هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۵۱۶ – ۱۳ اسفند ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

جمع‌آوری تصاویر مربوط به تاریخ اسلام و زندگی مسلمانان در آلمان در قالب وبلاگ

منبع:شبکه شمال آلمان

آیا اسلام به آلمان تعلق دارد؟ اسلام از چه زمانی وارد آلمان شده است؟ اسلام چه جایگاهی در آلمان امروزی دارد؟ زندگی مسلمانان اکنون در آلمان چگونه است؟ این‌ها‌ سوالاتی است که در سال‌های اخیر، بارها درباره اسلام و مسلمانان مطرح شده است. از این‌رو، جولیوس ماتوشیک، عکاس هانوفری، تلاش کرده تا با انتشار عکس‌های قدیمی و جدید درباره زندگی مسلمانان در آلمان، به این سوالات پاسخ دهد. او هر روز، تصاویر مربوط به زندگی مسلمانان آلمان را در وبلاگی با عنوان Moin und Salam منتشر می‌کند تا از یک سو، شهروندان این کشور را با اسلام واقعی آشنا کند و از سوی دیگر، منبعی قابل استناد برای دانشجویان و استادان رشته مطالعات اسلامی مهیا سازد.

همه چیز از وقتی آغاز شد که جولیوس ماتوشیک، عکاس هانوفری، تصویری سیاه‌ و سفید از سال ۱۹۳۰ پیدا کرد که در آن، گروهی از مسلمانان، مسیحیان و یهودیان در آلمان را در مقابل مسجد برلین در محله ویلمرسدورف نشان می‌داد. مسجد برلین، قدیمی‌ترین مسجد آلمان به شمار می‌رود که از زمان‌های گذشته باقی مانده است.

ماتوشیک پس از پیدا کردن این عکس، به مرکز بایگانی موسسه اسلامی آلمان رفت تا تصاویر بیشتری از تاریخ اجتماعی و سیاسی مسلمانان در آلمان پیدا کند. پس از آن، او همچنین تصمیم گرفت که این تصاویر را در وبلاگی منتشر کند تا همه شهروندان علاقمند بتوانند درباره تاریخ زندگی مسلمانان در آلمان اطلاعات بیشتری کسب کنند.

ماتوشیک درباره انگیزه راه‌اندازی این وبلاگ می‌گوید:« من دوست دارم که تنوع و تکثر مذهبی و قومی در آلمان را به مخاطبانم نشان دهم. برای من مهم است که شهروندان داخلی و خارجی با این ویژگی‌های کشورمان آشنا شوند.»

اما همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، وبلاگ مذکور تنها برای آگاه‌سازی عمومی درباره تاریخ اسلام و زندگی مسلمانان در آلمان راه‌اندازی نشده است، بلکه قرار است در پژوهش‌های علمی نیز مورد استفاده قرار گیرد. در این راستا، رایدا جیب، مدیر آکادمی اسلامی در حوزه علم و جامعه با ماتوشیک همکاری می‌کند و توضیحات کاملی درباره تصاویر موجود در وبلاگ می‌نویسد. او می‌خواهد با توجه به تصاویر و اطلاعات مربوط به آن‌ها، نشان دهد که اسلام حتی پیش از ورود کارگران مسلمان به آلمان نیز در این کشور وجود داشته است. جیب در این باره می‌گوید:« این تصاویر به خوبی نشان می‌دهد که اسلام از سال‌ها پیش به آلمان تعلق داشته است. مسلمانان بخشی از این کشور بوده‌اند و حتی سازمان‌های اسلامی از زمان گذشته، در این کشور فعالیت گسترده‌ای داشته‌اند.»

به گفته او در میان تصاویر موجود، تصاویری از سفر ویلهلم دوم، آخرین پادشاه پروس به استانبول و همچنین سفرنامه‌‌ای مربوط به ایران وجود دارد که نشان می‌دهد؛ آلمانی‌ها علاقه زیادی به برقراری ارتباط با کشورهای اسلامی داشته‌اند.

در وبلاگ مذکور همچنین توضیحات کاملی درباره تاریخ اسلام در آلمان، امامان جماعت، نویسندگان و پژوهشگران اسلامی وجود دارد و قرار است به زودی بخش‌های بیشتری نیز به آن افزوده شود. جیب درباره وبلاگ می‌گوید:« امیدوارم این وبلاگ بتواند تا اندازه زیادی تصویر کلیشه‌ای از اسلام را از میان بردارد.»

لینک گزارش:

https://www.ndr.de/ndrkultur/sendungen/freitagsforum/Moin-und-Salam-Blog-zeigt-Vielfalt-muslimischen-Lebens,moinundsalam100.html

اعتراض جوامع اسلامی آلمان به رای دیوان دادگستری اتحادیه اروپا درباره حجاب

منبع: سایت اسلامیک

رای دیوان دادگستری اتحادیه اروپا درباره ممنوعیت حجاب اسلامی در محل کار در آلمان، باعث اعتراض گسترده جوامع اسلامی در آلمان شده است. این دیوان چندی پیش اعلام کرد که حکم ممنوعیت حجاب اسلامی در محل کار که از سوی دادگاه‌های کار آلمان صادر شده، با قوانین اتحادیه اروپا سازگار است. این حکم در روزهای اخیر، با اعتراض گسترده جوامع اسلامی در آلمان مواجع شده است.

چندی پیش دیوان دادگستری اتحادیه اروپا اعلام کرد که حکم ممنوعیت حجاب اسلامی در محل کار که از سوی دادگاه‌های کار آلمان صادر شده، با قوانین آلمان و اتحادیه اروپا سازگار است. پیش‌تر دادگاه‌های کار در آلمان در پی شکایت دو زن مسلمان، از این دیوان خواسته بودند تا نظر خود را درباره ممنوعیت حجاب اسلامی در محل کار اعلام کند.

این دو زن که قرار بود در یک مهد کودک و فروشگاه مشغول به کار شوند، به دلیل پوشیدن روسری، از گرفتن کار محروم شدند. شکایت آن‌ها در دادگاه‌های آلمان به جایی نرسید و از این‌رو، دادگاه‌های کار آلمان از دیوان دادگستری اتحادیه اروپا خواستند که به این موضوع ورود کند. این‌ها در حالی است که رای دیوان دادگستری اتحادیه اروپا درباره ممنوعیت حجاب اسلامی در محل کار نیز باعث انتقاد شدید اعضای انجمن‌ها و سازمان‌های اسلامی در آلمان شد.

مجمع اسلامی ملی-گروش از اولین مراکز اسلامی آلمان بود که نسبت به رای دیوان دادگستری اتحادیه اروپا واکنش نشان داد. بکیر آلتاش دبیر کل مجمع اسلامی ملی-گروش در این باره گفت:« ممنوعیت حجاب اسلامی در محل کار، موجب محدودیت زنان مسلمان می‌شود. متاسفانه برخی تلاش می‌کنند تا زندگی مسلمانان در کشورهای اروپایی را سخت و غیرممکن کنند.»

براساس حکم دیوان دادگستری اتحادیه اروپا، ممنوعیت استفاده علنی از نمادهای سیاسی یا مذهبی در محل کار به معنای تبعیض در میان کارکنان( بر اساس باورهای مذهبی یا عقیدتی آن‌ها) نیست. اما آلتاش نظر دیگری دارد:«من اتفاقا فکر می‌کنم که چنین قوانین باعث تبعیض در جامعه آلمان می‌شود و آزادی مذهبی در این کشور را نقض می‌کند.در سال‌های اخیر، این قانون، شرایط سختی را برای زنان مسلمان ایجاد کرده است.»

شورای اسلامی آلمان نیز از دیگر سازمان‌های اسلامی است که به حکم دیوان دادگستری اتحادیه اروپا انتقاد کرده است. برهان کسیچی رئیس شورای اسلامی آلمان در این باره گفت:« ما نگران احکامی هستیم که در جهت محدودکردن مسلمانان صادر می‌‌شود. مسلمانان در آلمان و سایر نقاط اروپا از قضات دیوان دادگستری اتحادیه اروپا می‌خواهند که توجه بیشتری به قوانین و احکام خود داشته باشند. وضع چنین قوانین تبعیض‌آمیزی تنها به ضرر زنان مسلمان تمام می‌شود. در حالیکه حجاب زنان مسلمان نمی‌تواند مشکلی برای جامعه آلمان ایجاد کند، اما قوانین باعث محدودیت آن‌ها می‌شود و به جامعه مسلمانان آلمان آسیب جدی می‌رساند. از نظر ماِ، صدور چنین احکامی به هیچ‌وجه قابل قبول نیست.»

او همچنین افزود:« استدلال دادستان دیوان دادگستری اتحادیه اروپا باعث نقض ایده تنوع و تکثر مذهبی و اجتماعی در اروپا می‌شود. چنین استدلال‌هایی باعث می‌شود که مسلمانان از جامعه اکثریت فاصله بگیرند و در مدت زمان کوتاه، شکاف عمیقی در آلمان و سایر کشورهای اروپایی ایجاد خواهد کرد.»

لینک:

از کاوش‌های باستان‌شناسی تا ساخت مراکز آموزشی

منابع: موسسه باستان‌شناسی آلمان، موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد فردریش نویمان، بنیاد کنراد آدناور، جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هانس زایدل، موسسه اعتباری آلمان برای بازسازی

جمهوری فدرال آلمان از ۶۵ سال پیش تاکنون با دولت مراکش روابطی نزدیک، دوستانه و بدون تنش دارد. آلمانی‌ها از سال ۱۹۵۶ تلاش کرده‌اند تا در بحران‌های محیط‌زیستی، تقویت حوزه‌های علمی و پژوهشی و همچنین مبارزه با بیماری های همه گیر به دولت مراکش کمک کنند. دولت آلمان همچنین در سال‌های اخیر در راستای تقویب جامعه مدنی و حمایت از حقوق بشر در مراکش فعالیت‌های گسترده‌ای انجام داده است. در این راستا، اکثر بنیادهای مهم آلمانی مانند بنیاد کونراد آدناور، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هانس زایدل و بنیاد فردریش نویمان در مراکش دفاتری را تاسیس کرده‌اند. از سوی دیگر، مراکش مقصد محبوبی برای گردشگران آلمانی است و تبلیغات گسترده‌ای درباره میراث غنی و آثار باستانی مراکش در آلمان وجود دارد. آنطور که گزارش سایت وزارت خارجه آلمان نشان می‌دهد؛ در سال ۲۰۱۸، ۶ درصد از گردشگران مراکش را آلمانی‌ها تشکیل داده‌اند. علاوه بر این‌ها، آموزش زبان آلمانی و توسعه همکاری‌های علمی و پژوهشی نیز از دیگر اقدامات دولت آلمان در مراکش است. موسسه گوته در دو شهر کازابلانکا و رباط مدت‌ها است که پذیرای زبان‌آموزان مراکشی هستند. همچنین مدارس آلمانی در مراکش فعالیت زیادی دارند.  علاوه بر این‌ها، دانشگاه‌های دو کشور پروژه‌های مشترکی را با یکدیگر انجام می‌دهند. 

همکاری در کاوش‌های باستان‌شناسی و تحقیقات تاریخی

قاره آفریقا، میراث فرهنگی و آثار باستانی بی‌شماری دارد. با این وجود، دانش باستان‌شناسی و مطالعات تاریخی در کشورهای این قاره چندان پیشرفته نیست. از این‌رو، باستان‌شناسان و کارشناسان حوزه تاریخ از قاره اروپا سهم زیادی در کاوش‌های باستان‌شناسی و مرمت آثار باستانی در این منطقه دارند. موسسه باستان‌شناسی آلمان از جمله مراکز اروپایی است که در این حوزه فعالیت زیادی دارد. این موسسه در کشورهای مصر، مراکش، تونس، اتیوپی و … پروژه‌های مختلفی دارد. از جمله پروژه‌هایی که موسسه باستان‌شناسی آلمان در مراکش داشته می‌توان به همکاری در کاوش‌های باستان‌شناسی در دژ آیت بن حدّو، سایت باستان‌شناسی جبل ایرهود، کاوش در شهر باستانی وُلیلی و … اشاره کرد. همچنین این مرکز، دوره‌های مختلفی را برای کارشناسان و کاوشگران حوزه باستان‌شناسی در مراکش برگزار می‌کند. علاوه بر این‌ها، موسسه باستان‌شناسی آلمان در مراکش در تحقیقات دانشگاه‌ها و موسسات تحقیقاتی مراکش نیز مشارکت می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری را درباره فعالیت‌های این موسسه در مراکش در اختیارتان قرار دهد:

https://www.dainst.org/standort/-/organization-display/ZI9STUj61zKB/18199?p_r_p_1690909578_redirectURL=http%253A%252F%252Fwww.dainst.org%252Fen%252Fstruktur

ساخت مراکز درمانی و آموزشی

هر چند کشور مراکش در سال‌های اخیر در حوزه‌های مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی توسعه زیادی یافته، اما هنوز هم بسیاری از شهرها و روستاها در این کشور با کمبود امکانات مواجه است. در حالیکه شهرهای مانند کازابلانکا و طنجه امکانات خوبی را در خود جای داده‌اند، شهرهای کوچک‌تر و روستاهای اطراف آن‌ها در حوزه‌های حمل‌ونقل عمومی، آموزش و درمان با مشکلات مختلفی روبرو هستند. از این رو، موسسه اعتباری آلمان برای بازسازی تلاش می‌کند تا در ساخت مراکز درمانی و آموزشی و همچنین راه‌اندازی سیستم حمل‌ونقل به دولت مراکش کمک کند. این مرکز همچنین در راستای توسعه اقتصادی و در حوزه انرژی نیز به دولت مراکش مشاوره می‌دهد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه در اختیارتان بگذارد.

https://www.kfw-entwicklungsbank.de/Internationale-Finanzierung/KfW-Entwicklungsbank/Weltweite-Pr%C3%A4senz/Nordafrika-und-Nahost/Marokko/

کمک به رفع بیکاری و بحران‌های محیط‌زیست

از دیگر موسسات آلمانی که سهم به‌سزایی در توسعه شهرهای مراکش ایفا می‌کند، می‌توان به “ جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی” اشاره کرد. این موسسه از سال ۱۹۷۵، کار خود را در مراکش آغاز کرد. بعدها در سال ۱۹۹۹، مسئولان این سازمان، دفتری در شهر رباط تاسیس کردند. آنطور که در سایت “ جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی” آمده است؛ یک چهارم شهروندان مراکش در فقر زندگی می‌کنند. اختلاف طبقاتی در بسیاری از شهرها و روستاها قابل توجه است. کسری بودجه، بیکاری، کمبود شدید آب و بحران‌های محیط‌زیستی از جمله مشکلات اساسی در مراکش به شمار می‌رود. از این رو، “ جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی” تلاش می‌کند تا برای حل بحران‌های موجود به دولت مراکش کمک کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این موسسه در اختیارتان بگذارد:

https://www.giz.de/de/weltweit/340.html

گفت‌وگوی بین‌فرهنگی و پیشگیری از درگیری

بنیاد کونراد آدناور نیز از دیگر موسسات مهم آلمانی است که در حال‌حاضر در مراکش فعالیت می‌کند. دفتر این بنیاد در شهر رباط در راستای حمایت از جامعه مدنی، توسعه اجتماعی و اقتصادی، کمک به پیشرفت گفت‌وگوهای بین‌فرهنگی و پیشگیری از درگیری‌های داخلی فعالیت می‌کند. علاوه بر این‌ها، روابط گسترده‌ای با دانشگاه‌ها، موسسات پژوهشی و اتاق‌های فکر در احزاب و موسسات دولتی دارد. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این بنیاد در اختیارتان بگذارد:

https://www.kas.de/de/web/marokko/ueber-uns

ایجاد برابری جنسیتی

از دیگر بنیادهای مهم آلمانی که در مراکش فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد فردریش ابرت اشاره کرد. این بنیاد در سال ۱۹۸۴ فعالیت خود را در مراکش آغاز کرد و از آن زمان تمرکز این بنیاد بر حمایت از حقوق بشر و ایجاد برابری جنسیتی در این کشور است. علاوه بر این‌ها، بنیاد فردریش ابرت تلاش می‌کند تا شرایط گفت‌وگو میان جوانان، سیاستمداران و اعضای جامعه مدنی در مراکش را فراهم کند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید:

https://www.fes.de/referat-naher-mittlerer-osten-und-nordafrika/marokko

حمایت از جوانان و زنان در مناطق محروم

همچنین بنیاد هانس زایدل نیز که از سال ۱۹۸۷، کار خود را در مراکش آغاز کرده است، فعالیت گسترده‌ای در این کشور دارد. اعضای این بنیاد در راستای ایجاد گفتمان انتقادی، تقویت جامعه مدنی، حمایت از جوانان و زنان به ویژه در مناطق محروم و روستایی، افزایش آگاهی عمومی و توسعه اقتصادی کار می‌کنند. این بنیاد در سال‌های اخیر، نقش مهمی در توسعه روابط میان دولت‌های آلمان و مراکش داشته است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره این بنیاد به دست آورید:

https://www.hss.de/weltweit-aktiv/afrika/marokko/

آموزش روزنامه‌نگاران و ایجاد فرصت‌های برابر تحصیلی

از دیگر سازمان‌های آلمانی که در مراکش فعالیت دارد، می‌توان به بنیاد فردریش نویمان اشاره کرد. این بنیاد در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا پروژه‌های متعددی انجام می‌دهد. از جمله فعالیت‌های بنیاد فردریش نویمان در این کشورها، می‌توان به آموزش روزنامه‌نگاران، ارتقای دموکراسی، برقراری حاکمیت قانون، ایجاد فرصت‌های برابر در حوزه آموزش و کارآفرینی اشاره کرد. سایت زیر اطلاعات بیشتری در این باره در اختیار علاقمندان می‌گذارد:

https://www.freiheit.org/de/naher-osten-und-nordafrika

همکاری‌های آموزشی و تحقیقاتی

دولت مراکش در سال‌های اخیر توجه ویژه‌ای به توسعه آموزشی داشته است. با این وجود، سیستم آموزشی مراکش دارای نقاط ضعف زیادی است. با آنکه در سال ۱۹۶۳ تحصیل در مراکش اجباری شد، اما آنطور که آمارهای موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نشان می‌دهد؛ ۳۰ درصد از افراد بالای ۱۵ سال در مراکش بی‌سواد هستند. برخی از کارشناسان حوزه آموزش در مراکش، تعداد بی‌سوادان در مناطق محروم و روستایی را بیش از ۳۰ درصد تخمین می‌زنند. حتی گفته می‌شود که تعداد زنان بی‌سواد بیش از مردان است. از سوی دیگر، مراکش از نبود امکانات و مراکز آموزشی کافی رنج می‌برد. به طور مثال، دانشگاه‌های این کشور ظرفیت کافی برای تمام دانشجویان را ندارند. علاوه بر این‌ها، بازار کار مراکش نیز جوابگوی نیاز همه فارغ‌التحصیلان این کشور نیست. با این اوصاف، طبیعی است که دانشجویان مراکشی برای ادامه تحصیل و تحقیقات خود به کشورهای دیگر سفر کنند. در این میان، آلمان به دلیل داشتن موسسات آموزشی و تحقیقاتی معتبر و همچنین هزینه پایین تحصیل، محبوبیت زیادی در میان دانشجویان و محققان مراکشی پیدا کرده است. علاوه بر این‌ها، موسسات آلمانی هر ساله فرصت‌های مطالعاتی و تحقیقاتی بی‌نظیری در اختیار جوانان مراکش قرار می‌دهند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در این باره در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/afrika/marokko/

توسعه زبان آلمانی

آموزش زبان آلمانی از دیگر اقدامات مهم دولت فدرال در مراکش است. موسسه گوته در دو شهر کازابلانکا و رباط، مدت‌ها است که پذیرای زبان‌آموزان مراکشی است. این موسسه در دو شهر مراکش، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان به صورت آنلاین و حضوری برگزار می‌کند. همچنین در این مراکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. لینک زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.goethe.de/ins/ma/de/spr/kur/rab.html

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/marokko-node/bilaterale-beziehungen/224064?openAccordionId=item-224072-1-panel

انتشار کتابچه راهنما درباره میراث فرهنگی مربوط به دوران استعمار در آلمان

منبع: شبکه برلین و براندنبورگ

از نوامبر سال ۲۰۱۸ که امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه خواستار بازگرداندن گنجینه‌های آفریقایی موجود در موزه‌های فرانسه شد، مسئولان دولت آلمان نیز تصمیم گرفتند تا بخشی از آثار مربوط به دوران استعمار در موزه‌های خود را به کشورهای مبدا بازگردانند. اما همه به خوبی می‌دانیم که چنین کاری با مشکلات مختلفی همراه است. از یک سو، بازگرداندن تمام آثار دوران استعمار به کشورهای مبدا کار آسانی نیست و از سوی دیگر، برخی از دولت‌های آفریقایی به دلیل کمبود شدید امکانات، ترجیح می‌دهند که آثار تاریخی‌شان در موزه‌های آلمان باقی بماند. از این‌رو، انجمن موزه‌های آلمان در هفته‌های اخیر، یک کتابچه راهنما تهیه کرده‌ است تا نحوه برخورد با آثار مربوط به دوران استعمار و همچنین ارتباط با مسئولان کشورهای مبدا را به مسئولان موزه‌های آلمان آموزش ‌دهد. این کتابچه راهنما به سه زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسه منتشر شده است.

سال‌هاست که دارایی‌های فرهنگی در بسیاری از کشورها به دلیل جنگ‌ و استعمار به غارت می‌روند. در این شرایط، نه تنها آثار هنری و باستانی برای همیشه ناپدید می‌شوند، بلکه منابع مهم تاریخی و فرهنگی نیز از بین می‌روند. به طور مثال، بخشی از آثار موجود در موزه‌های آلمان توسط دریانوردان، سربازان، تجار و کلکسیون‌داران وارد این کشور شده است. از نوامیر سال ۲۰۱۸ که رئیس‌جمهور فرانسه خواستار بازگرداندن گنجینه‌های آفریقایی موجود در موزه‌های این کشور شد، مسئولان دولت فدرال نیز تصمیم گرفتند تا بخشی از آثار مربوط به دوران استعمار در موزه‌های خود را به کشورهای مبدا بازگردانند. اما همه به خوبی می‌دانند که چنین کاری با مشکلات مختلفی همراه است. از یک سو، بازگرداندن تمام آثار دوران استعمار امکان‌پذیر نیست و از سوی دیگر برخی از کشورهای آفریقایی به دلیل کمبود امکانات، ترجیح می‌دهند که آثارشان در موزه‌های کشورهای اروپایی نگهداری شود. در همین ارتباط، انجمن موزه‌های آلمان به تازگی کتابچه راهنمایی را منتشر کرده‌ است تا مسئولان موزه‌ها را درباره نحوه نگهداری از آثار مربوط به دوران استعمار و همچنین چگونگی برخورد با مسئولان کشورهای مبدا آگاه سازند. این کتابچه راهنما که در ۲۲۰ صفحه و به سه زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسه تهیه شده است، اطلاعات مفیدی درباره تبادل و همکاری میان موزه‌های آلمان و کشورهای مبدا در اختیار مسئولان مربوطه قرار می‌دهد. در این راستا قرار است که لیستی از آثار مربوط به دوران استعمار در سراسر موزه‌های آلمان تهیه شود. همچنین مقرر شده است که تصاویر و اطلاعات مربوط به آثار خریداری شده از کشورهای دیگر نیز به صورت دیجیتال در دسترس عموم قرار گیرد.

در بخشی از این کتابچه راهنما درباره چگونگی بازگرداندن اشیای تاریخی به کشورهای مبدا آمده است:« باید آثار تاریخی و میراث فرهنگی مربوط به دوران استعمار مورد بررسی قرار گیرد. این کار حتی در موزه‌های کوچک نیز باید انجام شود. اگر کارشناسان مربوطه به این نتیجه برسند که وجود آثار تاریخی، مذهبی و یا فرهنگی مربوط به دوران استعمار در موزه‌های آلمان، باعث می‌شود که حقوق کشورهای مبدا زیر پا گذاشته شود، باید این آثار به صاحبان اصلی خود بازگردانده شود.»

این در حالی است که مسئولان بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان معتقدند که بسیاری از کشورها تنها خواستار برگزاری نمایشگاه‌های مشترک با جمهوری فدرال آلمان هستند و به دلیل کمبود امکانات ترجیح می‌دهند که آثارشان در موزه‌های آلمان باقی بماند. اگر می‌خواهید که در این باره اطلاعات بیشتری به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.rbb24.de/kultur/beitrag/2021/02/museen-berlin-kolonialismus-kultur-leitfaden.html

جشنواره ادبی برشت به صورت مجازی برگزار می‌شود

منبع: شبکه بایرن

جشنواره ادبی برتولت برشت که هرسال با حضور شمار زیادی از نویسندگان و شاعران در شهر آگسبورگ آلمان برگزار می‌شود، امسال به دلیل شیوع کرونا، به شکل مجازی برپا خواهد شد. هدف از برگزاری این جشنواره، انتخاب بهترین نویسنده و شاعر جهان است که در آفرینش ادبی خود با نابرابری‌ها و ناروایی‌های زمانه برخوردی انتقادی دارد.

برتولت برشت را بسیاری به‌خاطر نمایشنامه‌های مشهورش می‌شناسند. اما این نمایش‌نامه‌نویش شهیر آلمانی، در سرودن شعر نیز استعداد زیادی داشت و شعرها، ترانه‌ها و تصنیف‌های پرمعنا و دل‌انگیز بسیاری می‌سرود. وی همچنین با ابداع سبک فاصله‌گذاری در تئاتر، انقلابی بزرگ در زمینه هنرهای نمایشی به پا کرد. او امروزه نه‌تنها در آلمان، بلکه در نقاط مختلف جهان به عنوان یک چهره مهم در حوزه ادبیات شناخته می‌شود. از این رو، هر ساله جشنواره ادبی با نام او در زادگاهش، شهر آگسبورگ برگزار می‌شود. هرچند، امسال بحران کرونا امکان برگزاری جشنواره ادبی برتولت برشت به شیوه قدیم را غیرممکن کرده است، اما مسئولان جشنواره قصد دارند تا با برگزاری تئاتر و کنسرت‌های آنلاین و همچنین جلسات سخنرانی و نقد به صورت مجازی، هیجان بیشتری در جشنواره ایجاد کنند. همچنین گروهی از شاعران آگسبورگ در یک فیلم کوتاه، بخشی از اشعار برتولت برشت را با همراهی هم خوانده‌اند که قرار است به صورت آنلاین پخش شود.

از سوی دیگر، برشت در تمام دوران کار خود در تئاتر تلاش کرد تا تماشاگران، نمایش را با دیدی انتقادی( نه انفعالی) تماشا کنند و ترجیح می‌داد تا به تماشاگرانش نقش فعال‌تری بدهد. حال مسئولان جشنواره نیز می‌خواهند هر شب جلساتی را برای تبادل نظر میان مخاطبان، هنرمندان و مدیران جشنواره برگزار کنند تا بدین ترتیب تماشاگران بتوانند حضور فعال‌تری در جشنواره داشته باشند. این برای اولین‌بار است که جشنواره ادبی برتولت برشت به صورت مجازی برگزار می‌شود و به همین‌دلیل، مسئولان مربوطه می‌خواهند همه امکانات لازم را برای برگزاری این جشنواره مهم مهیا کنند. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که این جشنواره می‌تواند منطقه آلمانی زبان و همچنین سایر کشورهای جهان را تحت تاثیر خود قرار دهد.

لینک گزارش:

https://www.br.de/nachrichten/kultur/digitalbrecht-brechtfestival-augsburg-widmet-sich-den-frauen,SQ3P5Us

موزه باستان‌شناسی کُلُمبیش‌لوسلِه: نمایشگاهی از دوران پارینه‌سنگی تا قرون وسطی

منبع:سایت شهر فرایبورگ

اگر کنجکاوید که درباره یافته‌های مربوط به دوران پارینه سنگی بیشتر بدانید، یا با آثار مربوط به قرون وسطی بهتر آشنا شوید و اطلاعات مفیدی درباره تحولات تاریخی در طول زمان به دست آورید؛ بازدید از موزه باستان‌شناسی کُلُمبیش‌لوسلِه را به هیچ‌وجه از دست ندهید. موزه‌ای که در قلب شهر فرایبورگ آلمان قرار دارد و آثار تاریخی و دارایی‌های فرهنگی فراوانی را در خود جای داده است.

موزه باستان‌شناسی کُلُمبیش‌لوسلِه با آثار منحصر به فرد خود، جایگاه ویژه‌ای در میان کارشناسان حوزه‌های تاریخی و فرهنگی دارد. این موزه که در سال ۱۸۶۷ با عنوان مجموعه “ پیش از تاریخ” تاسیس شده بود، توسط ویلهلم دیکه، رئیس انستیتوی زمین شناسی دانشگاه فرایبورگ گسترش یافت. وی مجموعه “پیش از تاریخ” و “مردم نگاری” را توسعه داد و در سال ۱۹۲۶، آن‌ها را به ساختمان موسسه زمین شناسی منتقل کرد. ۱۰ سال بعد، موزه “پیش از تاریخ” از موسسه زمین‌شناسی جدا شد و بدین ترتیب هویتی مستقل در فرایبورگ پیدا کرد. پس از جنگ جهانی دوم، موزه به دلیل تخریب بسیار برای مدت طولانی تعطیل شد و آثار آن نیز به مکانی امن منتقل شدند. بعدها در سال ۱۹۷۸، موزه “پیش از تاریخ” با عنوان جدید  “ موزه باستان‌شناسی کُلُمبیش‌لوسلِه” افتتاح شد.

در حال‌حاضر در این موزه، نمایشگاه دائمی وجود دارد که آثار مربوط به دوران پارینه‌سنگی تا قرون وسطی را در خود جای داده است. برخی از آثار این مجموعه حتی در حدود ۱۰ هزار سال قدمت دارند. همچنین در این موزه، تحولات تاریخی در حوزه‌های فن‌آوری، زندگی روزمره و گروه‌های نظامی نیز به بازدیدکنندگان نشان داده می شود. موزه باستان‌شناسی کُلُمبیش‌لوسلِه، همچنین می‌تواند مکان بسیار مناسبی برای یادگیری و تحقیق دانش‌آموزان مدارس و مراکز آموزشی باشد. همچنین در این موزه، کتابخانه‌ای تخصصی در حوزه باستان‌شناسی قرار دارد که بسیاری از محققان و دانشجویان برای تحقیقات خود از آن استفاده می‌کنند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره این موزه به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.freiburg.de/pb/,Lde/237910.html

تازه های نشر در آلمان

فلسفه‌پردازی در اسلام

منبع: آمازون

سلیمان بشیر دیانه، فیلسوف سنگالی در اثر جدید خود با عنوان “فلسفه‌پردازی در اسلام” به این واقعیت اشاره کرده است که فلسفه اسلامی از ابتدا شرایط مساعدی را برای تبادلات فرهنگی و گفت‌وگوی بین‌مذهبی میان فیلسوفان مسلمان و غیرمسلمان ایجاد کرده و این امر حتی با سپری شدن دوران فیلسوفان بزرگی مانند ابن‌سینا، ابن‌رشد و غزالی متوقف نشده است.

به اعتقاد این فیلسوف مسلمان، تبادلات بین‌فرهنگی و گفت‌وگوهای بین‌مذهبی در شرایط کنونی که خطر درگیری‌ در مناطق مختلف جهان زیاد است، می‌تواند به حل بسیاری از مشکلات در جهان کمک کند. در نتیجه او از همه خواسته است تا با بهره‌گیری از سنت فلسفه اسلامی، شرایط را برای تبادل و گفت‌وگو با یکدیگر مهیا کنند. اثر سلیمان بشیر دیانه در اواخر سال ۲۰۲۰ به زبان آلمانی ترجمه و وارد بازار کتاب آلمان شد.

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *