هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی – برلین شماره ۴۹۴ – ۷ مهر ماه ۹۹

> تحولات فرهنگی اجتماعی آلمان

سیری در موسسه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین

منابع:دانشگاه آزاد برلین

مطالعات ایرانی در آلمان قدمتی طولانی دارد. حتی شواهد تاریخی نشان می‌دهد که چهار قرن از چاپ اولین کتاب‌های ترجمه شده فارسی به آلمانی می‌گذرد. با این وجود، رشته ایران‌شناسی در دانشگاه‌های آلمان چندان فراگیر نیست. این رشته، سال‌ها است که تنها در چند دانشگاه شناخته‌شده آلمانی تدریس می‌شود. از جمله دانشگاه‌هایی که در رشته ایران‌شناسی فعالیت دارند، می‌توان به دانشگاه‌های آزاد برلین، ماربورگ، بامبرگ، هامبورگ، گوتینگن، لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ و هایدلبرگ اشاره کرد. در گزارش پیش‌رو تلاش کرده‌ایم تا تاریخچه تاسیس رشته ایران‌شناسی و فعالیت‌های این بخش در دانشگاه آزاد برلین را مورد بررسی قرار دهیم.

نگاهی به تاریخچه دانشگاه آزاد برلین نشان می‌دهد که رشته ایران‌شناسی از بدو تاسیس این دانشگاه در سال ۱۹۴۸، به صورت یک رشته مستقل وجود نداشته است. البته در آن زمان، این رشته در دانشگاه فدریش ویلهلم در آلمان شرقی(دانشگاه هومبولت امروزی) پایه‌ریزی شده بود. در آن دوره، بزرگ علوی، نویسنده ایرانی در بخش مطالعات ایرانی در دانشگاه فدریش ویلهلم فعالیت می‌کرد. با این وجود، تا مدت‌ها، رشته‌های ایران‌شناسی، زبان‌های هندواروپایی و هندشناسی در دانشگاه آزاد برلین یک رشته مشترک محسوب می‌شد. بعدها در سال ۱۹۵۳، رشته‌ زبان‌های هندواروپایی، هندشناسی و ایران‌شناسی به دو بخش هندواروپایی و هندوایرانی تقسیم شد. ۱۰ سال بعد، سمینار فلسفه ایران و هند نیز در دانشگاه آزاد برلین شکل گرفت. در همان سال، بخش هندوایرانی به ساختمان مستقلی منتقل شد. بنابراین، سمینار فلسفه ایران و هند نیز به تدریج توسعه یافت. در سال ۱۹۷۰، این سمینار که از حد یک درس فراتر رفته بود، به موسسه مطالعات ایرانی بدل شد و به عنوان زیر مجموعه دانشکده فلسفه و علوم اجتماعی درآمد. تمرکز این موسسه در دهه ۷۰ میلادی بر فلسفه، تاریخ دین در ایران و همچنین ادبیات مدرن فارسی بود. همچنین این موسسه به پژوهش در رشته تاریخ حقوقی ایران نیز می‌پرداخت. اما به یکباره فروپاشی دیوار برلین در سال ۱۹۸۹ شرایط را تغییر داد. در واقع اتحاد برلین غربی و شرقی باعث شد که فرصت بیشتری برای همکاری موسسات شرق‌شناسی در برلین فراهم شود. بنابراین تدریس و تحقیق در موسسه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین نیز دچار تغییراتی اساسی شد و پژوهشگران این موسسه، تمرکز خود را بر پژوهش در حوزه زبان و فرهنگ پیش از اسلام و تاریخ و فرهنگ اسلامی گذاشتند.  بعدها، موسسه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین در سال ۱۹۹۹ و در پی اصطلاحات دانشگاهی، به گروه تازه تاسیس تاریخ و مطالعات فرهنگی پیوست و هنوز نیز به عنوان زیرمجموعه این بخش فعالیت می‌کند.

تحصیل در دانشگاه آزاد برلین چگونه است؟

تحصیل در رشته ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین از مقطع لیسانس آغاز می‌شود. البته در این مقطع، دانشجویان باید رشته تاریخ و فرهنگ خاورمیانه را انتخاب کنند. سایت دانشگاه آزاد برلین در توصیف رشته تاریخ و فرهنگ خاورمیانه آورده است:« خاورمیانه در دهه‌های اخیر تغییرات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی عمیقی را تجربه کرده‌ است. مردم این منطقه سال‌ها است که با جوامع غربی تقابل دارند. درک وضعیت خاورمیانه تنها از طریق شناخت درست شرایط اجتماعی و مذهبی و همچنین تحولات تاریخی این منطقه امکان‌پذیر خواهد بود. از این رو، دانشجویان در مقطع کارشناسی، مروری جامع بر تاریخ و فرهنگ اسلامی و مسیحی خاورمیانه از روزهای آغازین تا به امروز خواهند داشت.»

هر چند که دانشجویان علاقمند به ایران‌شناسی مجبورند در دوره کارشناسی،‌ در حوزه خاورمیانه به تحصیل بپردازند،‌ اما‌ در مقطع کارشناسی ارشد، می‌توانند این رشته را به صورت تخصصی بخوانند.  البته پیش‌تر، در سال ۲۰۰۸-۲۰۰۹ در دانشگاه آزاد برلین، رشته‌ای با عنوان “ایران‌شناسی” در مقطع کارشناسی ارشد شکل گرفته بود که در حال‌حاضر از بین رفته است، اما از سال تحصیلی ۲۰۱۹-۲۰۲۰، رشته جدیدی با عنوان “ ایران در دوران باستان و اواخر دوران باستان” در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد برلین راه‌اندازی شده است. این رشته به زبان انگلیسی است و اولین گروه دانشجویان آن از پاییز سال تحصیلی ۲۰۱۹-۲۰۲۰، وارد دانشگاه شده‌اند. براساس آنچه بر روی سایت دانشگاه قرار گرفته؛ هدف از راه‌اندازی این رشته، آشنایی با فرهنگ، تاریخ، مذاهب و زبان ایرانیان در دوران باستان و اواخر دوران باستان است. در آن زمان، مادها، پارس‌ها و اشکانیان قلمرو ایران را از غرب و شرق گسترش داده بودند و افغانستان، بخش غربی پاکستان و حتی بخش‌هایی از شوروی سابق به ایران تعلق داشتند.  البته تحصیل در رشته ایران‌شناسی تنها به مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد محدود نمی‌شود. دانشگاه آزاد برلین، تعداد محدودی از دانشجویان علاقمند به رشته ایران‌شناسی را نیز در مقطع دکترا می‌پذیرد.

پروژه‌های تحقیقاتی

موسسه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین همچنین سال‌ها است که بر روی پروژه‌های تحقیقاتی متعدد کار می‌کند. از پروژه‌های مهم این موسسه می‌توان به ایجاد آرشیو دیجیتالی اوستا اشاره کرد. این پروژه با هدف گردآوری و دیجیتال‌سازی همه نسخه‌های خطی اوستا از سال ۲۰۰۹ راه‌اندازی شده و تاکنون تعدادی از آن‌‌ها نیز به صورت آنلاین منتشر شده است. از این رو، آرشیو دیجیتالی اوستا به ابزار کمکی برای شناخت متون اوستایی بدل شده است و برای پژوهشگران اهمیت زیادی دارد. همچنین در این موسسه، بخشی نیز به پژوهش در حوزه ادبیات و زبان کردی اختصاص یافته است. در این بخش، بر روی ادبیات و دستور زبان کردی شمالی و مرکزی کار می‌شود که مربوط به ایران، عراق، ترکیه، سوریه،آذربایجان و ارمنستان است.

برگزاری کنفرانس اروپایی ایران‌شناسی

علاوه بر این‌ها، موسسه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین در هر ترم میزبان کنفرانس‌ها و کارگاه‌های آموزشی زیادی است. در سال ۲۰۱۹ نیز، این موسسه میزبان نهمین کنفرانس اروپایی ایران‌شناسی بود و در این کنفرانس به بررسی موضوعات مختلف درباره ایران پرداخت. جالب است بدانید که کنفرانس اروپایی ایران‌شناسی یکی از بزرگترین کنفرانس‌ها در حوزه مطالعات ایرانی در اروپا  است که هر چهار سال یکبار برگزار می‌شود و بر روی  ادبیات فارسی، فلسفه ایرانی، تاریخ، مطالعات مذهبی، مطالعات فرهنگی، هنر و باستان‌شناسی و مردم‌شناسی تمرکز دارد.

تهیه فهرستی از کتاب‌‌های تخصصی

موسسه ایران‌شناسی دانشگاه آزاد برلین همچنین بخشی برای معرفی کتاب‌های تخصصی در حوزه مطالعات ایرانی راه‌اندازی کرده است. در سایت این موسسه، کتاب‌های منتشر شده در حوزه ایران‌شناسی در سراسر آلمان معرفی می‌شوند. این کتاب‌های تخصصی از سال ۱۹۹۳ تاکنون توسط انتشارات Harrassowitz منتشر می‌شوند.

لینک گزارش:

https://www.geschkult.fu-berlin.de/e/iranistik/

نگاهی به گسترش روزافزون تبادلات فرهنگی و پژوهشی میان آلمان و امارات

منابع: سفارت امارات در برلین، دفتر گردشگری آلمان، موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی، مدارس آلمانی امارات

۱۸ سال پیش، مسئولان بخش فرهنگی وزارت خارجه آلمان اعلام کردند که دولت فدرال آمادگی دارد تا در تمام سطوح با کشورهای اسلامی تعامل داشته باشد. از آن زمان، گفت‌وگو با جهان اسلام به یکی از اولویت‌های وزارت خارجه آلمان تبدیل شد و به تدریج شعبه‌هایی از مؤسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک و مدارس خارجی آلمان در کشورهای اسلامی شکل گرفت. از جمله کشورهایی که در آن زمان، مورد توجه مقامات وزارت خارجه آلمان قرار داشت، می‌توان به امارات متحده عربی اشاره کرد. روابط فرهنگی و پژوهشی میان این دو کشور در دو دهه اخیر به‌طرز قابل توجهی گسترش یافته است. آلمانی‌ها در سال ۲۰۰۴، دفتر گردشگری آلمان را در دبی تاسیس کردند. دو سال بعد دفتر موسسه گوته در ابوظبی شکل گرفت و بعدها این موسسه در شهرهای دبی و العین نیز تاسیس شد. علاوه بر این‌ها، در سال‌های اخیر، ۱۵ پروژه مشترک میان دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی آلمان و امارات انجام شده است. همچنین در یک دهه اخیر، مدارس آلمانی در شهرهای شارجه، ‌دبی و ابوظبی نیز درهای خود را به روی علاقمندان باز کرده‌اند. در اواخر ماه آوریل سال ۲۰۱۳ نیز مسئولان بنیاد میراث فرهنگی پروس به همراه اعضای اداره موزه‌های شارجه و چندین موسسه آلمانی دیگر، توافق‌نامه‌ای را برای آموزش کارکنان موزه‌ها و برگزاری نمایشگاه‌های مشترک امضا کردند. علاوه بر این‌ها، در ماه مارس ۲۰۱۹، بخش فیلم بنیاد فرهنگی امارات و موسسه آموزشی فیلم لودویگزبورگ، به توافق رسیدند تا با یکدیگر همکاری کنند.

 شکل‌گیری دفتر گردشگری در دبی

آلمان سال‌هاست که به یکی از مقاصد گردشگری جذاب برای ساکنان کشورهای حاشییه خلیج‌فارس بدل شده است. آمارهای دولت فدرال نشان می‌دهد که در سال ۲۰۰۳، بیش از ۴۴۰ هزار مسافر از کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس وارد آلمان شده‌اند و در نیمه اول سال ۲۰۰۴، این آمار ۲۳ درصد افزایش داشته است. از این رو، آلمانی‌ها در سال ۲۰۰۴ تصمیم گرفتند تا دفتر گردشگری آلمان را در دبی افتتاح کنند. این دفتر، اطلاعات مفیدی درباره فعالیت‌های هنری و فرهنگی، گردش در طبیعت، گشت‌وگذارهای خانوادگی و ورزش‌های هیجان‌انگیز در کشور آلمان در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد. برای آشنایی با فعالیت‌های دفتر گردشگری آلمان، می‌توانید به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.germany.travel/de/index.html

تاسیس موسسه گوته در سه شهر

بر کسی پوشیده نیست که دولت فدرال تلاش می‌کند تا زبان و فرهنگ آلمانی را در سراسر جهان توسعه دهد. از این‌رو، در دهه‌های اخیر، موسسات گوته در کشورهای مختلف، گسترش زیادی یافته‌اند. به طور مثال، موسسه گوته در سه شهر ابوظبی، دبی و العین امارات شعبه دارد و کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان به صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌کند. همچنین در این مراکز، امتحانات رسمی موسسه گوته نیز برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، مراکز گوته در امارات هر ساله میزبان جشنواره‌های بین‌المللی تئاتر، ادبیات و موسیقی هستند و نمایشگاه‌های مختلف هنری نیز در این مراکز برپا می‌شوند. سایت‌ زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.goethe.de/ins/ae/de/spr/kur/dub.html

فعالیت مدارس آلمانی در امارات

البته آموزش زبان آلمانی تنها به موسسه گوته ختم نمی‌شود و مدارس آلمانی نیز نقش به‌سزایی در ترویج زبان آلمانی در کشورهای مختلف دارند. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، در یک دهه اخیر مدارس آلمانی در شهرهای ابوظبی، شارجه و دبی نیز درهای خود را به روی علاقمندان باز کرده‌اند. نخستین مدرسه آلمانی که در امارات تاسیس شده، مدرسه آلمانی شارجه است. این مدرسه در سال ۱۹۷۶ تاسیس شد و از آن زمان محلی برای آموزش دانش‌آموزان دوره ابتدایی و متوسطه است. در این مدرسه همچنین، کودکستانی برای کودکان ۳ تا ۶ سال وجود دارد. هر چند، دروس این مدرسه به زبان آلمانی تدریس می‌شود، اما دانش‌آموزان تحت آموزش زبان عربی و زبان انگلیسی نیز قرار می‌گیرند. همچنین در مقطعه متوسطه یادگیری زبان فرانسه نیز اجباری است. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های مدرسه شارجه به‌دست آورید:

http://www.dssharjah.org/schulprofil.html

از دیگر مدارس آلمانی امارات می‌توان به مدرسه آلمانی ابوظبی اشاره کرد. این مدرسه در سال ۲۰۰۸ در قلب شهر ابوظبی تاسیس شد. مدرسه آلمانی ابوظبی از دوره مهدکودک تا دبیرستان پذیرای دانش‌آموزان آلمانی مقیم امارات و سایر کودکان و نوجوانی است که می‌خواهند در یک مدرسه بین‌المللی درس بخوانند. سایت زیر اطلاعات بیشتری درباره مدرسه آلمانی ابوظبی در اختیارتان قرار می‌دهد:

https://www.lehrer-weltweit.de/schule/deutsche-internationale-schule-abu-dhabi-vereinigte-arabische-emirate/

اما هیچ‌کدام از این مدارس، به اندازه مدرسه آلمانی دبی محبوبیت ندارند. در این مدرسه که در سال ۲۰۰۸ تاسیس شده است، حدود ۸۰۰ دانش‌آموز از ۳۰ کشور مختلف جهان در مقاطع مختلف مشغول به تحصیل هستند. زبان تدریس در این مدرسه نیز آلمانی است. همچنین زبان‌های انگلیسی و فرانسه نیز در این مدرسه تدریس می‌شود. مدرسه آلمانی دبی فضای جذابی دارد. دانش‌آموزان در این مدرسه می‌توانند از سالن‌های ورزشی، کتابخانه بزرگ و آزمایشگاه‌های مختلف استفاده کنند و از دانش اساتید موسیقی بهره‌مند شوند. همچنین در کنار مدرسه، مهدکودکی با زمین بازی بزرگ قرار گرفته که برای کودکان بسیار جذاب است. علاقمندان می‌توانند از طریق سایت زیر، اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های مدرسه آلمانی دبی به‌دست آورند:

http://germanschool.ae/disd-ueber-unsere-schule/?lang=de

همکاری دانشگاه‌های امارات و آلمان

دولت امارات در سال‌های اخیر، برنامه‌های متعددی برای ارتقای سیستم آموزشی این کشور داشته است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، طیف گسترده‌ای از نهادها و سازمان‌های دولتی و بین‌المللی از توسعه دانشگاه‌های امارات حمایت می‌کنند. بودجه برخی از این دانشگاه‌ها توسط دولت امارات تامین می‌شود. گروهی دیگر از دانشگاه‌های امارات نیز توسط بخش خصوصی اداره می‌شوند. همچنین برخی از دانشگاه‌های امارات از سوی سازمان‌ها و نهادهای خارجی مورد حمایت قرار می‌گیرند. از سوی دیگر، مسئولان دانشگاه‌های امارات پیوسته تلاش می‌کنند تا در حوزه تحصیل و پژوهش از دانشگاه‌های معتبر جهان کمک بگیرند. آنطور که سایت موسسه تبادلات آکادمیک نشان می‌دهد؛ مسئولان موسسات آموزشی آلمان و امارات تاکنون ۱۵ توافقنامه همکاری با یکدیگر امضا کرده‌اند. به طور مثال، در سال ۲۰۱۱، مسئولان دانشگاه علمی‌کاربردی تکنیک ویلداو آلمان با مقامات کالج عالی فناوری در ابوظبی پیمان همکاری بستند. همچنین در سال ۲۰۱۴ نیز همکاری میان اداره بهداشت دبی، انجمن پزشکی برلین و انجمن جراحی ارتوپدی در آلمان آغاز شد. علاوه بر این‌ها، در سال ۲۰۱۶ نیز توافق‌نامه همکاری میان دانشگاه‌های‌ زاید ابوظبی و دانشگاه علمی‌کابردی مونیخ به امضا رسید. در سال‌ ۲۰۱۸ نیز چندین توافق‌نامه میان دانشگاه‌های پزشکی آلمان و امارات متحده بسته شد. در کنار این‌ها، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نیز به تبادل دانشجویان و پژوهشگران میان دو کشور کمک می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره تبادلات آکادمیک و پژوهشی میان آلمان و امارات به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/asien/vereinigte-arabische-emirate/

تامین زیرساخت‌های لازم برای حفاظت از محیط‌زیست

امارات متحده عربی یکی از ثروتمند‌ترین کشورهای جهان عرب است. مقامات این کشور تلاش کرده‌اند تا کشوری مدرن بسازند، با این وجود، هنوز هم در بسیاری از حوزه‌ها با چالش‌های مختلف روبرو هستند. “جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی” برای حل این چالش‌ها به دولت امارات کمک می‌کند.  این سازمان از سال ۱۹۹۰ به دولت امارات مشاوره می‌دهد. البته این مشاوره‌ها متناسب با نیاز جامعه امارات انجام می‌شود. به طور مثال،‌“جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی” در دهه ۹۰ میلادی برای مدرن سازی بازار و رسیدن به اقتصاد پایدار به اماراتی‌ها آموزش می‌داد. اما در حال‌حاضر، این مرکز برای ایجاد زیرساخت‌های لازم در جهت حفاظت از محیط‌زیست به دولت امارات آموزش می‌دهد. از طریق سایت زیر می‌تواند با فعالیت‌های این مرکز، بیشتر آشنا شوید:

https://www.giz.de/de/weltweit/361.html

همکاری موزه‌ها

اعضای اداره موزه‌های شارجه در اواخر ماه آوریل سال ۲۰۱۳، توافق‌نامه‌ای را با مسئولان بنیاد میراث فرهنگی پروس، دانشگاه علمی‌کاربردی اقتصاد و فناوری برلین و موسسه گوته امضا کردند. این توافق‌نامه در ارتباط با آموزش کارکنان موزه، تبادلات اطلاعاتی، برگزاری نمایشگاه‌ها، سمینارها و کارگاه‌های آموزشی مشترک است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره این همکاری‌ها به علاقمندان ارائه دهد:

https://www.uae-embassy.de/bilateral-relations#cultural-relation

روز درهای باز مساجد با شعار “ ایمان در زمان غیرعادی” برگزار خواهد شد

منبع: اسلامیک

تنها یک هفته تا برگزاری روز درهای باز مساجد در آلمان زمان باقی است، اما امسال به دلیل افزایش بیماری کرونا، مشخص نیست که این برنامه چگونه و براساس چه مقرراتی برگزار می‌شود. در این شرایط، مسئولان شورای هماهنگی مسلمانان در بیانیه‌ای اعلام کرده‌اند که امسال روز “درهای باز مساجد” با شعار “ ایمان در زمان غیرعادی” برگزار خواهد شد. 

سوم اکتیر هر سال، برای مسلمانان و جامعه اسلامی آلمان از دو جنبه اهمیت دارد. روزی که به عنوان روز وحدت آلمان شهرت دارد و در عین‌حال، روز درهای باز مساجد در آلمان نامگذاری شده است. در این روز، هزار مسجد در آلمان، درهای خود را به روی همه شهروندان با هر عقیده و تفکری باز می‌کنند تا شهروندان با دین مبین اسلام بیشتر آشنا شوند. اما امسال به دلیل افزایش بیماری کرونا،‌ هنوز مشخص نیست که این روز چگونه و براساس چه مقرراتی برگزار می‌شود. با این وجود، مسئولان شورای هماهنگی مسلمانان در بیانیه‌ای اعلام کرده‌اند که امسال روز “درهای باز مساجد” با شعار “ ایمان در زمان غیرعادی” برگزار خواهد شد.

در بیانیه شورای هماهنگی مسلمانان آمده است:« ما با وجود بحران کرونا،‌ اصرار داریم که روز درهای باز مساجد را برگزار کنیم. ما از مسئولان مساجد می‌خواهیم که در این روز درباره نقش ایمان در شرایط سخت و غیرعادی جامعه صحبت کنند. مسلمانان در روزهای سخت، با توسل به قرآن و دستورات خداوند، تلاش می‌کنند تا آرامش خود را حفظ کنند. از نگاه اسلام، هر سختی و ناهمواری امتحان الهی است و فرصتی برای انسان‌ها به وجود می‌آورد تا ایمان خود به خداوند را تقویت کنند. علاوه بر این‌ها، در شرایط سخت، وحدت در جامعه نیز افزایش می‌یابد. هر چند در شرایط کنونی، فاصله‌گذاری اجتماعی موجب شده تا روابط اشخاص با یکدیگر کم‌تر شود، اما همه انسان‌ها به دلیل شرایط مشابهی که در بحران کرونا دارند،‌ با یکدیگر احساس نزدیکی می‌کنند. این حس می‌تواند همبستگی بیشتری در جامعه ایجاد کند.»

مراسم روز درهای باز مساجد برای نخستین بار در سال ۱۹۹۷ میلادی و به پیشنهاد شورای هماهنگی مسلمانان برگزار شد. هدف از برگزاری این مراسم، مقابله با اقدامات اسلام‌هراسانه گروه‌های افراطی بود. مسئولان شورای هماهنگی مسلمانان معتقدند که این روز فرصت مناسبی برای شهروندان غیرمسلمان در آلمان به‌وجود می‌آورد تا با فرهنگ، آیین و سنت‌های اسلامی در مساجد آشنا شوند. از این رو، آن‌ها به اعضای مساجد توصیه می‌کنند تا با برگزاری برنامه‌هایی مانند سخنرانی، معرفی غذاهای اسلامی و نمایشگاه‌های مختلف، چهره واقعی اسلام را به شهروندان غیر مسلمان نشان دهند.

لینک گزارش:

نمایش دو فیلم ایرانی در جشنواره فیلم هامبورگ

منبع: سایت جشنواره فیلم هامبورگ

با وجود شیوع دوباره بیماری کرونا در آلمان، جشنواره فیلم هامبورگ از ۲۴‌ام ماه سپتامبر پذیرای کارگردانان و علاقمندان به فیلم از سراسر جهان شده است. در این جشنواره که تا سوم اکتبر ادامه دارد، دو فیلم ایرانی نیز شرکت کرده‌اند.

جشنواره فیلم هامبورگ را می‌توان از نخستین فستیوال‌های فیلم آلمان دانست که از زمان آغاز بحران کرونا تاکنون برگزار شده است. این جشنواره، هر سال، بیش از ۴۰ هزار تماشاگر را از اقصی نقاط جهان به آلمان می‌کشاند و به طور معمول ۱۴۰ فیلم سینمایی و مستند داخلی و بین‌المللی در آن با یکدیگر به رقابت می‌پردازند. این در حالی است که امسال به‌دلیل شیوع بیماری کرونا، تنها ۷۶ فیلم( ۵۰ درصد کمتر از سال‌های گذشته)‌ به جشنواره راه یافته‌اند.

فیلم ” ” Enfant Terrible  اثر اسکار روهلر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس و نویسنده اهل آلمان آغازگر جشنواره امسال بود. نمایش این فیلم در شب اول جشنواره توانست احساسات بسیاری از تماشاچیان را برانگیزد. برخی معتقدند که نمایش فیلم “عشایر” ساخته کلئوی ژائو از آمریکا نیز می‌تواند چنین جوی را دوباره در سینماهای هامبورگ ایجاد کند. این فیلم چندی پیش جایزه شیرطلایی جشنواره ونیز را از آن خود کرد و به‌نظر می‌رسد شانس زیادی دارد که جایزه تماشاگران جشنواره فیلم هامبورگ را نیز کسب کند. همچنین امسال دو فیلم از ایران نیز در جشنواره حضور دارند.

فیلم سینمایی “پسر – مادر” به کارگردانی مهناز محمدی یکی از فیلم‌های ایرانی راه‌یافته به جشنواره امسال است. این فیلم که نخستین اثر داستانی بلند مهناز محمدی به شمار می‌رود، روایتگر زندگی مادر تنهایی است که دو  فرزند دارد. او با مشکلات مالی زیادی دست و پنجه نرم می‌کند و مجبور است تصمیم سختی برای زندگی خود و فرزندانش بگیرد.

“شیطان وجود ندارد”  اثر محمد رسول‌اف نیز فیلم ایرانی دیگری است که در این دوره از جشنواره فیلم هامبورگ حضور دارد. این فیلم که برنده جایزه خرس طلایی جشنواره بین‌المللی فیلم برلین شده، تولید مشترک آلمان، جمهوری چک و ایران است. فیلم “شیطان وجود ندارد” چهار داستان از چهار شخصیت را روایت می‌کند که در معرض یک انتخاب اخلاقی غیرقابل‌تصور، اما ساده قرار می‌گیرند، انتخابی که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر روابط و همه زندگی آن‌ها اثر می‌گذارد. علاوه بر این‌ها، فیلم‌هایی دیگری از کشورهای آمریکا، دانمارک، فرانسه، ایتالیا، آفریقای جنوبی، انگلستان، سوئد، برزیل، فیلیپین، کره جنوبی، چین، تایلند، روسیه، کانادا، آرژانتین، سوئیس، اکراین، ترکیه، بوسنی‌وهرزگوین، رومانی، نیجریه، شیلی و… نیز در جشنواره امسال حضور دارند.

نمایش فیلم‌ها به صورت آنلاین

هر چند که جشنواره فیلم هامبورگ به مدت ۱۰ روز در چندین سینمای این شهر برگزار می‌شود، اما به دلیل شیوع دوباره کرونا، اکثر فیلم‌ها را می‌توان به صورت آنلاین نیز تماشا کرد. بدین‌ترتیب کسانی که به دلیل بیماری و یا محدودیت‌های ناشی از کرونا، امکان رفتن به سینما را ندارند، می‌توانند به صورت آنلاین، فیلم‌های مورد نظر خود را تماشا کنند.

رقابت بر سر جایزه تماشاگران

امسال جایزه تماشاگران به عنوان تنها جایزه جشنواره فیلم هامبورگ به فیلم برگزیده اهدا خواهد شد. درنتیجه تماشاگران به عنوان هیات داوران، باید پس از تماشای هر فیلم، نظر خود را نسبت به آن ثبت کنند. بدین‌ترتیب در پایان جشنواره، فیلم برگزیده تماشاگران انتخاب خواهد شد و جایزه ۵ هزار یورویی را از آن خود می‌کند.

سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره جشنواره فیلم هامبورگ در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.filmfesthamburg.de/de/programm/

برگزاری نمایشگاه کتاب اروپایی کودک و نوجوان در شهر زاربروکن

منبع: سایت نمایشگاه کتاب اروپایی کودک و نوجوان

بیست‌امین دوره نمایشگاه اروپایی کتاب کودک و نوجوان در شهر زاربروکن آلمان با شعار “ با اتحاد امور را انجام دهید” برگزار شد. در این دوره از نمایشگاه، به‌دلیل افزایش دوباره بیماری کرونا در آلمان، جلسات کتاب‌خوانی، کارگاه‌های آموزشی و برنامه‌های پرسش‌وپاسخ با نویسندگان در فضای باز و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شد. همچنین علاقمندان تنها با هماهنگی قبلی می‌توانستند از نمایشگاه کتاب بازدید کنند.

شهر زاربروکن آلمان از ۲۳ تا ۲۶ سپتامبر سال جاری میزبان بیست‌امین دوره نمایشگاه کتاب اروپایی کودک و نوجوان با شعار “ با اتحاد امور را انجام دهید” بود. مسئولان نمایشگاه می‌خواستند که در بیست‌امین سالگرد برگزاری نمایشگاه کتاب اروپایی کودک و نوجوان که با همکاری بسیاری از نهادها و سازمان‌های اروپایی برگزار می‌شود، شعار نمایشگاه نیز یادآور اتحاد و همدلی باشد. آن‌ها همچنین از ناشران و نویسندگان کتاب‌های کودک و نوجوان خواسته بودند تا بیشتر کتاب‌هایی را در نمایشگاه ارائه دهند که در ارتباط با همکاری و اتحاد در کارها و امور مختلف نوشته شده باشند.

از سوی دیگر، نمایشگاه کتاب اروپایی کودک و نوجوان، امسال به دلیل افزایش دوباره بیماری کرونا در آلمان، به شیوه جدیدی برگزار شد. در طول نمایشگاه، نویسندگان، تصویرگران و ناشران کتاب‌های کودکان و نوجوانان در فضایی باز و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی درباره آثار جدید و تحولات بازار کتاب با یکدیگر به بحث و گفت‌وگو  می‌پرداختند.  همچنین علاقمندان تنها با هماهنگی قبلی می‌توانستند از نمایشگاه کتاب بازدید کنند. جالب است بدانید که در طول این نمایشگاه، از اولین کتاب درباره کرونا برای کودکان در ایالت زارلند نیز رونمایی شد. همچنین شرایط مناسب برای حضور نویسندگان در مهدکودک‌ها و مدارس مهیا شد و برنامه‌های کتاب‌خوانی در این مراکز نیز با رعایت پروتکل‌های بهداشتی به اجرا درآمد.

در آخرین روز برپایی این نمایشگاه نیز جایزه ادبی آلمانی – فرانسوی برای ادبیات معاصر نوجوانان در فرانسه و آلمان اهدا شد. این جایزه از سوی جمهوری فدرال آلمان و جمهوری فرانسه تاسیس شده است و هر ساله از سوی بنیاد همکاری های فرهنگی آلمان – فرانسه با همکاری نمایشگاه کتاب اروپایی کودکان ونوجوانان زاربروکن اهدا می‌شود.

لینک گزارش:

آشنایی با گوته در شهر وایمار

منبع: سایت بنیاد کلاسیک وایمار

منطقه فرائن‌پلان شهر وایمار آلمان سال‌ها است که به مقصدی محبوب برای علاقمندان شعر و ادبیات در سراسر جهان بدل شده است. جایی که آخرین سکونتگاه گوته، شاعر و نویسنده شهیر آلمانی و  موزه ملی متعلق به او در آن قرار دارد. در خانه و موزه ملی گوته، بخش زیادی از نسخه‌های خطی، آثار، کتابخانه و وسایل شخصی این شاعر مشهور آلمانی در معرض دید عموم قرار گرفته است.

بسیاری یوهان ولفگانگ گوته را با عنوان نابغه آلمانی می‌شناسند. او شاعر و نویسنده بزرگ آلمانی بود که در نقاشی، فلسفه و حتی امور سیاسی مهارت داشت. گوته حتی به عنوان یکی از مهم‌ترین چهره‌های تاریخ اروپا شناخته می‌شود. او پس از این که تعدادی از آثارش را منتشر کرد، به وایمار رفت و ۵۰ سال آخر عمر خود را در این شهر گذراند. گوته در وایمار به تحصیل زبان‌های فارسی و عربی و همچنین یادگیری قرآن پرداخت و شیفته اشعار حافظ شد. او آثار قابل توجهی در این شهر نیز خلق کرد. شاید به همین دلیل بود که والتر فون گوته، آخرین نوه یوهان ولفگانگ فون گوته، اندکی پیش از مرگش وصیت کرد که تمام آثار و وسایل شخصی به جا‌مانده از پدربزرگش به آخرین سکونتگاه او در شهر وایمار آلمان منتقل شود. گوته شاعر و نویسنده شهیر آلمانی از سال ۱۷۸۲ تا زمان وفاتش در سال ۱۸۳۲ میلادی در خانه‌ای در منطقه فرائن‌پلان در شهر وایمار زندگی می‌کرد. از این رو، والتر می‌خواست که مکانی برای یادبود پدربزرگش در آخرین خانه او احداث شود. بنابراین، اندکی پس از مرگ والتر،‌ تمام نسخه‌های خطی و آثار یوهان ولفگانگ فون گوته به خانه فرائن‌پلان وایمار منتقل شد و در کنار کتابخانه و وسایل شخصی او قرار گرفت. بدین‌ترتیب ‌در سال ۱۸۵۵، موزه ملی گوته با عنوان بنیاد گوته در وایمار تاسیس شد. بعدها در سال ۱۹۱۳ ساختمانی برای نمایشگاه‌های دائمی موزه در کنار خانه او ساخته شد که در سال ۱۹۳۳ توسعه یافت. بدین‌ترتیب وسایل شخصی و کتابخانه بازسازی‌شده گوته در آخرین سکونتگاه او باقی ماند و دست‌نوشته‌ها و آثار این شاعر به ساختمان‌های جدید که به عنوان موزه ملی گوته نام‌گذاری شدند، منتقل شد. در حال‌حاضر، در ساختمان موزه ملی گوته، نمایشگاهی دائمی از خاطرات، دست‌‌نوشته‌ها و آثار این شاعر آلمانی وجود دارد که به خوبی دیدگاه‌های گوته را درباره شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی زمان خود بیان می‌کند.

همچنین در موزه ملی گوته، ۱۰۰ هزار اثر متعلق به “شهر وایمار در دوره کلاسیک” وجود دارد که بخش محدودی از آن‌ها در معرض دید عموم قرار گرفته است. این آثار با کمک بنیاد کلاسیک وایمار جمع‌آوری شده‌اند. از طریق لینک زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره خانه و موزه ملی گوته به‌دست آورید:

https://www.klassik-stiftung.de/goethe-nationalmuseum/

تازه های نشر در آلمان

صد سال جنگ در فلسطین

منبع: آمازون

رشید خالدی، مورخ شناخته‌شده خاورمیانه و استاد دانشگاه کلمبیا سال‌ها است که در آثار متعدد خود به مسئله اشغال فلسطین به دست رژیم صهیونیستی و حمایت آمریکا از اشغال‌گران می‌پردازد. او در جدیدترین اثر خود با عنوان “صدسال جنگ در فلسطین” با استفاده از اسناد و آرشیو موجود نشان داده است که پس از سقوط عثمانی،‌ چطور مقامات انگلستان، طرح تأسیس یک دولت یهود را مطرح کردند.او سپس به چگونگی تاسیس کشور اسرائیل، جنگ ۶ روزه و طرح اشغال کرانه باختری اشاره کرده است. خالدی در اثر جدید خود تلاش کرده است تا صدای روزنامه‌نگاران، نویسندگان، رهبران مقاومت و برخی از مردم فلسطین را به گوش جهانیان برساند. این کتاب که به زبان انگلیسی نوشته شده، به تازگی وارد بازار کتاب آلمان شده است.

Rashid I. Khalidi
Taschenbuch : 336 Seiten
ISBN-13 : 978-1781259344
Herausgeber : Profile Books Ltd; Main Auflage (3. September 2020)

لینک کتاب:

هفته‌نامه فارسی زبان رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان صرفا به منظور آشنایی با رویدادها و تحولات فرهنگی آلمان، خلاصه گزارش‌ها و اخبار رویدادهای فرهنگی این کشور را بدون دخل و تصرف و ارائه نظریه، با ذکر دقیق منبع و عینا همانگونه که منتشر شده است، منعکس می‌نماید. بر این اساس تاکید می‌کند که انعکاس این اخبار به هیچ‌وجه به منزله تأیید آن نمی‌باشد.در عین‌حال، هرگونه بهره‌برداری و نقل اخبار، گزارش‌ها و تحلیل‌های این نشریه صرفا با ذکر منبع مجاز است

Dieses Bild hat ein leeres Alt-Attribut. Der Dateiname ist icro.png

هفته نامه خبری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
با همکاری هیات تحریریه رایزنی فرهنگی
انتشار از طریق وب سایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آلمان
www.irankultur.com | info@irankultur.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *