسر جهان است. تاسیس موسسه گوته در بیروت نیز با همین هدف صورت گرفته است. موسسه گوته در بیروت، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. این موسسه همچنین شرایطی را برای حضور هنرمندان لبنانی در آلمان فراهم می‌کند و کمک‌هزینه‌هایی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. همچنین موسسه گوته در بیروت، با داشتن کتابخانه‌ و سالن‌های مخصوص کتابخوانی، محبوبیت زیادی میان دانش‌آموزان و دانشجویان پیدا کرده‌ است. برای آشنایی با فعالیت‌های موسسه گوته در لبنان، می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.goethe.de/ins/lb/de/ueb.html

مدرسه آلمانی در بیروت

از دیگر فعالیت‌های فرهنگی آلمان در خارج از مرزهای این کشور می‌توان به گسترش فعالیت مدارس آلمانی در جهان اشاره کرد. این مدارس،‌ مکانی برای گفت‌وگوهای بینافرهنگی هستند. در حال‌حاضر، بیش از ۱۴۰ مدرسه آلمانی در سراسر جهان وجود دارد که مدرسه بیروت یکی از آن‌ها است. در این مدرسه، کلاس‌های درس تا مقطع دبیرستان به زبان آلمانی دایر است و در آن، کلاس‌های دیپلم زبان آلمانی نیز برگزار می‌شود. در این مدرسه علاوه بر زبان آلمانی، زبان‌های انگلیسی، عربی، اسپانیایی و فرانسوی نیز آموزش داده می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.lehrer-weltweit.de/schule/deutsche-internationale-schule-beirut-libanon/

فراخوان مقاله در ارتباط با تکنیک‌های تفسیر و تاویل نسخ خطی

منبع: سایت آکادمی علوم ساکسون در لایپزیگ آلمان

آکادمی علوم ساکسون در لایپزیگ آلمان از تمام محققان و دانشجویان حوزه تاریخ و ادبیات عرب خواسته است تا برای نگارش مقاله در ارتباط با تکنیک‌های تفسیر و تاویل نسخ خطی اقدام کنند. این فراخوان در راستای پیش‌برد پروژه بزرگ کتابخانه دیجیتال عربی صادر شده است و آنطور که سایت آکادمی گزارش داده؛ در آینده نزدیک، مقالات برگزیده در یک کتاب به چاپ خواهد رسید.

پروژه بزرگ کتابخانه دیجیتال عربی برای بازنویسی تاریخ ادبیات عرب از سال ۲۰۱۸ در دانشگاه لایپزیگ آغاز شده است و تا سال ۲۰۳۵ ادامه خواهد داشت. هدف از اجرای این  پروژه، ایجاد بینش اساسی در مورد آثار ادبی و علمی در جهان عرب در فاصله سال‌های ۱۱۵۰ و ۱۸۵۰ است. تمرکز محققان در این پروژه، بر روی کتاب‌های قرون دوازدهم تا نوزدهم میلادی است. چرا که درباره ادبیات، فرهنگ و زندگی اجتماعی آن زمان، اطلاعات چندانی در دست نیست. از این رو، مسئولان دانشگاه لایپزیگ امید دارند که این کتابخانه، ابزار کار اصلی برای دانشمندان ادبیات عرب در سراسر جهان شود. علاوه بر این، قرار است یافته‌های این پروژه در یک سلسله کتاب منتشر شود. حال آکادمی علوم ساکسون در لایپزیگ از پژوهشگران و دانشجویانی که در حوزه تاریخ و ادبیات عرب فعالیت دارند، خواسته است تا با ارسال مقاله، در انتشار جلد اول از این مجموعه کتاب، سهیم باشند. جلد اول این مجموعه با عنوان “مسائل حاشیه‌ای: کاوش در تکنیک‌های تفسیر و تاویل در فرهنگ‌های نسخ خطی عربی“ در سال ۲۰۲۲ منتشر می‌شود. علاقمندان به مشارکت در انتشار این کتاب، می‌توانند مقالات خود را در ارتباط با نقش مسائل حاشیه‌‌‌ای نسخ خطی( مانند تصاویر) بنویسند و یا به بازتاب حوادث سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و تحولات اجتماعی در تفسیر نسخ خطی بپردازند. همچنین می‌توانند اصطلاحات تخصصی در متون عربی و اسلامی را مورد بررسی قرار دهند. علاوه بر این، علاقمندان می‌توانند به بررسی رویکردهای غیرمستند و غیرعلمی در این حوزه بپردازند. مقالات باید به زبان انگلیسی و در ۸ هزار کلمه نوشته شوند. کسانی که مایل به شرکت در این فراخوان هستند، باید خلاصه‌ای از مقاله خود را به همراه یک رزومه تا تاریخ ۳۱ ماه مه سال ۲۰۲۰ برای مسئولان آکادمی ارسال کنند. از نفرات برگزیده خواسته خواهد شد تا ماه مارچ ۲۰۲۱، اصل مقاله را به دفتر آکادمی در لایپزیگ بفرستند. برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.saw-leipzig.de/de/projekte/bibliotheca-arabica/files/call-for-contributions-marginal-commentaries-and-glosses-bibliotheca-arabica.pdf

برگزاری جشنواره‌های فیلم در دنیای مجازی

منبع: سایت دویچه‌وله

دوست‌داران صنعت سینما در آلمان، هر سال منتظر آمدن ماه مه هستند. در این زمان از سال، معمولا جشنواره‌های سینمایی متعددی در شهرهای مختلف آلمان برگزار می‌شود و صدها علاقمند به هنر هفتم را از اقصی‌نقاط جهان به این کشور می‌کشاند. این در حالی است که امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا، جشنواره‌های سینمایی در سراسر جهان، حال و هوای سابق را ندارند. در این میان، دست‌اندرکاران جشنواره‌های فیلم در آلمان تلاش کرده‌اند تا با نمایش آنلاین فیلم‌ها، از لغو کامل برنامه‌ها جلوگیری کنند.

  نیمه اول ماه مه هر سال، زمان برگزاری چهار جشنواره فیلم در شهرهای اوبرهاوزن، اشتوتگارت، ویسبادن و مونیخ است. این در حالی است که امسال، دست‌اندرکاران برگزاری این جشنواره‌ها به دلیل شیوع بیماری کرونا با مشکل مواجه شده‌اند. بحران کرونا امکان برگزاری هر جشنواره‌ای را غیرممکن کرده است. با این وجود، دست‌اندرکاران جشنواره‌های فیلم در آلمان تلاش کرده‌اند تا مانع لغو کامل برنامه‌ها شوند. برخی از آن‌ها اعلام کرده‌اند که زمان برگزاری جشنواره به پاییز موکول شده است و برخی دیگر از دنیای مجازی برای نمایش فیلم‌ها و آثار برگزیده استفاده کرده‌اند.

به عنوان مثال، بیستمین دوره جشنواره goEast   (جشنواره فیلم‌های اروپای مرکزی و شرقی در ویسبادن) قرار بود در روزهای پنجم تا یازدهم ماه مه برگزار شود، اما دست‌اندرکاران این جشنواره، هفته‌ها پیش از افتتاح آن، اعلام کردند که این دوره برگزار نخواهد شد و در عوض، علاقمندان می‌توانند به صورت مجازی در این جشنواره حضور یابند. در نتیجه بسیاری از علاقمندان توانستند با خرید بلیط، شماری از فیلم‌های مهم و برجسته این دوره از جشنواره را به صورت آنلاین تماشا کنند. همچنین تماشای تعدادی از فیلم‌ها نیز به صورت رایگان از طریق اینترنت امکان‌پذیر بود. علاوه بر این‌ها،‌ مراسم اهدای جوایز نیز کاملا به صورت مجازی برگزار شد. هر چند پس از برگزاری این جشنواره، پیشنهاداتی برای برگزاری جشنواره‌های آنلاین در آینده مطرح شد، اما مسئولان جشنواره ویسبادن چندان از برگزاری جشنواره‌های آنلاین استقبال نکردند. یکی از اعضای جشنواره در این باره می‌گوید:« فیلمسازان، تماشاگران و تهیه‌کنندگان فیلم‌ها باید از نزدیک با یکدیگر دیدار کنند و این تنها در جشنواره‌های واقعی اتفاق می‌افتد. بنابراین برگزاری آنلاین جشنواره نمی‌تواند روش مناسبی برای آینده باشد.»

هرچند که دست‌اندرکاران جشنواره ویسبادن از پخش آنلاین فیلم‌ها، راضی نیستند، اما به نظر می‌رسد که برگزارکنندگان جشنواره اشتوتگارت از شیوه جدید، رضایت کامل دارند. به گفته مدیر هنری بیست‌وهفتمین دوره فستیوال فیلم‌های انیمیشن و کارتونی در اشتوتگارت، علاقمندان به فیلم‌های انیمیشن و کارتونی از برگزاری آنلاین جشنواره راضی بوده‌اند:«این جشنواره از تاریخ پنجم تا دهم ماه جاری در اشتوتگارت برگزار شد و خوشبختانه واکنش‌ها به این جشنواره آنلاین مثبت بود.»

اولریش وگناست می‌گوید:« ما در زمان فروش بلیط‌ها متوجه شدیم که استقبال از جشنواره بیش‌تر از انتظار ماست. استقبال علاقمندان از پخش آنلاین مراسم افتتاحیه و همچنین فروش فیلم‌ها به ما نشان داد که دوستداران فیلم‌های انیمیشن و کارتونی از برگزاری آنلاین جشنواره راضی بوده‌اند.در این جشنواره بیش از ۲۵۰ انیمیشن و کارتون پخش شده است. در واقع ما توانستیم اکثر فیلم‌های شرکت‌کننده در جشنواره را نمایش دهیم.»

دیتر کرواس از دیگر مدیران این جشنواره نیز نگاه مثبتی به جشنواره آنلاین دارد:«ما قطعا از تجربه این جشنواره در سال‌های آینده استفاده خواهیم کرد. جشنواره‌های آنلاین شرایط حضور افراد بیشتری از اقصی نقاط جهان را فراهم می‌کند. البته برای همه ما در آینده، امکان گفت‌وگوی حضوری و برخورد نزدیک با تماشاگران و فیلمسازان اهمیت ویژه‌ای پیدا خواهد کرد، اما می‌توانیم جشنواره‌های آنلاین را نیز در کنار جشنواره‌های حضوری و واقعی برگزار کنیم.»

این حس و حال را می‌توان در مونیخ نیز دید. شهری که از ششم تا بیست‌وچهارم ماه مه هر سال، میزبان فیلم‌های مستند جهان می‌شود. داک فست مونیخ، یکی از مهم‌ترین جشنواره‌های مستند جهان است که از سوی انجمن فستیوال بین‌المللی فیلم‌های مستند، انجمن Munchen FIlmstadt و موزه فیلم در مونیخ حمایت می‌شود. امسال اما حال و هوای این جشنواره متفاوت است. فیلم‌ها به صورت آنلاین نمایش داده می‌شوند و این حرکت با استقبال علاقمندان به سینمای مستند مواجه شده است. دانیال اسپونسل، مدیر جشنواره در این باره می‌گوید:« میزان فروش بلیط از انتظارات ما فراتر رفته است. به نظر می‌رسد که علاقمندان به سینمای مستند، از پخش آنلاین فیلم‌ها راضی هستند.»

او اضافه می‌کند:« برگزاری جشنواره آنلاین، تجربه خوبی است و می‌تواند در آینده نیز تکرار شود. در عین‌حال، همه ما منتظر جشنواره‌های واقعی فیلم هستیم تا دوباره در تالارهای تاریک در کنار یکدیگر، فیلم ببنیم. من فکر می‌کنم که در آینده ما شاهد برگزاری دو نوع جشنواره فیلم(فستیوال‌های آنلاین و جشنواره‌های واقعی) در جهان خواهیم بود.»

علاوه بر این‌ها، فستیوال فیلم‌های کوتاه در اوبرهاوزن که از اعتباری جهانی برخوردار است نیز امسال به صورت آنلاین برگزار شد. در شصت‌وششمین دوره از این جشنواره که از سیزدهم تا هجدهم ماه جاری برگزار شد، مجموعا بیش از ۳۵۰ فیلم کوتاه از ۷۰ کشور جهان، به نمایش درآمد و علاقه‌مندان با پرداخت ۹.۹۹ یورو، ‌توانستند به مدت شش روز، تمام فیلم‌های جشنواره را بدون محدودیت تماشا کنند. مسئولان جشنواره معتقدند که این سیستم با استقبال زیاد علاقمندان به صنعت فیلم مواجه شده است. لارس هندریک گاس، مدیر فستیوال فیلم‌های کوتاه اوبرهاوزن با اشاره به برگزاری فستیوال در چارچوبی کاملا تازه می‌گوید:« سیستم جدید، این امکان را به ما می‌دهد تا بتوانیم مخاطبان بیشتری را جذب کنیم. این در حالی است که اگر جشنواره مانند سال‌های قبل برگزار می‌شد، امکان نداشت تا این حد با استقبال روبرو شود.»

لینک:

https://www.dw.com/de/cannes-festival-ohne-festival-wie-geht-es-weiter-mit-der-filmbranche/a-53389946

گشت‌وگذار مجازی در ۸۱۹ موزه آلمان

منبع: سایت روز موزه

انجمن موزه‌های آلمان به مناسبت روز جهانی موزه و شیوع بیماری کرونا، فهرستی از ۸۱۹ موزه را منتشر کرده که امکان بازدید مجازی از آن‌ها فراهم شده و یا امکان نمایش برخی از مجموعه‌های آن‌ها به صورت آنلاین امکان‌پذیر است. این انجمن، همچنین از کاربران شبکه‌های اجتماعی خواسته است تا تجربیات خود را در ارتباط با موزه‌های آلمان، با هشتگ “کشف موزه‌ها “به اشتراک بگذارند.

نتایج تحقیقات موسسه پژوهش در حوزه موزه‌ها در برلین نشان می‌دهد که در حدود ۶۸۰۰ موزه در آلمان وجود دارد و هر سال ۱۱۴ میلیون گردشگر داخلی و خارجی از این موزه‌ها بازدید می‌کنند. این در حالی است که در ماه‌های اخیر، به دلیل بیماری کرونا بازدید از موزه‌ها ممنوع بوده و پای هیچ‌گردشگری به موزه‌های آلمان نرسیده است. از این‌رو، انجمن موزه‌های آلمان تصمیم گرفته تا به مناسبت روز جهانی موزه، شرایط بازدید مجازی از برخی موزه‌ها و نمایشگاه‌های آلمان را فراهم کند و اهمیت این اماکن فرهنگی را به شهروندان یادآور شود. در این راستا سایت “ روز موزه” اطلاعات مربوط به ۸۱۹ موزه در ۱۶ ایالت آلمان را منتشر کرده که امکان بازدید مجازی از نمایشگاه‌های دائمی و یا موقتی آن فراهم شده است. مسئولان این سایت همچنین برای سهولت کار مخاطبان، امکان جست‌وجو موزه‌ها براساس نام ایالت و یا نام موزه را فراهم کرده‌اند. بدین ترتیب، علاقمندان به راحتی می‌توانند با وارد کردن نام ایالت یا موزه مورد نظر خود، اطلاعات مربوط به آن را پیدا کنند. علاوه بر این، سایت “ روز موزه” برای آنکه اهمیت موزه‌ها را به شهروندان آلمان یادآوری کند، از آن‌ها خواسته است تا تجربیات خود از بازدید از موزه‌ها را با هشتگ “کشف موزه‌ها “ در شبکه‌های اجتماعی منتشر کنند.

روز جهانی موزه

۴۳ سال پیش، روز جهانی موزه در میان روزهای مهم جهان جای گرفت. اعضای شورای بین المللی موزه (ایکوم) در آن زمان، تصمیم گرفتند تا هجدهم ماه مه را به عنوان روز جهانی موزه نام‌گذاری کنند. مسئولان شورا معتقد بودند که موزه‌ها، ابزاری مهم در تبادلات فرهنگی، غنی‌سازی فرهنگ‌ها و توسعه تفاهم، همکاری و صلح میان مردم به شمار می‌آیند. از این رو، آن‌ها تصمیم گرفتند با برگزاری روز جهانی موزه، آگاهی عمومی، درباره این امکان فرهنگی را گسترش دهند. این رویداد هر سال فرصت دیدار مستقیم میان متخصصان موزه و مردم را فراهم می‌کند، اما در چند ماه گذشته به دلیل شیوع بیماری کرونا، بازدید از موزه‌ها ممنوع شده است و این محدودیت در بسیاری از کشورها هنوز هم ادامه دارد. از این رو مسئولان برخی کشورها مانند آلمان امکان بازدید مجازی از موزه‌ها را برای علاقمندان فراهم کرده‌اند.

لینک مطلب:

https://museumstag.de/-museenentdecken/digitalesprogramm/

نگرش جوانان آلمان به اسلام و مسلمانان منفی است

منبع: سایت اسلامیک

نتایج مطالعات جدید موسسه مرکاتور نشان می‌دهد که جوانان آلمانی برخوردی متعصبانه با اسلام و مسلمانان دارند. این مطالعات نشان می‌دهد که علی‌رغم تنوع فرهنگی و مذهبی در آلمان، نگرش جوانان این کشور به اسلام و مسلمانان منفی است. این در حالی است که اکثر جوانان آلمانی، آشنایی کافی با فرامین اسلام و باورهای مسلمانان ندارند.

موسسه مرکاتور با کمک دانشکده آموزش دانشگاه دویسبورگ اسن و موسسه پژوهش برای برخورد و خشونت در دانشگاه بیله‌فلد، تحقیقاتی را از سال ۲۰۱۷، بر روی جوانان ایالت نوردراین-وستفالن انجام داده است. در طول این تحقیقات، از جوانان غیرمسلمان خواسته شده تا نظرات خود را نسبت به اسلام و مسلمانان بیان کنند. نتایج این تحقیقات نشان می‌دهد که اکثر جوانان آلمانی تصویری منفی از اسلام دارند. آن‌ها بر این باورند که تمام مسلمانان متعلق به گروه‌های افراطی هستند، زنان مسلمان تحت ظلم واقع می‌شوند و افزایش مهاجران مسلمان باعث از بین رفتن هویت آلمانی می‌شود. جالب است بدانید که هیچ یک از این جوانان از نزدیک با مسلمانان یا جوامع اسلامی برخوردی نداشته‌اند. آن‌ها حتی در بحث‌های مربوط به اسلام و مسلمانان نیز شرکت نکرده‌اند. کارشناسان موسسه مرکاتور احتمال می‌دهند که این جوانان تا حد زیادی تحت تاثیر رسانه‌های جمعی و شبکه‌های اجتماعی قرار گرفته باشند.

برخی از کارشناسان نیز معتقدند که اکثر جوانان آلمانی، آشنایی کافی با فرامین اسلام و باورهای مسلمانان ندارند. اما نگرش‌های منفی برخی خانواده‌های آلمانی نسبت به مسلمانان، باعث شده که جوانان و نوجوانان نیز با اسلام دشمنی پیدا کنند. در عین‌حال، نتایج تحقیقات نشان می‌دهد؛ جوانانی که از نزدیک با زندگی مسلمانان آشنا هستند، کمتر نسبت به این دین و پیروان آن، نگرش منفی دارند. براساس این پژوهش، عواملی مانند حلقه دوستان، مدرسه، محله و حتی نزدیکی به مسلمانان و بازدید از مساجد، تاثیر زیادی بر نگرش جوانان دارد. بنابراین از نگاه پژوهشگران، آموزش در مدارس و محلات می‌تواند تا اندازه زیادی در کاهش اسلام‌هراسی موثر باشد.

پروفسور نیکوله پاف، استاد دانشگاه بیله‌فلد در این زمینه می‌گوید:« جهان اسلام متنوع است و لایه‌های مختلفی دارد. جوانان باید بدانند که همه مسلمانان شبیه به یکدیگر نیستند. ما باید در مدارس و انجمن‌های مخصوص جوانان، برنامه‌های آموزشی برگزار کنیم تا بتوانیم تعصبات و نژادپرستی در جامعه را کاهش دهیم.»

دکتر سوزانه فارویک از بنیاد مرکاتور نیز نظری مشابه دارد:« برای آنکه تعصبات و پیش‌داوری در میان جوانان از بین برود، باید از مدارس آغاز کنیم. ما باید در ابتدا، معلمان مدارس را آموزش دهیم. چرا که برخی از معلمان با دانش‌آموزان مهاجر یا پناهجو برخورد نامناسبی دارند. باید با آموزش معلمان و دانش‌آموزان، مانع گسترش تعصب و پیش‌داوری در جامعه آلمان شویم.»

لینک:

تازه های نشر در آلمان

فرهنگ لغت حلال

منبع: plural-publications

“فرهنگ لغت حلال”، عنوان کتاب جدید دلارا فسلک است. او در این کتاب درباره مفهوم حلال و حرام و باورهای مسلمانان در سراسر جهان توضیح داده است. در سال‌های اخیر، بسیاری در غرب تلاش کرده‌اند تا قوانین ذبح اسلامی را به معنای ظلم به حیوانات نشان دهند. حتی در برخی از کشورهای اروپایی، موانعی برای ذبح اسلامی ایجاد شده است. در این شرایط کتاب “فرهنگ لغت حلال” به خوانندگان خود نشان می‌دهد که اسلام تا چه اندازه به حقوق حیوانات اهمیت می‌دهد و مصرف کالاهای حلال به معنای ظلم به حیوانات نیست.

Dilara Faslak

Halal Lexikon – das Nachschlagewerk rund um Halal-Ernährung

ISBN: 978-3-947179-57-2

132 Seiten

1. Auflage

März 2020

لینک:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *